وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۲؛ جُلوسِ «جلود» و پایان ماجراجویی «مرادی»

تهران- ایرنا- وزنه‌برداری ایران و جهان در سال ۲۰۲۲ تحولات زیادی را تجربه کرد که مهمترین آن تغییرات مدیریتی در فدراسیون بین‌المللی و همچنین ایران بود.

به گزارش ایرنا، وزنه‌برداری یکی از قدیمی‌ترین رشته‌های المپیکی است که اکنون حضور آن در المپیک ۲۰۲۸ لس‌آنجلس در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. یکی از مهم‌ترین دلایل حذف احتمالی این رشته نمونه‌های مثبت دوپینگ در ادوار گذشته بود که موجب تغییر رنگ شماری زیادی از مدال‌های المپیک شد. کمیته بین‌المللی المپیک ضمن تاکید بر ورزش پاک در وزنه‌برداری قوانین سختی را برای این رشته اعمال کرد و تعداد سهمیه‌های آن را نیز در المپیک کاهش داد.

اعمال قوانین سخت از سال ۲۰۲۰ و طرح اتهاماتی علیه تاماش آیان موجب تغییر مدیریتی این فدراسیون جهانی شد تا جایی که پیرمرد مجار بعد از حدود چهار دهه مدیریت در این فدراسیون از کار کنار گذاشته شد. رفتن آیان تغییراتی را در مدیریت IWF ایجاد که که برخی آن را نوید دهنده روزهای خوب این رشته می‌دانند.

در زیر برخی از مهمترین اتفاقات وزنه‌برداری ایران و جهان در سال ۲۰۲۲ آمده است؛

کاهش سهمیه‌های وزنه‌برداری

وزنه‌برداری از نخستین دوره المپیک در این بازی‌ها حضور داشته و شمار نمایندگان هر کشور در آن نیز متفاوت بوده است. از سال ۲۰۱۶ قوانین برای حضور نمایندگان کشورهای مختلف اعمال شد. یکی از این قوانین حضور یک نماینده کشورها در هر دسته بود. این قوانین در سال ۲۰۲۰ سخت‌تر شد و سهمیه مشخصی به کشورها داده می‌شد. بیشترین سهمیه در بخش زنان مردان به چین و آمریکا رسید که هشت سهمیه بود (چهار سهمیه مرد، چهار سهمیه زن) و ایران نیز تنها چهار سهمیه داشت که در بخش زنان نتوانست سهمیه‌ای کسب کند. تنها ۲ نماینده ایران به توکیو اعزام شدند و حاصل کار آنان یک مدال نقره توسط علی داودی بود.

کمیته بین‌المللی المپیک برای سال ۲۰۲۴ این سهمیه‌ها را کاهش داد و شمار آنان را به عدد سه رساند. البته تعداد نماینده هر کشور به میزان پایبندی آن به قوانین ضد دوپینگی IOC بستگی دارد. همچنین شمار سهمیه‌های زن و مرد در المپیک پاریس برابر است. برای المپیک پاریس یکصد سهمیه به وزنه‌برداری اختصاص داده شده که به صورت مساوی بین زنان و مردان تقسیم می‌شود.

وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۲؛ جُلوسِ «جلود» و پایان ماجراجویی «مرادی»

تغییر اوزان المپیکی

مسابقات وزنه‌برداری بازی‌های المپیک در پنج دسته وزنی ۶۱، ۷۳، ۸۹ ، ۱۰۲ و به‌اضافه ۱۰۲ کیلوگرم برگزار خواهد شد و در بخش زنان در دسته‌های ۴۹، ۵۹، ۷۱ ،۸۱ و به اضافه ۸۷ برگزار می‌شود. در المپیک توکیو در بخش مردان دسته‌های ۵۵ ، ۷۳،۸۱، ۹۶، ۱۰۹ و فوق سنگین المپیکی بودند که ایران علی هاشمی را در دسته ۱۰۹ و علی داودی را در دسته به اضافه ۱۰۹ کیلوگرم (فوق سنگین) داشت.

دسته‌های جدید المپیکی یکی از پیشنهادهای فدراسیون وزنه‌برداری ایران بود که توسط محسن بیرانوند عضو کمیسیون مربیان فدراسیون جهانی مطرح و به تصویب رسید.

وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۲؛ جُلوسِ «جلود» و پایان ماجراجویی «مرادی»

جلوس محمد جلود

با برکناری تاماش آیان در نخستین روزهای سال ۲۰۲۰، مدیریت فدراسیون بین‌المللی وزنه‌برداری در حدود ۲ سال بلاتکلیف بود. انتخابات این فدراسیون در آغازین روزهای تیرماه سال ۱۴۰۱ برگزار شد و محمد جلود از کشور عراق توانست بر کرسی مدیریت این فدراسیون بنشیند. در آن انتخابات علی مرادی نیز در چند پست نامزد شده بود که نتوانست ایران را در وزنه‌برداری جهان صاحب کرسی کند.

محمد جلود که عنوان دبیرکلی وزنه‌برداری قاره کهن را نیز دارد اکنون برای پست نایب رییسی اول کنفدراسیون وزنه‌برداری آسیا نیز کاندیدا شده است. در این پست نفرات دیگری از بحرین، فلیپین، ازبکستان و یمن نیز هستند.

وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۲؛ جُلوسِ «جلود» و پایان ماجراجویی «مرادی»

پایان ماجراجویی علی مرادی در ایران و جهان

علی مرادی که در انتخابات تیرماه سال ۱۳۹۸ موفق به رای اعتماد مجمع برای حضور در ریاست فدراسیون وزنه‌برداری ایران شده بود با چالش جدی شمارش آرا مواجه شد و در نهایت قافیه را به رقیب خود سجاد انوشیروانی نایب قهرمان المپیک ۲۰۱۲ لندن واگذار کرد. علی مرادی در آن مجمع ۲۲ رای کسب کرد اما نتوانست حد نصاب لازم را برای رسیدن به کرسی ریاست کسب کنند و با شکایت انوشیروانی از وزارت ورزش وقت، دیوان عدالت اداری پس از سه سال رای به ابطال انتخابات داد.

اعلام رای دیوان عدالت اداری و همزمانی آن با شکست علی مرادی در انتخابات فدراسیون بین المللی وزنه‌برداری پایانی بر ماجراجویی مردی بود که سودای رسیدن به کرسی تاماش آیان را داشت. با رفتن مرادی، وزارت ورزش و جوانان، سجاد انوشیروانی را به عنوان سرپرست فدراسیون انتخاب کرد و وی نیز نامزدهای انتخابات تیرماه سال ۱۳۹۸ را به سمت‌های مختلف گماشت. کوروش باقری مدیر تیم‌های ملی شد و حسین رضازاده نیز برای ریاست کمیته فنی حکم گرفت. فرشاد غزالیان و محمدرضا آخوندی نیز به سمت‌های مختلفی گماشته شدند تا یاران انوشیروانی بعد از هزار روز جشن پیروزی را بر علی مرادی در فدراسیون برگزار کنند.

وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۲؛ جُلوسِ «جلود» و پایان ماجراجویی «مرادی»

چالش سخت داودی در فوق سنگین

علی داودی جوان اول وزنه‌برداری ایران که با مدال نقره المپیک توکیو چهره شد، پس از حدود ۱۵ ماه گام به کارزار منامه گذاشت تا مدال طلای قاره کهن را تکرار کند اما سیاست دولت بحرین در استخدام قهرمانان دیگر کشورهای چالش جدی برای علی داودی بود. داودی در مسابقات منامه به مدال نقره یکضرب و مجموع رسید. او با وجود کسب مدال طلای دوضرب نتوانست عنوان قهرمانی را کسب کند تا گورمیناسیان ارمنی با پرچم بحرین به سکوی قهرمانی برسد.

البته این رقابت به مسابقات جهانی کلمبیا هم رسید و داودی برخلاف المپیک ۲۰۲۰ توکیو عنوانی بهتر از چهارمی را کسب نکرد. در آن مسابقات داودی شاهد هنرنمایی لاشا تالاخادزه، لالایان و گورمیناسیان بود. حتی مان اسد سوریه‌ای نیز تا آستانه کسب مدال طلای دوضرب فوق سنگین رفت.

وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۲؛ جُلوسِ «جلود» و پایان ماجراجویی «مرادی»

قهرمانی سخت تالاخادزه در بوگوتا

کارشناسان از لاشا تالاخادزه به عنوان غول دست نیافتنی وزنه‌برداری جهان یاد می‌کنند. او در مسابقات قهرمانی سال ۲۰۲۱ جهان موفق به ثبت رکورد مجموع ۴۹۲ کیلوگرم شد و به مدال طلا رسید. رکورد یکضرب تالاخادزه در یکضرب ۲۲۵ کیلوگرم و در دوضرب نیز ۲۶۷ کیلوگرم به نام این غول گرجستانی ثبت شده است. در حالی که بسیاری از دوست‌داران ورزش منتظر نزدیک شدن وی به رکورد نیم تن در مجموع بودند اما این ورزشکار به سختی موفق به کسب مدال مجموع جهانی شد.

تالاخادزه در بوگوتا ۲۱۵ کیلوگرم در یکضرب و ۲۵۱ کیلوگرم در دوضرب را مهار کرد و با اختلاف کمی به عنوان قهرمانی دسته فوق سنگین رسید. در دوضرب علی داودی و مان اسد سوریه‌ای می‌توانستند مدال طلا و نقره را از آن خود کنند اما اوت آخرین وزنه موجب شد تا تالاخادزه به عنوان قهرمانی برسد.

وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۲؛ جُلوسِ «جلود» و پایان ماجراجویی «مرادی»

دختر لُر بازهم اولین شد

الهام حسینی کاپیتان تیم ملی وزنه‌برداری زنان برای نخستین بار موفق به کسب مدال طلای قهرمانی آسیا شد. این نخستین مدال زنان ایران در وزنه‌برداری قاره کهن بود که در تمام رده‌های سنی توسط حسینی کسب شد. مدالی که زنان و دختران ایرانی را برای رسیدن به سکوی المپیکی امیدوار کرد. الهام حسینی تا کنون در چند دوره مسابقات قهرمانی آسیا و جهان شرکت کرده است. حسینی در منامه دختر تاریخ‌ساز وزنه‌برداری لقب گرفت.

کسب سه مدال طلای سیده‌الهام حسینی موجب شد تا سجاد انوشیروانی در گفت گو با سایت inside the games، اعلام کند: بعد از سه مدال قهرمانی آسیا حالا چشم به سهمیه و سکوی المپیک پاریس داریم.

وزنه‌برداری در سال ۲۰۲۲؛ جُلوسِ «جلود» و پایان ماجراجویی «مرادی»

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha