این روزها که تب بازار نوروزی آرام آرام داغ میشود و خانوادهها دوباره به فکر خریدهای به اصطلاح دم عیدی افتادهاند، بازار و بازاریان هم برای فروش اقلام مختلف تلاش بیشتری از خود نشان میدهند.
حدود سه هفته به عید مانده اما بازاریان شبها خیلی دیرتر از ماههای پیش میبندند، علاوه بر آن، بساط دستفروشان در جای جای مناطق مرکزی شهر دایر است و اینها همه میانه نزدیک شدن به ایام پر فروش شب عید است لذا مغازه دارها هم بیشتر منتظر خریداران میمانند تا از این بازار پر و پیمان نوروزی بهره بیشتری ببرند.
در کنار همه این تکاپوها و بازاریان با انصاف در همه نقاط آذربایجان غربی و ارومیه، برخی افراد هم هستند که از فرصت خریدهای بی حد و حصر مردم سوء استفاده کرده و سعی میکنند که با گرانفروشی، کم فروشی یا تخلفهایی نظیر اینها زمینه را برای سود بیشتر خود فراهم کنند.
برای جلوگیری از این تخلفات، نظیر سالهای گذشته بازرسان به صورت صبح و بعدازظهر در بازار مستقر هستند تا ضمن ایجاد اطمینان برای خریداران، از سوء استفاده برخی کسبه و بازاریان نیز جلوگیری کنند؛ این همت بازرسان میتواند قوت قلبی برای خریداران هم باشد.
برای بررسی چند وچون این بازرسیها، عبدالحمید سرتیپی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با ما هم صحبت شده تا جزییات بیشتری فعالیت بازرسان را اطلاع رسانی کند.
ایرنا: در ابتدا کلیاتی از اجرای طرح نوروزی که البته امسال با ماه مبارک رمضان هم متقارن شده، ارائه بفرمایید؟
سرتیپی: این طرح امسال هم مثل سالهای گذشته در سطح بازار استان اجرایی میشود ولی به خاطر تقارن ایام مبارک رمضان با عید نوروز به صورت ویژه و بیش از یک و نیم ماه طول میکشد.
ضمن اینکه کنترل و نظارت بر وضعیت بازار کالا و خدمات مهمترین برنامه تنظیم شده در راستای اجرای این طرح است که در این مدت اجرایی میشود.
در قالب این طرح، بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت، با همراهی برخی نهادهای دیگر از جمله تعزیرات حکومتی در مراکز عرضه و توزیع کالا حاضر شده و با دقت و حساسیت روند توزیع اقلام مورد نیاز و نظر مردم را بررسی میکنند.
با توجه به اینکه ماه مبارک رمضان از سوم فروردین ۱۴۰۲ آغاز و تقریبا با ایام نوروز مصادف است، سعی شده که بازرسی از بازار نوروز و بازار اقلام توزیعی در ماه مبارک رمضان قرین شده و همه این اقلام به صورت گسترده مورد بازرسی قرار گیرد.
یکی از اقداماتی که در این بازرسیها مورد تاکید قرار میگیرد، مقابله با روند افزایش تخلفات احتمالی به ویژه تخلف گرانفروشی ناشی از افزایش تقاضا برای خرید مایحتاج عمومی این ایام استمقابله با روند افزایش تخلفات احتمالی به ویژه تخلف گرانفروشی ناشی از افزایش تقاضا از برنامههای ویژه در این ایام است. که با تاکید ویژه سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان همزمان با سراسر کشور در این استان هم به اجرا در میآید.
در ایام بازرسی امسال، گروههای کالایی و خدماتی مختلفی مورد بررسی ویژه بازرسان قرار میگیرد که پخت و توزیع انواع نان، لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر و برخی دیگر اقلام همچون گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم مرغ، برنج، شکر و روغن نباتی که از مایحتاج ویژه مردم است، از جمله مهمترین این موارد به شمار میرود.
علاوه بر آن، حبوبات، میوه بویژه سیب، پرتقال، پوشاک، کیف و کفش، آجیل و خشکبار، خواروبار و شیرینیجات، روغن موتور، مواد شوینده و تایر خودرو، روغن موتور و لوازم یدکی نیز در سطح بازار بازرسی خواهند شد.
ایرنا: آیا در حوزه بازرسی از خدمات در کنار بازار عرضه کالا هم برنامه ریزی صورت گرفته است؟
سرتیپی: حوزه خدمات هم مورد بازرسی ناظران بازار قرار میگیرد؛ مراکز و دفاتر شرکتهای مسافرتی زمینی، ریلی، هوایی و دفاتر فروش آنها، حمل و نقل درون شهری و برون شهری، اماکن تفریحی و فرهنگی، سیاحتی و زیارتی، واحدهای اقامتی، غذاخوریها و رستوران های بین شهری از جمله اماکنی هستند که مورد بازرسی ویژه قرار خواهند گرفت.
در ایام نوروز و ماه مبارک رمضان امسال همچنین نظارت بر عملکرد انبارها و سردخانه ها، میادین میوه و تره بار، خدمات خشکشویی و قالیشویی نیز در دستور کار قرار دارد.
رسیدگی به ۹۵ درصد شکایت ها از اصناف در آذربایجان غربی
طبق تمهیدات اندیشیده شده، نظارت بر مراکز نگهداری کالا شامل سردخانه ها، انبارها و بررسی میزان موجودی کالا در این مراکز و همچنین پایش مستمر تولید، توزیع و موجودی کالاهای هدف از طریق سامانه جامع تجارت و رصد گلوگاههای احتمالی تخلفات صنفی جهت جلوگیری از احتکار، عدم عرضه و گرانفروشی به صورت مستمر در ایام نوروز و ایام ماه مبارک رمضان صورت خواهد گرفت.
ایرنا: در مورد تعداد اکیپ ها و نحوه کار آنها هم توضیحاتی بدهید
سرتیپی: تعداد بازرسیهای بازرسان در این ایام نسبت به روزهای معمول سال افزایش مییابد و بازرسان با دقت و حوصله همه موارد مربوط به ارائه کالا و خدمات به مشتریان را تحت بررسی قرار میدهند.
البته برای نوروز امسال ۴۵ اکیپ در سطح استان که ۱۲ مورد از آنها در ارومیه فعال خواهد بود، برای بازرسی در نظر گرفته شده است.
از این تعداد، ۱۰ اکیپ به صورت مشترک با تعزیرات حکومتی استان در نظر گرفته شده است که شامل ارومیه و شهرستانها میشود.
بازرسیها در ایام نوروز نظیر دیگر ایام سال، به صورت صبح و بعدازظهر انجام خواهد شد البته تاکید داریم که با نگاه ویژه به جلوگیری از گرانفروشی، کم فروشی و البته عدم عرضه صورت گیرد.
ایرنا: مشارکت مردم در این طرح چگونه است؟
سرتیپی: البته در کنار بازرسیهای اکیپهای ما، همراهی مردم برای مقابله با تخلفات احتمالی اصناف بسیار ضروری است و آنها میتوانند کمک کار ما در این حوزه باشند. مردم در کنار بازرسان میتوانند کمک کار ما در جلوگیری از بروز تخلف یا ادامه آن باشند.
مردم استان در این راستا میتوانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف صنفی اعم از احتکار، قاچاق، عدم عرضه محصول، عدم درج قیمت، کم فروشی و تخلفات دیگر از سوی واحدهای صنفی، این موارد را از طریق سامانه شبانه روزی ۱۲۴ ستاد خبری اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی با واحد بازرسی در میان بگذارند.
این تخلفات در سریعترین زمان ممکن مورد بررسی تیمهای کارشناسی ما قرار میگیرد و نتیجه هم به اطلاع عموم خواهد رسید.
اکثریت اصناف، بازاریان، کسبه و ارائه دهندگان کالا و خدمات در آذربایجان غربی نظیر دیگر نقاط کشور، طبق اصول اسلامی و قانونی اقدام به خرید و فروش کالا میکنند و هیچ مشکلی در عرضه و توزیع کالا ندارند ولی برخی تخلفات بعضا سهوی و در برخی موارد عمدی در بازار رخ میدهد که این بازرسیها برای جلوگیری از ادامه آنها انجام میشود.
استقرار روسای شعب سیار تعزیرات در مراکز عمده عرضه در آذربایجان غربی
مدیرکل تعزیرات حکومتی آذربایجان غربی هم در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در قالب طرح نظارتی از نیمه اسفند تا چهارم اردیبهشت، گشت های مشترک با هماهنگی دستگاههای نظارتی راه اندازی و روسای شعب سیار تعزیرات حکومتی در مجتمعهای تجاری بزرگ و بازارهای عمده فروشی مستقر میشوند.
حسین نجفزاده افزود: این امر برای استفاده از تمام ظرفیتهای تعزیرات حکومتی و سایر دستگاههای نظارتی استان برای خدمت رسانی مناسب به مردم ضمن بازرسیهای میدانی در سطح بازار، برخورد سریع و قانونی با تخلفات احتمالی علی الخصوص گران فروشی، کم فروشی و تقلب در محل خواهد بود.
وی تاکید کرد: شماره ۱۳۵ تعزیرات حکومتی و سامانه اینترنتی www.tazirat۱۳۵.ir برای دریافت شکایت مردم وجود دارد و مردم میتوانند از این طریق شکایتهای خود را در خصوص موارد مختلف تعزیراتی اعلام کنند.
به گزارش ایرنا، بازار خریدهای نوروزی از اوایل هفته آینده در آذربایجان غربی نظیر دیگر مناطق کشور رونق میگیرد و با نزدیک شدن به ایام پایانی سال، رونق و حضور مردم در این بازار چندبرابر میشود.
مقارن شدن ایام نوروز امسال با ماه مبارک رمضان در نوروز ۱۴۰۲ موجب شده تا اقلام رمضانی هم در بازار عرضه شود که همین امر افزایش رونق را فراهم خواهد کرد.
نظر شما