۱۴ اسفند ۱۴۰۱، ۱۲:۵۲
کد خبرنگار: 3181
کد خبر: 85048088
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

اجرای برنامه‌ زیر یکی از قدیمی‌ترین درخت‌های دنیا
سرو ابرکوه در منطقه کویری یزد؛ یکی کهن‌ترین موجود کره زمین

تهران- ایرنا- پرهام دیباج مستندساز، کارشناس محیط زیست، تهیه‌کننده و مجری که این روزها به مناسبت آغاز هفته منابع طبیعی و روز درخت‌کاری اجرای برنامه «دار دو» را روی آنتن دارد، یکی از اهداف این برنامه را بررسی ضعف‌هایی که در حوزه درخت‌کاری در ایران وجود دارد برشمرد.

پرهام دیباج مجری برنامه «داردو» درباره برنامه‌سازی در حوزه محیط زیست و تاثیرگذاری آنها در گفت‌وگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون ایرنا اظهار کرد: برخی برنامه‌های تلویزیون تخصصی هستند و بر حوزه مورد نظر که اینجا محیط زیست است اشراف کامل دارند و عوامل‌شان هم در این حوزه فعالند، اما برخی برنامه‌ها هم بسیار سطحی به موضوع ورود می‌کنند. اگر برنامه‌ای اشراف لازم به موضوع را نداشته باشد شاید نه تنها تاثیرگذار نباشد بلکه کار را خراب‌تر هم بکند. اما برنامه‌های تخصصی موثر بوده و جلوی خیلی از اتفاقات نامناسب را در حوزه حفظ محیط زیست، جنگل‌خواری، نابودی دریاها و تالاب‌ها می‌گیرند و نتیجه مثبت دارند. مواردی بوده که با اطلاع‌رسانی و برنامه‌سازی دقیق جلوی افتادن یک اتفاق بد زیست محیطی گرفته و یا مدعی العموم وارد و یا اصلاح شده است.

مجری برنامه «دار دو» که این روزها از زیر یکی از قدیمی‌ترین درخت‌های دنیا ضبط می‌شود، بیان کرد: اجداد ما از ۴۵۰۰ سال پیش درختی مثل سرو ابرکوه را به عنوان کهن‌ترین موجود کره زمین در منطقه کویری یزد نگهداری کرده‌اند و تا امروز مانده است. اما امروز در زمینه حفظ درخت مشکل داریم. جنگل‌های ما در زمینه حفظ مشکل دارند. نصف درختان زاگرس را از دست داده‌ایم. پس این یک پارادوکس (تناقض) است.

اجرای برنامه‌ زیر یکی از قدیمی‌ترین درخت‌های دنیا

اگر تخریب جنگل می‌بینیم گزارش کنیم

این مستندساز حوزه حیات وحش ادامه داد: آیا مشکل از فرهنگ ماست؟ اگر مشکل از فرهنگ ما بود که نزدیک به ۴۵۰۰ سال نمی‌توانستیم از یک درخت محافظت کنیم. در «دار دو» هدف ما این است که بگردیم و ببینیم مشکل کار کجاست؟ اگر بگوییم می‌خواهیم یک میلیارد درخت بکاریم حتی اگر شعاری به نظر برسد و در آن بازه زمانی بتوانیم حتی صد درخت هم بکاریم باز یک موفقیت داشته‌ایم. خیلی‌ها می‌گویند به جای اینکه وقت صرف کنیم یک میلیارد درخت بکاریم همین جنگل‌هایی که داریم را حفظ کنیم. هیچ‌کدام ناقض یکدیگر نیستند.

دیباج ادامه داد: چه کسی گفته اگر می‌خواهیم حافظ جنگل‌های‌مان باشیم لازم است که درخت نکاریم. ما می‌توانیم هم نسبت به حفظ جنگل‌های‌مان حساس باشیم و اگر قاچاق و تخریب می‌بینیم گزارش کنیم و به عنوان یک شهروند و هم درخت بکاریم.

مجری برنامه «طبیعت ۳۶۰ درجه» درباره برنامه «دار دو» افزود: «داردو» افرادی را پیدا کرده که تکلیف‌شان در این حوزه مشخص است. کارهای جالبی هم در زمینه حفظ محیط زیست و درخت‌کاری انجام داده‌اند. مثلا ما مهمانی داریم که به خاطر علاقه خودش یک نهال‌ستان راه‌اندازی کرده و تمام گونه‌های بومی ایران را پرورش داده که خیلی‌ها را شاید سازمان منابع طبیعی نداشته باشد که در اختیار شهروندان قرار دهد. یا جنگل‌بانی را به این برنامه دعوت می‌کنیم که خارج از ساعت کاری‌اش فعالیت مشارکتی و اجتماعی با مردم محل انجام می‌دهد تا اشتغال ایجاد کند برای اینکه درختان قطع نشوند. همچنین یادی می‌کنیم از الگوی جوانی که نامش البرز بود و داوطلب حفاظت از جنگل‌های کشور و در آتش‌سوزی جنگل‌های زاگرس که خیلی‌ها با بی مسئولیتی‌شان باعث ایجاد این حریق شدند، جانش را از دست داد.

دیباج با بیان اینکه نام برنامه از «دار» به معنی درخت و دو تشکیل شده است، افزود: این برنامه تلاش می‌کند جرقه‌ای روشن کند که همه اقشار جامعه به توسعه درخت‌کاری کمک کنند. با این توضیح که اگر ۲۰ سال دیگر میزان جنگل‌های ما که ۷ درصد بوده مثلا ۸ درصد بشود این میزان یعنی اکسیژن بیشتر، کربن کمتر و ذخیره آب بیشتر، سیل کمتر و حتی سرطان کمتر. در این برنامه بر اساس تجربه‌ام گیاهانی را مثال می‌زنم که در درمان سرطان موثرند و ما از آنها غافلیم. از این دست آموزه‌های علمی را هم در «دار دو» داریم. شاید یک برنامه تلویزیونی باید بیشتر سرگرم‌کننده باشد اما قول می‌دهم که اگر کسی وقت بگذارد و این برنامه را ببیند هم وقتش را نگرفته‌ایم و هم حرف بی‌تاثیری نزده‌ایم.

دار دو کاریست از گروه دانش و اقتصاد شبکه دو با همکاری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کل کشور و تهیه‌کنندگی هادی خدادی که از شنبه تا دوشنبه (۱۳ تا ۱۵ اسفند) حوالی ساعت ۲۲:۳۰ روانه آنتن می‌شود. بازپخش این برنامه روز بعد حوالی ساعت ۱۲:۳۵ است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha