مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در این باره گفت: نمایشگاه سراسری یادشده در راستای به اشتراک گذاری تولیدات صنایع دستی و نیز ایجاد نشاط نوروزی روز شنبه با حضور نمایندگان ۲۳ استان کشور در باغ محتشم رشت گشایش می یابد.
ولی جهانی عصر پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: زنجان، گلستان، اردبیل، مرکزی، خراسان شمالی، فارس، خراسان رضوی، مازندران، همدان، البرز، خراسان جنوبی، چهارمحال بختیاری، تهران، اصفهان، قزوین، ایلام، کرمانشاه، سمنان، یزد، آذربایجان شرقی، قم، کردستان، سیستان و بلوچستان؛ استان های میهمان در جشنواره صنایع دستی و سوغات هستند.
وی ادامه داد: این نمایشگاه در رشته های سراجی سنتی، ملیله دوزی، نساجی، گلیم بافی، لباس محلی، خاتم کاری، سنگتراشی، سفالگری و سرامیک، صنایع چوبی، گیوه بافی و رودوزی های سنتی برگزار می شود.
جهانی عنوان کرد: همچنین ۱۷ شهرستان گیلان با تولیداتی در رشتههای سفال سنتی، مروارید بافی، لباس محلی، حصیر بافی، خراطی، چادرشب بافی، رشتی دوزی در این نمایشگاه حضور دارند.
بیش از۲۷ هزار هنرمند صنایعدستی در۴۲ رشته مختلف تولید محصولات هنرهای سنتی گیلان مشغول به فعالیت هستند و هفت شهر و روستای استان نیز با برندهای ملی و جهانی به عنوان شهر و روستاهای صنایعدستی معرفی شدهاند و اینک رشت با هفت رشته بسیار فعال شامل؛ خراطی، رشتی دوزی، معرق، منبت، البسه محلی، چرم و سفال نامزد دریافت عنوان شهر جهانی صنایع دستی شده و قرار است ارزیابان یونسکو طی یک سفر سه روزه به بررسی موضوع یاد شده بپردازند.
مهرماه امسال نیز " نعیمه بن کاری" از کشور عمان بعنوان ارزیاب یونسکو در راستای انجام فرآیند ثبت جهانی ماسوله ششم مهرماه وارد گیلان شد و موارد مدنظر را بصورت زمینی و هوایی مورد ارزیابی قرار داد.
رشت از دی ماه ۹۳۶ هجری شمسی که به عنوان مرکز استان گیلان انتخاب شد فراز و فرود بسیاری را در طول این سدهها از سر گذرانده است و به گواه تاریخ این شهر مبنای اولینهای بسیاری چون اولین کتابخانه ملی ایران، اولین راه آهن کشور، اولین تئاتر، اولین شعبه بانکی ایران یا بانک سپه و نخستین داروخانه شبانه روزی در ایران شد تا سال ۱۳۹۴ که به عنوان نخستین شهر خلاق خوراک ایران به عضویت شبکه شهرهای خلاق جهان پیوست و اینک در سال ۱۴۰۱ نامزد دریافت عنوان شهر جهانی صنایع دستی شده است.
صنعت دست بواسطه جاری شدن ذوق و هنر در تولید یادمانهایی از گذشته حامیان خویش را بیارمغان رها نمیکند بلکه اصالت و قدمت برآمده از صفای روستایی پاداشی است که در برابر این حمایت، نصیب خریداران تولیدات صنایع دستی میشود.
بنا به سیاستها و اولویتهای تعیین شده از سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، پس از ثبت جهانی قاسمآباد رودسر با محوریت چادر شببافی، برندسازی در سطح ملی با هدف رونق صنایع دستی در منطقه بیش از همیشه مورد اهتمام قرار گرفت و پس از معرفی "فشتکه خمام" با عنوان روستای ملی حصیر بافی، شهر رشت نیز بعنوان شهر ملی رشتی دوزی و چهار روستای گیلان روستای ملی اعلام شد.
رشتی دوزی (قلاب دوزی رشت) یکی از رودوزیهای سنتی ایران و از صنایع دستی گیلان است که در فهرست آثار ملی ایران - میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) - به ثبت رسیدهاست؛ در این کار زمینه پارچه به وسیله نخهای ابریشمین رنگین به گونهای بسیار زیبا و چشم نواز تزئین میشود.
پانزدهم دیماه ۹۹ طی مراسمی در کاخ موزه نیاوران شهر رشت به عنوان شهر ملی هنرهای سنتی ایران با محوریت رشتیدوزی، روستای ارده شهرستان رضوانشهر با محوریت شالبافی، روستای جیرده شهرستان شفت با محوریت سفالگری سنتی، روستای عنبران محله شهرستان آستارا با محوریت گلیمبافی و روستای شالما شهرستان ماسال با محوریت چوبتراشی موفق به دریافت گواهینامه ملی شدند.
رشت - ایرنا - هنوز چند روزی از ورود ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی به گیلان برای بررسی وضعیت رشت به سبب دریافت عنوان شهر جهانی صنایع دستی نمیگذرد که خبر رسید این شهر میزبان ۲۳ استان کشور برای برپایی نمایشگاه صنایع دستی و سوغات در آستانه نوروز شده است.
نظر شما