هانی‌زاده: توافق ایران و عربستان مقدمه همگرایی منطقه‌ای است

تهران-ایرنا- یک کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با ایرنا امضای توافق بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان را مقدمه‌ای برای گسترش همگرایی منطقه ای و کاهش سلطه گری آمریکا دانست.

حسن هانی زاده امروز شنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه غرب آسیای ایرنا خاطرنشان کرد: توافق امضا شده بین دو کشور به تنش ها بین ریاض و تهران خاتمه می دهد و موجب می شود ملت های مسلمان منطقه به سمت همگرایی و توسعه پایدار حرکت کنند زیرا اختلاف بین دو کشور اسلامی ایران و عربستان به افزایش نفوذ واشنگتن و تل آویو در منطقه کمک می کند.

این کارشناس مسائل منطقه افزود: امضای این توافق به سود ملت های منطقه خواهد بود و موجب خواهد شد عربستان به سمت پایان دادن به جنگ یمن حرکت کند.

هانی زاده از احتمال گشایش سفارت های تهران و ریاض در اردیبهشت ماه خبر داد و گفت: عربستان و ایران به سمت روابط پایدار و دوستانه حرکت می کنند.

وی توافق با ایران را نشان دهنده اولویت مناسبات با جمهوری اسلامی برای عربستان دانست و افزود: ایجاد صلح در یمن بخشی از توافق تهران و ریاض است.

این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به "هزینه ۳۵۰ میلیارد دلاری عربستان در طول هفت سال" جنگ یمن گفت: ریاض نتوانست دستاوردی سیاسی و نظامی از این جنگ داشته باشد و بیش از صنعا، نیازمند صلح پایدار در منطقه است.

هانی زاده، تحقق طرح ۲۰۳۰ توسط بن سلمان ولیعهد عربستان را نیازمند امنیت پایدار در منطقه دانست و افزود: بن سلمان سعی دارد تا در چارچوب طرح ۲۰۳۰، عربستان را توسعه دهد تا بلکه بتواند بعد از پدر، جانشین وی شود. لذا به صلح با یمن در چارچوب توافق با ایران نیازمند است.

وی درباره یارگیری جدید چین در منطقه نیز گفت: پکن قصد دارد ریاض را از محور آمریکا خارج کرده و به محور کشورهای موسوم به «چار» یعنی چین، ایران و روسیه ملحق کند زیرا هرچه این محور قوی تر باشد نفود منطقه ای واشنگتن کاهش می یابد.

این کارشناس مسائل بین الملل، درباره اهمیت اقتصادی ایران و عربستان برای پکن نیز گفت: تهران و ریاض برای تامین انرژی چین بسیار مهم تلقی می شوند و به همین دلیل، چینی ها تلاش دارند تا سطح مناسبات دو کشور را ارتقا دهند.

به‌دنبال سفر بهمن‌ ماه آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» به پکن، «علی شمخانی» از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشرده‌ای را به‌منظور حل‌وفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.

در پایان این مذاکرات، روز جمعه ۱۹ اسفند ۱۴۰۱، بیانیه سه‌جانبه‌ای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر و توافق تهران - ریاض برای ازسرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانه‌های دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه اعلام شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha