به گزارش ایرنا، یکسال از سیاستگذاریهای کلان دولت در عرصه دانشبنیانها با هدف استقرار اقتصاد دانشبنیان در کشور میگذرد؛ سالی که از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» نامگذاری شد اما در طول این مدت آنچه بیش از تولید و اشتغال مورد توجه قرار گرفت وضعیت شرکتهای دانشبنیان و تقویت و گسترش این شرکتها با هدف تضمین توسعه اقتصادی در کشور بود.
گام نخست دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱؛ بازدید استاندار از پارک علم و فناوری
متولیان این امر در استان فارس نیز از همان ابتدا تمام تلاش خود را برای تحقق این شعار بکار گرفتند، به طوری که محمدهادی ایمانیه استاندار فارس در روز پنجشنبه ۱۱فروردین ماه و در همان روزهای آغازین سال ۱۴۰۱ از پارک علم و فناوری استان بازدید کرد.
استاندار فارس در این بازدید در جمع مسوولان پارک علم و فناوری استان و شرکت های دانش بنیان بر ضرورت احیای کمیته اقتصاد دانش بنیان در استانداری فارس تاکید کرد و گفت: ارتباط بین نیازهای جامعه و توانمندی شرکتهای دانش بنیان مورد توجه قرار می گیرد.
وی همچنین دستور داد: کمیته ای برای حل مشکل زمین و فضای فیزیکی پارک با حضور شهردار شیراز، شرکت شهرکهای صنعتی، سازمان صمت و جهادکشاورزی تشکیل شود.
ایمانیه روز یکشنبه ۲۱ فروردین ماه نیز در جلسه بررسی مشکلات شرکتهای دانشبنیان با همفکری مدیران اجرایی استان اعلام کرد که پنجره واحد برای صدور مجوز فعالیت شرکتهای دانش بنیان در استان فارس راهاندازی و فعال میشود.
او با بیان اینکه جلسات با دانشبنیانها مستمر خواهد بود، به مدیران دستگاهها برای تعریف بسته خدماتی به شرکتهای دانشبنیان ماموریت داد.
این در حالی بود که پیش از شروع سال ۱۴۰۱ یعنی در آذرماه ۱۴۰۰ هم دکتر منصور کنعانی، عضو هیأت علمی بخش مهندسی مواد و مدیر مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز، بهعنوان مشاور استاندار فارس در امور فناوری و شرکتهای دانشبنیان منصوب شد؛ اقدامی که نقش بسزایی در حرکت بیوقفه قطار توسعه استان در مسیر تقویت دانشبنیانها داشت.
استمرار تلاشها برای ساماندهی دانشبنیانها در فارس
در سالی که گذشت جلسات مختلفی برای حل مشکلات دانشبنیانها با حضور مقامات استانی و کشوری در استانداری، پارک علم و فناوری و سایر دستگاههای مربوطه تشکیل و نمایشگاهها و رویدادهای مختلفی برای تحقق شعار سال برگزار شد.
همچنین تفاهمنامههایی برای پیشبرد و تسهیل امور در این عرصه منعقد شد و رویکرد استان با محوریت بهرهگیری از دانشبنیانها برای توسعه استان شکل گرفت.
به دنبال این فعالیتها و برای بررسی راهکارهای تحقق این هدف در استان فارس؛ خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز شیراز هم اقدام به برگزاری یک میزگرد کرد که در این میزگرد، مشاور استاندار فارس، رئیس پارک علم و فناوری، عضو شورای شهر و فعالان شرکتهای دانشبنیان حضور داشتند. لزوم دستیابی همه بازیگران عرصه اقتصاد اعم از سرمایهگذاران و مدیران تا نیروهای خدماتی شرکتها و مصرفکنندگان نهایی محصولات به فهم مشترک از مفهوم شرکتهای دانشبنیان و فعالیتها در این عرصه در این میزگرد به عنوان عامل کلیدی در تحقق شعار سال یاد شد.
رونمایی از محصولات دانشبنیان فارس
همانگونه که پیش از این اشاره شد استان فارس در طول یکسال گذشته میزبان رویدادها و جلساتی در حوزه دانشبنیان با حضور مسوولان و مقامات کشوری بود؛ رویدادهایی که با هدف فراهم شدن زمینه رُشد و توسعه شرکتهای دانشبنیان در استان فارس برگزار شد.
در ۲۲ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ بود که آیینی برای رونمایی از محصولات دانشبنیان شرکتهای مستقر در پردیس شرکتهای دانشبنیان فارس با حضور معاون وزیر صنعت،معدن و تجارت برگزار شد. آیینی که در آن پنج محصول در حوزه الکترونیک و صنایع نفت و گاز رونمایی و تفاهمنامه احداث نخستین شهرک صنعتی دانشبنیان در استان فارس منعقد شد.
علی خورسندیان مدیرعامل بانک صنعت و معدن هم روز چهارشنبه یکم تیرماه ۱۴۰۱ در حاشیه بازدید از تعدادی طرحهای تولیدی استان فارس اعلام کرد: از ابتدای امسال تاکنون ٣٥ طرح دانش بنیان در استان فارس از سوی این بانک تأمین مالی شده است.
افتتاح نخستین نمایشگاه "تولید ایرانی،دانش بنیان" در شیراز
نخستین نمایشگاه "تولید ایرانی،دانش بنیان" در شیراز نیز یکم تیرماه با حضور بیش از ۲۰۰ شرکت دانش بنیان و تولیدی در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی استان فارس در شهرک گلستان شیراز برپا شد.
اسماعیل محبیپور معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس در این مراسم گفت: مدیران باید در جنبههای مختلف تولید از جمله تولید محصولات کشاورزی، دامداری و صنایع دستی با محوریت دانشبنیانها حرکت کنند.
پس از آن در سفری که روح الله دهقانی معاون فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور به استان فارس داشت به برنامه حمایتی از شرکتهای دانش بنیان اشاره و اعلام شد: اولین و مهمترین برنامهای که در معاونت علمی و فناوری داریم کمک به توسعه بازار این شرکتها و دستیابی به بازار صادراتی است؛ لذا ضروری است که شرایط ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار صادرات فراهم شود.
مطالبهگری امام جمعه شیراز از متولیان حوزه دانشبنیان
این پیگیریها برای توسعه دانشبنیانها در فارس همچنان ادامه یافت و حالا در پایان سال ۱۴۰۱، ارزیابی و بررسی دستاوردهای استان در این حوزه و رشد کمی و کیفی شرکتهای دانشبنیان به یکی از مهمترین دغدغههای فعالان در این عرصه تبدیل شده به گونهای که مسوولان استانی و فعالان در عرصه دانشبنیان در این روزها به دنبال بازخورد و خروجی اقدامات انجام شده در این عرصه هستند؛ شاید یکی از دلایل اهمیت این موضوع این است که تشریح آخرین وضعیت آماری شرکتهای دانشبنیان و آگاهی از میزان رشد آنها کمکشایانی به تصمیمگیریها و تصمیمسازیها در سال آینده میکند.
آیت الله لطف الله دژکام نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز که یکی از دغدغهمندان در این حوزه است،۲۶ اسفندماه در خطبههای نماز جمعه شیراز به نامگذاری سال ۱۴۰۱ با محوریت دانشبنیانها اشاره کرد و خواهان پاسخگویی مسوولان در خصوص نتایج حاصل از فعالیتها در این زمینه شد.
امام جمعه شیراز در این باره گفت: اگر نام سال، تولید و دانش بنیان است به این جهت است که برای این دسته از افراد شغل ایجاد شود، در مبارزه با فقر این مسئله را مدنظر قرار دهیم که تولید دانش بنیان را افزایش دهیم.
آیتالله دژکام ادامه داد: در سال تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین باید مسوولان بگویند چه تلاش هایی کردند که منجر به نزول برکت الهی شد و چقدر اشتغال کار دانش بنیان افزوده شد؟ ما در زمینه ایجاد اشتغال حرکت خوبی داشتیم و ناسپاسی نمیکنیم چه در سطح ملی و چه در سطح استانی اما این مشاغلی که ایجاد شده بر اساس دانش بنیان است؟
وی افزود: از کسانی که کار ندارند اگر سوال کنیم با وجود تحصیلات عالیه شغلهایی ایجاد شده که نیاز به تخصصهای آنها نداشته و شغلهای ایجاد شده دانش بنیان نبودهاند.
دانشبنیانهای فارس در سال ۱۴۰۱ چقدر قد کشیدند؟
یکی از دغدغههای فعالان در حوزه دانشبنیان توجه به افزایش کیفیت و فرهنگسازی در این زمینه است. برخی از متولیان امر در این حوزه کیفیت را بر کمیت ارجح میدانند و بر این باور هستند که پیش از توسعه شرکتهای دانشبنیان از نظر کمی باید مردم و بدنه کارشناسی دولت در نهادها و سازمانهای مختلف با اصطلاحات و مفاهیم دانشبنیانی آشنا شوند و مقوله دانشبنیان باید از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار بگیرد تا نفوذی که لازم است ایجاد شود.
منصور کنعانی مشاور استاندار فارس در امور فناوری و شرکتهای دانشبنیان از جمله افرادی است که معتقد است توجه به رشد کیفی دانشبنیانها بیش از رشد کمی آنها حائز اهمیت است.
مشاور استاندار فارس در امور فناوری و شرکتهای دانشبنیان در گفتوگو با ایرنا، انجام برنامهریزی مبتنی بر دانش را یکی از دستاوردهای استان فارس در طول سال گذشته قلمداد کرد و گفت: شعار هر سال به نوعی سیاست جاری در آن سال محسوب میشود که هر دستگاه بر اساس آن و در مسیر تحقق این شعار یک سری خروجیهایی ارایه میدهد. اما در مسیر دستیابی به اهداف مورد نظر استان برای تحقق شعار سال از همان ابتدا این موضوع مطرح بود که چرا توجه به مسئله دانشبنیان کردن صنعت، تولید و اشتغال خوب است؟
توجه دانشی، ارزشآفرین است
وی ادامه داد: بدیهیترین پاسخ به این سوال این است که توجه دانشی، ارزشآفرین است، یعنی اگر آن سیاست کلان را به دلایلی ترجمه کنیم که در کلام رهبر معظم انقلاب است به این درک میرسیم که اگر با نگاه دانشبنیان به حل مسایل بپردازیم میتوانیم ارزشآفرینی کنیم. لذا تصمیم گرفتیم برنامه استان فارس برای پیادهسازی شعار سال دانشبنیان باشد.
کنعانی افزود: میبایست در ابتدا به مفهوم دانشبنیان بیندیشیم و با این مفهوم آشنا شویم و سپس به فکر افزایش کمی شرکتهای دانشبنیان و پیشبرد امور در این زمینه باشیم؛ خوشبختانه این اتفاق در استان فارس افتاد و میتوانم به جرأت بگویم که یکی از اقدامات انجام شده در استان که میتوان آن را به عنوان یک دارایی غیرژورنالیستی و اصیل مطرح کرد این است که برنامه استان فارس برای پیاده سازی شعار سال مبتنی بر دانش تعریف شد.
وی با تأکید بر اینکه انجام برنامهریزی مبتنی بر دانش یکی از دستاوردهای استان فارس در این زمینه محسوب میشود، گفت: برای تحقق این امر یک مکانیزم و ساز و کار تحت عنوان اتاق فکر امور فناوری و دانشبنیان طراحی شد که کارش این بود که در حوزههای اولویتدار استان برنامهریزی و مسیر دانش بنیان شدن و یا استفاده از فناوریها، دانش و نخبگان را مشخص کند و به سرانجام برساند؛ بنابراین راهاندازی اتاق فکر یک ساز و کار دانش بنیان برای پیادهسازی شعار سال بود.
راهاندازی اتاق فکر با هفت کارگروه
او با اشاره به اینکه این اتاق فکر از هفت کارگروه تشکیل شده که قلب آن هم موضوعات اولویتدار استان است، گفت: این کارگروهها برای پیگیری مباحث مربوط به انرژی، آب، محیط زیست، گردشگری سلامت، هوش مصنوعی و توسعه دانشبنیان تشکیل شدهاند و در این مدت شاهد خروجیهای بسیار خوبی از این کارگروهها بودهایم؛ در واقع ما احساس کردیم که با ورود دانش بنیانی و نگاه دانشبنیانی میتوانیم در مسیر ارتقای صنایع و توسعه استان گام برداریم.
کنعانی بیان کرد: به عنوان مثال در حوزه آب که به عنوان چالش اساسی در استان فارس محسوب میشود بیش از چندین هزار فناوری وجود دارد به طوری که اشخاص خبره هم نمیتوانستند به درستی تشخیص بدهند که کدام فناوری برای استان فارس مناسبتتر است. بنابراین با استفاده از هوش مصنوعی و تحویل داده اولویت بندی در این زمینه انجام شد.
حل مشکلات آب استان با دانشبنیانها
وی عنوان کرد: برای ما این موضوع حائز اهمیت بود که مشکلات آب استان به وسیله فناوری و ارزش افزودهای که دانشگاه تولید میکند حل شود.
این مقام مسوول گفت: با پیگیریها در این زمینه به صنایع آب بر و پتروشیمیها و پالایشگاههایی رسیدیم که مصرف بالای آب دارند. این در حالیست که مصرف آب در بخش کشاورزی بسیار پایینتر است. اما برای مدیریت یک درصد از آب در حوزه کشاورزی با هزاران کشاورز سرو کار داشتیم. ولی در صنایع با یک یا دو صنعت روبه رو بودیم. بنابراین مدیریت آب در صنعت و پیادهسازی اهداف دانشبنیان در این حوزه راحتتر بود. لذا به پتروشیمی شیراز، پالایشگاهها وکارخانههای فولاد استان خنککنندههای هیبریدی پیشنهاد شد. حتی منبع تأمین مالی آن هم مشخص و شرکتهای انجام دهنده دانشبنیان شناسایی شد و این شرکتها به صنایع آببر پیشنهاد شدند.
وی افزود: به سرانجام رسیدن این اقدام برای هر صنعت نزدیک به ۷۰درصد صرفه جویی آب ایجاد میکند و حدود چهار درصد میزان مصرف آب استان را کاهش میدهد. این کار با پیگیریهای استاندار و صنایع فعال استان در حال دنبال شدن است.
راهکارهای دانشبنیانی برای حل مشکلات انرژی
مشاور استاندار فارس در امور فناوری و شرکتهای دانشبنیان ادامه داد: استان فارس در حوزه انرژی هم با چالشهای بسیاری مواجه است که برای حل این مشکلات در گام نخست توسعه نیروگاههای پراکنده و هوشمندی سازنده برای مصرف یکپارچه آب، برق و گاز را پیشنهاد دادیم.
وی گفت: به دلیل ارتباط شدیدی که بخش کشاورزی و سلامت به انرژی برق و گاز دارند تشکیل شورای همبست پیشنهاد شد. این کار چالشهای اجرایی بسیاری دارد اما نگاه دانشبنیان میگوید تا زمانی که بین این بخشها تعادل برقرار نشود تصمیمات قابل اجرا نیست.
بکارگیری تفکر دانشبنیان برای ایجاد شهر هوشمند
کنعانی به فعالیت شرکتهای دانشبنیان در حوزه هوش مصنوعی اشاره کرد و یادآور شد: استان در حوزه هوش مصنوعی هم توانست بر زمینههای ایجاد شهر هوشمند و ضرورت راهاندازی مرکز داده در این زمینه متمرکز شود. برای رسیدن به این هدف از قابلیت ۱۰ تا ۱۲ شرکت دانش بنیان استفاده شده است.
اولویتهای دانشبنیانی در حوزه سلامت
وی با بیان اینکه در حوزه سلامت هم سه اولویت دانشبنیانی دنبال شد، گفت: حوزه پزشکی بازساختی که شامل ژندرمانی، سلولدرمانی و ساخت پوست مصنوعی میشود میتواند به عنوان یک چرخه اقتصاد دانش بنیان در سلامت استان عمل کند. لذا پیشنهاد اولویتداری در این زمینه مطرح شد که این اولویت توسط استاندار فارس و بیمارستان پیوند دنبال شد.
او افزود: پرتودهی اتمی در حوزه سلامت و کشاورزی از اولویتهای دیگر در این بخش بود که با همکاری رییس سازمان انرژی اتمی انجام شد؛ استفاده از هوش مصنوعی در امور رسیدگی به بیماران به منظور تسهیلگری و ایجاد ارزش افزوده برای شغلهایی که با سلامت سروکار دارند از اولویتهای سوم حوزه سلامت محسوب میشود.
کنعانی گفت: بالای ۵۵ هزار میلیارد تومان گردش مالی در حوزه سلامت داریم که این بازار بزرگی برای نقشآفرینی دانشبنیانها به شمار میرود و باید مورد توجه قرار بگیرد.
مُدلی برای توسعه شرکتهای دانشبنیان
این استاد دانشگاه با بیان اینکه کارگروه دانشبنیان که یکی از کارگروهها مهم اتاق فکر است نقش مهمی در توسعه اکوسیستم استان فارس بر پایه دانش دارد، افزود: مُدلی برای توسعه شرکتهای دانشبنیان در پارک علم و فناوری و دانشگاهها پیشنهاد شده است که این مدل با هدف توسعه زنجیره ارزش شکل گرفته است؛ یعنی به جای آنکه به شرکتهای دانش بنیان پولی داده شود شرایطی برای فعالیت این شرکتها در زنجیره ارزش شرکتهای بزرگ که بازار و پول دارند فراهم میشود.
وی بیان کرد: طراحی سازوکارهای تخصیص حمایت مالی برنامه و بودجه که در شورای عالی برنامهریزی استان و ستاد اقتصاد دانشبنیان استان با پنج مکانیزم مشخص، تصویب شد دومین دستاورد این کارگروه به شمار میرود؛ این کار که نتیجه دانشبنیان اندیشیدن است با هدف رشد تولید و اشتغال شرکتهای کوچک با این مکانیزمها دنبال میشود.
ارایه گزارش مستند و قابل استفاده در حوزه وضعیت اقتصاد دانشبنیان
کنعانی اضافه کرد: برای نخستین بار در این سال موفق شدیم گزارش مستند و قابل استفاده در حوزه وضعیت اقتصاد دانشبنیان استان تهیه کنیم. این گزارش به تعداد شرکتهای برخوردار از گواهی دانشبنیان رسمی میپردازد و این موضوع را مورد بررسی قرار میدهد که این شرکتها در چه حوزهای مشغول به کار هستند و وضعیت فروش، اشتغال و پتانسیلهای سرمایهگذاری آنها به چه صورت است.
وی یادآور شد: این گزارش پس از هشت ماه کار تهیه و به وزارت کشور و مسوولان اجرایی ارسال شد. خروجی این گزارش به مسوولان استانی میگوید که توسعه دانشبنیان کشاورزی بایستی در اولویت قرار بگیرد. چراکه کشاورزی بازار و نیاز بزرگی دارد و تعداد شرکتها در این حوزه به اندازه انگشتان دست هم نیست. این در حالیست که در حوزه الکترونیک و ساخت تجهیزات با تعداد بالای شرکتهای دانشبنیان فعال در این حوزه روبه رو هستیم اما این پرسش مطرح است که چند نفر در استان فارس احتیاج به ساخت تجهیزات دارند و کدام شرکتهای بزرگ از زنجیره ارزش ساخت تجهیزات برخوردار هستند. پاسخ این سؤال نه تنها روشن نیست بلکه مثبت هم نیست.
کنعانی بیان کرد: این گزارش که با دقت و حساسیت بسیاری آماده شد و نقشه راه را برای انجام سرمایهگذاری در استان به ما نشان میدهد به عدم تعادل رشد شرکتهای دانشبنیان در استان فارس اشاره میکند و ذهن سیاستگذار و تصمیمگیران را با تصمیمات صحیح آشنا میکند.
وضعیت نامطلوب استان در صنایع خلاق استان
وی با اعتقاد به اینکه استان فارس و شیراز به عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن شناخته میشود، گفت: متأسفانه تعداد شرکتهای ثبت شده صنایع خلاق استان که در حوزههای فرهنگی و اجتماعی فعالیت دارند صفر است؛ البته اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی تمام تلاش خود را برای بهتر شدن وضعیت استان در این زمینه به کار گرفتهاند اما ضروری است که تدابیری برای مطلوب شدن شرایط در این عرصه اتخاذ شود. رسانهها نیز بایستی به این موضوع ورود کنند.
کنعانی تشکیل اتاق فکر و اندیشیدن دانشبنیان برای تحقق شعار سال را اصلیترین آورده استان فارس در طول یک سال گذشته دانست و گفت: میتوانیم برای حل مشکلات در حوزههای دیگر هم از دانشبنیان اندیشیدن بهره ببریم؛ سازو کاری که در اتاق فکر طراحی شده به همه سازمانها اجازه میدهد که اتاق فکر خود را بر مبنای دانش انجام دهند.
مشاور استاندار فارس در امور فناوری و شرکتهای دانشبنیان افزود: نتیجه راهاندازی اتاق فکر در استان فارس این بود که در سفر معاونت علمی ریاست جمهوری استقبال بسیاری از این اقدام صورت گرفت و ایده راهاندازی اندیشکدههای دانشبنیان مطرح شد؛ البته میتوان گفت استان فارس یکی از پیشروترین استانها برای راهاندازی اتاق فکر که به نوعی اندیشکده دانشبنیان محسوب میشود بوده است.
ارزیابی شرکتهای دانشبنیان از نظر کمی
در سال ۱۴۰۱ افزون بر اینکه دانشبنیانی شدن رویکردها در عرصههای مختلف در دستورکار قرار گرفت، موضوع ۲برابر شدن تعداد شرکتهای دانشبنیان نیز به عنوان اولویت فعالان در این عرصه با جدیت دنبال شد؛ بحث کمیت دانشبنیانها برای نخستین بار توسط رهبر معظم انقلاب مطرح شد. حضرت آیتالله خامنهای در بخشی از سخنان خود «اشتغالآفرینی» را در گرو افزایش شرکتهای دانشبنیان دانستند و گفتند: توقع ما این است که تعداد شرکتهای دانشبنیان ۲برابر شود. این در حالی بود که در آغاز سال ۱۴۰۱ حدود ۳۵۰ شرکت دانشبنیان و فناور در پارک علم و فناوری استان فارس مستقر بودند. در حقیقت از ابتدای تشکیل پارک علم و فناوری فارس تاکنون ۱۲۰۰ شرکت فناور و دانشبنیان در آن حضور داشته و از خدمات و حمایتهای مالی پارک بهره مند شدهاند. امروز بسیاری از این شرکتها رشد کرده و به شهرکهای صنعتی منتقل شدهاند. اما این پرسش مطرح است که استان فارس در پایان سال ۱۴۰۱ تا چه اندازه موفق به تحقق شعار سال و افزایش دو برابری شرکتهای دانش بنیان شده است؟
افزایش چهل درصدی تعداد شرکتهای دانشبنیان استان
در حال حاضر رییس پارک علم و فناوری فارس معتقد است که افزایش نزدیک به چهل درصدی تعداد شرکتهای دانشبنیان استان محقق شده و با پیگیریها و اقداماتی که صورت گرفته برج فناوری فارس و برج لارستان در اردیبهشت ماه افتتاح خواهند شد.
امین رضا ذوالقدر در گفتوگو با ایرنا در رابطه با اقدامات انجام شده برای توسعه شرکتهای دانشبنیان در یک سال اخیر گفت: افزایش نزدیک به ۴۰ درصدی تعداد شرکتهای دانشبنیان استان محقق شده و طبق آمار دقیقی که از معاونت علمی استعلام کردهایم درصد افزایش شرکتهای دانش بنیان فارس در مقایسه با سایر استانها بیشتر بوده است.
کمک نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تصویب طرح جهش تولید دانش بنیان
ریبس پارک علم و فناوری فارس ادامه داد: در سالی که گذشت جلسات متعدد جهت رفع مشکلات شرکتهای دانشبنیان و فناور با سایر سازمانها شامل سازمان امور مالیاتی، بیمه، شهرکهای صنعتی در قالب پنجره واحد برگزار شد و از کمک نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تصویب طرح جهش تولید دانش بنیان که قانونی بسیار پیشرو جهت توسعه فعالیتهای دانش بنیان است استفاده کردیم. خوشبختانه نمایندگان محترم فارس در این زمینه بسیار مساعدت خوبی داشتند.
ذوالقدر با بیان اینکه برج فناوری فارس و برج لارستان در اردیبهشت ماه افتتاح خواهد شد، گفت: برج لارستان با همت بنیاد نیک اندیشان هاشمی لارستان ساخته شده است.
وضعیت برج فناوری فارس و لارستان
رییس پارک علم و فناوری فارس اضافه کرد: عملیات اجرایی برج خیرساز لارستان در سال ۱۴۰۱ به پایان رسید و در حال حاضر این برج آماده بهرهبرداری به عنوان نخستین برج خیرساز کشور در حوزه فناوری به عنوان کریدور صادراتی محصولات دانش بنیان کشور به کشورهای همسایه حوزه خلیج فارس است.
وی عنوان کرد: برج فناوری پارک که امکان استقرار ۷۰ شرکت دانش بنیان رشد یافته را فراهم می سازد در سال ۱۴۰۱ از پیشرفت فیزیکی حدود ۵۴ درصد به بالای ۹۰ درصد رسید و در اردیبهشت ماه آماده بهرهبرداری خواهد بود.
اجرای طرح دستیار فناوری با دبیری فارس
ذوالقدر به انجام طرح دستیار فناوری در کشور و حضور بیش از ۲ هزار و ۱۷۰ دانشجو به مدت ۶ ماه در شرکتهای دانش بنیان کشور در قالب این طرح اشاره کرد و گفت: پارک فارس در این طرح به عنوان دبیرخانه کشوری فعال بود.
تسهیل اخذ مجوز شرکتها
وی با بیان اینکه در طول یک سال اخیر نزدیک به هشت هزار دانشآموز و دانشجو از پارک علم و فناوری بازدید کردند، افزود: این بازدید با هدف ترویج فرهنگ دانشبنیانی انجام شد. همچنین در سالی که گذشت اخذ مجوز شرکتها از سازمان صنعت، معدن، تجارت و جهاد کشاورزی تسهیل و تفاهمنامه مشترک با دانشگاه شیراز و جهاد کشاورزی جهت ایجاد پردیس کشاورزی منعقد شد.
او انعقاد تفاهمنامه با مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی جهت ایجاد مرکز رشد مشترک را از دیگر اقدامات در یک سال گذشته قلمداد کرد و گفت: پیگری اخذ تسهیلات شرکتها از محل تبصره ۱۸، افزایش سرمایه صندوق پژوهش و فناوری استان و انعقاد تفاهمنامه با سازمان آموزش فنی و حرفه ای جهت صدور مجوز آموزش برای شرکتها از دیگر اقدامات انجام شده در یک سال گذشته است.
توسعه شرکتهای دانشبنیان در گرو حمایتهای بیشتر
سال، سال دانش بنیان بود؛ هرچند متولیان امر در این عرصه نقش مهمی در برطرف کردن دغدغه شرکتهای دانش بنیان ایفا کردند اما فعالان دانشبنیانی هنوز هم با مشکلات بسیاری رو به رو هستند؛ لذا برای دستیابی به اهداف تعریف شده و اصلاح فرآیندها و ساختارها در این حوزه باید تمهیدات بهتری اندیشیده شود؛ تمهیداتی که به شرکتهای دانشبنیان کمک کند تا بتوانند بیش از پیش بار اشتغال استان را به دوش بکشند و در مسیر توسعه استان گام بردارند.
نظر شما