کاهش ۴۰ درصد بارندگی و زنگ خطرکم آبی برای برنجکاری مازندران

ساری- ایرنا - طبق گزارش مرکز ملی پایش خشکسالی سازمان هواشناسی کشور،میانگین بارش باران سال ۱۴۰۱ مازندران ۳۷۲ میلیمتر بوده که این آمار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۶۴۰ میلیمتر بوده، حدود ۴۲ درصد کمتر و نسبت به سال ۱۴۰۰ که ۶۱۳ میلیمتر بوده، حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بنابر این گزارش ،همچنین میانگین بارش ۶ ماهه سال زراعی جاری استان مازندران یعنی از مهر ماه تا منتهی به اسفند ۱۴۰۱ ،۲۳۷ میلیمتر بوده است که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۳۹۳ میلیمتر بوده، حدود ۴۰ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۳۹۱ میلیمتر بوده، حدود ۳۹ درصد کمتر نشان می دهد.

داده های هواشناسی مازندران نشان می دهد که طی ۶ ماهه سال زراعی ( مهر ، آبان ، آذر و دی ، بهمن اسفند ماه ) بارش بارندگی ها نسبت به دوره آماری و مدت مشابه سال قبل کاهشی بوده است، شرایطی که به شدت مسوولان و کشاورزان استان را نگران کرده است.

مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد ، اثرگذاری خواهد کرد.

در نخستین ماه از فصل زراعی جاری یعنی در مهرماه پارسال ۴۳ میلیمتر باران در مازندران به ثبت رسید که این میزان نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۷۲ میلیمتر بوده حدود ۴۰ و در مقایسه با مدت مشابه سال ماقبل آن نیز که حدود ۵۳ میلیمتر بوده حدود ۱۹ درصد کاهش داشته است.

میانگین بارش آبان ماه سال گذشته در مازندران نیز ۵۱.۲ میلی متر بود که این میزان نسبت به مدت مشابه سال ماقبل آن که ۱۱۳.۶ میلی متر بود حدود ۵۴ درصد و نسبت به مدت مشابه بلند مدت نیز که ۸۲.۱ میلی‌متر بود حدود ۳۸ درصد کاهش داشته است.

بنابر این گزارش میانگین بارش آذر ماه سال آبی جاری حدود ۳۸ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۷۰ میلیمتر بوده، حدود ۴۶ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که حدود ۳۷ میلیمتر بوده، سه درصد افزایش داشته است.

میانگین بارش دی ماه سال آبی زراعی جاری مازندران ۲۲ میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۴۹ میلی متر بوده، ۵۵ درصد و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۷۴ میلی متر بوده، ۷۰ درصد کاهش داشته است.

طبق آمار هواشناسی مازندران متوسط بارندگی بهمن ماه امسال ۵۹ میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۴۰ میلی متر بوده، حدود ۴۸ درصد افزایش داشته است.

میانگین بارش اسفند ماه سال ۱۴۰۱ استان مازندران ۲۳ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۵۶ میلیمتر بوده، حدود ۵۹ درصدکاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که حدود ۵۴ میلیمتر بوده، ۵۷ درصد کاهش داشته است.

سال زراعی از اول مهر شروع می شود و تا ۳۱ شهریور سال بعد ادامه می یابد. وضعیت آبی مناطق مختلف کشور برای برنامه ریزی کشاورزی بر اساس میزان بارندگی در سال زراعی ارزیابی می شود و به همین دلیل هم میزان کاهش یا افزایش بارندگی برای کشاورزان و متولیان این بخش دارای پیام خاصی است.

کشت برنج در مازندران به طور معمول با شخم و شیار ، خزانه گیری و آب تخت کردن شالیزار از ماه اسفند آغاز شد و به طور معمول در اواخر ماه فروردین به مرحله نشاء می رسد. در حال حاضر طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی استان حدود ۶۰ درصد زمین های شالیزاری استان شخم و شیار و آب تخت شده است و اکنون شالیکاران سخت مشغول خزانه گیری هستند.

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است. مازندران با تولید حدود یک میلیون تن برنج سفید ، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.

کاهش ۴۰ درصد بارندگی و زنگ خطرکم آبی برای برنجکاری مازندران

ثبت ۳۷۲ میلیمتر بارندگی سال ۱۴۰۱ در مازندران

رییس گروه تحقیقات هواشناسی مازندران روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا میانگین بارش سال ۱۴۰۱ در استان را ۳۷۲ میلیمتر عنوان کرد و گفت: این آمار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۶۴۰ میلیمتر بوده، حدود ۴۲ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که حدود ۶۱۳ میلیمتر بوده، حدود ۳۹ درصد کاهش داشته است.

محمد علی ملکی با بیان این که گاهش بارندگی سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ بسیار محسوس تر شده است، افزود: میزان بارش سال ۱۴۰۰ مازندران یعنی از اول فروردین تا ۲۹ اسفند حدود ۶۱۳ میلی متر بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه دوره آماری که حدود ۶۴۸ میلی متر بوده ، ۵.۴ درصد کاهش داشته است و نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۹ که حدود ۶۲۴ میلی‌متر بوده ، ۲ درصد کاهش داشته است.

وی میانگین بارش فصل زمستان سال ۱۴۰۱ استان مازندران را حدود ۱۰۱ میلیمتر اعلام کرد و گفت: این آمار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۱۷۱ میلیمتر بوده، حدود ۴۱ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که حدود ۱۸۷ میلیمتر بوده، ۴۶ درصد کاهش داشته است.
وی با بیان این که میانگین بارش شش ماهه سال زراعی جاری استان مازندران منتهی به اسفند ۱۴۰۱ را ۲۳۷ میلیمتر بوده است، گفت: این آمار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۳۹۳ میلیمتر بوده، حدود ۴۰ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که حدود ۳۹۱ میلیمتر بوده، حدود ۳۹ درصد کاهش داشته است.

کاهش ۴۰ درصد بارندگی و زنگ خطرکم آبی برای برنجکاری مازندران

افزایش حدود ۲درجه ای دمای هوای در اسفند ماه مازندران

رییس گروه تحقیقات هواشناسی مازندران در باره وضعیت دمای هوا در نیمه سال آبی جاری گفت: میانگین دمای هوای اسفند ماه سال۱۴۰۱ استان ۹ درجه سلسیوس به ثبت رسید که این آمار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۵.۷ درجه سلسیوس بوده، ۳.۳ درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۷.۱ درجه سلسیوس بوده، ۱.۹ درجه سلسیوس افزایش داشته است.

ملکی افزود: میانگین دمای هوای شش ماهه سال زراعی جاری استان منتهی به اسفند ۱۴۰۱ ، ۸.۴ درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۷.۶ درجه سلسیوس بوده، هشت دهم درجه سلسیوس افزایش داشته و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۸.۴ درجه سلسیوس بوده، بدون تغییر بوده است.

وی میانگین دمای هوای فصل زمستان سال۱۴۰۱ استان مازندران را ۴.۳ درجه سلسیوس اعلام کرد و گفت: این آمار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که ۴.۱ درجه سلسیوس بوده، دو دهم درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۵.۳ درجه سلسیوس بوده، یک دهم درجه سلسیوس کاهش داشته است.

مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد ، اثرگذاری خواهد کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha