حسن خانجانی در یک گفت و گوی تفصیلی با خبرنگار ایرنا در زمینه حمایت از آمران به معروف، اهمیت این فرایض دینی و چگونگی اجرای آن بیان کرد: قانونی به منظور حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر در مجلس شورای اسلامی مصوب شده که بر این اساس باید از کسانی که به این وظیفه شرعی طبق اصل هشتم قانون اساسی عمل می کنند حمایت های فانونی لازم صورت گیرد.
وی افزود: در قانون هم هر گونه تعرض، مزاحمت و ممانعت از اجرای امر به معروف جرم شناخته شد بنابراین بنا بر تکلیف قانونی از آمران معروف حمایت و با متعرضان و عوامل مانع اجرای این فرایض برخورد شود.
دادستان همدان در زمینه روش امر به معروف گفت: ستاد امر به معروف ابتدا باید برنامه های آموزشی لازم و مورد تاکید را ارائه دهد و یک آموزش های عمومی باید صورت گیرد.
خانجانی ادامه داد: شورای امر به معروف دستگاه ها نیز متولی آموزش های دستگاهی هستند و باید برنامه های آموزشی درون دستگاهی داشته باشند
معروف و منکرات به مردم شناسانده شود
دادستان همدان گفت: امر به معروف و نهی از منکر از فروع دین و هم ردیف با نماز و روزه است و در کتب فقهی و دینی ما اهمیت این فرایض به خوبی تشریح شده است.
خانجانی افزود: دانستن احکام مربوط به فروع دین جزو واجبات شرعی است و همه مردم مکلف به مطالعه رساله های عملیه و اشرافیت به احکام و واجبات دینی هستند.
وی اضافه کرد: خواندن قرآن مستحب موکد است نه واجب اما در مورد رساله های عملیه، یاد گرفتن احکام بر همه افراد واجب است.
دادستان همدان بیان کرد: بنابراین در راستای فرهنگ سازی توجه به امر به معروف و نهی از منکر باید در گام نخست به سمت شناساندن معروفا ت و منکرات در جامعه رفت چرا که فرد ناآشنا به واجبات، در تشخیص آن نیز دچار مشکل می شود.
کتاب های امر به معروف رایگان در اختیار مردم قرار گیرد
خانجانی گفت: برخی کتاب هایی موجود در زمینه امر به معروف باید توسط مردم مطالعه شود تا آنها با روش های عملی امر به معروف، شناخت منکرات و ترویج معر فات آشنا شوند.
وی افزود: از دستگاه های فرهنگی انتظار می رود با سرمایه گذاری بر روی این کتاب ها، آن ها را با قیمت ارزان حتی رایگان در اختیار مردم قرار دهند.
دادستان همدان اضافه کرد: برای نمونه کتاب "گناهان کبیره شهید آیت الله دستغیب" باید به راحتی در دسترس عموم مردم باشد تا مردم گناهان کبیره و منکرات را بشناسند نه اینکه در گوشه کتابخانه ها بماند.
خانجانی ادامه داد: برای شناخت روش های امر به معروف می توان کتاب "داستان های شگفت انگیز" شهید دستغیب یا کتاب "داستان راستان" نوشته شهید مطهری را مطالعه کرد چرا که در این کتاب ها شیوه های احیای این فرایض، جالب و هنرمندانه تشریح شده است.
برخورد هتاکانه با منکر، نوعی منکر است
وی تاکید کرد: یکی از مشکلات کنونی این است که آمر به معروف در مواجهه با عمل منکر به یکباره هیجانی و احساسی شده و تند و تیز برخورد می کند.
دادستان همدان یادآوری کرد: این در حالیست که کتاب ها یاد شده روش هایی را به ما نشان می دهد که به صورت هنرمندانه، ظریف و با حفظ آبرو و حیثیت افراد، نسبت به امر به معروف اقدام کنیم.
خانجانی با تاکید بر اینکه برخورد هتاکانه با منکر خودش نوعی منکر است گفت: بنابراین برای هوایت افراد باید ابتدا شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر را شناخت.
وی افزود: آیت الله نوری همدانی کتابی در زمینه امر به معروف و نهی از منکر به زبان عربی تالیف کرده که ترجمه فارسی این کتاب وجود دارد و مطالعه این کتاب که به روش های امر به معروف و احکام پرداخته شده، توصیه می شود.
دادستان همدان اظهار داشت: در رساله علمیه و تحریر الوسیله حضرت امام خمینی(ره) نیز به بیان این روش ها پرداخته شده و افرادی که دنبال امر به معروف هستند ابتدا باید این کتاب ها را مطالعه کنند.
خانجانی از دستگاه های فرهنگی نظیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی خواست این کتاب ها را در قالب کتاب صوتی یا فایل پی.دی.اف در فضای مجازی منتشر کرده و در دسترس مردم قرار دهند.
وی افزود: : همچنین نویسندگان عالم به دین و خوش ذوق و سلیقه نسبت به خلاصه نویسی کتاب های مرتبط به امر به معروف از جمله کتاب گناهان کبیره شهید دستغیب و ارائه و بارگذاری مطالب مفید و کاربردی آن در فضای مجازی اقدام کنند.
وی افزود: در بسیاری از فروشگاه های اینترنتی کتاب، هیچیک از کتب مرتبط با امر به معروف یافت نمی شود بنابراین دستگاه های فرهنگی مکلف هستند این کار را انجام بدهند
حجاب به عنوان باور در جامعه نهادینه نشده
دادستان همدان بیان کرد: ما نتوانستم حجاب را به عنوان یک باور عمیق در جامعه نهادینه کنیم تا افراد به بی حجابی به عنوان یک منکر توجه کنند.
خانجانی افزود: بسیاری از افرادی که با پوشش نامناسب در انظار عمومی حاضر می شوند بدحجابی را به عنوان یک منکر تلقی نمی کنند.
وی تصریح کرد: برخی هم در منکر بودن بدحجابی تشکیک ایجاد کرده و عنوان می کنند در هیچ جای قرآن و نهج البلاغه به موضوع ضرورت حجاب اشاره ای نشده است.
دادستان همدان تاکید کرد: بنابراین باید موضوعات و مطالب مرتبط با حجاب در احکام دینی و قرآن نظیر تفسیر سوره نور توسط اهل فن، شناسایی و متناسب با نیاز جامعه، جذاب ، جوان پسند ارایه کنند.
در حوزه پوشاک برند سازی نشده
خانجانی تاکید کرد: یکی از مشکلات جدی در زمینه مناسب نبودن نوع پوشش بانوان، کمبود پوشاک متناسب و فاخر در جامعه برای این قشر یا قیمت بالای آن است.
وی افزود: در این باره نیازمند ورود سازمان صمت به بازار پوشاک و حمایت از تولید کنندگان پوشاک ایرانی اسلامی هستیم.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان همدان بیان کرد: فرهنگ و ارشاد اسلامی به موجب قانون در زمینه ساماندهی مد و لباس تکلیف دارد، این مجموعه در این باره تا کنون چه اقدامی کرده است؟
خانجانی گفت: خلا برند سازی در حوزه پوشاک موجب شده تولید کننده ها درباره نوع پوشش افراد تصمیم گیری یا نسبت به ترویج و تولید الگوها و پوشش های نامتعارف تبلیغی در شبکه های ماهواره ای اقدام کنند.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان همدان تاکید کرد: دستگاه های فرهنگی و دیگر نهادهای مسئول نیز در این باره منفعل بوده و فعال نیستند ورود جدی ندارند.
وی با بیان اینکه نیازمند برند سازی در حوزه موشاک هستیم افزود: برای برند سازی کت و شلوار آقایان کارهایی شده که باید در زمینه برند سازی، تولید لباس فاخر و جذاب برای بانوان با در نظر گرفتن جنبه های شرعی و عرفی نیز اقدام شود.
دادستان همدان اضافه کرد: در این راستا باید از چند تولید کننده پوشاک در سطح ملی حمایت و تولیدات آنها را به میزان گسترده در کشور توزیع کرد. چرا که بسیاری از جوانان دنبال برند هستند درحالیکه تاکنون در حوزه برند سازی کاری نشده است .
امربه معروف تنها مختص حجاب نیست
خانجانی بیان کرد: امربه معروف و نهی از منکر در قانون تنها برای حجاب دیده نشده بلکه این فرایض دینی برای همه مسایل و موضوعات است .
وی افزود: سامانه ای برای گزارش مفاسد در حوزه عمومی، دولتی و خصوصی تحت عنوان "سوت زنی" راه اندازی شده که در این باره هم به رعایت حقوق، حیثیت و آبروی افراد تاکید شده چرا که در صورت رعایت نشدن این مولفه ها، کارمان خلاف شرع و قانون است.
دادستان همدان با اشاره به نحوه امر به معروف امام حسن(ع) و حسین (ع) و هدایت پیرمرد در زمینه وضو گرفتن که در کتاب "داستان راستان" شهید مطهری به آن اشاره شده گفت: در قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر تصریح و تاکید شده هر گونه امر به معروف باید با رعایت حیثیت و آبروی اشخاص باشد.
خانجانی تاکید کرد: آمر به معروف ابتدا حیثیت فرد را نیز در نظر بگیرد همانگونه که امام حسن(ع) و حسین(ع) این کار را ظریف و هنرمندانه انجام دادند.
وی اظهار داشت: برای امر به معروف شیوه اجرای این کار بسیار مهم است و باید با صحبت زیبا، شیوا و زبان نرم نسبت به هدایت افراد اقدام شود.
دادستان همدان تصریح کرد: یک فرهنگ ناصحیحی در جامعه وجود دارد که افراد عادت به تهاجمی عمل کردن برای امر به معروف دارند در حالیکه این روش مورد پذیرش نیست.
نظر شما