نعمت الله کوهستانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام این که زمان کوچ دامداران به مناطق ییلاقی بر حسب بررسی های میدانی و کارشناسی هر منطقه از ییلاقات استان متفاوت است، گفت: معمولا طبق روال هر سال نیمه دوم خرداد زمان کوچ دامداران و عشایر به مراتع است.
وی تصریح کرد: بررسی ها نشان می دهد که به علت تغییر اقلیم، کم بارشی و فرایند بارش به لحاظ پراکندگی در استان نیز متفاوت شده است، به همین دلیل شرایط پوشش گیاهی مراتع هنوز به مرحله نرمال نرسید.
وی ورود زودهنگام دام به مراتع را غیر قانونی و همراه با برخورد دانست و گفت: به همین راستا از معاونت امور دام و اداره امور عشایری جهاد کشاورزی مازندران درخواست کرده ایم تا برای تغذیه دام علوفه و نهاده های دامی یارانه ای را تامین کنند.
مدیریت چرای دام در ۶۰ هزار هکتار از مراتع مازندران
رییس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری شرایط خشکسالی در مراتع را جدی توصیف کرد و گفت: در همین راستا منابع طبیعی مدیریت چرای دام را در ۶۰ هزار هکتار اجرایی کرده است.
کوهستانی با توضیح این که رعایت دقیق زمان ورود و خرچ دام در مراتع، ممیزی شناسایی دامداران، احیا و توسعه رویشگاه گیهان دارویی، بذر کاری و کپه کاری و قرق مراتع را از طرح های مدیریت چرای دام مراتع بر شمرد و گفت : پارسال حدود یکهزارو ۵۰۰ هکتار از مراتع استان کپهکاری شده بود که در حدود ۸۰۰ هکتار آن از گیاهان داروئی استفاده شد.
وی ادامه داد: اجرای عملیات کپه کاری در مراتع به منظور اصلاح و احیاء مراتع تخریب شده، افزایش تولید علوفه و جلوگیری از فرسایش خاک است.
کوهستانی توضیح داد: با توجه به افزایش اعتبارات استانی و اختصاص بودجه از محل صندوق توسعه ملی برای حفظ و حراست و احیاء جنگل، مراتع و عملیات آبخیزداری، هر ساله عملیات کپه کاری با استفاده از بذور سازگار با مناطق اقلیمی استان عملیاتی می شود.
وی مرمت چندین دهنه چشمه، قرق ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار و مدیریت و بازنگری ۱۵ هزار هکتار مرتع داری را از دیگر طرح های مرتعداری عنوان کرد و گفت : خوشبختانه شرکت های تعاونی مرتعداران و اتحادیه دامداران همکاری خوبی در حفظ و حراست از مرتع را دارند.
کوهستانی یکی دیگر از خدمات مهم به دامداران در مراتع ییلاقی ساخت و نصب آبشخور عنوان کرد و ادامه داد : امسال با استفاده از اعتبارات تخصیص یافته ۲۰۰ دستگاه آبشخور جدید ایجاد شده است.
وی به اجرای طرح شناسایی و ممیزی سه هزار و ۵۰۰ هکتار مراتع مازندران اشاره کرد و گفت:۱۳هزار بهره برداری مراتع دراستان هستند.
طبق آمار رسمی سه هزار و ۸۰۰ خانوار عشایر بومی و یک هزار و ۶۰۰ خانوار عشایر غیر بومی با حدود ۲ میلیون ۴۰۰ هزار واحد دامی سبک و سنگین در استان مازندران زندگی میکنند.
اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری که یکی از دو اداره کل استان محسوب می شود، بیش از ۳۸۷ هزار هکتار مرتع را زیر پوشش دارد و برای ورود و خروج به آن برنامه زمان بندی ارائه می دهد. مراتع این منطقه از نظر میزان و پراکندگی پوشش گیاهی به مراتع درجه یک، دو و سه تقسیم می شوند. از این میزان مرتع بیش از ۶۰ درصد درجه یک و خوب به شمار می رود که با مدیریت، نگهداری و کنترل ورود دام و قرق، پوشش گیاهیشان حفظ می شود.
استان مازندران افزون بر ۲ میلیون هکتار مساحت دارد که بیش از ۹۰ درصد از این مساحت را منابع طبیعی تشکیل می دهد. منابع طبیعی مازندران با ۲ مدیریت شامل مدیریت منابع طبیعی مازندران - منطقه ساری و منابع طبیغی غرب مازندران منطقه نوشهر اداره می شود.
نظر شما