به گزارش ایرنا، برف کوههای کردستان که آب و یخ چشمهها و رودخانههای آن ذوب شد و سبزه سر از خاک بیرون آورد، تابلویی رنگارنگ بر طبیعت استان نقش می بندد و خبر از آمدن سوگلی میوههای این دیار می دهد، میوهای که عنوان طلای سرخ کردستان را بر آن نهادند، هم چون طلا باارزش و قیمتی است و حتی شاید هم بالاتر؛ چراکه افزون بر درآمدزایی، دارای ارزش تغذیهای زیادی هم هست.
براساس مستندات موجود کشت این محصول در کردستان به ۶۰ سال پیش بر می گردد و حدود ۲ دهه است که شناخته شده و کشت و تولید آن در این منطقه توسعه پیدا کرده است به گونهای که امروز قطب تولید آن شدهایم.
توت فرنگی در سه هزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان کشت میشود که براساس برآورد انجام شده امسال ۶۵ هزار تن از این محصول برداشت خواهد شد.
میانگین عملکرد در هکتار مزارع توت فرنگی ۱۸ تا ۲۰ تن در هکتار است البته مزارعی هم وجود دارد که ۳۰ تن و بیشتر هم در هکتار محصول برداشت می کنند ولی تعداد آنها انگشت شمار است.
عملکرد در هکتار توت فرنگی در دنیا به بیش از ۴۰ تن رسیده است و از دلایل موثر در این رابطه به گفته کارشناسان بهرهمندی از نیروی متخصص، استفاده از ماشین آلات کشاورزی در همه مراحل کاشت، داشت و برداشت و بزرگ مقیاس بودن مزارع است.
عملکرد در هکتار توت فرنگی در دنیا به بیش از ۴۰ تن رسیده است و از دلایل موثر در این رابطه به گفته کارشناسان بهرهمندی از نیروی متخصص، استفاده از ماشین آلات کشاورزی در همه مراحل کاشت، داشت و برداشت و بزرگ مقیاس بودن مزارع است. در کردستان بیشتر مزارع توت فرنگی کوچک مقیاس و در مناطق ناهموار(که تردد ماشین آلات در آن سخت است) قرار دارد ولی با این وجود به دلیل بهرهمندی از ارقام مناسب و آب و خاک مطلوب بالاترین عملکرد را در سطح کشور به خود اختصاص داده است.
گولان ماه آغاز برداشت توت فرنگی در استان
بیشترین میزان سطح و تولید توت فرنگی مربوط به شهرستان های سنندج، مریوان، کامیاران و سروآباد است و چند سالی است با ورود ارقام جدید شاهد کشت آن در دیگر شهرستان های استان هم چون دیواندره و بیجار هم هستیم.
با توجه به وضعیت آب و هوایی استان، نخستین مزارعی که توت فرنگی در آن زودتر به مرحله برداشت می رسد، مزارع کامیاران و روستای توریور از توابع سنندج است که اواسط ماه گولان(اردیبهشت) توت فرنگیکاران این مناطق اقدام به برداشت چنین نخست می کنند.
از خرداد ماه هم برداشت چین نخست این محصول در دیگر نقاط استان هم چون روستای شیان که این روزها با نام توت فرنگی عجین شده است آغاز می شود؛ این روستا در ۴۵ کیلومتری شهر سنندج قرار دارد و هر سال میزبان برگزاری جشنوارهای با نام توت فرنگی است.
افزون بر برگزاری این جشنواره آنچه موجب شده هر سال در این ایام تعداد زیادی گردشگر داخلی و خارجی به شیان سفر کنند وجود ارقام محلی توت فرنگی بوده که بسیار خوشمزه است.
محمد کاظمی یکی از توت فرنگی کاران روستای شیان که ۲۰ سال است به کشت و تولید این محصول مشغول است به خبرنگار ایرنا گفت: مزارع توت فرنگی در این روستا کوچک مقیاس و بیشتر آنها کمتر از پنج هزار مترمربع است ولی کشت ارگانیک و استفاده از ارقام محلی موجب رونق و جذب مشتری های زیادی برای این محصول شده است.
مزارع توت فرنگی در روستای شیان کوچک مقیاس و بیشتر آنها کمتر از پنج هزار مترمربع است ولی کشت ارگانیک و استفاده از ارقام محلی موجب رونق و جذب مشتری های زیادی برای این محصول شده است. وی با اشاره به اینکه پنج هزار مترمربع زیرکشت این محصول دارد، افزود: بیشترین تولیدی که در این میزان سطح طی این سال ها داشتم هشت تن بوده است.
این توت فرنگی کار سنندجی یادآور شد: سرمای بهاره امسال بسیار شدید بوده و افزون بر آسیبی که به بیشتر محصولات باغی ما وارد شده؛ بوته های توت فرنگی هم خسارت های زیادی دیدند.
یکی از نقاط قوت تولید محصولاتی هم چون توت فرنگی در کردستان فعالیت های خانوادگی در مراحل کاشت، داشت و برداشت این محصول بود که موجب کاهش هزینه های تولید می شد ولی طی سال های اخیر و با کاهش جمعیت و مهاجرت روستاییان و کاهش انگیزه جوانان برای فعالیت های کشاورزی چالش هایی بوجود آمده که استمرار آن تولید در این بخش را با خطر مواجه میکند.
توت فرنگی کار روستای شیان سنندج یادآور شد: خانواده های قدیمی پنج فرزند و بیشتر هم داشتند ولی امروزه خانواده ها بیشتر یک یا ۲ فرزند دارند که بعد از اتمام تحصیلاتشان به شهرها می روند و زیاد تمایلی به فعالیت در بخش کشاورزی ندارند.
کاظمی ادامه داد: هنوز بسیاری از توت فرنگی کاران شیانی درآمد توت فرنگی سال گذشته خود را از دلالان دریافت نکردند و با وجود تغییرات قیمت ها و وضعیت اقتصادی، فشار زیادی به این قشر وارد می شود.
وی اضافه کرد: بارها مسئولان وعده کوتاه کردن دست دلالان از روی محصولات کشاورزی را دادند ولی هنوز در مورد توت فرنگی محقق نشده است.
این توت فرنگی کارسنندجی با بیان اینکه توت فرنگی می تواند محل کسب درآمد خوبی برای کشاورزان باشد اگر مسئولان هم از این قشر حمایت کنند، گفت: دلالان محصول را از کشاورز با قیمت بسیار پایین خریداری و با ۲ برابر قیمت به فروش می رسانند.
تولید ۳۵ تا ۴۰ تن توت فرنگی در هکتار
به گفته مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان به دلیل مواردی هم چون رعایت اصول صحیح بهزراعی شامل کنترل آفات و بیماریها با استفاده از شیوه های فیزیکی و سموم بیولوژیک، تغذیه صحیح و متعادل مستند به آزمایش خاک و برگ، آبیاری مناسب و کنترل علفهای هرز در برخی از مزارع زیرکشت توت فرنگی شاخل عملکرد ۳۵ تا ۴۰ تن در هکتار است.
زاهد حاجی میرزائی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ادامه داد: به منظور توسعه هرچه بیشتر تولید توت فرنگی در استان پرداخت یارانه در تامین نشاء، اعطای وام و کمک های بلاعوض در اجرای سیستم های نوین آبیاری، مشاوره، ورود ارقام جدید با عملکردهای بالاتر و ماندگاری بیشتر را در دستور کار قرار دادهایم.
به منظور توسعه تولید توت فرنگی در استان پرداخت یارانه در تامین نشاء، اعطای وام و کمک های بلاعوض در اجرای سیستمهای نوین آبیاری، مشاوره، ورود ارقام جدید با عملکردهای بالاتر و ماندگاری بیشتر در دستور کار قرار داده شده است.
ارقام غالب توت فرنگی کشت شده در مزارع استان شامل پاروس و کوئین الیز است و بعد از آن هم ارقام دیگری هم چون سابرینا و سلو و کاماروسا نیز کشت و کار می شود.
معرفی ارقام جدید توت فرنگی در آینده ای نزدیک
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان بیان کرد: طی آینده نزدیک هم رقم و هم ژنوتیپ های امید بخش که حاصل زحمات محققان مرکز تحقیقات کشاورزی استان است معرفی و در اختیار توت فرنگی کاران استان قرار داده خواهد شد.
حاجی میرزایی تولید و دستیابی به ارقام امید بخش را از مهمترین اقدامات این سازمان در راستای توسعه کشت توت فرنگی در استان خواند و افزود: افزون بر این تغییر در الگوی کشت و ترویج سیستم آبیاری نوین از دیگر اقدامات انجام شده است.
وی مشکل اصلی توت فرنگی را بسته بندی و لجستیک و معرفی این محصول خواند و گفت: تغییرات چشمگیری در زمینه عرضه داخل صندوق های چوبی به بسته بندی در ظروف ۴۰۰ گرمی توت فرنگی شاهد هستیم.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: در راستای جذب سرمایه گذار در حوزه توت فرنگی هم خرداد ماه سال جاری همایش سرمایه گذاری توت فرنگی را در استان برگزار می کنیم.
زحمت تولید برشانه توتفرنگیکاران است و سود آن به جیب دلالان می رود و این مسئله ای است که برای استمرار تولید این محصول و پشتیبانی بیشتر از کشاورزان باید راهکاری برای آن اندیشیده شود.
زحمت تولید برشانه توتفرنگیکاران است و سود آن به جیب دلالان می رود و این مسئله ای است که برای استمرار تولید این محصول و پشتیبانی بیشتر از کشاورزان باید راهکاری برای آن اندیشیده شود. در روستایی هم چون شیان سنندج فروشگاه های محلی راه اندازی کردند و با توجه به اینکه این روستا از لحاظ گردشگری ثبت ملی شده و محلی برای ورود گردشگران تبدیل شده است فروش بدون واسطه آن زمینه افزایش درآمد بیشتر برای توت فرنگی کاران را فراهم کرده است.
ولی بی شک این مورد کفایت نمی کند و توسعه تولید و افزایش درآمد این قشر مستلزم وجود واحدهای فرآوری و عرضه بدون واسطه آن در بازار است.
نظر شما