۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۷:۳۱
کد خبرنگار: 1455
کد خبر: 85113145
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

طنین آواز کوچ در کوه و دشت لرستان

۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۷:۳۱
کد خبر: 85113145
طنین آواز کوچ در کوه و دشت لرستان

خرم‌آباد - ایرنا - زمان کوچ بهاره در لرستان فرا رسیده و صدای زنگوله گله ها به بلندای قدمت زندگی عشایری در میان کوه و دشت این استان پیچیده است.

به گزارش ایرنا صدای زنگوله های کوچ در میان کوه و دشت لرستان بانگ رحیل سر داده است تا بار دیگر طبیعت بکر و مراتع سرسبز از الطاف الهی با بارندگی های خوش یمن سال جاری شاهد فصلی دیگر از زندگی عشایری و کوچ نشینی مردمان این دیار باشد.

جامعه عشایری لرستان با تمام سختی ها و دوری از زندگی مدرن امروزی اما سهم قابل توجهی از تولیدات و چرخه تولید را در این استان ایفا می کند و حدود ۱۴ هزار خانوار این قشر زندگی توام با صلابت را گذران می کنند.

زندگی عشایری نمونه ای بارز از انسجام و همدلی را به دیگر اعضای جامعه نمایش می دهد به نحوی که سختی ها و قاعده مندی آن به تک تک اعضای این جامعه آموخته است که همه باید با تقسیم کار، سهمی برعهده بگیرند و همچون یک پیکر واحد در دل طبیعت زندگی خود را اداره کنند.

مردان عشایر همچون کوه های ستبر طبیعت لرستان نقش ستون این خانواده ها را ایفا می کنند و پنجه در پنجه کوه و دشت این دیار به دامپروری، کشاورزی و اداره زندگی می پردازند اما مهمترین نقش در زندگی عشایری را زنان بعنوان سالار زندگی عشایری بر عهده دارند.

زن عشایر با انبوهی از مسوولیت ها علاوه بر ایفای نقش مادری و همسری، همراهی بی بدیل و دوشادوش مردان ایل است که اگر نباشد یک پای کوچ و زندگی کوچ نشینی می لنگد و بدون اغراق تداوم زندگی کوچ نشینی ممکن نخواهد بود.

آغاز کوچ بهاره ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایری لرستان

مدیرکل امور عشایری لرستان گفت: کوچ ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایری استان به مدت یک ماه از مناطق قشلاقی ایلام، خوزستان و جنوب استان به مناطق ییلاقی شمال و مرکز لرستان آغاز شد.

هوشنگ نورمحمدی بیان کرد: ۸۳ هزار و ۷۳۹ نفر در قالب ۱۴ هزار و ۶۳۸ خانوار، جامعه عشایری لرستان را تشکیل می دهند که در مدت ۶ ماه حضور عشایر در مناطق ییلاقی، اداره کل امور عشایر استان آرد سفید، نفت سفید، علوفه دامی، آبرسانی سیار و پنل خورشیدی رایگان در اختیار آنها قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: عشایر استان یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام سنگین و ۱۰ هزار راس دام سبک را در اختیار دارند و به دامپروری، پرورش زنبور عسل، کشت گیاهان دارویی، تولید محصولات باغی و زراعی و صنایع دستی مشغول هستند.

وی با بیان اینکه عشایر لرستان ۲۵ درصد گوشت استان را تولید می‌کنند اظهار داشت: سالانه یک هزار و ۳۵ تن پشم، ۱۷۰ تن عسل، ۲۹هزار تن شیر، ۱۷ تن روغن حیوانی، هفت هزار تن حبوبات، ۱۵ هزار تن گندم، ۱۵ هزار تن جو و ۶۳۰ تن ماهیان سردآبی و ۳۰ هزار تن کشک توسط جامعه عشایری لرستان تولید می شود.

طنین آواز کوچ در کوه و دشت لرستان

جامعه عشایری لرستان پنج درصد جمعیت لرستان را تشکیل می دهد

مدیرکل امور عشایری لرستان گفت: بالغ بر ۱۴ هزار خانوار با جمعیت ۸۳ هزار نفر حدود پنج درصد جمعیت استان را تشکیل می دهند که از این مجموع حدود ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایر کوچ رو هستند و ۶ ماه از سال را به مناطق قشلاقی در شمال استان های ایلام، خوزستان و جنوب استان مستقر می شوند.

وی با بیان اینکه جمعیت عشایری لرستان سالانه ۱۲ هزار تن گوشت قرمز تولید می‌کند اظهار داشت: عشایر حدود یک هزار و ۳۰۰ هکتار از باغات لرستان را تحت مالکیت خود دارند.

نورمحمدی با بیان اینکه جامعه عشایری لرستان در قالب ۱۳ ایل و ۱۵ طایفه در استان به زندگی عشایری ادامه می دهند، عنوان کرد: مهمترین طوایف عشایری استان را ایل های بالاگریوه، بیرانوند، پاپی، حسنوند، سادات، بختیاری و دریکوند تشکیل می دهند.

زیرساخت های مناسب کوچ بهاره در لرستان فراهم شده است

وی ادامه داد: مرمت و نگهداری راه ها و تامین آب شرب با استفاده از ۱۱ کامیون ۱۲ هزار لیتری آبرسانی انجام شده و آرد مورد نیاز نیز بین خانوار عشایری استان توزیع شده است.

وی اظهار داشت: همچنین علوفه دامی به مقدار مورد نیاز تامین شده و این در حالی است که خوشبختانه امسال به دلیل بارندگی های مطلوب در استان مراتع غنی هستند.

نورمحمدی با اشاره به توزیع نفت سفید طی سال جاری در بین عشایر استان گفت: امسال چهار میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر نفت سفید و ۱۱۳ هزار سیلندر گاز در بین عشایر استان توزیع شده است.

وی با اشاره به لزوم تامین امنیت عشایر استان ادامه داد: مکاتبات لازم با فرماندهی انتظامی استان و بسیج ناحیه عشایری استان انجام و امنیت ایلات عشایر استان در مناطق مختلف تامین شده است.

وی با بیان اینکه واکسیناسیون دام های عشایری استان قبل از شروع کوچ انجام شده است گفت: شغل اصلی عشایر استان دامپروری و زندگی آنها متکی به آب و مراتع است که با توجه به بارندگی های امسال وضعیت مراتع و رودخانه های استان مطلوب می باشد.

وی با بیان اینکه بخش عمده ای از کوچ عشایر استان توسط خودروهای حمل بار انجام می شود افزود: هزینه سنگین حمل و نقل برای عشایر استان در مواردی بسیار سخت است اما تنها تعداد معدودی از عشایر استان جهت استفاده از مراتع میان بند کوچ را بصورت سنتی انجام می دهند که در راستای رفع این مشکل و در خصوص هزینه های سنگین کوچ، مکاتباتی با راهداری استان انجام شده است.

نورمحمدی افزود: یکی از مشکلات کوچ در لرستان طی چند سال گذشته با توجه به افزایش قیمت زمین این است که مکان های ایل راه و محل اطراق عشایر توسط مالکان تملک و منجر به مشکلات و اختلافاتی شده و در این راستا چندین پرونده قضایی نیز تشکیل شده است.

وی ادامه داد: ایجاد راه های عشایری یکی از وظایف امور عشایر است که در این زمینه راه شکافی، ایجاد ابنیه و حتی احداث پل و شن ریزی انجام می شود همچنین مسیرهای مسدود ناشی از سیل و بارندگی، بازگشایی، مرمت و نگهداری می شوند.

وی با اشاره به آموزش های لازم برای جامعه عشایری استان اظهار داشت: در راستای پرورش، پرواربندی و بیماری های مشترک دام و انسان و بهداشت محیط سال گذشته یک هزار و ۲۰۰ نفر روز آموزش ارایه شده است.

طنین آواز کوچ در کوه و دشت لرستان

۱۷ میلیارد تومان تسهیلات حمایتی به عشایر لرستان پرداخت شد

مدیرکل امور عشایری لرستان گفت: ۲۹ میلیارد تومان تسهیلات، پارسال در قالب طرح های مختلف به عشایر این استان اختصاص یافته که تاکنون ۱۷ میلیارد تومان آن پرداخت شده است.

نورمحمدی بیان کرد: با توجه به خشکسالی های پی درپی، کاهش بارش ها در مناطق عشایری استان و قیمت بالای علوفه تسهیلات مختلفی به عشایر پرداخت شده است.

وی گفت: در این راستا پارسال در قالب طرح سرمایه در گردش ۱۰ میلیارد تومان، دامدار کارت پنج میلیارد تومان و ۲۴ میلیارد تومان طرح در خصوص تسهیلات بند «ب» تبصره ۵۲, به بانک های عامل معرفی شده است که تاکنون از این میزان ۱۷ میلیارد تومان پرداخت شده و مابقی نیز در حال دریافت تسهیلات هستند.

وی اظهار داشت: معمولا طرح های بیشتری نسبت به رقم اختصاص یافته به بانک معرفی می شود تا در صورت بروز مشکل و خروج برخی طرح ها از چرخه دریافت تسهیلات، طرح جایگزین بلافاصله معرفی شود.

وی ادامه داد: بیشتر طرح های معرفی شده به بانک های عامل استان برای دریافت تسهیلات شامل دامپروری و دامداری و مابقی نیز زنبورداری، صنایع دستی، گردشگری و کشت گیاهان دارویی هستند.

ارایه خدمات عمرانی و زیربنایی به منظور ماندگاری عشایر لرستان

مدیرکل امور عشایری لرستان بیان کرد:مرمت و نگهداری راه های عشایری، احداث پل، جایگاه عرضه نفت، گاز و تامین آب شرب، آبی کردن زمین های دیم، حفاری چاه و بهسازی چشمه ها، توزیع لوله آب، آرد و علوفه دامی بصورت ماهیانه در اولویت این اداره کل است.

نورمحمدی عنوان کرد: تاکنون ۲۳ هزار متر لوله در اندازه های مختلف جهت تامین آب شرب مورد نیاز بین عشایر لرستان توزیع شده است، همچنین ۱۱ کامیون تانکر ۱۲ هزار لیتری در مناطق ییلاقی و قشلاقی این استان آبرسانی می کنند.

وی ادامه داد: برای حفاظت جنگل و مراتع همچنین جلوگیری از قطع درختان نیز هرساله اعتباراتی به منظور احداث جایگاه نفت و گاز در نظر گرفته می شود و علاوه بر این تانکرهای ۶ و ۱۲ هزار لیتری به عنوان منبع ذخیره نفت احداث خواهد شد.

نورمحمدی اضافه کرد: سال گذشته ۵۴ میلیارد تومان اعتبار در راستای مرمت و نگهداری جاده عشایری و تامین آب در لرستان هزینه شد همچنین حدود ۳۰۰خانوار عشایری استان همدان به مدت ۶ ماه کوچ پاییزه در پلدختر اتراق می‌کنند که خدمت رسانی به این قشر نیز انجام می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha