حجت الاسلام نصرالله پژمانفر روز چهارشنبه در آیین آغاز به کار رسمی دبیرخانه شهرهای زیارتی در مشهد افزود: در موضوعات مختلف باید به مشهد توجه ویژهای شود مثلا طبق آمار ٣۴ درصد بیماران بستری شده در بیمارستانهای قائم(عج) و امام رضا (ع) مشهد از استانهای دیگر هستند و زیر ساختها برای این موضوعات کافی نیست.
وی اضافه کرد: موضوع زیارتگاهها موضوع مهمی است، امروز همه مسائل به بخش خصوص واگذار شده لذا اقامتگاه و خدمات درمانی گران قیمت شده است و خواهشمندم به این بخش توجه شود.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: باید همه مردم و افرادی که به این آستان تعلق خاطر دارند بتوانند به راحتی و آسانی به مشهد سفر و از خدمات استفاده کنند.
از گردشگری غافل شده ایم
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و نماینده مردم اصفهان نیز در این نشست گفت: از ابتدای انقلاب تا کنون در ارتباط با موضوع زیارت اتفاقات خوبی رخ داده است اما نگاه شیخ بهایی در مورد امامزادهها و محوریت هویت و فرهنگ، وجود نداشته است.
امیر حسین بانکی پور افزود: ایجاد دبیرخانه شهرهای زیارتی اقدام خوبی است، باید شهرهای زیارتی دیگر را به این دبیرخانه ملحق کرد و شبکه زیارت در کل کشور توسعه یابد.
وی اضافه کرد: همچنین باید خادمی حرم را در شهرهای زیارتی توسعه داد، خدام حرم و نوع خدمتشان باید توسعه پیدا کند تا خیلی از مشکلات مراکز و شهرهای زیارتی حل شود و این دبیرخانه به این موضوع توجه ویژه داشته باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت:بودجه لازم برای شهرهای زیارتی از بودجه کشور تامین شده است و با فعال شدن این دبیرخانه میتوان از این بودجه استفاده و آن را پیگیری کرد.
بانکی پور افزود: از گردشگری غافل شدهایم، گردشگری میتواند به اقتصاد کشور کمک شایانی کند و باید محور گردشگردی در ایران را به سمت گردشگری زیارت پیش ببریم و بر این اساس در برنامه هفتم توسعه به موضوع گردشگری تاکید شده است.
وی ادامه داد: موضوع اربعین قابلیت زیادی دارد که در ایران توسعه پیدا کند و با توجه به حضور زائران به ویژه از شرق کشور باید جریان اربعین به مشهد کشیده شود و ختم آن مشهد باشد، لذا یک مسیر زیارتی دقیق باید تدوین شود و ایدهها در حد ایده باقی نماند.
توجه یک جانبه به توسعه اقتصادی مشهد مرکزیت حرم را از بین برده است
شهردار مشهد هم در نشست تشکیل دبیرخانه شهرهای زیارتی گفت: وجود بارگاههای ائمهاطهار در همه شهرها، به ویژه بارگاه رضوی در مشهد، فقط سرمایه ویژه معنوی مشهد و قم و شیراز نیست بلکه این سرمایه معنوی برای کل کشور است که ما از این سرمایه معنوی تا الان به خوبیاستفاده نکردهایم.
محمدرضا قلندر افزود: در مشهد چالشهای زیادی وجود دارد که اگر به موضوعات معنوی توجه میشد اکنون با این مشکلات رو به رو نبودیم مثلا توجه یک جانبه به توسعه اقتصادی باعث شده حرم در مرکز شهر نباشد و بیشتر محلات حاشیهای نزدیک به حرم مطهر شکل گرفته که این غفلت بزرگی بوده و به محوریت و مرکزیت حرم مطهر خدشه وارد میکند.
وی اضافه کرد: برای حل این مشکلات برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برنامه ریزی شده و توسعه مشهد به سمت شرق و شمال شرق هدف اصلی و سیاست ماست.
قلندر افزود: تشکیل دبیرخانه شهرهای زیارتی نیز سرآغازی برای تعامل و همفکری مناسب شهرهای مشهد، قم و شیراز است و این موضوع الزاماتی دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد و در این زمینه توجه به بیانات رهبر انقلاب اسلامی و توجه به مراکز فرهنگی نیز اهمیت دارد.
وی اضافه کرد: موضوع فرهنگی و جنگ نرم سختترین حوزهای است که باید به آن توجه شود و دبیرخانه شهرهای زیارتی باید در این حوزه ورود کند.
معاون زیارت و گردشگری سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد نیز گفت: افتتاحیه دبیرخانه شهرهای زیارتی، با هدف تعمیق و توسعه فرهنگ زیارت صورت میگیرد.
سیدجلیل بامشکی افزود: حضور زائران در شهرهای زیارتی منجر به شکل گیری بزرگترین اجتماعات مردمی و دینی بامحوریت موضوع زیارت در این شهرها می شود.
وی اضافه کرد: از اهداف ایجاد دبیرخانه شهرهای زیارتی تعمیق و توسعه فرهنگ زیارت، تقویت هویت دینی، هماهنگی و ایجاد وحدت رویه در اجرای بهتر مصوبات کارگروه ملی زیارت و توسعه و اشاعه هنرها و علوم حوزه زیارت است.
شهرهای زیارتی را "حرمشهر" میدانیم
رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد نیز گفت: شهرهای زیارتی را "حرمشهر" میدانیم و محدوده حرم مطهر، یک جغرافیای قراردادی است اما در محضر امامرضا(ع) هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد از این رو در چنین شهری وجود کودک بازمانده از تحصیل، فقیر و معتاد متجاهر معنا ندارد.
حجتالاسلام حسن منصوریان افزود: مشهد در قیاس با شهرهای اطراف خود شهر جوانی محسوب میشود ولی امروز به برکت بارگاه منور رضوی، به دومین کلانشهر کشور تبدیل شده است.
وی ادامه داد: اگر شهرداران و سیاستگزاران در اداره شهرهای زیارتی، فلسفه وجودی آنها را فراموش کنند و شاخصههای توسعه را غیر از فلسفه پیدایش، پیگیری کنند، شهر دچار دوقطبی میشود و ضرر خواهد کرد و ما به دنبال از بین بردن این دو قطبی هستیم و رفتاری که زائر در حرم مطهر رضوی دارد باید به تمام سطح شهر تسری یابد.
پس از این سخنان دبیرخانه شهرهای زیارتی مجمع شهرداران کلانشهرهای کشور در مشهد آغاز به کار کرد.
نظر شما