به گزارش ایرنا، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که با همتایان اروپایی خود، آلمان، انگلیس و فرانسه در مورد هماهنگی برای حمایت پایدار از اوکراین در تداوم دفاع در برابر "جنگ ظالمانه" روسیه دیدار و گفتگو کرده است.
بلینکن با تکرار ادعاها درباره برنامه هسته ای ایران افزود: من همچنین بر نگرانی های آمریکا در مورد تشدید فعالیت های هسته ای ایران تاکید کردم.
وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه با همتایان انگلیسی، آلمانی و فرانسوی خود در حاشیه نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو ناتو در اسلو، پایتخت نروژ دیدار و گفتگو کرد و تصاویری از این دیدار را منتشر کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز چهارشنبه به وقت محلی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه با توجه به سفر سلطان عمان به تهران، آیا واشنگتن پیامی به ایران از طریق عمان فرستاده است؟ گفت: ما روشهای مختلفی برای ارتباط با ایران داریم.
«هیثم بن طارق آلسعید» پادشاه عمان روز یکشنبه (هفتم خردادماه) در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی و در راستای تقویت روابط دیرینه و دوستانه تهران- مسقط و نیز گسترش همکاریهای دوجانبه و منطقهای به ایران، سفری دو روزه داشت.
کربی سپس در پاسخ به پرسش این خبرنگار که دوباره درباره توافق هسته ای پرسید، با تکرار مواضع پیشین واشنگتن گفت: برجام در حال حاضر در دستور کار نیست. ما بر آن متمرکز نیستیم.
این مقام ارشد کاخ سفید در تداوم ادعاهای واشنگتن درباره برنامه هسته ای ایران و هراس از پیشرفت های هسته ای ایران با بیان اینکه موضع ما در خصوص جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای تغییر نکرده است، گفت: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا معتقد است راه حل دیپلماتیک همچنان بسیار ارجح است.
هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید بدون اشاره به رفتارها و ناتوانی دولت بایدن در تصمیم گیری برای بازگشت به برجام مدعی شد که اما ایرانی ها با حسن نیت مذاکره نمی کردند و هیچ نشانه ای از حرکت به سمت مذاکره نشان نداده اند. با توجه به اعتراضات داخلی در ایران و حمایت این کشور از روسیه در جنگ اوکراین، ما مذاکره در خصوص برجام را در اولویت قرار نداده ایم.
کربی درباره مذاکرات آمریکا با کشورها برای آزادی زندانیان آمریکایی از جمله ایرا،ن گفت: ما سرسختانه در تلاش برای آزادی زندانیان آمریکایی در روسیه، ایران و سایر کشورها هستیم. من نمیتوانم در خصوص گفت وگوها پیرامون این موضوع علنی صحبت کنم اما آمریکاییهایی در سراسر جهان وجود دارند که به صورت غیرقانونی بازداشت شدهاند. هر مورد از این زندانیان مهم است و در اولویت قرار دارد و ما تمام تلاش خود را برای آزادی آنها انجام میدهیم.
این در حالی است تارنمای آکسیوس گزارش داد «برت مکگورک» مشاور ارشد جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در امور خاورمیانه هشتم ماه می (۱۸ اردیبهشت) پس از سفری که به همراه جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفیید به عربستان و سرزمینهای اشغالی داشت،سفر بیسر و صدایی به عمان داشت تا درباره تماس احتمالی دیپلماتیک با ایران درباره برنامه هستهای، با مقامهای عمانی رایزنی کند.
به نوشته این رسانه آمریکایی، مقامهای آگاه گفتند که محور اصلی این سفر رایزنی درباره تلاش تازه دیپلمات در خصوص برنامه هستهای ایران با میانجیگری عمان بود.یک مقام ارشد صهیونیستی مدعی شد: عمانیها در حال برگزاری گفتوگوهای واسطهای میان آمریکا و ایران هستند.
رابرت مالی (راب مالی) نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز در گفتگو با رادیوی ملی آمریکا با اعلام اینکه" ترجیح ما" در قبال برنامه هسته ای ایران "گزینه دیپلماتیک است"، گفت: ما امیدواریم که بتوانیم این موضوع را از طریق راههای دیپلماتیک حل کنیم و آماده هستیم در این مسیر حرکت کنیم.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در این گفتگو افزود: ترجیح ما گزینه دیپلماتیک است و فکر میکنم که این واقعا ثابت شده است که مؤثرترین و پایدارترین راه برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به بمب (هسته ای) است. اما ما برای بازدارندگی نیز مسیر مشخصی داریم.
وی در عین حال در تداوم ادعاهای واشنگتن علیه برنامه هسته ای ایران که همواره تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است، گفت: در صورتی که ایران گامهایی بردارد که به منزله تصمیم برای دستیابی به سلاح هستهای باشد، آمریکا از ابزارهای بازدارندهای استفاده خواهد کرد تا برای آنها روشن کند که همه گزینهها روی میز است.
به گزارش ایرنا، ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت گرفت.
دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما همچنان سیاست های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته و به بهانه حقوق بشری در حمایت از ناآرامی ها در ایران و نیز قدرت پهپادی ایران و ادعای بکارگیری این پهپادها از سوی روسیه در جنگ علیه اوکراین تحریم هایی را وضع کرده است.
دولت بایدن که همواره شعار رویکرد دیپلماسی را سر داده است، همگام با متحدان غربی خود از هیچ اقدامی فروگذار نکرده اما مدعی است در پی تغییر رژیم در ایران نیست. آمریکا این روزها همچنین در پی تعمیق روابط تهران - مسکو، ایران را به ارسال سلاح به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین متهم می کند که مقامات جمهوری اسلامی ایران بشدت این ادعا را رد کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران، سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
نظر شما