به گزارش خبرنگار ایرنا، رهبر معظم انقلاب از سال ۱۳۷۷ در دیدار مسئولان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به اهمیت کودک و نوجوان تاکید و گفتهاند: «شما مربّی عزیز، شما که در کتابخانه با کودک مواجه میشوید، شما که قصّه میگویید، شما که کتاب میفرستید، شما که کتاب میخوانید و شما که در کار هنری و آفرینش هنری خودتان، آن کودک را مخاطب قرار میدهید، بدانید که الان درست روی نقطهی اصلی و اساسی حرکت میکنید. شما درست آن کاری را که باید انجام گیرد، انجام میدهید. آن کسی میتواند از کار خود، شاد و خشنود و از رضای الهی خاطرجمع باشد که خلأِ لحظه را پر کند. خلأِ لحظه این است و شما این خلأ را پُر میکنید. پس، این نکتهی اوّل در مورد اهمیت کار بر روی کودکان و نوجوانان است؛ یا به تعبیر بهتر، برای کودکان و نوجوانان است که در حقیقت برای آینده، برای خانوادهها، برای کشور و تاریخ است».
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بعد از گذشت ۲۴ دوره برگزاری جشنواره قصهگویی در سطح ملی و بینالمللی، موفق به ثبت ملی قصهگویی در پاسداری از میراث ناملموس ایران اسلامی شده است.
روانشناسان و کارشناسان حوزه قصهگویی بر این باورند که خانوادهها باید داستانهایی که برای کودکان خود میگویند از بار معنایی برخوردار باشد تا در ذهن کودک شما اثرات مفیدی داشته باشد و از طرفی متناسب با روحیات کودک برایش داستان گفته شود.
آئین «ثبت ملی میراث ناملموس؛ قصههای ایرانی»، فرصتی شد تا شرکتکنندگان در این مراسم پای قصهگویی عبدالرسول معینی (پیشکسوت قصهگویی) و ریحانه ناخدا سورویی (عضو نوجوان مرکز شماره کانون بندرعباس) بشینند.
ریحانه ناخدا سورویی در این بین با قصه «موش شکمو» بار دیگر کودکان و مادرانشان را به دل جنگل قصهها بُرد و یک روز شاد و خاطرهانگیزی را رقم زد.
عبدالرسول معینی که قصهگویان و اعضای کانون پرورش فکری کودکان او را به عنوان پیشکسوت و پدربزرگ قصهگویی میشناسند، به محض اینکه وارد سالن مراسم شد جمعیت با صدای جیغ علاقه خود را به قصههای شیرین و جذاب وی تا بالای سن نشان دادند.
کلاغی که به عروسک «آغار» ثبت ملی میشود
همه ما این جمله؛ «قصه ما به سر رسید ولی کلاغه به خونهاش نرسید»، را بارها و بارها در قصه گفتنهای بزرگترها شنیدهایم اما این بار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قرار است با ثبت ملی عروسک «آغار»، کلاغ قصهها را به دل خانهها ببرد و این جمله پایانی قصهها را جور دیگری در قصهها ورق بزند.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هرمزگان توضیح داد: کلاغ در واقع یکی از سنبلهای قصهگویی است و کانون پرورش فکری کودکان به دنبال این است که به زودی از عروسک «آغار» به عنوان نماد قصهگویی ثبت ملی کند، به همین دلیل ابتدای این مراسم با زنگ قصهگویی بر روی عروسک کلاغ به عنوان نماد «یکی بود یکی نبود» قصههای کودکانه مادربزرگها آغاز شد.
پروین پشتکوهی در حاشیه این مراسم در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: در استان هرمزگان به دلیل تعدد لهجه و گویش و آداب و رسوم جذاب آن در هر خانواده به طور حتم یک قصهگو وجود دارد، به همین دلیل کانون تلاش میکند ترویج فرهنگ قصهگویی به عنوان یکی از ابرازهای تربیتی را در خانوادههای ایرانی گسترش دهد.
وی در خصوص برگزاری آئین «ثبت ملی میراث ناملموس؛ قصههای ایرانی» نیز بیان کرد: همزمان با این مراسم برنامه زنگ قصهگویی در سایر مراکز شهرستانها در شهرهای بندرعباس، بندرلنگه، فین، جاسک، میناب، حاجیآباد، ابوموسی، بندرخمیر، بستک، قشم و هرمز نیز برگزار شد.
مدیرکل کانون پرورش فکری هرمزگان افزود: این برنامه به صورت ویژهتر در استانهای خراسان رضوی، یزد، کرمان، کرمانشاه و گیلان درحال برگزاری است و در شهر بندرعباس نیز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با همکاری ادارهکل میراث فرهنگی و گردشگری این برنامه را اجرا کردند.
پشتکوهی ادامه داد: کانون پرورش فکری ۲۴ سال است که در حال برگزاری جشنواره بینالمللی قصهگویی است و در هر جشنواره حداقل ۲۰۰ شرکتکننده برای حضور در این جشنواره آثار خود را ارسال کردهاند، در سال گذشته ۱۳ نفر به بخش منطقهای و چهار نفر به بخش ملی راه پیدا کردند.
وی گفت: افزون بر ۱۳ قصهگوی برگزیده ملی در هرمزگان با کانون پرورش فکری کودکان استان همکاری و مشارکت دارند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان نیز با اشاره به نقش قصهگویی در انتقال و حفظ تاریخ و فرهنگ گفت: ذات قصهگویی به دلیل کارکرد آموزشی، روانی، تربیتی و اجتماعی آن با باورهای فکری کودکان عجین است.
محمد محسنی با بیان اینکه قصهها یکی از اصلیترین ابزار انتقال و حفظ فرهنگها به شمار میآیند که نسل به نسل منتقلشدهاند، افزود: قصه یک رسانه ارزشمند است که کودک را میتواند به سفر ببرد و کودکان در این سفرها و گردشها میتوانند با خواندن و شنیدن قصه، با آداب و رسوم و حوزههای مختلف فرهنگی از جمله گردشگری آشنا شوند.
وی با اشاره به پیوند باورها و قصه در جاذبههای گردشگری، خواستار همکاری و مشارکت کانون پرورش فکری و ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و استفاده از ظرفیت قصهگویان کانون و بانوان فعال در حوزه میراثفرهنگی شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان اضافه کرد: باید صنعت گردشگری از پایه و دوره کودکی فرهنگسازی شود که مهمترین مرحله رشد و شکلگیری هویت فردی و اجتماعی در دوران کودکی اتفاق میافتد.
پایان بخش این مراسم با دفنوازی گروه بانوان ماهور و تجلیل از «طلعت کمالزاده»، قصهگوی زبان اشاره و از قصهگویان برتر بینالمللی همراه بود.
به گزارش ایرنا، جشن ثبت ملی قصه گویی همزمان در بندرعباس، در کانون پرورش فکری استان کرمان بر مزار مطهر شهید قاسم سلیمانی «نماد قصههای «ایثار و مقاومت»، در کانون خراسان رضوی و در حرم مطهر امام رضا(ع) «نماد قصههای دینی مذهبی»، در کرمانشاه در محل طاق بستان نماد «قصههای ملی و آئینی» و در یزد در خانه مهدی آذریزدی نماد «پدر ادبیات کودک» برگزار شد.
نظر شما