به گزارش خبرنگار ایرنا، «نَحْنُ نَقُصُّ عَلَیْکَ أَحْسَنَ الْقَصَصِ بِمَا أَوْحَیْنَا إِلَیْکَ هَـذَا الْقُرْآنَ وَإِن کُنتَ مِن قَبْلِهِ لَمِنَ الْغَافِلِینَ» (ما با این قرآن که به تو وحی کردیم بهترین داستان را بر تو بازگو میکنیم، در حالی که تو پیش از آن، از بیخبران بودی).
بشر از بدو خلقت تشنه روایت بوده است و شنیدن؛ آنچه این ۲ را پیوند میدهد، قصه است؛ مانند آنچه خداوند در آیه سه سوره یوسف به آن اشاره کرده؛ در واقع خداوند با این داستان واقعی خود را بهترین قصهگوی هدفدار معرفی کرده است.
قصه زبان حال درون انسان است، انسانی که در دنیای قصهها خیالپردازانه پرواز میکند، شجاعانه میجنگد، حکیمانه تصمیم میگیرد و سخاوتمندانه میبخشد و عاشقانه جان فدا میکند.
قصهها به طور معمول با باورها، عقاید و آداب و رسوم درآمیخته و نقش مهمی در ایجاد تغییرات فرهنگی یک جامعه دارد، مانند آنچه در قصه زندگی حضرت یوسف(ع) رقم خورد و جامعه مصرِ آن روز را دگرگون کرد.
قصه و قصهگویی یکی از ابزارهای مهم اصلاح رفتار، شکلگیری هویت، شادی و امید، کاهش رفتارهای نامطلوب و تقویت حس همدلی است.
فیلم
از روز گذشته رقابت مرحله استانی قصهگویان استان هرمزگان در بیست و پنجمین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با حضور ۵۰ قصهگو با شعار «با قصه لبخند سازیم» آغاز شده و قصهگویان با رقابت جدی خود مخاطبانشان را با «ناخدا علی دلفینها» و «کیمیاگر» به دل دریا و خلیجفارس برده و با عصای جادوییشان به دل جنگلهای ترسناک در «باغ غول» و «فرفروکهای جادویی» رفته و دوباره به «دریای شور» رسیدند، مانند قصه «آرزوی زنبورک» کلر ژوبرت که «ستایش داوری» این قصهگوی نوجوانی دیار بهشت جنوب که برای نخستین بار در این جشنواره حضور پیدا کرده است، آن را با لهجه دلنشین رودانی و صدای شیوایش نه تنها کودکان و نوجوانان حاضر در سالن جشنواره که تمامی بزرگترها را حیرتزده کرد.
«آرزوی زنبورک» ماجرای زنبور کوچکی بیان میشود که آرزو دارد کار بزرگی انجام دهد، یک کار بزرگ و قشنگ که از ته دلش خوشحال باشد و بگوید او این کار را انجام داده است، سرانجام یک شب فرشتهای پیش او میآید تا آرزویش را برآورده کند. این کتاب توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان منتشر شده است.
«آرزوی زنبورک» عنوان نخستین قصه ستایش قصهگو است که در مرحله استانی بیست و پنجمین جشنواره قصهگویی استان هرمزگان با راهنمایی فاطمه غفاری سروستانی یکی از مربیان قصهگویی کانون پرورش فکری این استان سالن قصهگویی را به وجد آورد.
صدایم خوب بود؛ معلم شهرم قانعام کرد
«ستایش داوری» در حاشیه این جشنواره در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: پارسال با یک قصه از ماه مبارک رمضان در مرحله شهرستانی نفر اول معرفی شدم؛ درحالی که قبل از آن علاقهای به قصهگویی نداشتم اما به تشویق خانم سعادتی یکی از معلمان پرورشی خوشفکر مدرسه کوثر قانع شدم.
این قصهگوی ۱۲ ساله کلاس هفتم مدرسه امالبنین شهر رودان که دوست دارد در آینده در رشته پزشکی درس بخواند، گفت: نخستین بار است که پایم به کانون باز میشود، چرا که هنوز در شهرستان رودان کانون پرورش فکری کودکان وجود ندارد.
ستایش افزود: چون صدایم خوب است همیشه سر صف مدرسه خانم سعادتی از من میخواست که صفحهای از داستان کتاب برای همکلاسیهایمان بخوانم، بیشتر فعالیتهای ادبی از جمله کتابخوانی و تمرین قصهگویی را در سالن کودکان پیامبراعظم(ص) شهر رودان انجام میدهم.
این نوجوان رودانی دلیل انتخاب لباس سنتی و محلی زرد رنگ را عنوان داستانش که اسم زنبور عسل است، معرفی کرد و گفت: کتابهای داستانی کودکانه از جمله «ملچ ملوچ» را بیشتر میخوانم.
داوری که یک برادر بزرگتر از خودش و یک خواهر ۱۰ ماهه در خانه دارد، برای اعضای خانواده قصهگویی میکند و میگوید مادرم از قصههایم لذت میبرد.
قصه گویان نوجوان استان هرمزگان در این دوره از جشنواره با لهجههای محلی و بیان قصههایی از جوانمردی «نبرد رستم و اشکبوس»، «رستم و سهراب» و «آرش کمانگیر» به دنیای خیالی «جناب قورباغه» و« آقای هزارپا و کفاش» سرزده تا با «دیو سیاه دم به سر» مبارزه کردهاند تا هوش و ذکاوت خود را شجاعانه با قصههای آموزنده ثابت کنند مانند «تورتک» دختر نوجوان شهرستان خمیر.
«تورتک» قصه آدم کچلی است که مرغی داشته و با مادرش در روستا زندگی میکرد، یک روزی این مرغ ۱۲ تخم میگذارد تورتک به قصد فروش به بازار میرود که وزیر تخم مرغهایش را میدزد ولی یک سکه به او میدهد...
«سدنا محمدی» در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: سال گذشته در بیست و چهارمین جشنواره قصهگویی با «پیراهن بیبینازنین» به عنوان برگزیده بخش منطقهای انتخاب شدم.
این دانشآموز پایه هشتم مدرسه ۱۳ ساله مدرسه حضرت مریم شهرستان خمیر که سابقه ۲ سال فعالیتهای ادبی و کتابخوانی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهرستان خمیر دارد، با قصه «تورتک» در بخش در بخش مدرن و کلاسیک دختران و پسران این دوره از جشنواره قصهگویی شرکت کرده است.
وی با این قصه به مخاطبان این جشنواره گفت که نباید حق دیگران را ضایع کنیم.
محمدی با بیان اینکه هزار و یک افسانه قصههای جالبی دارد، گفت: علاوه بر اینکه تابستانها بیشترین زمانم به فعالیتهای کانون اختصاص دارد، به دلیل اینکه باید به مدرسه و درسهایم بیشتر برسم، هفتهای سه روز و حدود سه ساعت از زمانم را به کتابخوانی و تمرین قصهگویی، خوانش متون ادبی، کارگاههای خودباوری و سفالگری در کانون اختصاص میدهم.
این نوجوان قصهگو مشوق اصلی خود در قصهها را مادرش معرفی کرد و افزود: مادرم بیشتر زمانها برایمان قصه میگوید و توانستم سال گذشته نیز در مسابقه نقالهگویی مدرسهام شرکت کنم.
بهرهگیری از نمادهای بومی هرمزگان در قصه «فرفروکهای جادویی»
سمیه اسلامی یکی از مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هرمزگان در مرکز شماره یک بندرعباس، ۲۳ سال در کانون فعالیت دارد و ۲۲ سال است که در جشنواره قصهگویی شرکت میکند.
وی که برگزیده چندین دوره در مرحله استانی و راهیابی به مرحله منطقهای جشنواره قصهگویی است، در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: قصه «فرفروکهای جادویی» از کتاب «آن بالا این پایین» گرفته شده و با ایجاد تغییراتی در آن تبدیل به قصه بومی و بازنویسی شده است.
قصهگویِ بیست و پنجمین جشنواره قصهگویی گفت: در این قصه از نمادهای استان هرمزگان در آن بکار رفته شده و پیام داستان نیز در مورد کنجکاوی انسانها است.
اسلامی گفت: این قصه میخواهد به ما بگوید در هر چیزی یا کاری کنجکاوی نکنیم، زیرا عاقبت کنجکاوی پشیمانی است.
وی در بخش دیگری بیان کرد: نقش قصه و قصهگویی در تربیت کودکان ریشه در فرهنگ عامه و بومی هر منطقه دارد و روایت قصه از گذشتههای بسیار دور در محافل خانوادگی و شبنشینیها وجود داشته و تنها برای سرگرمی و پر کردن اوقات بیکاری نیست.
این مربی قصهگویی کانون پرورش فکری با اشاره به اثرگذاری قصه در یادگیری و آموزش مفاهیم تربیتی و اخلاقی اضافه کرد: باتوجه به این که قصه و قصهگویی یک شیوه جذاب و شاد و پرنشاط است،حس زندگی در هنگام روایت قصه را کودکان دریافت میکنند که بسیار ارزشمند خواهد بود.
مرحله استانی بیست وپنجمین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری هرمزگان از روز گذشته ۲۸ آبان در بخشهای مختلف این جشنواره (آیینی سنتی، ملی، پدربزرگ و مادربزرگ، زبان اشاره، قصههای سردار سلیمانی، غزه و نیروی انتظامی)، در سینما کودک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهر بندرعباس آغاز شده و تا شامگاه امروز ادامه دارد.
در بخش ملی مرحله استانی بیست و پنجمین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون هرمزگان را مژده دستوری به عنوان ناظر، فاطمه غفاری سروستانی، آرزو حقیقی، سوسن حیاتی، اسدالله نوروزی و طلعت کمالزاده به عنوان داوران استانی آیین سنتی و زبان اشاره برعهده دارند.
بیست و پنجمین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان امسال با رویکرد مردمی سازی قصهگویی و شعار «با قصه لبخند بسازیم» نامگذاری شده که مرحله بینالمللی آن همزمان با شب یلدا در تهران برگزار میشود.
نگاه و زاویه دید جدید، امیدآفرینی، لبخند، ایمان و الهامآفرینی از رویکردهای ارزشگذاری قصهها در این دوره از جشنواره به شمار میرود که در بخشهای مدرن و کلاسیک، آیینی سنتی، زبان اشاره، ۹۰ ثانیهای و بینالمللی درحال برگزاری است.
نظر شما