برای استفاده از ظرفیت‌های مردمی در بحث مدیریت پسماند برنامه‌ریزی شود

آستارا- ایرنا- رئیس شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با اشاره به شرایط جغرافیایی و اقلیمی همچنین وضعیت محیط زیست و منابع طبیعی کشور، بر ضرورت برنامه‌ریزی برای استفاده از ظرفیت‌های مردمی در بحث مدیریت پسماندها تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، رسول اشرفی‌پور روز چهارشنبه در کارگاه آموزشی نقش مشارکت شهروندی در مدیریت پسماندها اظهار کرد: جغرافیای کشور محل تلاقی اقلیم‌های مختلفی است و این موجب شده است که تنوع پوشش گیاهی و مناطق رویشی از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق داشته باشیم.

وی افزود: یکی از زیباترین و بارزترین این نقاط رویشی خطه سرسبز واقع در شمال کشور است که از منطقه غرب استان گیلان تا شرق استان گرگان ادامه می‌یابد و شامل مناطق جلگه‌ای تا مناطق میان‌بند و بالابند در البرز می‌شود.

رئیس شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری بیان کرد: به برکت وجود دریای خزر و رشته کوه‌های البرز شرایط آب و هوایی مرطوب و نیمه مرطوب و جنگل‌های سرسبز و منحصر به‌فرد هیرکانی را داشته باشیم که از نظر خدمات زیست محیطی که به مردم منطقه می‌دهد، در نوع خودش در بین زیست‌بوم‌های جنگلی دنیا ویژه است.

وی اضافه کرد: از همین رو دانشمندان داخلی و خارجی به این نتیجه رسیدند که جنگل‌های هیرکانی به عنوان میراثی جهانی شناخته شود و خوشبختانه با توجه یونسکو (نهاد آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد) به این جنگل‌ها، به عنوان میراثی طبیعی ثبت جهانی شد که تکلیف ما را به عنوان ساکنان شمال کشور در صیانت از سیمای ظاهری تا تنوع گیاهی و جانوری آنها بیشتر می‌کند.

اشرفی‌پور عنوان کرد: بی‌تردید با توجه به بارگزاری‌های جمعیتی اجتناب‌ناپذیر در نقاط شهری و روستایی، اجرای طرح‌های عمرانی و فعالیت‌های جانبی معمول بشری در سکونتگاه‌ها موجب شده است که این زیست‌سازگان بی‌مانند که خدمات اکولوژیکی منحصر به‌فردی می‌دهد، در معرض آسیب‌هایی هم قرار بگیرد.

وی ادامه داد: شکار بی‌رویه، زمین‌خواری، قاچاق چوب، فعالیت‌های بی‌ضابطه معدن‌ها، برداشت بی‌رویه شن و ماسه از نقاط ساحلی و معضل زباله از جمله تخلف‌هایی هستند که زیست‌بوم‌های طبیعی و به نوعی چرخه سلامت حیات ما را تحت تاثیر و مخاطره قرار می‌دهند و از این رو گاه در منطقه‌ای که باید آب سالم داشته باشیم، شاهد کمبود آب و یا عدم سلامت آب روبه‌رو هستیم.

رئیس شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: برخی معضل‌های زیست محیطی تبدیل به مشکل سلامت برای شهروندان شده است که نشان می‌دهد باید دست بجنبانیم؛ البته قانون‌ و ضابطه در این حوزه مانند قانون مدیریت پسماند، هوای پاک، حفاظت از جنگل‌ها و بهسازی محیط زیست به اندازه کافی وجود دارد اما در کنار آنها باید راهبردها و تمهیدهایی برای یک محیط زیست سالم و بالنده داشته باشیم.

وی با تاکید بر کارهای فرهنگی و ترویجی بیشتر، تشریح کرد: اگر شهروندانی باشیم که همه وظیفه‌ها را از دولت مطالبه کنند، هیچ‌گاه به آن محیط زیست سالم دست پیدا نخواهیم کرد؛ البته دولت‌ها تکلیف‌هایی در این زمینه دارند و با بیشترشان هم آشنا هستند، اما باید به تکلیف‌های شهروندی بیشتر توجه کنیم.

اشرفی‌پور افزود: برخی اقدام‌ها که افراد در این حوزه در زندگی فردی و اجتماعی به منصه ظهور می‌رسانند باید با مستندسازی برای فرهنگ‌سازی استفاده کنیم اما این کافی نیست و باید برنامه‌ها و وظیفه‌هایی تعریف شده برای هر مجموعه و قشری داشته باشیم که در این زمینه برخی نقاط مانند آستارا می‌توانند تبدیل به الگویی برای دیگر نقاط کشور شوند.

وی بیان کرد: آستارا با ویژگی زیبایی طبیعی ناشی از نزدیکی جنگل به دریا و حضور مسافران و تاجران در غرب گیلان منحصر به‌فرد شده و این نقش بارز آستارا فرصتی است که باید از آن استفاده کنیم و تشکل‌های غیردولتی هم ظرفیتی دیگری هستند که باید در این راستا بسیج شوند.

رئیس شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: یکی از ظرفیت‌ها معلمان هستند که با نقش آموزشی و آگاهی‌بخشی خود می‌توانند به ارتقای آگاهی عمومی منجر شوند و موضوع را هم باید با برنامه پیش ببرند که در نهایت بنیه‌های زیست محیطی شهرستان را تقویت کند.

وی تاکید کرد: جداسازی زباله‌ها از مبدا، مصرف کمتر پلاستیک و تولید کمتر زباله از جمله مسائلی است که سوای مسئولیت‌ها باید به شهروندان آموزش داده شود.

اشرفی‌پور همچنین یادآور شد: طرح پویش مردمی کاشت یک میلیارد اصله نهال با دستور رئیس جمهور و تاکید مقام معظم رهبری برای تحقق آن با کاشت سالانه سه اصله نهال از سوی هر شهروند ایرانی در حال اجرا است و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هم نشان داد که ظرفیت تولید نهال‌های مورد نیاز را دارد.

وی با اشاره به اینکه قرار نیست همه نهال‌ها در عرصه‌های منابع طبیعی کاشته شوند، بیان کرد: باید با تسهیلگری شهروندان در خانه‌ها، مزرعه‌ها، باغ‌ها و سایر مکان‌های دارای ظرفیت کاشت درخت اقدام شود که البته نگهداری به اندازه کاشت مهم است و باید مورد توجه باشد.

رئیس شورای عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: معلمان به عنوان تسهیلگران اجتماعی مسائل را رصد کنند و سوای آزمون و خطا این تکلیف را با نقش اجتماعی منحصر به‌فرد شهروندان انجام دهند.

وی تصریح کرد: انتظار می‌رود فرمانداری آستارا در کارگروه برنامه‌ریزی شهرستان در این زمینه ورود کند و از ظرفیت تشکل‌های غیردولتی به عنوان تسهیلگران اجتماعی استفاده نمایند تا موجب موفقیت بیشتر این طرح در چهار سال آینده باشند.

تجلیل از معلمان و رابطان برتر مدارس شهرستان آستارا از دیگر بخش‌های این کارگاه آموزشی یک‌روزه بود.

کارگاه آموزشی نقش مشارکت شهروندی در مدیریت پسماندها با محور اثرهای بهداشتی و زیست محیطی پسماندها با مشارکت سازمان مردم نهاد "امیران پاک ایرانیان" و با حضور جمعی از معلمان و رابطان مدارس آستارا به میزبانی اداره آموزش و پرورش این شهرستان برگزار شد.

گستره اراضی ملی در شهرستان آستارا ۴۰ هزار هکتار و شامل بخش مهمی از جنگل‌های هیرکانی و مراتع است و بیش از ۱۸ کیلومتر نوار ساحلی دریای خزر نیز جزو عرصه‌های ملی این منطقه مرزی محسوب می‌شود.

شهرستان مرزی بندر آستارا با جمعیت حدود ۹۵ هزار نفر در غربی‌ترین نقطه استان گیلان، در فاصله نزدیک به ۱۷۳ کیلومتری رشت و همجوار با کشور جمهوری آذربایجان واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha