سخنگوی سازمان ملل: روسیه در حال بررسی نامه گوترش است

نیویورک – ایرنا- استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد که روسیه نامه آنتونیو گوترش به ولادیمیر پوتین و پیشنهاد او برای حفظ توافق غلات را دریافت کرده و در حال بررسی آن است.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در نامه ای به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با ارائه پیشنهادی، خواستار حفظ توافق غلات موسوم به ابتکار دریای سیاه که در پی جنگ اوکراین صورت گرفت، شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی به خبرنگاران درباره این نامه گفت: همانطور که می دانید صادرات کود و محصولات کشاورزی روسیه با چالش مواجه بوده است و این چالش ها همچنان ادامه دارند. می دانیم آنها (روسیه) این نامه را دریافت کرده اند و درحال بررسی آن هستند.

سخنگوی سازمان ملل ادامه داد: همانطور که دبیرکل به صراحت در نامه بیان کرد، او آماده صحبت با رئیس جمهور روسیه است و بر اساس نیاز با روسیه تعامل خواهد داشت.

دوجاریک پیش از این تصریح کرد: دبیرکل به عنوان بخشی از تلاش‌های مستمر خود در این زمینه، روز گذشته نامه‌ای به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور فدراسیون روسیه ارسال کرد که در آن پیشنهادی با هدف هماهنگ کردن ادامه اجرای یادداشت تفاهم با تاکید بر حفظ ابتکار دریای سیاه ارائه شد.

سخنگوی سازمان ملل تاکید کرد: هدف از این نامه رفع موانعی در مقابل تراکنش‌های مالی از طریق بانک کشاورزی روسیه است که نگرانی اصلی ابراز شده این کشور می باشد و به طور همزمان امکان ادامه جریان غلات اوکراینی از طریق دریای سیاه فراهم شود.

توافق ابتکار دریای سیاه موسوم به توافق غلات (جولای) ژوئیه گذشته (تیر ۱۴۰۱) در استانبول به امضای ترکیه، سازمان ملل، روسیه و اوکراین رسید. هدف این توافق از سرگیری صادرات غلات از بنادر اوکراین بود که به دلیل جنگ میان روسیه و اوکراین متوقف شده بود.

این توافق از زمان اجرا تاکنون چندین بار تمدید شده است که آخرین بار در ۱۸ مِه (۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲) و به مدت دو ماه بود.

به گزارش ایرنا، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به تازگی گفته است که کشورش در حال حاضر هیچ دلیلی نمی‌بیند که از تمدید قرارداد صادرات غلات در دریای سیاه حمایت کند.

وزیر خارجه دولت پوتین افزوده است: من نمی‌دانم کسانی که می‌خواهند این طرح دریای سیاه را ادامه دهند، چه استدلالی دارند، زیرا همانطور که گفتم، مدت‌هاست که صادرات غلات اوکراین جنبه تجاری به خود گرفته است.

لاوروف به آمار مرکز هماهنگی مشترک (JCC) در استانبول اشاره کرده است که تمام کشتی‌های تحویل محصولات کشاورزی اوکراین را تحت طرح دریای سیاه ثبت می‌کند. طبق این آمارها باید هر ماه دو کشتی از اوکراین به مقصد کشورهای نیازمند روانه می‌شد ولی حالا تعداد کشتی‌ها به ۹۰ رسیده است.

پیامدهای لغو قطعنامه کمکهای فرامرزی به سوریه مخرب است

سخنگوی سازمان ملل همچنین درباره وتوی قطعنامه غرب از سوی روسیه درباره تمدید یکساله گذرگاه مرزی باب الهوی سوریه گفت: پیامد های لغو قطعنامه کمک های بشردوستانه فرامرزی به سوری برای عملیات های ما بسیار مخرب است.

دوجاریک افزود: پیش از انقضای این قطعنامه همکاران ما تعداد زیادی از کامیون ها را از طریق مرز باب الهوی به سوریه ارسال کردند. ما بسیار نگران وضعیت کنونی در مورد این قطعنامه و تاثیر آن بر عملیات های بشردوستانه به میلیون ها نفر در شمال غرب سوریه هستیم.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در پی عدم تصویب قطعنامه های مربوط به گذرگاه مرزی باب الهوی، از اعضای شورای امنیت خواست حمایت از تداوم ارسال کمک‌های فرامرزی به میلیون‌ها انسان نیازمند در شمال غرب سوریه را افزایش دهند.

به گزارش خبرنگار ایرنا از سازمان ملل، روسیه در نشست روز سه شنبه به وقت محلی (۲۰ تیرماه /۱۲ جولای) شورای امنیت سازمان ملل با تمدید یکساله باز بودن گذرگاه مرزی باب الهوی در مرز سوریه و ترکیه که عملیات کمک‌رسانی سازمان ملل به شمال غرب سوریه (منطقه ای که در کنترل مخالفان است و حدود ۹ میلیون نفر در آن زندگی می کنند)، از آن طریق انجام می شد،مخالفت و رای گیری انجام شده را وتو کرد.

چین در رای گیری برای پیشنهاد غرب که از سوی سوئیس و برزیل ارائه شده بود، رای ممتنع داد، در حالی که ۱۳ عضو باقی مانده شورای امنیت به آن رای مثبت دادند و روسیه با رای منفی خود، آن را وتو کرد.

در طرح غربی ها خواسته شده بود تصمیمات مندرج در بندهای ۲ و ۳ قطعنامه ۲۱۶۵ (۲۰۱۴) شورای امنیت برای مدت ۱۲ ماه یعنی تا ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۴ فقط برای گذرگاه مرزی باب الهوی تمدید شود و از دبیرکل درخواست شده بود که حداکثر تا ۱۰ ژوئن ۲۰۲۴ یک گزارش ویژه در مورد نیازهای بشردوستانه در سوریه ارائه کند.

در این میان پیشنهاد روسیه نیز برای تمدید ۶ ماهه این طرح نتوانست آرای لازم را بدست آورد.

در رای گیری برای پیشنهاد مسکو نیز تنها روسیه و چین به پیشنهاد برای تمدید شش ماهه این طرح رای مثبت دادند. ۱۰ عضو شورای امنیت به آن رای ممتنع دادند درحالی که آمریکا، انگلیس و فرانسه به این یپشنهاد رای منفی دادند.

یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت به حداقل ۹ رأی موافق و بدون وتوی روسیه، چین، آمریکا، فرانسه یا انگلیس نیاز دارد.

واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل هنگام رای گیری قطعنامه غرب اعلام کرد که طرح امداد رسانی به شمال غرب سوریه نمی تواند تمدید شود.

سفیر روسیه پس از استفاده از حق وتو و قبل از رای گیری شورا در مورد پیشنهاد کشورش گفت: "اگر پیش نویس ما مورد حمایت قرار نگیرد، تمدید فنی این طرح برای هر دوره ای نمی تواند پیش برود."

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha