گام به گام برای ثبت جهانی روستای تاریخی کندلوس کجور نوشهر

نوشهر - ایرنا - کندلوس قطعه ای از تاریخ مازندران و یکی از منحصربه فردترین و زیباترین روستاهای بخش کجور نوشهر بوده که به تازگی به جمع هفت روستای برتر کشور در مسیر جهانی شدن قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، این روستای تاریخی با قدمتی چهار هزار ساله با برخورداری از آب و هوای ییلاقی در دامنه سرسبز و خرم رشته کوه های البرز در ارتفاع یکهزار و ۶۵۰ متر از سطح دریا و فاصله حدود ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان نوشهر قرار دارد.

رییس گروه توسعه جاذبه ها و محصولات گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به تازگی گزارش داده تعداد هشت روستای کشور برای انتخاب به عنوان روستای جهانی توسط سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) به رقابت می‌پردازند.

به گزارش روابط عمومی این وزارتخانه و به نقل مهدی بهاروند با تشکیل کارگروه روستاهای جهانی در محل معاونت گردشگری، متشکل از اعضای دفتر مطالعات، آموزش و برنامه‌ریزی گردشگری، دفتر توسعه گردشگری داخلی، پژوهشگاه وزارت و نیز متخصصین این حوزه، از بین کل روستاهای کشور ۱۳۰ روستا وارد مرحله اولیه انتخاب شدند. سپس این تعداد به ۳۰ روستا و در ارزیابی نهایی به هشت روستا رسیدند تا با تکمیل پرونده توسط مدیران استانی و ارسال آن به معاونت گردشگری تا پایان خردادماه سال جاری، سهم جمهوری اسلامی ایران برای بهره‌مندی از فرصت بین‌المللی ایجاد شده توسط سازمان جهانی گردشگری حفظ شود.

کندوان از آذربایجان شرقی، میمند کرمان، سهیلی هرمزگان، قاسم‌آباد گیلان، کندلوس مازندران، پالنگان کردستان، ابیانه اصفهان و روستای بیشه لرستان جزو روستاهایی هستند که به عنوان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در این رقابت جهانی شرکت خواهند کرد.

گام به گام برای ثبت جهانی روستای تاریخی کندلوس کجور نوشهر

روستای کندلوس با قدمتی حدود چهار هزار سال

کندلوس یکی از نخستین و کهن ترین سکونتگاه های بشری استان مازندران است که در محدوده کوهستانی و در یکی از دره‌های زیبای رشته کوه‌های البراز واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریای خزر ۱۶۵۰ متر است.

این روستای چهار هزار ساله همه زیبایی‌هایش را جایی میان دره های البرز مرکزی در جنوب دریای خزر و میان کوه ها پنهان کرده و از دیدنی های استان مازندران به شمار می‌آید.

برای رسیدن به کندلوس از محور کرج - چالوس که به سمت چالوس حرکت کنید ۷ کیلومتر بعد از مرزن آباد به دوراهی کجور می رسید، در این راه فرعی پس از طی ۴۲ کیلومتر مسیر کوهستانی به روستای کندلوس می‌رسید.

مردم این روستا به زبان مازندرانی کجوری سخن می‌گویند این منطقه با بافت مسکونی متراکم و در شیب ملایم دامنه کوه پناه گرفته و معابر روستا، پیچ در پیچ و سنگفرش است.

خانه‌های قدیمی بیشتر در دو طبقه با سقفی شیروانی و پوشش لت کوبی یا سفالی ساخته شده‌اند.

دیوارهای گلی، ایوان های کوچک، پنجره های چوبی و معماری ساده، زیبایی این روستا را دو چندان کرده است مصالح به کار رفته در بناهای قدیمی شامل سنگ، گل، خشت و چوب است مهم ترین ویژگی این روستا، پاکیزگی و رعایت اصول بهداشتی آن است درهمه جای روستا سطل های زباله تعبیه و نصب شده و همه اهالی در حفظ زیبایی و پاکیزگی دهکده دغدغه دارند.

البته کندلوس فقط به خاطر طبیعت زیبا و سرسبزش شهره عام و خاص نیست بلکه وجود موزه مردم شناسی و موزه گیاهان دارویی آن را از دیگر روستاها متمایز ساخته و به یکی از مکان های دیدنی استان مازندران تبدیل کرده است.

آب و هوای مطبوع و چشمه های آب معدنی، شکوه و جذابیت خاصی به روستای کندلوس بخشیده و افزون بر جاذبه های طبیعی، وجود دو موزه مردم شناسی و گیاهان دارویی هم در شهرت یافتن کندلوس موثر بوده است

گام به گام برای ثبت جهانی روستای تاریخی کندلوس کجور نوشهر

فرهنگسرا و موزه مردم شناسی کندلوس به قدمت تاریخ

در روستای کندلوس که مردمی خونگرم و میهمان نواز دارد، ” مجموعه فرهنگی کندلوس ” در دو طبقه و ۴۰۰ متر زیربنا، در دامنه کوه به طور زیبایی ساخته شده است و هر بیننده ای که به این ساختمان می نگرد و وارد می شود در گام نخست چشمانش به کتیبه ای خیره می شود که انگیزه برپایی این مجموعه را توضیح داده و شناسنامه معرفی اشیا باستانی دهکده به حساب می آید.

مجموعه فرهنگی کندلوس به قصد اشاعه فرهنگ اصیل و بومی منطقه، با طراحی مهندسان و کمک اهالی دهکده ساخته شده است و مجموعه اشیای نگهداری شده در این موزه در بخش های مختلف طبقه بندی شده است و این اشیاء شامل بافته ها، پوشاک و زینت آلات روستایی، مجسمه ها، نقاشی های سنتی و قهوه خانه ای، ظروف و ابزار آلات فلزی و چوبی، اشیاء و ظروف سفالی، چینی آلات، وسایل روستایی از هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره قاجاریه است.

اسناد و کتاب های خطی، نسخ خطی، کلام ا… مجید، دیوان اشعار و عقد نامه ها و فرامین هم بخشی از این گنجینه به شمار می رود در هر گوشه این فرهنگسرا، آثاری قرار دارد که با شناسنامه و اطلاعات دقیق، به صورت زیبایی در کنار هم چیده شده اند و راوی فرهنگ اقوام ساکن مازندران هستند.

گام به گام برای ثبت جهانی روستای تاریخی کندلوس کجور نوشهر

موزه گیاهان دارویی دیگر ظرفیت های کندلوس

با این توصیف، فرهنگسرای کندلوس، نمایشگاهی مملو از زیبایی ها و تاریخ مردم منطقه مازندران است و از دیگر دیدنی های روستای کندلوس، موزه گیاهان دارویی است و موزه گیاهان دارویی مجتمع کشاورزی کندلوس در سال ۱۳۶۵ با هدف کشت، پرورش، تولید و بسته بندی گیاهان دارویی و معطر، تولید اسانس ها و روغن های گیاهی تأسیس شد.

این موزه برای نخستین بار در ایران مبادرت به برپایی باغ بوتائیک (موزه گیاهان دارویی) در زمینی به مساحت ۱۰ هکتار کرد و موزه گیاهان دارویی با کاشت بالغ بر ۲۵۰ گونه گیاه ژنتیک ارزشمند در ایران، به تولید و عرضه محصولات گیاهی و دارویی اقدام کرده و محصولات خود را به کشورهای مختلف جهان صادر می کند.

در مجموع، روستای کندلوس به دلیل وجود موزه مردم شناسی، موزه گیاهان دارویی، جاذبه های کوهستانی و ییلاقی و دارا بودن مراکز اقامتی و خدمات گردشگری، از شهرت فراوان برخوردار است، به همین دلیل، سالانه هزاران نفر از نقاط مختلف ایران و گردشگران کشورهای دیگر، به این روستای دیدنی سفر می کنند.

موزه مردم شناسی کندلوس به عنوان اولین موزه روستایی در جهان است و سوژه های منحصر به فردی را در خود جای داده نظیر سند شهر سمنگان محلی که رستم فردوسی با تهمینه ازدواج می کند، کتاب خارستان سعدی، صدای مظفر الدین شاه و فونو گراف و نظایر آن و همچنین کتابهای خطی، نقاشی های پشت شیشه، اشیای فلزی، ظروف سفالی، سکه های باستانی و بافته های مردم روستاها بخشی از این مجموعه است.

مهمانسرای کندلوس در کنار موزه مردم شناسی، مهمانسرای کندلوس قرار دارد که محیطی مناسب را برای اقامت چند روزه بازدید کنندگان فراهم کرده است. بدون شک روستای کندلوس از زیباترین مناطقی است که تا به حال و در همه عمرتان دیده اید.

خانه های قدیمی با نمایی از چوب، سقف های چوبی، پنجره های کوچک زیبا، دیوارهای کاه گلی و کوچه های سنگ فرش شده، چشمه های آب معدنی و نهرهای جاری نمای روستای کندلوس را می سازند. کار و پیشه اهالی این دهکده از قدیم الایام تهیه و تولید چوب و ذغال در زمستان و کشاورزی در تابستان بوده است و اکنون به دلیل قانون مراقبت از جنگل، اهالی علاوه بر کشاورزی به خیاطی و نجاری روی آورده اند. از صنایع دستی این دهکده می توان به بافتن جاجیم، ایزار (پارچه پشمی چارخانه دستباف) بافتن جوراب، دستکش و بلوز پشمی گلدار و نمدمالی اشاره کرد.
گام به گام برای ثبت جهانی روستای تاریخی کندلوس کجور نوشهر

نی نوازی مهم ترین آلت موسیقی مردم کندلوس

علاوه بر نی (نی هفت بند) که متداول ترین آلت موسیقی کندلوس است دهل و سرنا نیز از سابقه و شهرت بسزایی در این منطقه برخوردار است سرنا در محل به پسپسی معروف است که از چوب شمشاد تراشیده می شود. اهالی کندلوس مردمانی مهربان و میهمان نوازند هرگز محبتی را بی پاسخ نمی گذارند.

در این روستا، آثار و اشیای تاریخی کشف شده که قدمتی چندین هزار ساله پیش از تاریخ اسلام و پس از آن دارد، پیدایش این روستا و مناظر فرهنگی آن حاصل هم افزایی هزاران ساله انسان با محیط طبیعی پیرامون خود داشته است که روایت شگفت انگیزی از شکل گیری اولین سکونتگاه های بشری به واسطه حضور و ورود انسان به دیار علویان تا پیدایش این روستای تاریخی و فرهنگی را ارایه می دهد که کماکان شور و هیجان زندگی را به خاطر استقبال گردشگران و طبیعت گردان حفظ کرده است.

این روستا به دلیل قدمت زیاد به میخ ساز هم شهرت دارد چرا که شاهد دوره‌های تاریخی گوناگونی بوده و نقل شده روزی ناصرالدین‌شاه به همراه نقاش بزرگ کمال‌الملک از منطقه در حال گذر بوده و در میان راه عده ای از کولیان در حال فلزکاری می بیند و ازآن‌ پس روستای کندلوس در نوشهر به میخ ساز شهرت پیدا کرد و در این سفر کمال‌الملک با ترسیم یک نقاشی بسیار زیبا اثری را خلق می‌کند که امروزه در کاخ صاحبقرانیِ به نمایش گذاشته‌ شده است.

در این میان کندلوس تنها روستای کاندیدای مازندران است که در مسیر ثبت سازمان جهانی جهانگردی قرار گرفته و بنابراین ضرورت دارد با بهره گیری از همه ظرفیت های منحصربفرد به منظور آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بیشتر به ویژه رسانه ها و پشتوانه های مردمی نسبت به تحقق این مهم برنامه ریزی و تلاش کرد.

فرهنگسرا و موزه مردم شناسی کندلوس به قدمت تاریخ

مردم این دیار فرهنگی و تاریخی در مهمان نوازی شهره اند و جمعیت روستا در ماه های گرم سال بیشتر از ماه‌های سرد سال است. فرهنگسرا و موزه مردم شناسی این روستا شناسنامه ای به قدمت تاریخ این دیار دارد.

برای ورود به این موزه باید پله های سنگفرش شده را طی کرد و در بلندای روستای زیبای کندلوس، درب بزرگ چوبی موزه همواره در تمام روزهای سال به روی فرهنگ دوستان باز است. موزه تاریخی و فرهنگی کندلوس در ساختمانی با معماری سنتی و بومی بنا شده که از بخش های مختلفی تشکیل شده و اشیاء قدیمی و تاریخی در غرفه هایی در زیرزمین و همکف موزه به معرض نمایش گذاشته شده است.

بنیانگذار این موزه که نخستین موزه روستایی در کشور بوده علی اصغر جهانگیری است که بنا به گفته او این اقدام ره آورد سال ها هم صحبتی و همدلی با مردم مهربان دیار کجور مازندران بوده و عملیات ساخت آن از سال ۱۳۶۰ آغاز و تا سال ۱۳۶۸ ادامه داشته است.

اسناد و آثار موجود در این موزه معرف فرهنگ این روستا است که با معماری سنتی و بومی از بخش های مختلفی بنا شده و اشیای قدیمی و تاریخی در غرفه هایی زیرزمین و همکف موزه به معرض نمایش گذاشته شده است

دوره تاریخی این اشیا به پیش از میلاد مسیح، قبل از اسلام و همچنین دوران اسلامی برمی گردد و افزون بر آن آثاری که در این مجموعه موجود است منحصربفرد ریشه در تاریخ هنر باستانی تا معاصر در حوزهٔ زمین‌شناسی، خوشنویسی، نقاشی وکتاب های خطی، ابزار های موسیقی، آثار مردم شناسی وغیره دارد.

این موزه در حقیقت رویای کودکی روستایی است که به یکباره دست از بازی های کودکانه برداشته و آواره دشت و کوه و صحرا می شود تا در روستاهای کجور مازندران خانه به خانه به دنبال اشیای فرهنگی و تاریخی آن دیار باشد شخصیتی که توانسته چنین تحول فرهنگی و تاریخی در این سرزمین تاریخی ایجاد و به رخ جهانیان بکشاند جهانگیری بنیانگذار این موزه است اشیای تاریخی زیادی از ادوار مختلف در این موزه گردآوری کرده و در معرض دید تاریخ نویسان، علاقه مندان به مفاخر ادبی وهنری و گردشگران خارجی و داخلی قرار داده است.

این موزه برابر آمار تا پیش از شیوع ویروس کرونا در سال ۱۳۹۸ پذیرای دست کم ۲۰ هزار گردشگر داخلی و خارجی بوده و توانسته اطلاعات بسیار جالب و مفیدی در باره تاریخ کهن و تمدن پر رمز و راز این دیار در اختیار بازدیدکنندگان و گردشگران خارجی قرار دهد.

گام به گام برای ثبت جهانی روستای تاریخی کندلوس کجور نوشهر

تمام نگاه های جهانی به سمت و سوی روستای کندلوس

در این پیوند مدرس دانشکده میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران - چالوس گفت : پیشنهاد یونسکو به منظور ثبت بافت تاریخی کندلوس که به عنوان یکی از روستاهای منطقه ویژه نمونه گردشگری خطه غربی مازندان در فهرست سازمان جهانی جهانگردی اتفاق مبارکی است.

سیدرضا موسوی میرکلایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : یونسکو به عنوان یک مرجع علمی و معتبر دنیا است و بنابراین بستر سازی برای جهانی شدن این روستا باید با دقت، ظرافت خاص و مستند باشد به گونه ای که تمامی ضوابط، مقررات معماری و مراودات روز مره در این منطقه باید منطبق با این اصول باشد.

به گفته وی، کندلوس از لحاظ برخورداری از میراث مادی از جمله آثار و اشیای تاریخی و همچنین میراث معنوی چون جشنواره، آیین ها و زبان سرآمد است و وقتی که این روستا جهانی شود بی تردید تمام نگاه های دنیا به این سرزمین است همان نگاهی که به دیگر مناطق تاریخی مانند تخت جمشید شیراز و مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب آذر بایجان غربی دارند.

این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد : امروز براساس آمار در کشوری که حدود هفت میلیارد نفر جمعیت دارد به ندرت دیده می شود روستایی مانند کندلوس دارای این گونه قابلیت های منحصربفرد طبیعی، تاریخی و فرهنگی باشد معتقدم اگر این روستا جهانی و ثبت در یونسکو شود مفهوم اهمیت فرهنگ و تاریخ این منطقه را می رساند.

موسوی میرکلایی گفت : نکته قابل توجه این است در کمتر روستایی دیده می شود مانند کندلوس مردمان آن به موسیقی علاقه مند باشند امروز در هر خانه این روستا شنیده می شود که خواننده لیلی جان است یا در نی نوازی اهالی این روستا زبانزد هستند و نکته مهم تر آنکه مفاخر فرهنگی و هنری متعدد کشوری این روستا در دل خود پرورانده است.

وی بیان داشت : معماری این روستا مربوط به حدود ۲۰۰ سال پیش است گرچه بافت با ارزش تاریخی که در دهه ۸۰ به تصویب رسید هنوز ثبت تاریخی ملی نشده است و این جای انتقاد دارد چرا که هر فردی بخواهد این معماری را تخریب کند دولت نماند مانع آن شود چرا که ثبت نشده است ما در عین حال باید تلاش کرد به این مردم مهمان نواز، ساده زیست و تاریخ دوست این باور را القا کرد که این روستا با توجه به قابلیت های منحصر بفردی که دارد می تواند ثبت یونسکو شود.

این مدرس دانشگاه یاد آور شد : مساله مهم دیگر آن است اشیایی که با حفاری های غیر مجازی به دست آمده سابقه پیش از تاریخ را دارد و این نشان می دهد این منطقه در آن دوران شرایط سکونت را داشته است و طبیعت و آب و هوای این خطه هم گویای آن است در ادوار گذشته بشر زندگی می کرده است.

موسوی میرکلایی افزود : در زمان حاضر یکی از مهم ترین شاخص هایی که از سوی سازمان جهانی گردشگری مورد داوری قرار می دهد خود این روستا است یعنی جستجو و تحقیق می کند که کندلوس چه اندازه ظرفیت دارد و بنابراین برای معرفی این منطقه باید با بهره گیری از همه ظرفیت ها نسبت به معرفی توانمندی های کندلوس اعم از بافت با ارزش، پوشاک، گردشگری مذهبی، طبیعت زیبای آن و دیگر بخش ها از طریق فضای مجازی به ویژه سایت های خبری معتبر تلاش شود.

گام به گام برای ثبت جهانی روستای تاریخی کندلوس کجور نوشهر

گردآوری اسناد تاریخی، فرهنگی و طبیعی کندلوس

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت : بستر برای جهانی شدن این روستا فراهم شده منتهی مهم ترین خواسته آن است که همه دست اندرکاران و برنامه ریزان امر به ویژه رسانه ها در سایه همدلی و همگرایی در معرفی ظرفیت ها و قابلیت های روستای کندلوس از هیچ تلاشی دریغ نورزند.

مهران حسنی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : این قطعه تاریخی از مازندران در همه بخش ها از جمله در بخش آیین ها، سنت ها، گردشگری مذهبی، گردشگری طبیعی، بافت با ارزش، گیاهان دارویی نسبت به سایر نقاط روستایی مازندران سرامد است.

وی بیان داشت : در زمان حاضر سازمان جهانی جهانگردی در زمینه احیا، حفظ و ترویج روستاها هر ساله بسیاری از روستاهای واجد شرایط را به عنوان روستاهای جهانی برمی گزیند و کندلوس هم یکی از آن نقاط روستایی است که از مجموع ۱۳۰ روستا، هشت روستا که یکی کندلوس است به عنوان کاندیدای در مسیر جهانی شدن برگزیده شده است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت : امسال در مازندران پنج نقطه روستایی برای جهانی شدن معرفی شد که از این میان کندلوس نوشهر براساس ارزیابی کارشناسان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در بازدیدی که در این زمینه داشتند در قالب کمتیه گردشگری روستایی تشکیل شد که در نشست نخست با حضور فرماندار و مسوولان جوامع محلی پس از نشست های متعدد این موضوع مورد پیگیری قرار گرفت.

به گفته این مسوول استانی، گروه هایی در نوشهر و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان پشتیبان شکل پیدا کرد و جوامع محلی هم با همراهی فعالان حوزه مربوط به نوشهر و روستای کندلوس اعزام و اسناد و مدارک موجود در این روستا در قالب فیلم، عکس و محتوای متنی گرد آوری و سپس به وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حوزه معاونت آن فرستاده شد.

گام به گام برای ثبت جهانی روستای تاریخی کندلوس کجور نوشهر

برخورداری کندلوس از همه مزیت ها برای جهانی شدن

وی یادآور شد: روستای کندلوس از همه امتیازات در بخش‌های مختلف آیین‌ها، آداب و رسوم در راستای گردشگری آیینی، گردشگری مذهبی، گردشگری طبیعی و مراکز اقامتی و پذیرایی، بافت قدیمی روستا، گیاهان دارویی برخوردار بوده است.

معاون گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری مازندران یادآور شد: در بحث صنایع‌دستی هم جوراب‌های مخصوص، دوخت لباس های اصیل مازندرانی، سنگ‌فرش خیابان ها در بافت قدیم، کاه‌گلی بودن خانه‌ها و حمام قدیمی خزانه‌ای این روستا مورد توجه بوده است.

حسنی ادامه داد: پذیرش جوامع محلی در استقبال از گردشگران و فرهنگ خود روستا در پذیرش گردشگران به‌عنوان مهمان از موضوعات مورد توجه روستا بوده است.

وی گفت: پرونده روستای کندلوس نوشهر با همکاری شورا، دهیار و فرمانداری نوشهر و اداره کل گردشگری مازندران به معاونت گردشگری سازمان میراث‌فرهنگی ارسال شده و در مرحله معرفی به سازمان جهانی جهانگردی است.

وی بیان داشت : این اتفاق اگر رخ دهد مهم ترین مزیت های آن این است که در سایت سازمان جهانی گردشگری قرار خواهد گرفت و از آنجایی که این سازمان عضو خیلی از کشورها است این روستا هم به عنوان مقصد مهم سفرهای خیلی از این کشورها قرار خواهد گرفت.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت : درصورتی این روستا به فهرست روستاهای جهانی در این سازمان ثبت شود این سازمان هم کمک های لازم خواهد کرد و افزون برآن بستر برای گردشگران خارجی هم به این روستا فراهم می شود.

رئیس گروه توسعه جاذبه‌ها و محصولات گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی هم پیش از این گفته بود : هشت روستای کشور برای انتخاب به عنوان روستای جهانی توسط سازمان جهانی جهانگردی (UNWTO) به رقابت می‌پردازند.

مهدی بهاروند به ایرنا گزارش داد : تشکیل کارگروه روستاهای جهانی در محل معاونت گردشگری، متشکل از اعضای دفتر مطالعات، آموزش و برنامه‌ریزی گردشگری، دفتر توسعه گردشگری داخلی، پژوهشگاه وزارت و نیز متخصصین این حوزه، از بین کل روستاهای کشور ۱۳۰ روستا وارد مرحله اولیه انتخاب شدند. سپس این تعداد به ۳۰ روستا و در ارزیابی نهایی به ۸ روستا رسیدند تا با تکمیل پرونده توسط مدیران استانی و ارسال آن به معاونت گردشگری تا پایان خردادماه سال جاری، سهم جمهوری اسلامی ایران برای بهره‌مندی از فرصت بین‌المللی ایجاد شده توسط سازمان جهانی گردشگری حفظ شود.

وی، "کندوان "استان آذربایجان‌شرقی، "میمند" کرمان، "سهیلی " هرمزگان، "قاسم‌آباد" گیلان، " کندلوس "مازندران، "پالنگان" کردستان، "ابیانه" اصفهان و "بیشه " لرستان را جزو روستاهایی معرفی کرد که به عنوان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در این رقابت جهانی شرکت خواهند کرد.

این مسوول یادآور شد : سازمان جهانی جهانگردی (UNWTO) از سال ۲۰۲۱ موضوعی را تحت عنوان دهکده‌های جهانی گردشگری مطرح و هدف از این اقدام را پیشبرد نقش گردشگری در حفاظت از روستاها عنوان کرد و بر این اساس موضوعاتی از جمله مناظر طبیعی، فرهنگی، ارزش‌ها و فعالیت‌های محلی شامل خوراک‌شناسی و حفظ هویت بومی روستاها مورد تاکید قرار گرفت.

وی افزود: بر این اساس در سال ۲۰۲۱، ۴۴ روستا از ۳۲ کشور در سراسر پنج منطقه جهان انتخاب و در سال ۲۰۲۲ به همین تعداد روستای جهانی معرفی شدند که همه آنها به دلیل منابع طبیعی و فرهنگی خود و همچنین اقدامات مبتکرانه و متحول‌کننده و تعهد به توسعه گردشگری برگزیده شده بودند.

بهاروند گفت: امسال تعداد کاندیداها به شدت افزایش پیدا کرده است و هم‌اکنون تعداد کل کاندیداها در سطح جهان به ۱۲۵۶ روستا رسیده است که طبق تجربه سال‌های گذشته، از این تعداد کمتر از ۵۰ روستا به عنوان روستاهای جهانی در فهرست روستاها قرار خواهند گرفت.

وی خاطرنشان کرد: رقابت به نسبت سال‌های گذشته بسیار سخت شده است و ما کمتر از یک درصد احتمال انتخاب شدن داریم.

رئیس گروه توسعه جاذبه ها و محصولات گردشگری همچنین به شاخص‌های انتخاب روستاهای جهانی اشاره کرد و گفت: دارا بودن منابع فرهنگی، ترویج و حفاظت از منابع طبیعی، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی، پایداری محیطی، توسعه و یکپارچگی زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویت‌بندی گردشگری، زیرساخت و اتصال و همچنین بهداشت، ایمنی و امنیت از جمله معیارهای اعلام شده از سوی سازمان جهانی گردشگری بوده است که کارگروه مذکور با لحاظ کردن آنها ۸ روستای منتخب را تایید کرده است.

بهاروند همچنین با تشریح اینکه چنانچه روستاهای ایران بتوانند به این جایگاه جهانی برسند، چه دستاوردهایی در پی خواهد داشت، گفت: روستاهایی که توسط سازمان جهانی گردشگری معرفی شوند از اطلاع‌رسانی بین‌المللی و امتیازهای تبلیغاتی به عنوان نمونه‌ای برجسته از یک مقصد گردشگری روستایی بهره‌مند خواهند شد، مانند آنچه در وب‌سایت ابتکاری UNWTO در بهترین دهکده‌های گردشگری به نمایش گذاشته شده است.

وی خاطرنشان کرد: دریافت دیپلم و یا پلاک امضا شده توسط دبیرکل سازمان جهانی گردشگری، عضویت در شبکه روستاهای جهانی و نیز تبدیل شدن به فضایی برای تبادل تجربیات و آموزش‌ها و در کل یاری رساندن به رشد گردشگری کشور برشی از دستاوردهای این مهم به شمار می‌آید.

بهاروند با تاکید بر اینکه چنانچه از ۱۰۰ امتیاز در نظر گرفته شده بتوانیم ۸۰ امتیاز را کسب کنیم وارد مجموعه روستاهای جهانی خواهیم شد، اظهار کرد: با توجه به اینکه سازمان جهانی گردشگری ارزیاب حضوری به کشورها نخواهد فرستاد، از این رو محتوای موجود در فضای مجازی شامل عکس، فیلم و نیز نظر مخاطبان یکی از ملاک‌های مهم انتخاب خواهد بود.

رئیس گروه توسعه جاذبه‌ها و محصولات گردشگری وظایف هشت اداره‌کل استانی جهت تکمیل پرونده روستاهای جهانی را برشمرد و گفت: تشکیل جلسه با واحد مرتبط با روستاها در استانداری به منظور همکاری در تکمیل زیرساخت و برگزاری جشنواره‌های مرتبط، تهیه کلیپ و تیزر تبلیغاتی به زبان انگلیسی، تهیه اقلام تبلیغاتی مرتبط، طراحی وبسایت، عکاسی از جاذبه‌های گردشگری روستا، مستندسازی تامین زیرساخت‌ها، دسترس‌پذیر کردن جاذبه‌های گردشگری روستاها برای معلولین و افراد کم‌توان، انجام امور مربوط به حفاظت از محیط‌زیست از قبیل راهکارهای کاهش مصرف پلاستیک، جمع‌آوری زباله و غیره بخشی از امور اجرایی محول شده استانی به شمار می‌آیند.

بخش کوهستانی و تاریخی کجور نوشهر باقدمتی هفت هزار ساله، واقع در جنوب شرقی نوشهر حدود ۷۵ کیلومتر با این شهرستان فاصله دارد. این بخش از ۶۴ روستا، پارچه آبادی و ۲ نقطه شهری برخوردار است که حدود ۱۲ هزار نفر جمعیت ثابت و ۲۵ هزار نفر جمعیت متغیر در دل خود جای داده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha