به گزارش ایرنا، مردم دیار قومیت ها و فرهنگ ها امروز همزمان با دهم محرم در مظلومیت سالار شهیدان به نوحه سرایی و عزاداری پرداختند و با حضور در هیات های مذهبی با آرمان های شهدای نینوا پیمانی دوباره بستند.
در شهر بجنورد، دسته های سینه زنی و زنجیر زنی از خیابان های مختلف با نوحه خوانی و مرثیه سرایی در غم شهدای مظلوم کربلا به سمت آستان امامزاده سلطان سید عباس (ع) حرکت کرده و به عزاداری پرداختند.
ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت در جای جای شهر در مسیر های حرکت دسته های عزاداری، ایستگاه های صلواتی برپا کرده و از زائران با چای، شربت، انواع فتیرهای سنتی، خرما، حلیم، شله زرد پذیرایی کردند.
اینها تنها گوشه ای از ارادت و شیفتگی مردم استان به خاندان عصمت و طهارت است که قومیت های مختلف این منطقه به شیوه های مختلف آن را به نمایش می گذارند.
در کنار برگزاری آیین های سوگواری و عزاداری عاشقان امام حسین (ع)، شماری گروه های تعزیه خوان و پرده خوان بعضی از داستان های مربوط به واقعه کربلا را پیش چشم تماشاچیان بازآفرینی می کنند تا آنها نیز به نوعی اردات و دلدادگی شان را به خاندان عصمت و طهارت نمایش دهند.
در جای جای استان خراسان شمالی با آیین های ویژه ای به عزاداری می پردازند که از آن جمله آیین نخل گردانی در جاجرم است.
هر ساله آیین هایی مانند نخلگردانی جاجرمی ها با حضور هزاران نفر از جمعیت عزادار و سوگوار که از راههای دور و نزدیک خود را به این شهرستان رساندهاند، برگزار میشود و همه در کنار هم با خلوص و عشق، نخل عزای امام حسین(ع) را بر دوش میگیرند و به گردش درمیآورند و نوای یا حسین(ع) سر می دهند.
این آیین را می توان یکی از رسوم ویژه و مشهور عزاداری امام حسین(ع) در خراسان شمالی عنوان کرد که در فهرست میراث ناملموس و معنوی ملی نیز به ثبت رسیده است.
در روز عاشورا هیاتها و دستههای زنجیرزنی با نظمی خاص در حسینیه بزرگ جاجرم گردهم میآیند و از هر هیات یک نفر چند دقیقهای نوحهخوانی میکند و دیگران سینه و زنجیر میزنند.
عاشقان حسین در خراسان شمالی در پایان آیین عزاداری، نماز ظهر روز عاشورا را در مکان های مشخص شده به صورت جماعت اقامه می کنند که عزاداران در بجنورد مرکز استان این نماز را در آستان امامزاده سلطان سید عباس (ع) اقامه خواهند کرد.
با غروب آفتاب غمبار روز عاشورا، و فرارسیدن شب، مردم ولایتمدار و دوستداران اهل بیت پیامبر (ص) در خراسان شمالی، پس از نماز مغرب و عشا برای برگزاری آیین اندوهبار شام غریبان حسین (ع) در مساجد و تکایا گردهم می آیند.
این آیین معنوی یکی از رسوم دیرین مردم خراسان شمالی است که در در دهمین شب محرم برگزار می شود.
هیات ها و مردم عزادار خراسان شمالی با حضور در مساجد و حسینیه های شهرها و روستاها با نوحه سرایی و مداحی برای غربت و تنهایی قافله سالار دشت نینوا زینب کبری (س) در شب شام غریبان با شمعهایی که در دست دارند، محله به محله می روند و در تاریکی شب و در هر منطقه ای توقف کرده و به عزاداری و همدردی با اسرای کاروان امام حسین (ع)، اقدام به نوحه سرائی می کنند.
خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور قرار دارد و در این استان بیش از یکهزار هیات مذهبی و یکهزار و ۱۰۸ مسجد وجود دارد.
نظر شما