مولود آقاجانی دلاور روز دوشنبه در گفت و با خبرنگار ایرنا یائسگی را این گونه تعریف می کند که از توقف همیشگی سیکل های قاعدگی در زنان به علت کاهش فعالیت هورمونی تخمدانها که با افزایش سن و رکود فعالیت تخمدان ها همراه می باشد و پیش یائسگی عبارت است از دورانی که تغییرات هورمونی شروع می شود و فرد مراحل ورود به یائسگی را طی می کند.
متخصص بهداشت باروری و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان اینکه علائم یائسگی بر کیفیت زندگی زنان یائسه تأثیر منفی دارد، بیان داشت: ۸۰ درصد زنانی که در دوران پیش از یائسگی یا اوایل دوران یائسگی به سر می برند، از علائم یائسگی شاکی هستند.
وی یکی از پیامدهای شایع دوران یائسگی را گرگرفتگی میباشد، اذعان داشت: زنان در طی دوره یائسگی با مشکلات متعددی از قبیل اختلالات خواب، اختلالات جنسی و مشکلات روانی و شناختی از قبیل افسردگی، تحریک پذیری، کاهش حافظه و اختلال در تمرکز مواجه میشوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: روش های درمانی معمول برای مقابله با علائم یائسگی زنان بیشتر بر روش های دارویی و هورمونی متمرکز است که زنان به دلیل عـوارض احتمالی تمایل زیادی به استفاده از آن ها ندارند.
آقاجانی دلاور با بیان اینکه مطالعاتی که روش های غیردارویی از جمله درمان های آموزشی و روانشناختی را در ایران مورد آزمون قرار داده باشند نیز زیاد نبوده است؛ ادامه داد: با توجه به نقش آگاهی زنان از شدت و ماهیت ناتوان کنندگی علائم یائسگی و مشارکت فعال آنان در مدیریت این علائم، ضرورت بکارگیری مشاور بهداشتی یا کوچینگ سلامت یا Health Coaching با تکیه بر استفاده از اصول درمان های روانشناختی به منظور کاهش شدت علائم یائسگی در زنان احساس می شود.
وی ضمن بیان این مطلب که «کوچینگ بهداشتی» یک نوآوری مدرن در سازمان های بهداشتی می باشد؛ افزود: امروزه پزشکان در کالیفرنیا و ماماها و پرستاران در انگلیس از این روش برای بهبود وضعیت سلامتی و کیفیت زندگی افراد بکار می گیرند که در این فرایند، مدیریت بهداشتی به فردی که به بهبود وضعیت سلامتی خود علاقمند است در انتخاب و اجرای برنامههای سلامتی شخصی برای رسیدن به هدفهای خود یاری میکند.
متخصص بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: این برنامهها شامل تغییرات در رفتارهای زندگی مرتبط با سلامتی، مانند فعالیت بدنی، تغذیه، مدیریت خواب و استرس و سایر رفتارهای سلامتی هستند و به او کمک میکند تا بهترین تصمیمات را در زندگی سلامتی خود بگیرد.
این متخصص با بیان اینکه این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی بود که با هدف تعیین تأثیر کوچینگ بهداشتی در زنان ۴۵ تا ۵۵ ساله یائسه و پیش یائسه بر روی علائم یائسگی بود؛ اظهار داشت: در گروه مداخله، کوچینگ بهداشتی در پنج جلسهی ۳۰ دقیقهای به صورت حضوری و تلفنی برگزار شد و با استفاده از پرسشنامه شیوه زندگی، کیفیت زندگی، افسردگی زونگ و ارزیابی عمومی کوچینگ بهداشتی قبل و پس از مداخله ارزیابی شد.
وی بیان داشت: نتایج حاصل از مطالعه حاضر در رابطه با بررسی اثر کوچینگ بهداشتی در طی مدت سه ماه بر نمره یائسگی براساس پرسشنامه کاپرمن به طور معنیداری در گروه کوچینگ نسبت به گروه کنترل کاهش نشان داد و لذا کوچینگ بهداشتی باعث بهبود علائم یائسگی، کاهش علائم افسردگی و کنترل وزن همراه با افزایش کیفیت زندگی زنان یائسه و پیش یائسه شد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: یافتههای این مطالعه نشان داد که مداخله کوچینگ بهداشتی تلفنی یک درمان معتبر برای زنان یائسه و پیش یائسه است و پیامدهای مهمی برای تدوین برنامههای ارتقای سلامت در زمینه کاهش علائم یائسگی دارد.
دکتر آقاجانی بیان داشت: از آنجایی که براساس دستورالعمل ها، فردی که مراقبت از زنان یائسه و پیش یائسه را بر عهده میگیرد باید در زمینه این مشکل، روند درمان و احساسات خانمها آگاهی کامل داشته باشد تا بتواند به او در طی کردن هر چه بهتر این دوران کمک کند و از طرف دیگر نقش کوچینگ بهداشت، ارائه مراقبتهای امن و رضایت بخش می باشد، بنابراین ماما می تواند نقش کوچینگ بهداشتی را با طی یک دوره آموزشی کوچینگ حرفه ای انجام دهد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل در ادامه توصیه که مسئولین و برنامه ریزان مرکز مطالعه و توسعه آموزش پزشکی و معاونت بهداشتی با فراهم کردن تسهیلات و امکانات لازم به منظور توانمندسازی مراقبان سلامت و ماماها در جهت آموزش آنان اقدام کنند تا اینکه آنها با داشتن این مهارت بتوانند در بهبود کیفیت زندگی زنان یائسه با برطرف کردن علائم یائسگی زنان نقش بسزایی داشته باشد.
نظر شما