پشت پرده بازی کشورهای غربی – عربی در لبنان

تهران – ایرنا – در چند روز اخیر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همچون عربستان، امارات، کویت، قطر و بحرین به همراه آلمان از شهروندان خود خواسته اند از سفر به لبنان خودداری کنند و حتی برخی از این کشورها به اتباع خود توصیه کرده اند که خاک لبنان را ترک کنند.

به گزارش ایرنا، درخواست سفارتخانه های امارات، قطر، عربستان، کویت، بحرین و آلمان از اتباع خود برای خروج از لبنان به بهانه درگیری داخلی در اردوگاه فلسطینی عین الحلوه واقع در شهر صیدا در جنوب این کشور صورت گرفته و این در حالی است که چندین روز است که آرامش در این اردوگاه برقرار است.

درگیری‌های اردوگاه عین الحلوه از شنبه شب گذشته (هفتم مرداد ماه) میان گروه های فلسطینی و با ترور یکی از افسران ارشد جنبش فتح و سه نفر از محافظانش در داخل این اردوگاه آغاز شد که چند روزی می باشد، خاتمه یافته است.

درگیری‌های عین الحلوه در روزهای نخست هشت کشته و بیش از ۵۰ زخمی برجای گذاشت و ۶۰ درصد ساکنان این اردوگاه، منازل خود را ترک کرده بودند که چند روزی است با آرام شدن اوضاع به خانه های خود باز گشته اند.

به دنبال اقدام کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و آلمان

در واکنش به هشدارهای امنیتی کشورهای عربستان، کویت، امارات و همچنین آلمان به اتباع خود در لبنان، "نبیه بری" رئیس پارلمان این کشور اعلام کرد که درخصوص وضعیت لبنان و اردوگاه عین الحلوه، مساله نگران کننده‌ای وجود ندارد.

بری در گفت‌ وگو با شبکه المیادین افزود: من از بیانیه سفارتخانه‌ها(ی عربی و آلمان) تعجب کردم و هیچ چیز امنیتی وجود ندارد که این هشدار را ایجاب کند.

بری تأکید کرد که محدود کردن هشدار به مناطق درگیری در نزدیکی اردوگاه عین الحلوه قابل درک است، اما درخواست برای خروج شهروندان این کشورها از لبنان قابل درک نیست.

سناریوهای پیش رو

کارشناسان و تحلیلگران مسایل منطقه دو موضوع و سناریو برای اقدام کشورهای عربستان، کویت، امارات و همچنین آلمان در لبنان متصور هستند؛ سناریوی اول، درباره تعیین رییس جمهور تحمیلی به لبنان و سناریوی دوم، درخصوص جلوگیری از فروپاشی رژیم صهیونیستی با انتقال بحران این رژیم به خارج سرزمین های اشغالی با حمله به لبنان می باشد.

سناریوی اول:

نزدیک به چهار سال است که مردم لبنان با مشکلات اقتصادی شدید، نبود دولت مستقر و همچنین خالی بودن کرسی ریاست جمهوری دست وپنجه نرم می کنند. این شرایط باعث شده تا برخی کشورهای غربی – عربی نیز با سوءاستفاده از شرایط موجود اقدام به تحمیل نظرات خود به ویژه درخصوص تعیین رییس جمهور جدید برای لبنان کنند.

با تحویل کاخ بعبدا از سوی "میشل عون" در تاریخ هشتم آبانماه سال ۱۴۰۱، جریان های لبنانی نتوانسته اند بر سر تعیین رییس جمهور جدید این کشور به توافق برسند، از این رو کشورهای غربی – عربی به دنبال فرد تحمیلی خود به لبنان هستند؛ تاکنون بیش از ۱۲ بار پارلمان لبنان برای تعیین رییس جمهور جدید تشکیل جلسه داده ولی به نتیجه ای نرسیده است.

روزنامه لبنانی "الدیار" امروز (سه شنبه) در مطلبی به نوبه خود از وجود تحرکات آمریکایی-قطری در قبال جناح مخالفان برای متحد کردن صفوف آنها پشت سر نامزدی ژنرال "جوزف عون"، فرمانده ارتش لبنان، برای تصدی ریاست جمهوری خبر داده، گزینه ای که مورد توافق اکثر جریان ها و احزاب لبنانی نیست و این در حالی است که گفت ‌وگوهای جدی و سازنده درباره گزینه ریاست‌ جمهوری لبنان بین حزب‌الله و جریان ملی آزاد چند روزی است دوباره کلید خورده و ادامه دارد و جناح مخالفان خود را برای مقابله با سناریوی موفقیت این گفت وگوها با صف‌بندی در پشت نامزدی ژنرال "جوزف عون"، آماده می‌کند، زیرا عون را جدی ترین نامزد برای رویارویی با "سلیمان فرنجیه" رئیس جریان المرده و نامزد حزب الله و جنبش امل می داند.

بر اساس اطلاعات روزنامه الدیار، ایالات متحده آمریکا سطح دخالت خود را در پرونده ریاست جمهوری لبنان افزایش داده و با حمایت از طرح قطر در تلاش است تا به طور جدی درباره نامزد فرماندهی ارتش بازار گرمی کند و تماس هایی به دور از انظار برای متحد کردن جناح اپوزیسیون پشت سر فرمانده ارتش لبنان جهت نامزدی برای تصدی ریاست جمهوری لبنان انجام می دهد.

به گفته منابع دیپلماتیک، انتظار می‌رود که قطر قبل از بازگشت لودریان وزیر خارجه فرانسه به بیروت، بر فعالیت خود برای ایجاد حلقه ای محکم در اطراف فرمانده ارتش لبنان بیفزاید؛ حتی اگر لازم باشد مدت قانونی لازم سپری شده و او در اوایل سال آینده بازنشسته و به طور طبیعی نامزد ریاست جمهوری لبنان شود. در همین راستا، معلوم شد که حزب «نیروهای لبنانی» و حزب «کتائب» به همراه تعداد قابل توجهی از نمایندگان تشکل های «تغییر» و «مستقل» اهل سنت، بیش از هر زمان دیگری به موضع گیری واحدی برای برای کنار گذاشتن "جهاد ازعور" نامزد تصدی پست ریاست جمهوری به نفع جوزف عون نزدیک شده اند، اما زمان آن همچنان نامشخص است و آنها در انتظار تماس ها بین آمریکا و قطر هستند که سرنوشت ساز برای آنها خواهد بود.

"نبیه بری" رئیس پارلمان لبنان نیز در گفت وگو با روزنامه الجمهوریه اعلام کرده که «گفت وگوهای طرف های لبنانی در ماه سپتامبر (شهریور) فرصتی برای دستیابی به توافقی است که به بحران ریاست جمهوری لبنان پایان می دهد و باید سرمایه گذاری کرد و نباید از آن غافل شد؛ اگر توافق کنیم، رئیس جمهور انتخاب می شود و وضعیت بهبود می یابد، اما اگر توافق نکنیم، وارد یک دالان تاریک خواهیم شد و لبنان هزینه های بسیار سنگینی خواهد پرداخت».

سناریوی دوم:

شرایط این روزها و ماههای رژیم موقت صهیونیستی بسیار پیچیده شده به حدی که برخی از کارشناسان مسایل منطقه درگیری های داخلی و در ادامه شمارش معکوس فروپاشی این رژیم را پیش بینی کرده اند؛ از این رو سران تل آویو برای فرار از این مخمصه به دنبال کشاندن بحران موجود به خارج از مرزهای سرزمین های اشغالی می باشند و در این بین مقامات تل آویو چندین بار اقدام به تهدید حزب الله کرده اند، موضوعی که با واکنش مقتدرانه دبیرکل حزب الله مواجه شده است.

در هفته های اخیر همچنین تنش های مرزی میان حزب الله لبنان و رژیم صهیونیستی صورت گرفته و برخی منابع و محافل صهیونیستی از احتمال یک برخورد نظامی میان دو طرف خبر می دهند.

در همین راستا برخی از کارشناسان و تحلیلگران صهیونیست نیز با فضا سازی خواستار انجام یک عملیات بازدارنده از سوی ارتش رژیم صهیونیستی علیه حزب الله لبنان هستند.

در این میان کارشناسان صهیونیست توصیه می کنند که ارتش رژیم صهیونیستی دست به یک عملیات پیشگیرانه علیه حزب الله لبنان بزند.

به عقیده کارشناسان صهیونیست، حزب الله همچنان به تضعیف قدرت بازدارندگی اسرائیل ادامه می دهد، از این رو اسرائیل نیاز به اقدام نظامی گسترده‌تری برای بازدارندگی حزب الله خواهد داشت. به عقیده آنها یک حمله پیشگیرانه غافلگیرکننده به حزب الله لبنان، حتی اگر منجر به درگیری چند روزه شود، ضروری است و اسرائیل باید اقداماتی مانند هدف قرار دادن سایت های تولید و شلیک موشک های حزب الله انجام دهد.

در مقابل سید "حسن نصرالله" دبیرکل حزب الله روز عاشورا در سخنانی حماسی، آمادگی کامل مقاومت در مقابل تجاوزهای رژیم صهیونیستی به خاک لبنان را اعلام کرد؛ اعلامی که لرزه بر اندام سران تل آویو انداخت و آنها را ابتدا به واکنش و سپس به عقب نشینی واداشت.

دبیرکل حزب‌الله لبنان در سخنرانی عاشورایی امسال خود در ضاحیه بیروت بار دیگر تاکید کرد که مقاومت کاملا (در برابر دشمن صهیونیستی) آماده است و در مقابل حماقت اسرائیل در قبال لبنان، هیچگونه اهمالی نخواهد کرد. مقاومت لبنان کوتاهی نخواهد کرد و آماده بازدارندگی، مقابله و آزادسازی اراضی لبنان در مقابل هرگونه حماقت اسرائیلی است.

وی همچنین تصریح کرد که «این لبنان است که مورد تجاوز قرار گرفته و اسرائیل هنوز بخشی از خاک ما را تحت اشغال دارد. آن‌ها (صهیونیست ها) بخشی از منطقه (روستای) «غجر» (ghajar) را اشغال کرده‌اند و با وقاحت از اقدامات تحریک‌آمیز سخن می‌گویند».

دبیرکل حزب الله لبنان اظهار داشت که «در رسانه ها می گویند که امروز یا فردا نخست وزیر دشمن صهیونیست با ژنرال های خود درباره بررسی و نوع برخورد با مسئله مرزهای جنوب لبنان دیدار خواهد کرد؛ به آنها می گوییم که درباره هرگونه حماقت و گزینه های اشتباه برحذر باشید؛ مقاومت لبنان مماشات نخواهد کرد و آماده بازدارندگی و مقابله و آزادی سرزمین خود در برابر هرگونه حماقت اسرائیلی است».

به دنبال سخنرانی عاشورایی دبیرکل حزب‌الله، ارتش رژیم صهیونیستی نظامیان، امکانات و تجهیزات خود را در شمال سرزمین‌های اشغالی (هم مرز با لبنان) تقویت و نتانیاهو نیز در نشستی فوق العاده با وزیر جنگ و فرماندهان نظامی رژیم صهیونیستی، به بررسی سخنان سید حسن نصرالله، سناریوهای فراروی تل‌آویو در قبال مقاومت، ارزیابی اوضاع و وضعیت اطلاعاتی بویژه پس از برپایی چادرهای منسوب به حزب‌الله در منطقه مرزی پرداخت.

نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز در سخنانی که ترس در آن کاملا هویدا بود، مدعی شد که برای سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان بهتر است که قدرت ارتش اسرائیل را امتحان نکند، زیرا در روز امتحان صهیونیست ها را در کنار هم متحد خواهد دید.

نتانیاهو که پس از سخنان دبیرکل حزب الله با دستپاچگی فرماندهان این رژیم را دور هم جمع و نشست فوق العاده برگزار کرده بود، همچنین ادعا کرد که از اظهارات دبیرکل حزب الله لبنان غافلگیر و متعجب نشده، زیرا نصرالله می داند که امتحان کردن اسرائیل(رژیم صهیونیستی) فایده ای برای او و لبنان نخواهد داشت.

"یواف گالانت" وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز در نشست هفتگی کابینه نتانیاهو در واکنش به سخنان دبیرکل حزب الله مدعی شد که در صورت هرگونه حمله به اراضی اشغالی، لبنان را به عصر حجر بازمی‌گردانیم.

هنوز ساعاتی از تهدیدهای توخالی نتانیاهو و گالانت نگذشته بود که رسانه‌های رژیم صهیونیستی شامگاه یکشنبه گزارش دادند که مقام‌های امنیتی این رژیم در نشست امنیتی کابینه بنیامین نتانیاهو گفتند که «خواهان رویارویی با حزب الله لبنان نیستند».

روزنامه عبری زبان «یدیعوت آحارونوت» در این باره نوشت که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در نشست با "یوآو گالانت" وزیر جنگ، "هرتزی هالوی" رئیس ستاد ارتش و روسای شورای امنیت، موساد و شین بت، توصیه‌ها و برنامه‌های پیشنهادی را از ارتش و نهادهای امنیتی در خصوص واکنش به سخنان نصرالله دریافت کرده است.

این رسانه صهیونیستی افزوده است که مقامات امنیتی در این جلسه گفتند که «خواستار رویارویی با حزب الله نیستند».

کانال ۱۱ رژیم صهیونیستی نیز به نقل از منابع آگاه صهیونیستی گزارش داد که در نشست امنیتی کابینه نتانیاهو، ارتش اسراییل حمایت خود را از انجام "مذاکرات" از طریق یک میانجی بین المللی در رابطه با مناقشه مرزی بین (رژیم) اسرائیل و لبنان اعلام کرد.

مقامات تل آویو که از طرفی با بحران داخلی و از طرف دیگر به توان و اقتدار حزب الله ایمان دارند و همچنین به توخالی بودن سخنان خود واقف هستند، از این رو برای ملتهب نشاندن اوضاع لبنان با کمک دوستان غربی – عربی خود همچون آلمان، امارات و بحرین درصدد بزرگ نشان دادن اوضاع اردوگاه عین الحلوه می باشند، موضوعی که فقط در محدوده چند کیلومتر و فقط در داخل محدوده این اردوگاه اتفاق افتاده و آثار و تبعاتی در خارج این اردوگاه نداشته است.

صهیونیست ها سعی دارند با کمک دوستان اندک خود به هر طریق شده از فشارهای همه جانبه و به ویژه از فشارهای داخلی که دودمان رژیم صهیونستی را هدف قرار داده با انتقال آن به لبنان تا حدی خلاص شوند تا بتوانند نفسی تازه کنند؛ هرچند شواهد موجود نشان می دهد که معترضین به اقدامات قضایی نتانیاهو دست بردار نیستند و ۳۱ هفته مداوم است که اعتراضات پی درپی خود را ادامه می دهند و این اعتراضات روزبه روز گسترده تر هم می شود و پای شمار زیادی از نظامیان و ماموران امنیتی این رژیم را نیز به میدان آورده و راه فراری برای بنیامین نتانیاهو نگذاشته است.

اگرچه به دلیل شرایط داخلی در سرزمین های اشغالی، احتمال انجام یک اقدام نظامی گسترده علیه حزب الله لبنان از سوی رژیم صهیونیستی در حال حاضر بعید است، اما باتوجه به توصیه های کارشناسان و تحلیلگران نظامی صهیونیست برای ترمیم بازدارندگی در مقابل فعالیت های حزب الله لبنان، این احتمال وجود دارد که صهیونیست ها به منظور ارسال پیام هشدار، دست به انجام یک عملیات محدود علیه نیروهای حزب الله لبنان بزنند، ولی در عین حال مطمئن هستند که با پاسخ کوبنده حزب الله مواجه خواهند شد.

نکته مهم در این بین، دام نتانیاهو برای برخی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس می باشد که وی برای آنها پهن کرده و آنها را با خود همراه نموده است، دامی که برای خلاصی خود بوده ولی هیچگونه نفعی برای کشورهای عربی جز همراهی با صهیونیست ها نخواهد داشت. از این رو کشورهای عربی باید مراقب توطئه صهیونیستی باشند و در دام نتانیاهو نیفتند.

موضوع اساسی در این بین این است که جریان های لبنانی در شرایط فعلی که از سویی آتش بحران، سرزمین های اشغالی را فرا گرفته و سران این رژیم به دنبال ایجاد توطئه جدید و انتقال آن به خارج اسراییل (به ویژه لبنان) می باشند و از سوی دیگر لبنان نیازمند رسیدن به وحدت درباره انتخاب رییس جمهوری ملی می باشد، باید عزم خود را جزم کنند تا هرچه سریعتر نسبت به انتخاب رییس جمهور مورد نظر بدون دخالت دیگر کشورها به توافق برسند که با این کار هم شرایط در لبنان روبه بهبودی می رود و هم تیر سران تل آویو علیه حزب الله و لبنان به سنگ می خورد و با گسترش دامنه آتش اعتراضات در سرزمین های اشغالی، رژیم صهیونیستی هر لحظه به سراشیبی سقوط نزدیک تر می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha