به گزارش خبرنگار ایرنا، «محمد زمانیان» روز دوشنبه در نشست خبری تور رسانه ای سازمان تات که به منظور بازدید خبرنگاران از بخش ها و مزارع تحقیقاتی این موسسه برگزار شد، افزود: موسسه تحقیقات اصلاح بذر از سال ۱۳۳۸ ابلاغ شد و اکنون قدمتی ۶۴ ساله دارد، افزود: این موسسه با بهره گیری از روش های علمی و تحقیقاتی باعث رشد قابل توجه تولیدات کشاورزی شده و با افزایش ضریب امنیت غذایی و خوداتکایی در خط مقدم امنیت غذایی قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: افزایش ضریب امنیت غذایی در حوزه محصولات آبی و ارتقای بهره وری تولید از طریق معرفی ارقام کم آب بر، تمرکز بر تامین هسته های اولیه بذر ارقام زراعی، تحقیقات به نژادی و به زراعی و معرفی ارقام پرمحصول، حفظ و احیای و توسعه منابع ذخایر ژنتیک گیاهی، ارایه دستورالعمل های فنی و مشاوره به تولیدکنندگان بخش کشاورزی و پاسخ به نیازهای بخش اجرا از مهمترین اقدامات این موسسه به شمار می رود.
وی ادامه داد: بیشتر ارقام معرفی شده در ۹ سال اخیر از مقاومت یا تحمل بالا و یا مطلوب در برابر تنش های زنده و غیرزنده از جمله آفات و بیماری های مهم، خشکی و کم آبی برخوردار بوده اند.
خودکفایی ۸۹ تا ۱۰۰ درصدی ایران در بذر هسته های اولیه غلات و حبوبات
زمانیان با بیان اینکه در حال حاضر میانگین معرفی این ارقام در سال ۱۵ تا ۲۰ رقم است، افزود: رسالت بعدی این موسسه تولید هسته های اولیه بذر ارقام زراعی است که در سال گذشته حدود یک هزار و ۳۰۰ تن بذر هسته های اولیه تولید شد که ارزشی حدود ۸۹ هزار و ۲۶۳ میلیارد ریال و ۷۳۶ ارزشی حدود ۸۹ هزار و ۲۶۳ میلیارد ریال معادل ۷۳۶ هزار دلار را دارد.
رییس موسسه تحقیقات اصلاح بذر اظهار کرد: تولید هسته های اولیه بذر باعث شده که ما در کشور از نظر هسته های اولیه بذر گندم و جو ۹۸ درصد و ذرت ۸۹ درصد، سورگوم و حبوبات ۱۰۰ درصد خودکفا باشیم.
وی ادامه داد: این موسسه تاکنون توانسته ۱۱۰ فقره فناوری به بخش خصوصی واگذار کند که بیشتر آن ها ارقام اصلاح شده گیاهان زراعی می باشد و خوشبختانه این بخش خصوصی در سال گذشته بذر رقم ذرت ۷۰۳ این موسسه را به خارج از کشور همچون عراق و ازبکستان صادر کند.
وی اضافه کرد: از این تعداد قرارداد ۴۳ مورد از گروه محصولی غلات، ۲۷ مورد قرارداد ذرت و گیاهان علوفه ای، ۲۴ قرارداد سبزی های زراعی و حبوبات آبی و ۱۶ قرارداد نیز مربوط به دانه های روغنی بوده است.
معرفی سالانه ۱۵ رقم زراعی به کشاورزان
زمانیان یکی از اهداف وزارت جهاد کشاورزی و نیاز مبرم جامعه کشاورزی کشور را به ارقام سازگار با پتانسیل عملکرد بالا، کیفیت مطلوب و مقاوم و متحمل به تنش های زنده و غیرزنده دانست و گفت: همچنین این موسسه با تهیه بذور و نهال های اصلاح شده و عدم وابستگی به واردات بعضی از محصولات زراعی با سرعت بخشیدن به روند اجرای پروژه های تحقیقاتی طی ۱۰ سال گذشته به طور میانگین سالانه ۱۵ رقم زراعی را به کشاورزان معرفی کرده است.
وی با بیان اینکه یکی از بخش های تحقیقاتی این موسسه در حوزه سبزی، صیفی و حبوبات آبی است، افزود: تاکنون ۴۰ رقم جدید و ۲۸ رقم در دست معرفی هیبرید و آزاد گرده افشان با پتانسیل عملکرد بالا، کیفیت مطلوب، مقاومت و متحمل به تنش های زیستی و غیرزیستی و سازگار با شرایط آب و هوایی مناطق مختلف کشور به کشاورزان صیفی کار معرفی شده است.
وی یادآور شد: به طور کلی موسسه روی ۳۵ محصول زراعی تحقیق می کند ولی با توجه به سیاست های کلی کشور اولویت با غلات (گندم و جو)، دانه های روغنی و علوفه ای است که در همین راستا تولید بذر ارقام ذرت را به بخش خصوصی واگذار کرده و صادرات این بذور به کشورهای عربی نیز انجام می شود.
در این تور رسانه ای یک روزه که با حضور خبرنگاران و تصویربرداران استان های البرز و تهران برگزار شد، از مزارع تحقیقاتی سبزی، صیفی و حبوبات آبی، مزارع تحقیقاتی ذرت و گیاهان علوفه ای و مزارع تحقیقاتی دانه های روغنی و همچنین بخش تحقیقات غلات و بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی ملی ایران بازدید شد.
نظر شما