صباح زنگنه روز پنجشنبه در این گفتوگو به اصطلاحات معروف در روابط بین الملل که جهان را به کشورهای شمال(توسعه یافته) و کشورهای جنوب (در حال توسعه) تقسیم می کند، اشاره کرد و افزود: در معادلات بینالمللی، اغلب کشورهای جنوب توسعه نیافته یا در حال توسعه محسوب می شوند و همواره با کشورهای شمال که اغلب سابقه استعماری دارند، تقابل داشته اند.
وی با بیان اینکه اغلب کشورهای شمال با بهره کشی از کشورهای جنوب به توسعه و ثروت رسیده اند، گفت: سازمان بریکس، تشکل اقتصادی کشورهای جنوب در مقابل شمال محسوب می شود.
نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی به هدفگذاری بریکس برای ایجاد پول واحد کشورهای عضو اشاره کرد و افزود: چنین اقدامی در صورت عملیاتی شدن می تواند سلطه دلار آمریکا بر معاملات مالی جهان را کاهش دهد و قدرت انحصاری کشورهای غربی در استفاده از ابزارهای مالی را از بین ببرد.
صباح زنگنه معتقد است در صورت شکسته شدن سلطه دلار با معرفی «ارز واحد بریکس»، امکان تحریم کشورها از سوی آمریکا و متحدانش نیز کاهش می یابد.
وی با یادآوری تاثیر مولفه های مختلف از جمله قدرت ارزی، تولید ناخالص ملی، مبادلات مالی و قدرت نظامی بر قدرت یک کشور یا نهاد منطقه ای و بین المللی، گفت: بریکس می تواند همه مولفه های قدرت را در کشورهای عضو تقویت کرده و به شکلگیری نظم نوین بین المللی کمک کند.
این کارشناس مسائل بین الملل به توان بریکس برای کمک به شکل گیری جهان چندقطبی اشاره کرد و افزود: داشتن قدرت اقتصادی فائقه در کنار قدرت نظامی، علمی و فناوری از جمله مولفه های تاثیرگذار بر شکل گیری قطب های جدید در جهان هستند و بریکس می تواند برای شکل دادن به آنها نقش کاتالیزور را ایفا کند.
صباح زنگنه به پذیرش عضویت ایران و برخی کشورهای دیگر در گروه بریکس اشاره و تصریح کرد: کشورهای متعددی از کشورهای جنوب در حال ملحق شدن به بریکس هستند اما هنوز تا نهادینه شدن مقررات و قواعد این سازمان و هماهنگ شدن اعضا براساس این قوانین فاصله داریم.
نظم کنونی جهان به نفع سلطه «گروه هفت» است
وی درباره امکان ایفای نقش بریکس به عنوان اهرمی برای ایجاد موازنه در مقابل «گروه هفت» نیز گفت: رسیدن به موازنه اقتصادی بین بریکس و «گروه هفت» زمانبر است و نظم موجود جهانی در مبالات اقتصادی، مالی و تجاری همچنان به نفع «گروه هفت» است.
این دیپلمات پیشین کشورمان معتقد است تا زمان نهادینه شدن قوانین جدید، بریکس توان ایجاد موازنه در مقابل «گروه هفت» را نخواهد داشت.
صباح زنگنه، پیروی اجباری کشورهای عضو بریکس از برخی پیمان های بین المللی مثل «اف. ای. تی. اف» را کماکان مانعی برای ارتقای روابط تهران با این کشورها عنوان کرد و در عین حال گفت: حضور ایران در بریکس، توان مانور بیشتری به آن می دهد اما نباید از این نکته غفلت کنیم که هنوز کشورهای عضو بریکس به معاهدات بین المللی مانند اف. ای. تی. اف وابسته هستند.
وی افزود: خود بریکس و سایر سازمان های منطقه و بین المللی مثل شانگهای هم به مقرراتی شبیه اف. ای. تی. اف یا شاید شدیدتر از آن پایبند هستند و از اعضای جدید هم می خواهند که به این مقررات به عنوان پیش شرط مبادلات مالی و تجاری و اقتصادی پایبند باشند.
سران گروه بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) روز سه شنبه در نخستین روز از پانزدهمین نشست خود در «ژوهانسبورگ» پایتخت آفریقای جنوبی تمرکز سخنرانی خود را بر کاهش تکیه کشورهای عضو به دلار، بهبود روابط اقتصادی و چگونگی افزایش جذب پول و وامدهی با ارزهای محلی در «بانک توسعه جدید» این گروه قرار دادند.
پانزدهمین نشست سران بریکس از سه شنبه۲۲ اوت (۳۱ مرداد ماه) در آفریقای جنوبی آغاز شده است.
گروه بریکس از ۱۵ سال پیش تشکیل شد اما شرایط کنونی جهانی فرصت جدیدی را برای این گروه فراهم کرده تا به صدای بلندتری از کشورهای جنوب تبدیل شود.
معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور امروز پنج شنبه از عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در «بریکس» خبر داد.
نظر شما