۱۰۰ کیلوگرم بذر نهال حرا در روستای گوران جزیره قشم جمع آوری شد

قشم - ایرنا - مدیرعامل شرکت تعاونی توسعه روستایی گوران جزیره قشم گفت: ۱۰۰ کیلوگرم بذر نهال حرا در روستای گوران سرزمین آب و آفتاب جمع آوری شد.

علی پوزن عصر چهارشنبه در حاشیه برگزاری این برنامه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: جمع آوری بذر حرا "سر زور زوما" با هدف تولید نهال و توسعه جنگل های حرا در روز بزرگداشت ابوعلی سینا ستاره پُر فروغ عرصه طب در ایران و جهان با برنامه ریزی انجام شده از سوی شرکت تعاونی توسعه روستایی گوران و موسسه استودیو معماری چهار صورت گرفت.

وی ادامه داد: گسترش جنگل، حفظ تنوع زیستی، جلوگیری از پسروی ساحل، کنترل فرسایش و تثبیت ماسه، حفاظت از خاک؛ تقویت زیستگاه پرندگان و حشرات و حفاظت از سواحل در برابر امواج از اهداف تولید و کاشت نهال حرا در "سر زور زوما" است.

مدیرعامل شرکت تعاونی توسعه روستایی گوران جزیره قشم توضیح داد: با اطلاع رسانی که در بین اعضای شوراها، دهیاری ها و شهرداری‌های شهرها و روستاهای پیرامون ذخیره‌گاه زیست کُره حرا، مردم محلی، دانش آموزان، ورزشکاران، علاقه مندان و دوستداران طبیعت و سمن‌های محیط زیستی فعال صورت گرفت، بیش از ۱۵۰ نفر به صورت داوطلبانه در جمع آوری بذر حرا مشارکت کردند.

پوزن اضافه کرد: جمع آوری بذر نهال حرا به منظور کاشت نهال و ترمیم و احیای مناطق تضعیف شده جنگل حرا، از سال ۱۳۸۱ توسط بیژن فرهنگ دره شوری (مدیر وقت محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم) با مشارکت جامعه محلی آغاز شد و تا امروز در مناطق مختلف ذخیره گاه زیست کُره حرا ادامه دارد.

وی گفت: زمان بذردهی درختان حرا در قشم از مردادماه است که بذر این درخت آماده کشت و تولید نهال می‌ شود، این بذرها توسط نیروهای بومی در گلدان‌ های مناسب کاشت شده و بعد از اینکه به رشد قابل کاشت در عرصه طبیعی رسید به محل‌ های مناسب که توسط کارشناسان محیط زیست با مشورت جامعه محلی مشخص می شوند برای کاشت در عرصه منتقل می‌ شود.

بندر تاریخی گوران یکی از قدیمی‌ ترین بندرگاه‌ های جزیره قشم برای پهلو گیری و تعمیر شناورها در سالیان گذشته بوده است.

وجود جنگل‌ های حرا در یک‌ سو و حالت خلیجی این منطقه، به‌ صورت موج‌ شکنی طبیعی عمل کرده و این مکان را برای مبدل شدن به یک بندرگاه، قابل استفاده می کرده است.

صنعت لنج سازی برای سالیان طولانی حرفه مردم گوران بوده، اما هم‌ اکنون با ایده پردازی مردم روستا و همکاری منطقه آزاد قشم و جایکا، این مکان به نخستین پارک موزه فضای باز لنج سازی و شناورها چوبی کشور تبدیل‌ شده تا ضمن معرفی این هنر به مردم کشور و دنیا، به حفظ و احیای ساخت بزرگ‌ ترین صنعت دستی جهان کمک کند.

طرح احیای روش های سنتی پایدار "سر زور زوما" از چند سال پیش به تلاش اهالی روستای گوران و اعضای شرکت تعاونی توسعه روستایی با مشارکت منطقه آزاد قشم و علاقمندان به محیط زیست در روستای گوران آغاز شد.

این پروژه برای حفاظت و بهره برداری خردمندانه از محیط زیست و منابع طبیعی پی ریزی شده است.

جنگل‌ های حرا دارای تنوع زیستی بسیار بالایی هستند و به عنوان مکان زادآوری، تغذیه و پرورش گونه‌ های مختلف جانوری اعم از دریایی و خشکی‌ زی اهمیت دارند، از این رو حفظ و گسترش آنها ضروری است.

ذخیره‌ گاه زیست کُره حرا در حدفاصل دلتای رودخانه مهران و گورزین در جزیره قشم قرارگرفته است.

این منطقه در دلتای رود مهران در جنوب ایران واقع شده و در فهرست ذخیره‌ گاه زیست‌ کُره جهانی یونسکو ثبت شده است.

در مرحله اول این منطقه در سال ۱۹۷۲ میلادی با مساحتی معادل ۸۲ هزار و ۳۶۰ هکتار تحت حفاظت قرار گرفت.

سپس به مرور سطح آن به ۸۵ هزار و ۶۸۶ هکتار در سال ۱۹۷۵ میلادی افزایش یافت و در سال ۱۹۷۷ میلادی به شبکه جهانی انسان و کُره مسکون پیوست.

جنگل های حرا یا مانگرو ریختارهای گیاهی ساحلی در مناطق جزر و مدی نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری به شمار می آیند که اغلب بین مدارهای ۳۰ درجه شمالی و ۳۰ درجه جنوبی عرض جغرافیایی مشاهده می شوند.

اجتماعات گیاهی مانگرو در محیط هایی به رشد و ادامه زندگی می پردازند که شوری و متوسط دمای سالانه بالا است، جزر و مدهای مکرر محیط را فرا می گیرد و شرایط بی هوازی در بستر رویشگاه وجود دارد.

حرا در حقیقت نام درختی در اندازه های سه تا ۶ متر با شاخ و برگ های سبز و روشن است که نام علمی آن آویسینیا مارینا (Avicennia Marina) منسوب به حکیم و دانشمند ایرانی بوعلی سینا است.

اصطلاح "سر زور زوما" در گویش محلی برای نقطه تلاقی سه جریان آبی که به جزیره‌ ای کوچک از جنگل‌ های حرا که در فاصله کمی از بندر گوران قرار گرفته، به کار می‌ رود.

این جزیره در یک راس خود به دلیل فشارهای ناشی از جریان‌ های آبی در طول سالیان اخیر، از حالت نوک‌ تیز به حالت نیم‌ دایره درآمده و رویداد جمع آوری بذر حرا و نهال‌ کاری یادشده، با هدف کاشت نهال‌ های حرا برای مقاوم‌ سازی خاک و گِل این نقطه در مقابل فرسایش‌ های آبی، طراحی‌ شده و به اجرا درآمده است.

جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.

شهرستان قشم شامل جزیره‌ های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب‌ های خلیج فارس گسترده شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha