حجت الاسلام غلامعلی کاظمی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: این اجتماع با هدف انسجام بخشی عزاداری های سالروز شهادت حضرت ثامن الحجج (ع) و ترویج شعائر مذهبی و سیره و منش آن امام همام در جزیره تمدنی قشم با شرکت مردم مومن و خداجوی سرزمین آب و آفتاب عصر (شنبه) بعد از نماز مغرب و عشا در مقابل سیتی سنتر برگزار می شود.
وی ادامه داد: در این مراسم مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به مداحی و نوحه سرایی می پردازند.
رییس تبلیغات اسلامی قشم توضیح داد: در سالروز شهادت حضرت امام رضا (ع) علاوه بر مراسم عزاداری، مراسم وداع با محرم و صفر نیز به صورت نمادین با حضور عزاداران برگزار خواهد شد.
ابوالحسن علی بن موسی(ع) ملقب به «رضا» امام هشتم از ائمه اثنی عشر(ع) و دهمین معصوم از چهارده معصوم(ع) است.
امام رضا (ع) از سلاله پاک رسول خدا (ص) و جانشین ایشان است. امام هشتم شیعیان جهان به عالم آل محمد نیز شهرت دارد.
نام مبارکشان «علی»، کنیه آن حضرت، «ابوالحسن» و دارای القاب متعدّدی از جمله؛ رضا، صابر، فاضل، قره اعین المومنین (نور چشم مومنان) و... هستند. (الهدایه الکبری، ص ۲۷۹؛ کشف الغمه فی معرفه الأئمه، ج ۲، ص ۲۸۴) اما مشهورترین لقب ایشان، «رضا» به معنای «خشنودی» است.
پدر بزرگوار امام رضا(ع)، امام موسی کاظم(ع) پیشوای هفتم شیعیان بودند که در سال ۱۸۳ ﻫ.ق. به دست هارون عباسی به شهادت رسیدند. مادر گرامی امام رضا(ع) نجمه نام داشت.
حضرت رضا(ع)، دوران کودکی و جوانی را تا سال ۲۰۱ هجری قمری در مدینه طیّبه (حیات فکری و سیاسی امامان شیعه(ع)، ص ۴۲۶) که مهبط وحی بود در خدمت پدر بزرگوارش سپری کرد و مستقیما تحت تعلیم و تربیت امام هفتم(ع) قرار گرفت و علوم و معارف و اخلاق و تربیتی را که امام کاظم(ع) از پدرانش به ارث برده بود، به او آموخت.
امامت و وصایت حضرت رضا(ع) بارها توسط رسول خدا(ص)، پدر بزرگوار و اجداد طاهرینشان(ع) اعلام شده بود. به ویژه امام کاظم(ع) بارها در حضور مردم، ایشان را به عنوان وصی و امام بعد از خویش معرّفی کرده بودند که به یک نمونه از آنها اشاره می شود: از محمّد بن اسماعیل بن فضل هاشمیّ چنین روایت شده است که گفت: بر امام موسی کاظم(ع) وارد شدم در حالی که ایشان به شدّت مریض بودند، به حضرت عرض کردم: اگر خدای ناکرده برای شما اتّفاقی بیفتد- و خدا آن روز را نیاورد- به چه کسی رجوع کنیم (امام بعد از شما کیست)؟ فرمود: «به فرزندم علیّ، نوشته او، نوشته من است، و او وصیّ و جانشین من بعد از مرگم خواهد بود».(عیون أخبار الرضا، ج۱، ص۲۰ و ۲۱)
امام رضا (ع) پس از شهادت پدر، امامت بر مردم را در مدینه بر عهده گرفت و به رسیدگی امور پرداخت، ایشان با جمع کردن شاگردان پدر به دور خود به تدریس و تکمیل حوزه علمیه جدش امام صادق (ع) مشغول شد و در این راستا گام های بزرگ و استواری برداشت.
پس از شهادت امام کاظم(ع) که در سال ۱۸۳ هـ ق رخ داد، آغاز امامت حضرت رضا(ع) شروع شد، و با توجه به این که هارون (پنجمین خلیفه عباسی) در سال ۱۹۳ از دنیا رفت، ۱۰ سال از امامت حضرت رضا(ع) معاصر زمان هارون بود. امام رضا(ع) به مدت ۲۰ سال(۱۷ سال در مدینه و سه سال آخر در خراسان) امامت و رهبری مردم را بر عهده داشت.
هجرت امام رضا (ع) از مدینه به مرو در سال ۲۰۰، یا ۲۰۱ قمری بود. پس از تصمیم مامون تصمیم مبنی بر دادن پیشنهاد ولایت عهدی به امام، او یکی از افراد خویش به نام رجاء بن ابی ضحاک را به مدینه فرستاد تا امام را به مرو محل اقامت مامون بیاورد. (تاریخ یعقوبی، ج۲، ص۴۶۵) ماموران مامون، امام رضا (ع) و برخی از بنی هاشم را از مسیر بصره به مرو آوردند. مامون آن ها را در خانه ای و امام رضا را در خانه ای دیگر جای داد و او را اکرام کرد. (مفید، الارشاد، ۱۳۷۲ش، ج۲، ص۲۵۹)
شهادت امام رضا (ع)
امام رضا (ع) پس از هفده سال سکونت در مدینه و تبلیغ دین و ارشاد مردم، با نقشه و حیله مامون عباسی، راه خراسان را در پیش گرفت. آن حضرت پس از قبول اجباری ولایتعهدی مامون و گذشت سه سال، در ۵۵ سالگی به دست این خلیفه عباسی به شهادت رسید.
پس از شهادت امام رضا(ع)، مامون، او را در خانه حمید بن قحطبه طائی (بقعه هارونیه) در روستای سناباد دفن کرد. (مفید، الارشاد، ج۲، ص۲۷۱) در تعیین سال شهادت امام نقل های مختلفی به ثبت رسیده است. گروهی سال ۲۰۲ هجری قمری را سال شهادت حضرت می دانند. (الأئمة الاثنا عشر، ص ۹۸)
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.
نظر شما