ساماندهی طوایف کوچرو در فارس؛آغاز کوچ پاییزه عشایر از ۱۵آبان ماه

شیراز-ایرنا-به منظور جلوگیری از تخریب مراتع و فراهم شدن شرایط برای بهره‌برداری پایدار از این مناطق، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس امسال آغاز کوچ پاییزه عشایر را از ۱۵‌آبان ماه اعلام کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در حال حاضر استان فارس از هفت میلیون و ۲۰۰هزار هکتار عرصه‌های مرتعی بهره می‌برد که ظرفیت چرای دام مجاز برای این مراتع نیز چهار میلیون و ۲۰۰هزار واحد دامی است.

ساماندهی طوایف کوچرو در فارس؛آغاز کوچ پاییزه عشایر از ۱۵آبان ماه

به اعتقاد برخی از کارشناسان حفظ مراتع در استان فارس نیازمند گسترش طرح‌های مرتعداری و مشارکت بهینه بهره‌برداران در حفاظت از این عرصه‌های طبیعی به ویژه در مدیریت و جلوگیری از کوچ زودهنگام است.

این گروه بر این باور هستند که اجرای درست طرح‌های مرتعداری از فقیر شدن و کاهش شدید پوشش گیاهی و علوفه این پهنه‌های طبیعی جلوگیری می‌کند.

چندی پیش مدیرکل امور عشایر فارس که معتقد است یکی از مهمترین مشکلات عشایر کوچنده از بین رفتن غنی‌ترین چراگاه‌های عشایر است، از عشایر دعوت کرد که برای تثبیت مراتعی که در اختیار دارند به ادارت منابع طبیعی مراجعه کنند و طرح‌های مرتع‌داری را بگیرند چراکه این اقدام کمک شایانی به پایداری معیشت و درآمدزایی برای عشایر می‌کند.

می‌توان گفت حفاظت و احیای مراتع بدون همیاری و همراهی عشایر، دامداران و بطور کلی بهره‌برداران میسر نیست و مدیریت اصولی توسط خود آنان ضروری است، زیرا بهره‌برداران خود در احیای مراتع نقش اصلی را ایفا می‌کنند و فقط مصرف کننده نخواهند بود.

سال گذشته سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس زمان ورود دام به مراتع قشلاقی استان را نیمه آبان ماه امسال اعلام کرد و امسال نیز اعلام شده که ورود دام به مراتع قشلاقی، قبل از پانزدهم آبان ماه ممنوع است.

ساماندهی طوایف کوچرو در فارس؛آغاز کوچ پاییزه عشایر از ۱۵آبان ماه


سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس اخیراً از حرکت کوچ پاییزه به مراتع قشلاقی استان خبر داده و اعلام کرده که ورود هرگونه دام به مراتع استان از تاریخ ۱۵ آبان ۱۴۰۲ تعیین شده لذا آن‌دسته از مرتعداران و دامداران ساکن در مراتع ییلاقی استان که قصد عبور دام از این مراتع را دارند می‌بایست در زمان جابجایی دام تقویم زمان‌بندی کوچ را رعایت و از ورود زود هنگام دام به مراتع قشلاقی قبل از موعد مقرر خودداری کنند.

حجت اله مرادی افزود: با توجه به لزوم تمدید سالانه پروانه چرا، مرتعداران کوچنده در هنگام جابجایی دام پروانه چرای معتبر(تمدید شده) یا قرار داد طرح مرتعداری مرتع قشلاقی را به همراه داشته باشند.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس از شرکت های باربری خواست از صدور بارنامه به مقصد استان‌های فارس و بوشهر تا قبل از تاریخ ۱۳ آبان ۱۴۰۲ بدون مجوز حمل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خودداری نمایند.

مرادی با بیان اینکه حمل دام توسط تریلی، کامیون و کامیونت در استان فارس از تاریخ ۱۳ آبان ۱۴۰۲ بلامانع است گفت: به استناد تبصره ۲ ماده ۴۷ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، جریمه هر واحد دامی متخلف هفت میلیون و ۲۰ هزار ریال است.

وی از مردم و طبیعت دوستان استان خواست در صورت مشاهده هرگونه تخلف و یا موارد مشکوک در اراضی ملی مراتب را با شماره تلفن رایگان و شبانه روزی ۱۵۰۴ و ۱۳۹ یگان امداد جنگل و مرتع گزارش دهند.

ساماندهی طوایف کوچرو در فارس؛آغاز کوچ پاییزه عشایر از ۱۵آبان ماه

براساس سرشماری ثبت شده جمعیت عشایر فارس ۱۲۰ هزار نفر است؛ در واقع ۲۶ هزار و ۷۸۰ خانوار عشایر کوچنده در فارس هستند که به عنوان اولین قطب عشایری کشور ۲.۵ تا سه درصد جمعیت فارس را شامل می‌شوند؛ لذا نیاز است تدابیر لازم برای کوچ مناسب این قشر در مناطق مختلف استان اتخاذ شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha