به گزارش ایرنا، «آی یو ای»، «آی وی اف»، «اهدای تخمک»، «رحم اجاره ای» و «لاپاراسکوپی» واژه های تشکیل دهنده داستان غم انگیز ناباروری است که زوج های نابارور برای رسیدن به آرزوی خود با آن آشنایی دارند.
این داستان زمانی غم انگیز تر می شود که فصل هایی همچون سرگردانی در کلانشهرها و متحمل شدن هزینه های گزاف نیز برای چشیدن لذت فرزندآوری داشته باشد.
فصل هایی که به مدد اقدامات امیدآفرین دولت حدودا ۲ سالی است که از داستان غم انگیز ناباروری در خراسان شمالی حذف شده و مقدمات آغاز فصل جدید فرزندآوری بدون دغدغه را فراهم کرده است.
این داستان غم انگیز از این قرار است که بسیاری از زوج های نابارور خراسان شمالی جدای از استرس ها و سختی های درمان برای دریافت خدمات تخصصی راهی استان های همجوار و کلانشهرها می شدند که در بسیاری از موارد به اذعان کارشناسان سرگردانی و هزینه های گزاف آن ها را از ادامه درمان نیز منصرف می کرد.
مرکز درمان ناباروری بجنورد در سال ۱۳۹۷ احداث و بخشی از تجهیزات این مرکز تهیه شده بود اما بهدلیل نبود تجهیزات، خدمات ارایه شده در آن مرکز درمانی به روش ابتدایی و "آی یو آی" بود که با توجه به اهمیت امر جوانی جمعیت و رویکرد جهادی دولت در تخصیص اعتبارت، تجهیزات این مرکز درمانی با ۱۰۰ میلیارد ریال بعد از سال ها بلاتکلیفی خریداری شد.
تجهیز مرکز درمان ناباروری در کنار پرداخت تسهیلات برای کاهش هزینه های درمانی و چتر حمایتی بیمه موجب شده تا امروز ۹۹ خانواده خراسان شمالی نیز طعم شیرین فرزند را بچشند و امید دیگر زوج های نابارور برای فرزندآوری بیش از پیش افزایش یابد.
وقتی امید مادر جوانه می زند
یکی از مادرانی که با مراجعه به این مرکز درمان ناباروری صاحب فرزند شده است، می گوید: حدود هفت سال سابقه نازایی داشتم و ۲ بار در تهران "آی وی اف" انجام دادم اما هر بار ناموفق بود.
"آی وی اف" مخفف (In Vitro Fertilization) به معنی "بارور ساختن تخمک در آزمایشگاه" است. اولین بار این روش در سال ۱۹۷۸ انجام شد. لقاح ساده تخمک زن با اسپرم مرد در آزمایشگاه، آی وی اف است و پس از لقاح، جنین را تا مرحلهای معین در آزمایشگاه پرورش داده و سپس این جنین را از طریق گردن رحم (سرویکس) به رحم زن وارد میسازند.
وی ادامه می دهد: همه می دانند درمان ناباروری هم زمان بر و هم هزینه بر است اما مشکل من رفت و آمد به تهران بود که برای بار سوم همسرم نیز به دلیل مشغله های کاری توان همراهی کردن من را نداشت و من از فرزندآوری نا امید شده بودم.
وی تصریح می کند: سال پیش بود که یکی از آشناهایم خبر از تجهیز مرکز درمان ناباروری و ارایه خدمات آی وی اف در این مرکز داد که تصمیم گرفتم دوباره شانس خود را برای فرزندآوری امتحان کنم.
این مادر که اکنون صاحب فرزند دختر است، بیان می کند: به لطف خدا و نگاه عدالت محور در سلامت، من نیز طعم شیرین مادر بودن را چشیدم و بزرگترین رویای زندگی من یعنی عشق مادرانه تحقق یافت.
یکی دیگر از خانم هایی که به تازگی «آی وی اف» انجام داده است، می گوید: ۲ سال پیش وقتی من و همسرم متوجه شدیم باید برای ادامه درمان به خارج از استان برویم، نسبت به ادامه درمان مردد شدیم زیراکه رفتن به یک استان دیگر جدای از هزینه درمان، هزینههایی نیز برای اسکان می خواست.
وی ادامه می دهد: ۶ ماه پیش بود که با خبر شدیم در این شهر نیز عمل آی وی اف انجام می شود و به این کلینیک مراجعه کردیم.
وی تصریح می کند: بعد از انجام مراحل درمانی تخصصی، با دریافت وام درمان ناباروری یک ماه پیش عمل «آی وی اف» را انجام دادم تا من نیز انشالله حس مادر بودن را تجربه کنم.
تجهیز مرکز درمان ناباروری با ۱۰۰ میلیارد ریال
سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این باره می گوید: راهاندازی مرکز خدمات سطح سه درمان ناباروری در بیمارستان بنتالهدی بجنورد یک اتفاق بزرگ برای زوجهای نابارور خراسان شمالی است به گونه ای که این افراد برای انجام آی وی اف نیازی برای مراجعه به سایر استان ها را نخواهند داشت.
دکتر عبدالله کبریایی می افزاید: این مرکز پیش از این خدمات ابتدایی و آی یو آی به زوجین نابارور ارایه می داد و مجهز به تجهیزات آی وی اف نبود.
وی ادامه می دهد: با پیگیری های انجام شده تجهیزات آی وی اف این مرکز سال گذشته با ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل منابع ملی و استانی خریداری شد.
کبریایی تصریح می کند: جدای از تجهیزات، جنین شناسی از تخصص های لازم برای راه اندازی مرکز درمان ناباروری برای انجام عمل آی واف بود که با مساعدت وزارت بهداشت این نیروی متخصص جذب شد.
پرداخت وام درمانی به ۳۰۰ زوج نابارور
مسوول بیماران خاص معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی می گوید: در ۶ ماه نخست امسال ۳۰۰ نفر زوج نابارور با هدف کاهش هزینههای درمانی برای دریافت وام به بانک ها معرفی شدند.
مهری فرشاد می افزاید: وام ۵۰۰ میلیون ریالی زوج های نابارور به صورت بازپرداخت پنج ساله و با کارمزد چهار درصد پرداخت می شود که هدف از آن رضایتمندی زوجهای نابارور و کاهش هزینههای درمان است.
وی ادامه می دهد: پرداخت وام ناباروری از جمله اقدامات حمایتی دولت برای درمان زوجهای نابارور است که متقاضیان استان برای دریافت این وام ابتدا باید با مراجعه به مرکز درمان ناباروری بجنورد توسط متخصص نازایی ویزیت شوند.
به گفته وی؛ سال گذشته نیز ۴۲۳ نفر از زوج های نابارور خراسان شمالی برای دریافت این وام به بانک های عامل معرفی شدند.
بهرهمندی ۹۷۵ زوج از خدمات بیمه سلامت
سرپرست اداره کل بیمه سلامت خراسانشمالی کمک به درمان زوجهای نابارور را از مهمترین خدمات این نهاد برای اجرای قانون جوانی جمعیت اعلام و می گوید: در همین راستا امسال ۹۷۵ زوج استان نشان دار و از خدمات درمانی برخوردار شدند.
دکتر مهرداد سفیدگران می افزاید: نشاندار شدن بیماران به معنای ثبت مشخصات این افراد در سامانه های بیمهای برای دریافت خدمات درمانی رایگان است.
وی ادامه می دهد: ۲۸ پرونده خدمات درمان بستری ناباروری امسال پذیرش شده است و هزینه های آنان با پرداخت ۹۰ درصد محاسبه میشود.
سفیدگران می گوید: اکنون دغدغه تامین هزینه های درمان زوج های نابارور با رایگان شدن بیمه دهک های چهار و پنج جامعه برطرف شد و این افراد می توانند خدمات ناباروری را در مراکز طرف قرارداد بیمه سلامت با ۹۰ درصد هزینه ها دریافت کنند.
وی بیان می کند: دهکهای یک تا سه نیز پیش از این رایگان بوده و این افراد میتوانستند با ۹۰ درصد هزینه ها در مراکز طرف قرارداد بیمه سلامت خدمات درمان ناباروری دریافت کنند.
سرپرست اداره کل بیمه سلامت خراسان شمالی یادآور می شود: حدود ۷۳۰ هزار و ۶۸۹ نفر از ساکنین خراسان شمالی تحت پوشش بیمه سلامت هستند.
صاحب فرزند شدن ۹۹ خانواده
مسوول بخش ناباروری بیمارستان بنت الهدی بجنورد نیز می گوید: ۹۹ خانواده در آرزوی فرزندآوری با استفاده از روش های نوین پزشکی از سال گذشته تاکنون در تنها مرکز درمان ناباروری خراسانشمالی صاحب فرزند شدند.
دکتر طوبی فرازمند می افزاید: این بخش درمانی از سال ۹۸ بهره برداری شد و در سال گذشته با هدف ارایه خدمات تخصصی به مرکز خدمات سطح سه درمان ناباروری ارتقا یافت.
وی ادامه می دهد: مرکز درمان ناباروری بجنورد پیش از این خدمات ابتدایی و آی یو آی به زوجین نابارور ارایه می داد و مجهز به تجهیزات آی وی اف نبود.
مسوول بخش ناباروری بیمارستان بنت الهدی بجنورد تصریح می کند: با ارتقای این بخش به مرکز درمانی سطح سه درمان ناباروری تاکنون ۲۵ مورد عمل پانکچر و ۱۲ مورد انتقال جنین انجام شده است.
فرازمند با اشاره به ثبت هفت هزار نفر مراجعه کننده در این بخش درمانی، می گوید: تاکنون پنج هزار و ۴۵۰ ویزیت و ۲ هزار و ۲۰۰ سوند در مرکز درمان ناباروری بجنورد اراه شده است.
مسوول بخش ناباروری بیمارستان بنت الهدی بجنورد بیان می کند: همچنین برای ۸۵۰ مادر در این مرکز پرونده تشکیل شده است.
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در جلسه مورخ ۲۴ مهرماه ۱۴۰۰ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
خراسان شمالی در میزان ناباروری، جزو استان های با خطر متوسط قرار دارد، به گونه ای که نرخ باروری در استان ۲.۱ درصد است
نظر شما