به گزارش روز شنبه ایرنا از طلوع نیوز، «همایون افغان»، سخنگوی وزارت معادن و نفت طالبان، گفت: اکنون در افغانستان امنیت تامین است و طالبان مساله مالکیت زمینهای مسیر پروژه تاپی را نیز حل کرده است.
صحبت های افغان در حالی مطرح می شود در دو سال گذشته که طالبان در افغانستان حکومت را در دست گرفته، بارها از آغاز کار پروژه تاپی در افغانستان سخن گفته شده اما کار عملی این پروژه تاکنون آغاز نشده است.
همایون افغان، اضافه کرد: ترکمنستان در بخش حمایت سهم خود را دارد، افغانستان و کشورهای دیگر از جمله پاکستان و هندوستان هم سهم خود را دارند. ما هم آماده هستیم زمانی که کار این پروژه آغاز میشود، سهم خود را بپردازیم.
«ذبیح الله مجاهد»، سخنگوی طالبان درباره این مساله گفت: پروژه تاپی یکی از پروژههای حیاتی برای کشور ما است، افغانستان آمادگی کامل خود را برای آغاز کار این پروژه دارد، ولی شما میدانید که پروژه مربوط به چهار کشور است و لازم است آنها هم آماده آغاز باشند.
اتاق صنایع و معادن افغانستان به این باور است که برای رشد اقتصادی و فراهمسازی زمینه کار برای شهروندان کشور، نیاز است تا پروژههای بزرگ به ویژه پروژه تاپی کار خود را آغاز کند.
«سخی احمد پیمان»، معاون اول اتاق صنایع و معادن افغانستان به طلوعنیوز گفت: امیدوار هستیم که این پروژه عملاً شروع شود. با شروع شدن پروژه تاپی، یک تحول اقتصادی در افغانستان روی خواهد داد. حتی اگر تا هرات هم این مساله انتقال پیدا کند، این هم یک دستآورد کلان برای اقتصاد افغانستان خواهد بود.
اما برخی کارشناسان مسائل اقتصادی به این باورند که رقابتهای منطقهای سبب شده است تا کار پروژه تاپی بهگونه عملی آغاز نشود.
«ـسید مسعود»، کارشناس مسایل اقتصادی به طلوعنیوز گفت: آغاز نشدن عملیات اجرایی تاپی، معضلات و تشنجهای سیاسی میان پاکستان و هندوستان است، پاکستانیها با رقابتی که با هندیها دارند، توقع این را ندارند که یک منبع بادوام و پایدار انرژی را برای هندوستان که چه از لحاظ اقتصادی، سیاسی و یا نظامی رقیب شان است، آماده کنند.
«سیر قریشی»، کارشناس دیگر میگوید: دو مشکل جدی که فعلاً سر راه این پروژه است، اول به رسمیت شناختن طالبان است که این پروژه را کُند ساخته است و صحبتها ادامه دارد. یکی دیگر از مشکلات عمده این پروژه تنشهای دوجانبه میان کشورهای درگیر به خصوص اختلاف هند و پاکستان است.
پروژه تاپی، در قالب یک خط لوله انتقال گاز از ترکمنستان آغاز شده و با گذشتن از خاک افغانستان و پاکستان به هند میرسد که با عملی شدن این پروژه، در کنار فراهم شدن زمینهی کار به هزاران نفر، افغانستان بیش از ۴۰۰ میلیون دلار حق ترانزیت در هر سال به دست می آورد.
نظر شما