اما و اگرهای آثار جشنواره تئاتر خراسان‌شمالی از منظر داوران

بجنورد- ایرنا- چراغ سالن‌های تئاتر خراسان شمالی بار دیگر در هفتم آبانماه جاری با هجدهمین جشنواره تئاتر استان آغاز می شود و هنرمندان ۴۵ اثر خود را به صحنه می‌برند و اینک داوران این رویداد بعد از بازبینی آثار از سایه روشن های آن می گویند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بجنورد، مرکز خراسان شمالی در کمتر از یک ماه دومین رویداد هنری خود را برگزار می کند و بعد از برگزاری باشکوه بیست‌ویکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی در اوایل مهرماه جاری اینک میزبان هجدهمین جشنواره تئاتر در ۲ بخش صحنه ای و خیابانی با حضور ۱۵ گروه نمایشی استان در تماشاخانه شمس و تالار گلشن است.

این جشنواره که از از نهم تا یازدهم ماه جاری در بجنورد برگزار می شود تاکنون ۴۵ اثر از هنرمندان تئاتر استان به دبیرخانه رسیده است و " فرشید تمری "، " رضا لنگری " و " پژمان شاهوردی" بعنوان داوران این جشنواره آثار رسیده از شهرستان های بجنورد، شیروان، اسفراین، گرمه و جاجرم در بخش های صحنه ای و خیابانی را داوری می کنند.

داوران این جشنواره بعد از بازبینی این آثار معتقدند که بسیاری آثار از نداشتن یک فرد کاربلد و آشنا به تئاتر رنج می برد و باید این چالش ها در آثار دیگر جشنواره برطرف شود، ضمن اینکه این داوران از آثار ضعیف هنرمندان بجنوردی انتقاد کردند و معتقد بودند که بجنورد نباید از جریان تئاتر استان عقب بماند و مسئولان باید آستین همت را برای حمایت از این هنر بالا بزنند.

داوران همچنین بهره نگرفتن از متون خوب را نیز از دیگر ضعف های پیش روی آثار تولید شده برای این جشنواره عنوان می کنند و نویسندگان این متون با فضای خراسان شمالی کاملا آشنا هستند و می توانستند متن های بومی و محلی مناسبی تولید کنند تا کار درخور شان شود.

اما و اگرهای آثار جشنواره تئاتر خراسان‌شمالی از منظر داوران

نبود خط کارگردانی در آثار

پژمان شاهوردی» داور بازبین این جشنواره، اگر چه ظرفیت های تئاتر در خراسان شمالی را بالفعل می داند که برای بالقوه شدن نیازمند آموزش اساسی در بخش های مختلف است، اما با بررسی آثار از نبود خط کارگردانی در آثار ارائه شده، بهره نگرفتن از متن های خوب و نبود یک راهنما و کاربلد برای به سرانجام رساندن آثار تولید شده سخن گفت و خواستار حمایت های ویژه از سوی متولیان امر شد.

وی ضمن ابراز خرسندی از تولید ۴۵ اثر نمایشی در مرحله بازبینی در کنار حضور آثار متعدد در بخش صحنه ای و خیابانی که از پتانسیل بسیار خوبی برخوردار و رقابت ها نزدیک به هم بود، گفت: آثار در ژانرهای گوناگونی همچون آیینی، دفاع مقدس و اجتماعی با سوژه های مختلفی کار شده بود و این نوید این را می دهد که خراسان شمالی سرمایه های بالفعل بسیاری برای بالقوه شدن دارد.

شاهوردی با اشاره به اینکه در کنار آثاری که توسط هنرمندان توانمند دانش آموخته تئاتر تولید شده بود، حضور پیشکسوتان در صحنه هم که زیر بال و پر هنرجویان تازه کار را گرفته بودند، جای بسی خرسندی داشت، تصریح کرد: با این وجود شاهد بودم که بخش هایی از آثار ارائه شده نیاز به نگاه مجدد و حضور استادی به عنوان راهنما و مربی دارند.

این نویسنده، کارگردان و بازیگر تئاتر تولید چهار اثر نمایشی توسط یک گروه را از نقاط قابل توجه آثار رسیده به این بخش عنوان کرد و افزود: وقتی یک گروه با چند کار وارد یک رویداد می شود هر اندازه توانمند باشد، باز هم نمی تواند از توانایی کامل خود بهره ببرد و همین مسئله به طور قطع به کار لطمه می زند.

وی به حضور پر رنگ اسفراین با ۱۳ اثر نمایشی اشاره کرد و این اتفاق را نشان از برنامه ریزی و فعالیت مستمر گروه ها دانست و گفت: در مجموع آثاری دیدیم که جای حرف زیادی داشت اما به واسطه این که قرار بود از میان ۴۵ اثر تعداد محدودی کار انتخاب شود، سعی کردیم با همفکری و نگاه مشترک به آثار دست به انتخاب بزنیم و خوشبختانه در اکثر کارهای خیابانی و صحنه ای اتفاق نظر داشتیم و در انتخاب آثار همفکر و همراه بودیم.

این نویسنده و کارگردان به ارائه پیشنهادهای دیگری هم برای تقویت مقوله کارگردانی پرداخت و افزود: به نظر می رسد که برای کارگردانی باید مولفه هایی را برای علاقه مندان در نظر گیرند، زیرا به طور قطع کسی که یک سال در این عرصه فعالیت دارد باید حداقل در پنج اثر فعالیت کرده و به عنوان دستیار کارگردان فعالیت کند و بعد وارد مقوله کارگردانی شود.

وی بهره نگرفتن از متون خوب را نیز از دیگر ضعف های پیش روی آثار تولید شده برای این جشنواره عنوان و تصریح کرد: این در حالی است که در استان های همجوار نویسندگان خوب و مطرحی داریم که با فضای خراسان شمالی کاملا آشنا هستند و می توانند متن های بومی و محلی تولید کنند تا کار درخور شانی تولید شود.

شاهوردی همچنین از حضور کم رنگ افراد کاربلد و حرفه ای در این رویداد سخن گفت و به نقش پررنگ متولیان امر برای ساماندهی این مسئله اشاره کرد و یادآور شد: به نظر می رسد که اگر درایتی وجود داشته باشد و مسئولان با دعوت از این افراد و فراهم کردن بسترهای حمایتی زمینه حضور آن ها را در عرصه تئاتر فراهم کنند، به طور قطع به نفع استان خواهد بود و خراسان شمالی دیده خواهد شد.

وی ادامه داد: اگر کاربلدهای استان به یک اشتراک می رسیدند و یک کار خوب تولید می کردند بسیار ارزشمند بود در حالی که شاهد بودم که نویسنده، کارگردان و بازیگر در یک اثر مشترک بود و این به کار ضربه می زند.

اما و اگرهای آثار جشنواره تئاتر خراسان‌شمالی از منظر داوران


عقب ماندن هنرمندان بجنوردی از جریان تئاتر

«فرشید تمری» دیگر داور بازبین هجدهمین جشنواره تئاتر خراسان شمالی پرهیز از تجربه گرایی و بهره گیری از علم روز تئاتر در کنار فراهم کردن بسترهای آموزشی و اجرای عموم آثار را لازمه بارور کردن بارقه های امیدی که در دل تئاتر این خطه وجود دارد و ظهور و بروز استعدادهای درخشان دانست و گفت: هر چند کارهای خوبی را شاهد بودم که مرا غافلگیر کرد اما بجنورد نباید از جریان تئاتر استان عقب بماند و مسئولان باید آستین همت را برای حمایت بالا بزنند.

داور بازبین هجدهمین جشنواره تئاتر خراسان شمالی تعداد آثار رسیده در این دوره از جشنواره را در مقایسه با استان های همجوار بسیار رضایت بخش خواند و افزود: تعداد آثار موجود در برخی از شهرستان های استان نکته قابل توجه و بیانگر این است که تلاش هایی صورت گرفته است.

وی به بررسی آثار رسیده به لحاظ کیفی در مقام مقایسه با تئاتر کشور پرداخت و با توجه به اینکه هنرمندان خراسان شمالی در همان چرخه تئاتر کشور کار می کنند، ادامه داد: شاهد نمایش هایی با متون رئالیستی و اجراهای سورئال هستیم که فضاهای ذهنی را برای نمایش های رئالیستی می سازند.

تمری یادآور شد: به نظر می رسد این امر به واسطه نبود امکانات رقم خورده و به واسطه اینکه گروه ها نمی توانند دکور را در سطح کارهای رئالیستی آماده کنند، مجبور هستند به شیوه های راحت تر روی بیاورند.

وی با بیان این که تجربه گرایی و حرکت به سمت غرائض شخصی از دیگر مواردی بود که در آثار به چشم می خورد، گفت: اگر چه تجربه بسیار خوب است اما حرف آخر را تجربه نمی زند و در جایی که تجربه به بن بست می رسد، علم کمک کننده است، بنابراین اگر بستری فراهم شود تا هنرمندان استان از علم روز تئاتر بهره ببرند، اتفاق های خوبی رقم خواهد خورد و خلاقیت های مقطعی و کوتاه امتداد پیدا خواهد کرد.

این هنرمند نکته قابل توجه در خراسان شمالی را فراهم بودن فرصت برای فعالیت تمامی علاقه مندان و هنرمندان عنوان کرد و افزود: در حقیقت تعداد افرادی که تجربه نخست کارگردانی داشتند در مقایسه با کارگردان های کهنه کار، بسیار چشمگیر بود و این حرکت جای تقدیر دارد.

این نویسنده، کارگردان و منتقد تئاتر اظهار کرد: اگر انجمن نمایش استان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی و متولیان امر، آستین بالا بزنند، سال آینده شاهد کارهایی هستیم که در کنار کمیت از کیفیت بالایی نیز برخوردار خواهند بود، زیرا کارهای خوبی را شاهد بودم که مرا غافلگیر کرد.

وی با اشاره به آشنایی کامل نسبت به تئاتر بجنورد، حضور جشنواره های مهمی هم چون تئاتر رضوی در خراسان شمالی را در روند جریان تئاتر استان تاثیرگذار دانست و افزود: خورشید تئاتر استان در بجنورد ظهور پیدا می کند و شهرستان ها ستاره های آسمان تئاتر هستند و بر اساس داوری ها به نظر می رسد، بجنورد، در جشنواره تئاتر استان به نسبت برخی از شهرستان ها عقب است.

داور بازبین هجدهمین جشنواره تئاتر خراسان شمالی با اعتقاد به این که جشنواره باید به یک سری اتفاق های رو به جلو در تئاتر منتهی شود که اجرای عمومی یکی از آن هاست، تصریح کرد: آموزش و فراهم کردن امکاناتی هم چون سالن از دیگر موارد است که خوشبختانه خراسان شمالی به لحاظ امکانات سخت افزاری و حضور افرادی که برخاسته از تئاتر هستند در دل ماجرا در وضعیت خوبی قرار دارد و بنابراین باید حمایت های لازم صورت گیرد و همت و برنامه مدون لازم است تا کار تولید شود.


 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha