رییس مرکز تحقیقات لرزه‌نگاری دانشگاه فردوسی: مشهد بین ۲ گسل قرار دارد

مشهد-ایرنا- رییس مرکز تحقیقات زمین لرزه‎شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: شهر مشهد میان دو گسل «کشف رود» در شمال و «سنگ بست-شاندیز» در جنوب قرار گرفته است.

سید کیوان حسینی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در طول تاریخ زمین شناسی نیز فعالیت این ۲ گسل نیز ثبت شده است و از سوی دیگر ابزارهای ثبت لرزه نیز، نشان دهنده فعالیت این ۲ گسل در مشهد و شاخه های آن بوده است.

وی بیان کرد: گسلهای دیگری نیز در داخل مشهد وجود دارد که بخشها و شاخه‌های اصلی دو گسل کشف رود و سنگ بست- شاندیز است.

رییس مرکز تحقیقات زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: زمین لرزه، پدیده طبیعی است و هیچ گریزی از آن در کشور ما به خصوص در شمال‌ شرق کشور وجود ندارد و به همین دلیل در هر نقطه‌ای که بخواهیم زندگی کنیم باید به این موضوع توجه شود.

وی افزود: زمین لرزه در نتیجه آزاد شدن انرژی های ذخیره شده در صفحات زیرین زمین به صورت ناگهانی رخ می دهد و به همین دلیل با اتمام مقاومت سنگها در لایه های زیر زمین، شکستگی هایی در گسلها رخ داده و لرزه های آن به سطح زمین می‌رسد.

حسینی اظهار کرد: بر اساس این رویکرد لازم است تا خود را با این پدیده طبیعی سازگار کنیم و نسبت به آن شناخت کافی به دست آوریم؛ از همین رو باید به مقاوم سازی بناها و بهسازی سازه ها توجه جدّی شود، زیرا اگر بدانیم در چه محلی، لرزه رخ می‌دهد با مقاوم سازی سازه می توانیم از بروز خسارت‌های ناشی از آن نیز جلوگیری کرد.

استادیار گروه آموزشی فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد گفت: اگر نسبت به زمین لرزه، شناخت کافی داشته باشیم می‌توانیم از ضرر و زیان آن جلوگیری کرده و در نهایت از نیروی آزاد شده این پدیده نیز بهره برد.

وی ادامه داد: زمین لرزه پدیده غیروابسته‌ای است که ماهیت زمان وقوع آن قابل پیش‌بینی نیست ولی با استفاده از ابزارها و تکنیک‌های متفاوتی می‌توان عمق و مکان محل ذخیره شدن انرژی در لایه های زمین را تخمین زد.

رییس مرکز تحقیقات زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اقداماتی که در زمان رخ دادن زلزله باید انجام داد، افزود: به طور معمول مدت زمان لرزه ها بین ۲۰ تا ۳۰ ثانیه است و در این زمان افراد دچار هراس شده و در هنگام خروج از محل به دلیل حرکتهای تند، امکان پرت شدن نیز وجود دارد، به همین دلیل توصیه می‌شود در ابتدا افراد در همان محل به دور از چراغهای بزرگ و اشیای که احتمال سقوط دارند، پناه بگیرد.

وی بیان کرد: بعد از پایان لرزه، احتمال وقوع پس لرزه نیز وجود دارد و باید از آن محل خارج شد و لازم است تا قبل از آن جریان برق و شیر آب را قطع و در صورت وقوع آتش سوزی، نسبت به خاموش کردن آن اقدام کرد.

حسینی با اشاره به اینکه در موقع خروج باید از مسیر راه پله و خروج اضطراری بهره برد، گفت: همواره باید تمرین پناه گیری و خروج ایمن در محل کار و منازل صورت گیرد تا راه‌های خروج اضطراری در ذهن ثبت شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha