به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی فناوری نانو صبح امروز (شنبه) با شرکت بیش از ۹۰ شرکت فعال در حوزه نانو آغاز به کار کرد و قرار است تا ۱۶ آبان میزبان بازدیدگان از محصولات فناورانه شرکتهای نانویی در حوزههای مختلفی نظیر نفت و انرژی، بهداشت و سلامت، آب و محیط زیست، کشاورزی و بستهبندی، خودرو، رنگ و پوشش، ساختمان، منسوجات و مواد پیشرفته باشد.
به گفته متخصصان، این رویداد که امروز با حضور رییس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و سید محسن دهنوی رییس فراکسیون اقتصاد دانش بنیان مجلس شورای اسلامی افتتاح شد، میتواند یک موقعیت مناسب برای همکاری فناورانه میان استارتاپها و فعالان اکوسیستم نوآوری کشور در مسیر تجاریسازی محصولات باشد.
یکی ازتفاوتهای این دوره از نمایشگاه، حضور پُر رنگ هیاتهای تجاری و شرکتهای خارجی است که شرکتها میتوانند از این فرصت برای معرفی دستاوردها و توانمندیهای صادراتی خود استفاده کنند.
از دیگر برنامههای این نمایشگاه، ایجاد فضای گفت و گو میان صاحبان صنایع با شرکتهای دانشبنیان حاضر در نمایشگاه است تا نیازهای صنایع شناسایی شده و بخش از این نیازهای صنعتی با فناوریهای داخلی تامین شود. کارگاهی آموزشی مختلفی برای علاقمندان حوزه نانو برگزار میشود که برای اطلاع از موضوعات کارگاه به سایت نمایشگاه مراجعه کنند.
آزمایشگاهها نیز در نمایشگاه ۱۴۰۲ حضور دارند تا خدمات و توانمندیهای خود را در بخش آزمایشگاهی به جامعه علمی معرفی می کنند.
در این نمایشگاه، تورهای بازدید ویژه در نظر گرفته شده است که به مخاطبان کمک میکند تا بازدید هدفمندتری را تجربه کنند. لیدرها متناسب با نیاز هر گروه از بازدیدکنندگان، اطلاعات تخصصی و مورد نیاز مخاطب را در اختیار آنها قرار میدهند.
عماد احمدوند دبیر ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در حاشیه مراسم افتتاح چهاردهمین نمایشگاه بین المللی فناوری نانو که در سالن خلیج فارس نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد، گفت: در این دوره از نمایشگاه که تا ۱۶ آبان ادامه دارد، دو غرفه جدید برپا شده است. یکی غرفه توسعه فناوری که در آن ۳۰ طرح کسب و کارنوپا (استارتاپی) ارائه شدهاند و غرفه بدیع که در آن ۱۰ طرح بدیع که قابلیت توسعه جهانی دارد، ارائه شدهاند.
سیدمحسن دهنوی رییس فراکسیون اقتصاد دانش بنیان مجلس شورای اسلامی نیز در حاشیه نمایشگاه بینالمللی نانو فناوری ۱۴۰۲ در جمع خبرنگاران در خصوص علل تاخیر در اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان، گفت: بیش از یک سال و نیم از تصویب و ابلاغ قانون جهش تولید دانشبنیان میگذرد و در خرداد سال ۱۴۰۱ ابلاغ شد.
وی با بیان اینکه تدوین و تصویب آییننامههای این قانون چند ماه طول کشید، اظهار داشت: در حال حاضر چند بند اصلی این قانون جدید در حوزه دانشبنیانها اجرایی شده است. یکی از مهمترین بندهای آن استفاده از اعتبار مالیاتی است که از طریق آن صنایع بزرگ میتوانند در حوزه تحقیق و توسعه و سرمایهگذاری کنند و به میزان سرمایهگذاری، از مالیات آنها کسر میشود. بخشی از این بند قانونی اجرایی شده و بخشی از آن نیز اجرایی نشده است.
نانو به روایت آمار و ارقام
بر اساس آمارها ۳۵۸ شرکت دانشبنیان تاییدیه نانو مقیاس دارند و هزار و ۶۰۸ محصول در این حوزه تولید شده است. این در حالی است که در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۱۱ محصول موفق به دریافت گواهینامه نانومقیاس شده و ۳۱ محصول از فهرست محصولات دارای این تأییدیه حذف شدهاند. به این ترتیب تا پایان شهریور سال جاری، تعداد ۱۶۰۸ محصول نانویی در بیش از ۱۵ حوزه صنعتی مبتنی بر فناوریهای داخلی تولید و روانه بازار شده است.
همچنین کل بازار نانوی ایران ۳۰۳ میلیارد و ۷۱۰ میلیون ریال معادل ۱.۱۲۵ میلیون دلار گزارش شده است که از سهم بازار صادرات محصولات نانویی ایران ۱۹.۱۹۶ میلیارد ریال معادل ۶۹ میلیون دلار است که این میزان حجم بازار ۶.۳ درصدی کل بازار صادراتی ایران را شامل میشود.
بر اساس آمارهای ستاد نانو، حدود ۹۷ درصد از بازار محصولات نانو در سال ۱۴۰۱ را «کالاها» و نزدیک به یک درصد از آن را «تجهیزات» تشکیل داده و سهم «خدمات» از بازار محصولات نانو ۲ درصد بوده است. ۹۸درصد از این خدمات در حوزه خدمات فنی و ۲ درصد از آن، خدمات کسب وکاری بوده است.
سهم نانو در صنعت
از میان حوزههای صنعتی مختلف در سال ۱۴۰۱، صنعت ساخت وساز نزدیک به نیمی از بازار محصولات فناوری نانوی ایران را در برگرفته است که این سهم معادل با رقمی در حدود ۱۴۷ هزار میلیارد ریال میشود.
پس از صنعت ساختوساز، صنعت خودرو و حمل و نقل در جایگاه بعدی قرار داشته است و حجم فروش محصولات نانوی این حوزه حدود ۳۷۹۵۰ میلیارد ریال بوده است که حدود ۶۵ درصد آن را نانوکاتالیستهای خودرو تشکیل دادهاند.
نانو و صادرات
کل بازار نانوی ایران ۳۰۳ میلیارد و ۷۱۰ میلیون ریال معادل ۱.۱۲۵ میلیون دلار گزارش شده است که از سهم بازار صادرات محصولات نانویی ایران ۱۹.۱۹۶ میلیارد ریال معادل ۶۹ میلیون دلار است که این میزان حجم بازار ۶.۳ درصدی کل بازار صادراتی ایران را شامل میشود.
ساختوساز، الکترونیک، اپتیک و فوتونیک، رنگ و پوشش و نساجی حوزههای صنعتی هستند که بیشترین صادرات محصولات نانوی ساخت ایران را در سال ۱۴۰۱ داشتهاند.
ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با چنین آمارهایی در کاربردی کردن فناوری نانو در زندگی مردم از امروز پذیرای مهمانان بازدیدکننده از چهاردهمین نمایشگاه نانو است و رونمایی از هفت محصول فناورانه نانویی در طول چهار روز برگزاری این نمایشگاه یکی از برنامههای این ستاد است.
نظر شما