از روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) که عملیات طوفان الاقصی اسرائیلی ها و حامیان آمریکایی_غربی آن ها را غافلگیر کرد و بدنبال آن هم کشتار بی سابقه کودکان و زنان و مردم غیرنظامی غزه توسط ارتش رژیم صهیونیستی با حمایت های همه جانبه سیاسی، مالی و تسلیحاتی آمریکایی ها شروع شد، مدت زیادی طول نکشید که نام اوکراین و تیترهای تبلیغاتی حمایت غرب و آمریکا از دولت ولودیمیر زلنسکی با هدف تقویت ناتو و تضعیف روسیه، از بخش های اصلی اخبار شبکه های خبری و از صفحات اصلی سایت های خبری و روزنامه های مطرح جهان ناپدید شد و بلافاصله از همان روز تیترها و اخباری با کلیدواژه های طوفان الاقصی، غزه، فلسطین، حماس، اسرائیل، خاورمیانه و ... جای خبرهای کسل کننده و تکراری اوکراین را گرفت.
جنگ جاری روسیه و اوکراین که حالا بیش از ۲۰ ماه است از شروع آن می گذرد، در ابتدای راه در ماه های نخست شروع ، با هیاهوی وسیع تبلیغاتی و رسانه ای غرب با هدف بهره برداری از این جنگ در جهت تضعیف روسیه به عنوان یک ابرقدرت شرق و رقیبی جدید برای بلوک غرب همراه شد و واشنگتن و هم پیمانان آن در ناتو ضمن وعده های فراوان حمایت های مالی و تسلیحاتی از دولت ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین برای ایستادگی در این جنگ، تلاش کردند تا روسیه را یک تهدید بزرگ برای امنیت جهان جلوه دهند و از این مسیر، علاوه بر کشورهای حوزه ناتو، کشورهای بیشتری را در مسیر مقابله با روسیه با هدف تضعیف همه جانبه کشور و دولت ولادیمیر پوتین، با خود همراه کنند و حتی ایده تشکیل "ناتوی آسیایی" را با همراه کردن کشورهایی چون ژاپن و کره جنوبی با خود مطرح کردند.
اما وعده های فراوان کشورهای عضو ناتو به سرکردگی آمریکا و حتی وعده های کشورهای هم پیمان واشنگتن نظیر کره جنوبی و ژاپن برای حمایت مالی و تسلیحاتی از اوکراین، در عمل آنگونه که زلنسلی تصور می کرد، محقق نشد. زلنسکی در تمام ملاقات ها و مصاحبه های خود، بطور مکرر طلب سلاح و حمایت های مالی برای جنگ می کرد اما آنچه درعمل دریافت می کرد، به قدری نبود که باعث شود اوکراین حرفی برای گفتن در برابر قدرتی چون روسیه داشته باشد و فقط می توانست جنگ را "کج دار و مریز" ادامه دهد.
کمک هایی که هر از گاهی از اروپا و آمریکا و برخی نقاط شرق آسیا به اوکراین روانه می شد، برخلاف تبلیغات رسانه ای وسیع، به اندازه ای نبود که اوکراین را مقابل روسیه قدرتمند به پیش براند و فقط درحدی بود که اوکراین نیمه جان را در حد یک جنگ فرسایشی و زمان بر در برابر روسیه نگه دارد. هدف غرب این بود که با قربانی کردن اوکراین برای حفظ یک جنگ فرسایشی طولانی، شاهد ضعیف شدن و تحلیل رفتن قوای نظامی و اقتصادی روسیه باشند.
این روند که حالا به شکلی دیگر و در سایه جنگ غزه ادامه دارد، حدود ۱۹ ماه طول کشید تا اینکه در روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳، اهداف وسیعی در رژیم صهیونیستی از سوی گروه های مقاومت فلسطینی بطور بی سابقه هدف قرار گرفت و بهانه ای شد تا صهیونیست یکی از کم سابقه ترین کشتارهای تاریخ بشر را آغاز کنند.
صرف نظر این که طرف های این جنگ چه کسانی هستند، برای غربی ها و آمریکایی ها مهم تر این بود که این جنگ در یکی از راهبردی ترین مناطق جغرافیایی جهان یعنی در خاورمیانه میانه آغاز شده است؛ جایی که امنیت و ثبات آن به منافع و نیازهای اقتصادی، امنیتی و راهبردی بسیاری از کشورهای جهان از جمله اروپا و آمریکا گره خورده است.
جنگ فرسایشی اوکراین که در ماه های اخیر عملا به بن رسیده و به مرحله ای رسیده بود که تقریبا فقط به یک استخوان در گلو برای غرب و ناتو تبدیل شده بوده و ضرر و زیان های اقتصادی ناشی از تغذیه اوکراین برای آنها بیشتر از فواید جنگ شده بود، ناگهان در سایه جنگ غزه محو شد و حالا ولودیمیر زلنسکی از اینکه جنگ غزه نگاه ها، توجه ها، تمرکزها و جهت لنز دوربین رسانه ها را از جنگ اوکراین منحرف ساخته به سمت خاورمیانه معطوف ساخته، سخت نگران است.
هفته گذشته رئیس جمهوری اوکراین رسما اعتراف کرد که با شروع جنگ اسرائیل و گروه های مقاومت، توجه ها و نگاه ها به کشورش و جنگ آن در برابر روسیه عملا برداشته شده و به سمت اسرائیل دوخته شده است. زلنسکی که دولتش در همسویی با آمریکا، به ناچار یکی از هم پیمانان اسرائیل است، حالا بخوبی می داند که جایگاه و اهمیت اسرائیل و در اصل منطقه خاورمیانه برای واشنگتن و غرب قابل مقایسه با جایگاه نه چندان تعیین کننده اوکراین نیست و طبیعی است که حالا حتی با وجود جنگ اوکراین و روسیه، حامیان غربی-آمریکایی کی یف تمام تمرکز و نگرانی خود را معطوف اسرائیل و تحولات خاورمیانه کنند.
حدود ۱۰ روز پیش مجلس نمایندگان آمریکا لایحه کمک ۱۴.۳ میلیارد دلاری به رژیم صهیونیستی را تصویب کرد؛ موضوعی که نشان از توجه ویژه واشنگتن به حمایت از رژیم صهیونیستی دارد.
وقتی صحبت از خاورمیانه در معادلات و تحولات بین المللی به میان می آید، در واقع صحبت از انرژی و نیازهای بی شمار کشورهای توسعه یافته به پتانسیل های فوق العاده این منطقه در حوزه های انرژی، امنیتی و راهبردی است و از این طبیعی است که گونه اتفاق در این منطقه باعث نگرانی و جلب توجه سریع کشورها بویژه کشورهای توسعه یافته از جمله آمریکا و غربی ها شود.
از سوی دیگر هم جنایات ضدبشری فجیع و بی سابقه صهیونیست علیه غیرنظامیان فلسطینی، این روزها باعث شده که بسیاری از شهرها و پایتخت های اروپایی و حتی امریکا صحنه اعتراض گسترده مردم این کشورها شود و دولت های غربی ناگزیرند تحت فشار افکار عمومی و مردم خود، توجه و نگاه خود را هر چند بصورت نمایشی ، به سمت غزه معطوف کنند.
در چینی شرایطی و به ویژه در صورتی که جنگ غزه ادامه یابد، روند کاهش حمایت های غربی از اوکراین در برابر روسیه، رها شدن اوکراین به حال خود و نگرانی های جدی زلنسکی و تبدیل شدن ادامه جنگ فرسایشی به کابوسی هولناک برای او، کاملا قابل پیش بینی است. اوکراین به خاطر دل خوش کردن به وعده های حمایت های همه جانبه ناتو، حالا سخت تر از هر زمان دیگر، در مخمصه ای گرفتار شده که سرنوشت آن با شرایط کنونی، بخصوص برای مردم خسته از جنگ این کشور، چندان امیدوار کننده به نظر نمی رسد.
نظر شما