کهگیلویه وبویراحمد زیر انباشت زباله ها دفن است+ فیلم

یاسوج- ایرنا- هیچ یک از شهرهای کهگیلویه وبویراحمد جایگاه دفن زباله اصولی و استاندارد ندارند و زباله ها به صورت غیربهداشتی و نامناسب جمع آوری می شود با وجود اینکه امسال ۱۰ دهیار، سه شهردار و یک بخشدار به مراجع قضایی معرفی شده اند هنوز علاجی برای ساماندهی مناسب زباله ها در استان به ویژه شهر یاسوج معروف به پایتخت طبیعت ایران یافت نشده است.

به گزارش ایرنا، وضعیت مدیریت پسماند در کهگیلویه و بویراحمد نگران‌کننده است به گونه ای که خطرات جدی برای محیط زیست و سلامت مردم استان ایجاد کرده است.

آلودگی آب، خاک، هوا، شیوع بیماری‌ها، انتشار بوی نامطبوع و تخریب چهره شهرها از نتایج این مدیریت نامناسب پسماند است که هم اینک در بیشتر شهرهای استان شاهد آن هستیم.

سرزمین رویایی کهگیلویه وبویراحمد اگرچه نام پایتخت طبیعت ایران را یدک می کشد، کوه ها و تپه ماهورهای پوشیده از جنگل چشمه ها و تفرجگاه های بکر، آبشارهای زیبا ، رودخانه های خروشان دارد و دارای مناظر بکرو طبیعی و طبیعت سحرانگیز است اما در سایه برخی کم توجهی ها و بی تدبیری ها از چالش ها و مشکلات عمیقی همچون دفن نامناسب زباله ها و الودگی ها زیست محیطی نیز دست و پنجه نرم می کند.

حتا پسماندهای بیمارستانی و عفونی در برخی از مراکز بهداشتی و درمانی استان به صورت نامناسب دفع می‌شود اما تاکنون راهکار مناسبی برای رفع آن اندیشیده نشده است.

کهگیلویه و بویراحمد اگرچه ۱۰ درصد از منابع آب کشور را تامین می کند و سرشار از مناظر بکر و طبیعی فراوان و منطقه ای کوهستانی، جنگلی و شیب دار است با این حال جانمایی جایگاه های دفن زباله همه شهرهای استان نامناسب و غیراصولی است.

مدیریت پسماند در کهگیلویه وبویراحمد آن قدر نامناسب است که طبق اعلام مدیرکل دفتر امور شهری استانداری کهگیلویه و بویراحمد در وضعیت هشدار قرار دارد.

فرزاد بابکان پور مدیرکل دفتر امور شهری، کم‌کاری و سهل انگاری برخی دستگاه‌های اجرایی در زمینه مدیریت پسماند را غیر قابل قبول دانست و خواستار همکاری همه‌جانبه برای رفع مشکلات در این راستا شد.

وی ادامه می دهد که مدیریت پسماندها به عواملی همچون تولید، جمع‌آوری، حمل و نقل و دفع آن بستگی دارد که در این راستا مدیریت این مقوله بسیار وسیع و متغیر است.

مدیرکل دفتر امور شهری استانداری کهگیلویه و بویراحمد، همچنین بر ضرورت فرهنگ‌سازی در مدیریت پسماندها و تفکیک زباله از مبدا تاکید کرد.

دفن غیر اصولی زباله در شهرهای کهگیلویه و بویراحمد نگران کننده است

معاون پایش اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: سایت پسماند اصولی در هیچ یک از شهرهای کهگیلویه و بویراحمد وجود ندارد و بیشتر به محل دپو زباله تبدیل شده اند و این وضعیت بسیار نگران کننده است.
"رحمت الله جهانشاهی" افزود: اصلاح الگوی مصرف و تفکیک از مبدا وجود ندارد و در سایت های زباله دفن غیربهداشتی صورت می گیرد و زباله ها سوزانده می شوند.

دوره گردها بازیافت زباله را به صورت غیر اصولی انجام می دهند و این معضلات در سایت های پسماند استان همگی دیده می شوند.

ضرورت بازیافت بر کسی پوشیده نیست زیرا مشکلات زیست محیطی را مرتفع می کند، در دفن بهداشتی یک ترانشه با عمق سه متر ایجاد می شود و کف عایق بندی است و زباله ریخته و غلتک می شود و سپس آهک ریخته و در نهایت خاک ریخته می شود.

هم اینک سایت های استان تنها محلی برای دپوی زباله است و سایتهای دو پشته دشتروم شهریاسوج، گچساران، کهگیلویه و دنا محل دپوی زباله های خانگی و عادی هستند که این کار هم توسط شهرداری ها انجام می شود.

این کار غیر اصولی انجام می شود زیرا بدون ایجاد ترانشه، غلتک کردن و ریختن آهک و خاک انجام می شود و سبب نفوذ شیرابه به آب و مزارع کشاورزی خواهد شد.

زمانی زباله طلای کثیف نامیده می شود که کار بازیافت و عمل تفکیک از مبدا به درستی انجام شود و از بازیافت به عنوان یک ماده اولیه دوباره استفاده شود.

جایگاه دفن زباله شهر سی سخت نیز عرصه کوچکی است که برای مکان یابی جدید تاکنون نتیجه ای حاصل نشده است و بقیه شهرها محل دفن آنها نیز از این چالش برخوردار هستند.

وی جانمایی و مکان یابی محل پسماند شهر یاسوج ("پُشتهِ "دشت روم" ) را نیز نامناسب دانست چراکه دفن زباله ها به صورت نامطلوب و غیراصولی انجام می شود.

زباله ها در جایگاه های پسماند شهرهای مختلف استان سوزانده می شوند و این کار بسیاری از سموم آلوده کننده هوا را در برخواهند داشت، همچنین امکان نفوذ شیرابه به پایین دست وجود دارد.

معرفی ۱۰ دهیار، سه شهردار و یک بخشدار به مراجع قضایی

معاون پایش اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: سه شهردار، ۱۰ دهیار و یک بخشدار به دلیل کوتاهی در انجام وظیفه و انباشت زباله، پراکندگی و دفن غیربهداشتی پسماند از سوی این نهاد حاکمیتی و نظارتی به مراجع قضایی معرفی شدند.

"رحمت الله جهانشاهی" یادآور شد: این افراد در سال جاری و به تازگی به دستگاه قضایی معرفی شدند اما به زمان دقیق آن اشاره ای نکرد.

وی بیان کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست یک دستگاه حاکمیتی است که کار نظارت و پایش را به عهده دارد و روزانه پایش ها انجام می گیرد.

وی افزود: نتیجه این پایش ها در سامانه جامع محیط زیست ثبت می شود و در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی از سوی متولیان امر اقدام قضایی انجام می گیرد.

دوره گردها یا سهل انگاری شهرداری؛ سدی در برابر راه اندازی کارخانه بازیافت یاسوج

معاون پایش اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: سایت بازیافت شهر یاسوج از سالیان قبل برای شهر یاسوج تعبیه و پیش بینی شده و مکان یابی و امکان سنجی خوبی انجام نشده است.

وی ادامه داد: این سایت در بالادست واقع شده و احتمال سرایز شدن شیرابه به پایین دست وجود دارد و این سایت در حال حاضر بحث سوزندان و دفن غیربهداشتی را دارد.یک سایت کارخانه بازیافت زباله در کنار آن تعبیه شده است که زیرساخت آن از جمله منبع آب آن تامین نشده است و معارضات مردمی دارد.

جهانشانی تاکید کرد: کارخانه پسماند شهر یاسوج در شهریور ۱۴۰۱ به مدت ۲ هفته بصورت آزمایشی آغاز بکار کرد ولی بدلیل نبود زیرساخت های لازم از جمله آب و گاز تعطیل شد و در حال حاضر بازیافت زباله ای در آن انجام نمی شود.

معاون پایش اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد تنها مرکز استانی است که کارخانه بازیافت زباله ندارد و روزانه بالغ بر ۲۰۰ تن زباله در این شهر تولید و به شیوه نادرست دفن می‌شود و معضلات و مشکلات زیست محیطی زیادی هم در پی دارد.

وی بیان کرد: شهریاسوج با جمعیتی افزون بر ۲۵۰ هزار نفر یکی از شهرهای گردشگرپذیر و مهاجرپذیر کشور کشور که میزان جمع آوری زباله های روزانه شهر یاسوج به نسبت جمعیت از میانگین کشوری بالاتر است و همین افزایش تولید زباله ضرورت توجه به بازیافت زباله در این شهر کوهستانی را دوچندان می کند.

دفن اصولی زباله انجام نمی‌گیرد و از طرفی کارخانه بازیافت زباله شهر یاسوج نیز که سرمایه این شهر محسوب می‌شود تعطیل شده است، این در حالی است که پیش از این، وزیر کشور نسبت به تفکیک زباله از مبدأ هشدار داده و گفته است: تفکیک زباله از مبدا یک تکلیف قانونی است و همه تعهدات حوزه پسماند باید با جدیت پیگیری شود.

وزیر کشور با بیان اینکه تمامی مراکز دفن زباله و پسماندها باید ارزیابی شوند تا آسیبی به محیط زیست وارد نسازند، به سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور ماموریت داد این مسأله را در کل کشور مورد ارزیابی قرار دهد.

جهانشاهی بیان کرد: در آخرین کارگروه پسماند استان مصوب شد که شهرداری یک چاه آب را برای این کارخانه تجهیز کند اما در حال حاضر این امکان مهیا نشده و اجرایی نشده است و سایت بازیافت غیرفعال است.

دوره گردها تبدیل به معضل اجتماعی شده اند که نمی گذارند کارخانه بازیافت شهر یاسوج راه بیفتد چون خودشان زباله ها را تفکیک می کنند و سود هم متعلق به خودشان است.

این تفکیک ها بالاترین سود را دارد و یکی از دلایلی که کار به خوبی انجام نمی گیرد همین تفکیک هاست.مشکل اصلی کارخانه بازیافت یاسوج در حال حاضر نبود آب است.

نگرانی ساکنان روستای اولادعلی مومن

مردم روستا در این باره می گویند به دلیل بیکاری برخی جوانان روستا شغلشان جمع آوری زباله و فروش ضایعات شده است.سود خوبی هم از فروش این ضایعات نصیب آن ها می شود.

آن ها ادعا می کنند که باغ های سیب این روستا از بی آبی خشک شده است و حتی آب شرب یک روز در میان دارند.

بنابراین کمبود آب دارند و اجازه نمی دهند از این روستا آب برای کارخانه بازیافت یاسوج انتقال داده شود و از سوی دیگر چنانچه کارخانه راه اندازی شود جوانان این روستا دیگر سودی از بازیافت نخواهند داشت و شغل شان را از دست می دهند.

البته سالهاست که مردم شهر یاسوج چوب کم کاری های شهرداری یاسوج را می خورند و حتی در این زمینه با وجود تماس های مکرر خبرنگار ایرنا شهردار پاسخگوی رفع مشکلات کارخانه بازیافت مرکز استان نبوده است.

ورودی پر از زباله یاسوج و ناهماهنگی ها بین بخشداری و دهیاری

معاون پایش اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: قانون مدیریت پسماند وظایف را تفکیک کرده است که بخشی در حوزه شهر با شهرداری (طبق بند هفت قانون مدیریت پسماند) و در حوزه ده با دهیاری و در حوزه محورهای مواصلاتی با حمل و نقل جاده ای و راهداری و بخشداری هاست.

وی ابراز کرد: در حال حاضر انبوهی از زباله ها در محورهای مواصلاتی و شریان های ورودی شهرهای استان گذاشته می شود و با توجه به اینکه یاسوج و دنا دو شهر گردشگر پذیر استان هستند بحث گذاشتن زباله در کنار محورهای مواصلاتی به وضوح دیده می شود.

جهانشاهی ادامه داد: انتظار می رود که بخشداری ها به ویژه بخشداری مرکزی استان و راهداری و حمل و نقل جاده ای استان در خصوص جانمایی یدک کش در گوشه ای از شریان های ورودی برای ساماندهی زباله ها همکاری داشته باشند.

مردم با گمان اینکه ورودی شهر محل دفن است آن را کنار جاده قرار می دهند و دهیاری حسین آباد می گوید در حوزه اش نیست و وظیفه بخشدار است.

البته پیش از این بخشداری مرکزی بویراحمد گفته بود که این زباله ها باید توسط دهیاری جمع آوری شود.

چنانچه کابین یدک کش چرخ داری توسط بخشداری تعبیه شود که زباله ها با این یدک کش به بالا انتقال یابد مشکل این منطقه رفع می شود.

در ورودی شهر بین مادوان و بلهزار هم همچنین مشاجره ای بر سر زباله ها وجود دارد.

زباله فرصتی که به تهدید تبدیل شده است

کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: مهمترین معضل و چالش حال و آینده استان بنظر من بحث تولید زباله و مدیریت پسماند است . چرا میگوییم مهمترین چالش به سه دلیل اول اینکه شرایط توپوگرافی عمدتا کوهستانی و شیب دار خصوصا در دو شهرستان بویراحمد و دنای ما ، شرایط اقلیمی که داریم در بحث میزان نزولات جوی به همراه زمین های شیب دار ،کافی است بارانی ببارد شیرابه ها به روان شیرابه ها تبدیل شده و جاری و ساری و نهایتا به پایین دست حرکت می کنند که بسیار خطر آفرین است.

هادی سینایی افزود: دلیل دوم، کاربردهای اغلب زمین های مجاور لندفیل ها (جایگاه زباله ) کشاورزی است وابستگی معیشتی اغلب مردم استان ما به کشاورزی بوده و محدودیتی که در اراضی قابل کشت و زرع داریم.

وی ادامه داد: دلیل سوم، کهگیلویه و بویراحمد به عنوان پایتخت طبیعت ایران نامگذاری شده ، ذخیره گاه زیست کره دنا به همراه ظرفیت های عظیم گیاهی، جانوری و گردشگری آن که در دل این طبیعت قرار گرفته شده از طرفی تعهدات بین المللی که ما در قبال این ذخیرگاه داریم ما را وادرار میکند که قبول بکنیم مهمترین چالش حال و آینده استان ما مدیریت پسماند است.

کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: در مورد زباله، خود کلمه «دفن» چه بهداشتی صورت بگیرید چه غیر بهداشتی ، چه اصولی باشد چه غیر اصولی مشکل ساز است و در این راه « دفن» آخرین مرحله از مدیریت ضعیف پسماند است.

سینایی تصریح کرد: متاسفانه در استان ما ، اولین و آخرین و به نوعی تنها ترین راه همین « دفن» است و بدتر از آن در اغلب جایگاه های پسماند، همان دفن هم به درستی انجام نمی گیرد و زباله ها بر روی هم تلنبار می شوند.

وی تصریح کرد: دفن زباله برای استانی همچون کهگیلویه و بویراحمد که ۱۰ درصد منابع آبی کشور ( روان آبها ) را تامین میکند ،بیشترین فرسایش خاک را دارد (۲ درصد در هکتار ) و محدودیتی که در تولید خاک دارد ( هر یک سانتی متر خاک بین ۱۰۰تا ۱۰ هزار سال زمان نیاز دارد تا تولید شود ) آن وقت ما به راحتی این خاک غنی را میکشیم و از بین می بریم وحشتناک آسیب رسان است.

دفن زباله برای استانی همچون کهگیلویه و بویراحمد که ۱۰ درصد منابع آبی کشور ( روان آبها ) را تامین میکند ،بیشترین فرسایش خاک را دارد (۲ درصد در هکتار ) و محدودیتی که در تولید خاک دارد ( هر یک سانتی متر خاک بین ۱۰۰تا ۱۰ هزار سال زمان نیاز دارد تا تولید شود ) آن وقت ما به راحتی این خاک غنی را میکشیم و از بین می بریم وحشتناک آسیب رسان است.

کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: متاسفانه در استان تفکیک از مبدا نداریم، دفع بهداشتی نداریم و ۱۰۰ درصد دفن است وتلمبار. متاسفانه زباله ها در اغلب لندفیل های رو باز و دریک فضای وسیع و غالبا بدون نگهبان رها شده که این یک تهدید جدی محسوب می شود برای حیات وحش خصوصا پرندگان و سلامتی مرمی که به نوعی گهگاهی ارتزاق می کنند از گوشت این پرندگان.

سینایی تاکید کرد: تراکم و تنوع گونه های حیات وحش در استان ما زیاد است، مشاهده شده اغلب اوقات در جاده های بین شهری حیات وحش با خودروها برخورد کرده و تلف شده اند که این بیشتر برمیگرد به همان زباله های که در حاشیه جاده ها رها کرده ایم و یا در جایگاه پسماندها تلمبار شده اند.

وی گفت: برخی از لندفیل ها محصور شده اند اما این شاید بتواند جلوی جانوران شبگرد را بگیرد اما پرندگان را نه بدلیل عدم مدیریت صحیح زباله ،بلایی بر سر خاک محل لندفیل ها آورده ایم که دیگر هیچ زمانی قابل استفاده مجدد نخواهند بود.

کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: فلذا معتقدم مهمترین چالش حال و پیش روی استان ما بحث مدیریت پسماند است که فقط با راه اندازی کارخانه بازیافت قابل حل خواهد بود که در این بین نیاز به یک همت استانی و کشوری است تا وزارت کشور بعنوان نوک پیکان و شهرداری بعنوان بالهای آن، استان را برای همیشه از شر این معضل مهم نجات دهند.

سینایی افزود: در بحث، نخاله های ساختمانی که دست کمی از زباله ندارند هم باید توجه ویژه شود . تولید نخاله طبیعی است اما آنچه که مهم است اینه که بعنوان یک شهروند اطلاعی ندارم نخاله های تولید شده را کجا باید تخلیه کنم و معتقدم اگر جایی هم باشد اغلب مردم در جریان نیستند و مجبور می شوند هر گوشه ای که گیر آوردند نخاله ها ی خود را خالی کنند و همین بی اطلاعی باعث می شود که مسیرهای ورودی و خروجی شهر گاها پر باشند از نخاله و گرنه مردم استان ما سابقه ای عشایری و طبیعت دوستی دارند که بی نظیر است.

زباله های اماکن درمانی یاسوج به شیوه مطلوب دفن نمی شود

زباله های مطب ها و کلینیک های این شهر به صورت مطلوب و بهداشتی دفن نمی شود.زباله ها به دلیل وجود انواع باکتری و ویروس ها از مضرات خاصی برخوردارند و مانند زباله های عادی قابل دفع سریع نیستند.یکی از مواردی که به سلامتی جامعه به ویژه مردم شهر یاسوج لطمه وارد می کند دفن نادرست زباله هابه ویژه زباله های اماکن درمانی است.

"شهرام مهدوی مطلق"، فرماندار شهرستان بویراحمد گفت: در اطراف شهر یاسوج با معضل پسماند مواجهیم.

وی با بیان اینکه پس از ۴۰ سال زباله های دهستان کاکان جمع آوری می شود، افزود: با سازمان همیاری ها توافق کردیم که از این به بعد ورود جدی خواهد داشت.

مهدوی مطلق اظهار کرد: امکانات در بخشداری مرکزی ضعیف است، این بخشداری از حداقل امکانات برخوردار است و نیاز به یک دستگاه خودرو حمل زباله داریم.

فرماندار شهرستان بویراحمد تصریح کرد: در زمینه زباله های عفونی و بیمارستانی مطب ها و مراکز درمانی خصوصی مشکل جدی داریم و این مسأله وحشتناک است بطوریکه حتی حقوق بشر بدوی هم رعایت نمی شود.

مهدوی مطلق عنوان کرد: مطلب ها و مراکز درمانی خصوصی زباله های عفونی خود را بیرون می گذارند و کارگران شهرداری این زباله ها را در بین زباله های عادی جمع آوری می کنند.

تولید زباله در کهگیلویه و بویراحمد بالاتر از میانگین کشور

کهگیلویه و بویراحمد مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: تولید زباله و پسماند در این استان بالاتر از میانگین کشور است.

"اسلام جاودان خرد" افزود: مهمترین چالش در حوزه محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد پسماند است. تولید زباله و پسماند در استان کهگیلویه و بویراحمد از میانگین کشور بالاتر است، در زمینه مصرف نیاز به فرهنگ سازی داریم.

تولید زباله و پسماند در استان کهگیلویه و بویراحمد از میانگین کشور بالاتر است، در زمینه مصرف نیاز به فرهنگ سازی داریم.

مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: دستگاههای متولی استان در زمینه مدیریت پسماند ضعیف عمل می کنند. سوزاندن پسماند در محیط آزاد و غیر استاندارد طبق قانون ممنوع است.

وی ادامه داد: شهری در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود ندارد که مشکل نخاله های ساختمانی را نداشته باشند.

مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: محصور نبودن جایگاه‌های دفن زباله شهرهای استان یک مشکلی است که نیازمند توجه ویژه شهرداران در این زمینه است.

جاودان خرد بیان کرد: باید ورودی شهرها و روستاهای استان بصورت دوره ای توسط فرمانداری ها، شهرداری‌ها، بخشداری‌ها، دهیاری ها و راهداری پاکسازی شوند.

برای بهبود وضعیت مدیریت پسماند در استان، همکاری همه‌جانبه دستگاه‌های اجرایی، مردم و بخش خصوصی ضروری است. دستگاه‌های اجرایی باید با فرهنگ‌سازی و آموزش عمومی، مردم را نسبت به اهمیت مدیریت پسماند آگاه کنند. همچنین، ضروری است که زیرساخت‌های لازم برای جمع‌آوری و دفع پسماند در استان فراهم شود.

کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن یک درصد مساحت کشور، برخورداری از شرایط آب و هوایی مساعد، تامین بیش از ۱۰ درصد از روان آب های کشور و با جمعیتی حدود ۷۲۶ هزار نفر جمعیت دارای هشت شهرستان، ۱۷ بخش و یکهزار و ۷۰۰ روستای دارای سکنه در جنوب غربی ایران واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha