۱۲ آذر ۱۴۰۲، ۸:۲۹
کد خبرنگار: 2011
کد خبر: 85309751
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

مولفه‌های «آپارتاید مدرن»

۱۲ آذر ۱۴۰۲، ۸:۲۹
کد خبر: 85309751
حسن شکوهی نسب
مولفه‌های «آپارتاید مدرن»

تهران- ایرنا- آپارتاید که زمانی در آفریقای جنوبی با شاخصه‌هایی چون سرکوب سیستماتیک و سیطره یک گروه نژادی بر گروه دیگر تعریف می‌شد، اینک در اراضی اشغالی به شکل بسیار خشن‌تر و غیرانسانی‌تر با هدف نسل‌کشی در حال اجرا است؛ موضوعی که باعث شده در این برهه بیش از هر زمانی واژه «آپارتاید» برای توصیف رفتار رژیم به کار برده شود.

مواضع اعلانی و اعمالی سران تل‌آویو به ویژه اعضای کابینه تندرو نتانیاهو در جریان جنایات غزه مرزهای آپارتاید را جابجا کرده‌اند؛ از تهدید به استفاده از سلاح اتمی تا کشتار بیش از ۲۰ هزار غیرنظامی.

به تازگی «ایتمار بن گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی همزمان با پایان آتش بس و حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه، موضع گیری آپارتایدی داشت و خواستار نابودی کامل نوار غزه، حماس و اشغال کامل این منطقه و پرهیز از هر گونه توافق و امتیازدهی شد.

بن گویر در جدیدترین موضع گیری آپارتایدی خود گفت: باید غزه را در هم کوبیده و حماس را نابود کنیم و بدون توافق و معامله و امتیازی به غزه بازگردیم!

براستی آپارتاید قرن بیستم در آفریقای جنوبی چه مشخصه‌هایی داشت و چرا افراد و سازمان‌های گوناگون، گفتار و کردار صهیونیست‌ها را در چارچوب آپارتاید تحلیل می‌کنند؟

از آپارتاید آفریقای جنوبی تا نسل‌کشی در غرب آسیا

آپارتاید نظام نژادپرستانه‌ای بود که به‌عنوان میراث استعمار از ۱۹۴۸ بر آفریقای جنوبی حاکم شد. حق رأی، جایگاه سیاسی و امکانات متعلق به سفیدپوستان بود و رنگین‌ پوستان جدا شده‌ بودند. سفیدپوستان شهروند درجه یک به شمار می‌آمدند؛ سرخپوستان و زردپوستان به‌عنوان شهروند درجه دو حقوق محدود داشتند و سیاه‌پوستان شهروند درجه سه بودند و از هیچ حقی برخوردار نبودند.

مولفه‌های «آپارتاید مدرن»

پس از راه افتادن موج بیداری و جدال خستگی‌ناپذیر رهبرانی چون «نلسون ماندلا»، جامعه بین‌المللی در دهه ۱۹۶۰ (۱۳۳۹) متوجه نقض حقوق بشر در آفریقای جنوبی شد.

مدتی بعد واژه «آپارتاید» در سال ۱۹۶۶ (۱۳۴۵) توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد به طور رسمی مطرح و جنایت علیه بشریت نامیده شد.

طبق تعریف این سازمان «آپارتاید اعمال غیرانسانی است که به منظور ایجاد و حفظ سلطه یک گروه نژادی بر افراد یک گروه نژادی دیگر و سرکوب سیستماتیک آنها اعمال می‌شود که جنایت علیه بشریت است.»

سرانجام نظام نژادپرستانه آپارتاید آفریقای جنوبی از دهه ۱۹۹۰ عملاً از بین رفت اما جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین باعث شد که این واژه همواره تکرار شده و به فراموشی سپرده نشود.

همان گونه که «بن وایت» تحلیلگر رسانه‌ای، در این زمینه اسرائیل را خالق «آپارتاید مدرن» می‌خواند و می‌گوید: رابطه اسرائیل با آپارتاید آفریقای جنوبی نشان داد که این سیستم در اسرائیل بسیار شدیدتر و آشکارتر اجرا شده است.

اواخر مردادماه امسال که خبری از جنگ غزه نبود، در آن برهه سازمان عفو بین‌الملل در واکنش به حملات رژیم به مناطق مسکونی و به شهادت رساندن غیرنظامیان از جمله چند کودک در نوار غزه، اعلام کرد که اسرائیل یک نظام آپارتاید بی‌رحم را تحمیل کرده که تمام فلسطینی‌ها را در تنگنا قرار داده است.

«کریستین بندیکت» مدیر بخش کمپین‌های سازمان عفو بین‌الملل در این باره گفت: ما برای حمایت از کمپین جهانی پایان دادن به آپارتاید اسرائیل، خط تولید تی‌شرت‌های جدید، برچسب‌ها و محصولات دیگر را راه اندازی کرده‌ایم.

مولفه‌های «آپارتاید مدرن»

جنایاتی فراتر از آپارتاید

رژیم صهیونیستی را می‌توان به درستی مصداق کامل دولت متکی بر تروریسم و جنایت جنگی دانست. این رژیم در ۷۵ سال گذشته تمام روش‌های مرتبط با جنایت را علیه مردم فلسطین به کار گرفته اما اوج این جنایت‌ها پس از عملیات طوفان الاقصی بوده است.

نگاهی گذرا به جنایت‌های اسرائیل در جنگ غزه تا پیش از آتش بس ۴ روزه به خوبی موید میزان وحشیانه بودن حملات اسرائیل است. در ایام جنگ غزه طبق اطلاعات نهادهای معتبر در هر چهار دقیقه، یک فلسطینی به شهادت رسید. به طور میانگین در هر ساعت ۶ کودک و ۴ زن به شهادت رسیدند. بیش از ۲۰ هزار نفر از مردم غزه به دنبال حملات اسرائیل شهید شدند.

بر پایه گزارش‌ها، رژیم صهیونیستی تاکنون ۵۲ مرکز بهداشتی را مورد هدف قرار داده است که در این بین ۲۵ بیمارستان از دور خدمات‌رسانی خارج شده‌اند. تعداد شهدای غزه در ۲۵ روز ابتدایی جنگ از تعداد تلفات جنگ اوکراین که بیش از یک‌وسال و نیم در جریان است، بیش‌تر بوده است.

مولفه‌های «آپارتاید مدرن»

میزان بمباران رژیم صهیونیستی تنها در یک هفته، از میزان بمباران افغانستان در طول سال‌های اشغالگری آمریکا بیش‌تر بوده است.

به تازگی روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی به همسنجی و مقایسه کشتار آمریکا در عراق، سوریه و افغانستان و نیز رژیم صهیونیستی در غزه پرداخته و نتیجه گرفته‌است «جنایتی که آمریکا در طول ۲۰ سال انجام داد، اسرائیل در کمتر از ۲ ماه رقم زده‌است.»

همچنین قدرت بمباران‌های رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه با دو برابر قدرت بمب هسته‌ای پسر کوچک (علیه هیروشیما) برابری می‌کند. مقدار ماده منفجره به کار برده شده در حملات صهیونیست‌ها، معادل ۱۰ کیلوگرم ماده منفجره برای هر فلسطینی ساکن نوار غزه است.

تنها در بازه سه‌هفته‌ای از جنگ تعداد کودکان شهید فلسطینی از تعداد کودکان کشته شده در تمام نقاط عالم از سال ۲۰۱۹ بیش‌تر بوده است. این موارد تنها بخشی از جنایت‌های اسرائیل در نوار غزه است که باعث شده کارشناسان، نه تنها از واژه آپارتاید برای توصیف جنایت‌های رژیم صهیونیستی استفاده کنند بلکه آن را خشن تر و غیرانسانی تر از آپارتاید آفریقای جنوبی بدانند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha