به گزارش ایرنا، کمبود مرغ گرم در آذربایجان غربی موضوعی است که این روزها دوباره نقل محافل خبری شده است و در پیشخوان و یخچال های مغازه های مرکز استان به جز بال، گردن مرغ و گاهگاهی کتف های یخ زده چیزی مشاهده نمی شود.
برخی مصرف کنندگان مرغ در آذربایجان غربی معتقد هستند تفاوت بین قیمت گوشت مرغ گرم کیسه ای و قیمت گوشت مرغ قطعه بندی شده میتواند یکی از علل این کاهش گوشت مرغ به رغم عرضه به میزان مصرف استان باشد.
برخی دیگر هم زیاده خواهی مرغ فروشان در بازار را یکی از علل این موضوع دانسته و احتکار مرغ را در انبارها بعد از توزیع توسط بخش های مربوطه علت اساسی آن عنوان می کنند.
البته نباید از نظر مسوولان و متولیان بخش اقتصادی استان هم غافل بود که معتقد هستند مرغ به میزان مازاد توزیع می شود اما از یک سو تب خرید مردم هنوز فروکش نکرده و از سوی دیگر کمبود بازرسی های اثر گذار باعث شده سودجویان و محتکران و دلالان در بازار به خوبی جولان بدهند.
طبق بررسی میدانی وضعیت بازار مرغ توسط خبرنگار ایرنا، اغلب ویترین های مراکز عرضه مرغ در مرکز اصلی شهرستان ارومیه در ساعت سه تا چهار بعد از ظهر روزهای این هفته خالی از مرغ کیسه ای بود ولی در برخی مغازه های انگشت شمار مرغ قطعه بندی یخ زده را می شد یافت که به قیمت ۱۳۰ هزار تومان از بابت هر کیلوگرم عرضه می شد.
یکی از صاحبان مغازههای مرغ فروشی میدان ولیعصر ارومیه با اشاره به اینکه در یک ماه گذشته متضرر بوده اند و حتی پول اجاره شان هم جور نشده، گفت: با این شرایط کمبود مرغ چند فروشنده متعهد می توانید پیدا کنید که بتواند در بازار دوام بیاورد و مرغ آزاد نفروشد و یا تخلف نکند.
این فرد که نخواست نامش فاش شود، ادامه داد: احتکار مرغ این روزها در خبرها حتما به گوشتان خورده است این انباشت کنندگان مرغ در خانه ها همان متخلفانی هستند که از سهمیه مردم کم می کنند و به رستوران ها و مغازه های سوخاری با قیمت بیشتر می فروشند.
«احد» از مرغداران میدان میدن ولایت فقیه یا همان مرکز شهر هم در حالی که روی قسمتی از پیشخوان مغازه اش گوشت گاو و گوسفند به فروش گذاشته بود، گفت: وقتی مرغ نیست مجبورم در کنار آن گوشت هم بفروشم تا حداقل بتوانم مشتریان را حفظ کنم و اجاره بهای مغازه را تامین کنم.
وی کمی از مغازه خودش فاصله گرفت تا همکارانش صحبتهایش را نشونند و آرام و درگوشی اضافه کرد: بسیاری از مرغ فروشی ها با کشتارگاه ها تبانی می کنند و بخشی از مرغ کشتار شده را در همان کشتارگاه می خرند ولی در بازار توزیع نمی کنند و در وقت غیر اداری که بازرسی وجود ندارد، بعد از ظهر در شهر به قیمتی بالاتر از نرخ بازار توزیع می کنند.
به گفته این فروشنده برخی از فروشنده ها هم ۵۰ درصد از سهمیه را می فروشند و بقیه را به مغازه های مناطق مختلف شهر با ۱۰ هزار تومان قیمت بالاتر از نرخ مصوب ارائه می کنند.
وی معتقد است که اگر مشکل در تولید نیست، پس مشکل در توزیع از مبدا یعنی کشتارگاه بوده و نیازمند کنترل دقیق است که این امر انجام نمی شود و این چرخه معیوب با اصلاح در بخش تولید مرغ و دان و غذا قابل حل نیست.
به عقیده این فروشنده اغلب مرغها بدون برچسب و کیسه و بی هویت خریداری و در منازل احتکار شده سپس به صورت قطعه بندی و با قیمتی بالاتر در مناطق مرفه شهر که تقاضا وجود دارد، عرضه می شوند.
نظارتی برخروج مرغ از نقاط جنوبی و شمالی استان آذربایجان غربی وجود ندارد
یکی از فروشندگان در خیابان منتهی به میدان سرداران ارومیه که برعکس همه مغازه در فروشگاه وی گوشت مرغ وجود دارد، نظرم را جلب کرد از وی درباره علت کمبود مرغ در شهر سوال کردم که پاسخ قانع کننده ای ارائه کرد.
به نظر وی هجوم شهروندان به خرید از مراکز و نقاط پرتردد باعث می شود تا کمبود بسیار بیشتر از حد احساس شود در حالی که در برخی نقاط کم تردد می شود مرغ تهیه و خریداری کرد.
وی اضافه کرد: برعکس شهرستان ارومیه که نظارت ها بر خروج مرغ گرم بسیار است، از کشتارگاه های شمال و جنوب استان گوشت مرغ به صورت فراوان به استان های همجوار منتقل می شود و نظارت بسیار ضعیف است و این موضوع را به راحتی می شود با یک رصد مشاهده کرد.
این فروشنده اظهار کرد: وقتی نرخ مرغ در استان همسایه بالاتر باشد، کدام تولید کننده ای محصول خود را در بازار استان به نرخ کمتر خواهد فروخت در حالی که نهاده ها بسیار گران شده و دیر به دست مرغدار می رسد.
کیفیت سویای توزیعی بین مرغداران پایین است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی گفت: علت کمبود مرغ کاهش جوجه ریزی در مهرماه و کیفیت پایین سویاهای توزیعی بین مرغداران بود که باعث شد تا جوجه ها در ۴۵ روز موفق به وزن گیری کامل نشوند.
جواد کرمی اظهار کرد: در کنار این عوامل اصلی برخی عوامل دیگر هم باعث شد تا محصول تولیدی به موقع و به میزان کافی به دست مصرف کنندگان نرسد.
وی با اشاره به مصوبات آخرین جلسه تنظیم بازار گفت: اولین مصوبه این بود که کشتارگاه ها فقط پنج درصد مرغهای اصلاحی را میتوانند قطعه بندی کنند. مصوبه دوم هم این بود که ۴۷۳ تن مرغ منجمد در کشتارگاه ها به صورت روزانه ۲۰ تن در بازار ارومیه توزیع شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی گفت: طبق مصوبه دیگر تنظیم بازار، باید ۵۰ درصد از کل مرغ کشتار شده در استان در شهرستان ارومیه توزیع شود.
وی درباره خروج مرغ از مبادی خروجی استان گفت: تفاوت قیمت موجود بین آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی باعث شده تا مرغ از این استان خارج شود چرا که در آذربایجان شرقی عرضه مرغ تا نرخ ۹۵ هزار تومان تعزیراتی نمی شد ولی ما تاکید برتوزیع مرغ گرم به قیمت ۸۵ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم داریم .
تفاوت قیمت موجود بین آذربایجان غربی و شرقی باعث شد تا مرغ از این استان خارج شود چرا که در اذربایجان شرقی عرضه مرغ تا نرخ ۹۵ هزار تومان تعزیراتی نمی شد ولی ما تاکید برتوزیع مرغ گرم به قیمت ۸۵ هزار به ازای هر کیلوگرم تومان داریم .
کرمی ادامه داد: مقرر شده با افرادی که تخلف می کنند توسط تعزیزات برخورد شود و نیروی انتظامی هم از خروج مرغ از استان بدون مجوز دامپزشکی جلوگیری کند ولی این مصوبه تا روز پنجشنبه هفته گذشته اجرایی نشد .
وی بیان کرد: از ۲۲۵ تن مرغ کشتار شده در کشتارگاه های استان نیز باید ۱۰۰ تن در ارومیه توزیع می شد که محقق نشد و برخی دستگاههای متولی تخطی کردند که تذکر کتبی را در همان روز برای انان اعلام کردیم .
کرمی گفت: از هفته جاری با توجه به اینکه ۲۶۸ تن کشتار در کشتارگاه های استان داشتیم، موفق به توزیع ۱۰۰ تن مرغ در ارومیه شدیم.
معاون استاندار آذربایجان غربی افزود: متوسط مرغ کشتار شده در استان در ایام عادی بین ۲۱۰ تا ۲۴۰تن بوده است ولی در هفته جاری حتی تا ۲۷۰ تن هم کشتار داشتیم.
وی اضافه کرد: در زمینه رصد کشتارگاه ها بازرس هایی داریم که نظارت می کنند و جوجه ریزی و کشتار مرغ نیز به وسیله سامانه ثبت می شود ولی به علت کمبود نیروی متخصص در بخش نظارت همواره با مشکل مواجه هستیم. متوسط مرغ کشتار شده در استان در ایام عادی بین ۲۱۰ تا ۲۴۰تن بوده است ولی در هفته جاری حتی تا ۲۷۰ تن هم کشتار داشتیم.
کرمی با تاکید براینکه قاطعیت، جسارت و پرداخت هزینه مستلزم بازگشت نظم به این بازار در کنار تامین نهادها استریال اظهار کرد: تا زمانی که یکسان سازی قیمت با استان های همجوار انجام نشودریال این چالش همچنان پابرجاست و ما به دنبال یک شیوه نامه در این زمینه هستیم تا با برنامه ریزی برای مواقع عادی و بحرانی دیگر شاهد مشکلاتی در ماه های آینده نباشیم.
آذربایجان غربی با کاهش جوجه ریزی مشکلی نداشت
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم گفت: این استان با کاهش جوجه ریزی به ۳.۶ میلیون قطعه مشکلی نداشت و تامین نیاز استان هم بهینه و عادی بود ولی به علت همجواری با استان آذربایجان شرقی و اینکه بخشی از مرغ مازاد منطقه به این استان ارسال می شود با کاهش تولید و یا افزایش تقاضا در آذربایجان شرقی تنش در بازار این منطقه ایجاد می شود.
خسرو شهبازی بیان کرد: ۲۱۰ تا ۲۲۰ تن مرغ گرم در روزهای قبل در استان توزیع شده و از روز شنبه هم ۲۶۰ تن مرغ گرم در استان توزیع شد که ۴۰ تن مازاد برنیاز روزمره استان است و امیدواریم به زودی با کاهش تب خرید شهروندان این موضوع حل شود.
وی با اشاره به اینکه تولید و توزیع حتی بیشتر از مواقع عادی است از شهروندان خواست تا از خرید و ذخیره سازی اضافه مرغ در منازل خودداری کنند چرا که تولید به میزان کافی انجام می شود.
به گزارش ایرنا آذربایجان غربی قطب تولید مرغ کشور با ۷۶۰ مرغداری و چندین زنجیره بزرگ است. کمترین چالش و التهاب در بازار عرضه و تقاضا در این استان موجب برهم خوردن تعادل بازار در شمال غرب کشور می شود.
ضعف در بازرسی ها، کاهش جوجه ریزی در مهرماه و کیفیت نامطلوب دان طیور و سودجویی دلالان موضوعی است که این روزها دست به دست هم داده اند و به رغم تولید فراوان اجازه نمی دهند تا بازار تنظیم و به روال عادی خود باز گردد.
نظر شما