تاراج بذر بلوط

یاسوج - ایرنا - بخش عمده ای از بذرهای تولید شده در بلوطستان های کهگیلویه و بویراحمد به مصرف انسان و دام می رسد موضوعی که ادامه حیات ارزشمندترین گونه گیاهی این استان را تهدید می کند.

به گزارش ایرنا، بلوطستان های این خطه از سرزمین زاگرس که سالهاست زخمی آسیب هایی چون خشکسالی، ریزگردها و آلاینده‌ها، چرای بی‌رویه دام، آفات و بیماری‌ها، توسعه معادن و راه‌ها، اجرای پروژه‌های عمرانی در دل جنگل‌ها، بالا رفتن سن و عدم زادآوری جنگل‌ها، قاچاق چوب و زغال بلوط و آتش سوزی است به شدت نیازمند زادآوری برای ادامه زندگی است که همین موضوع باعث نگرانی کارشناسان شده است.

دامداران با توجه به گرانی خوراک دام، دانه‌های بلوط را در پاییز جمع‌آوری می‌کنند و به عنوان تغذیه جایگزین در زمستان به دام‌ها می‌دهند که علاوه بر خواص غذایی بسیار، برای سلامت دام‌ها نیز مفید است.

تاراج بذربلوط و آینده مبهم بلوطستان های کهگیلویه و بویراحمد

مردم مناطق حوزه زاگرس از میوه بلوط هم بصورت خام و هم بصورت پخته استفاده می کنند در این استان از میوه بلوط نان محلی بلوط (کلگ) تهیه کرده و با انواع غذاها بویژه آبگوشت،کله پاچه، ماست و دوغ صرف می شود و همچنین پوسته درونی بلوط (جفت) که جنبه دارویی دارد از این پوسته در صنایع رنگرزی نیز استفاده می شود،البته بخشی از میوه های بلوط استان در شهرها به دست دوره گردها به فروش میرسد.

کارشناسان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه هر هکتار جنگل می‌تواند ۶۸ تن غبار را جذب کند می گویند جنگل ها به ویژه گونه ارزشمند بلوط از نظر حفظ آب، جلوگیری از فرسایش خاک و تاثیرات آب و هوایی دارای اهمیت هستند تاکید می کنند که این کارکرد ها تلاش برای حفظ نشاط آنان را بیشترکرده است.

گستره جنگل های بلوط کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت که از مساحت ۸۷۳ هزار هکتاری جنگل های استان ۶۰۰هزار هکتار آن گونه ارزشمند بلوط است.

عملکرد هر درخت بلوط در سال بین ۵۰ تا ۸۰ کیلوگرم میوه بلوط است که برداشت آن بیشتر توسط ساکنان بومی و به روش های سنتی انجام می شود.

تاراج بذربلوط و آینده مبهم بلوطستان های کهگیلویه و بویراحمد

سعید جاوید بخت افزود: سالیانه ۷۵هزار تن بذر بلوط درجنگل های کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود که بخش عمده ای از آن به مصرف خوراک انسان و دام می رسد.

وی با اشاره به اینکه بذر بخشی از چرخه زندگی درختان جنگلی است به طوری که بذرها باید در جنگل ها بمانند تا درتان جدید رویش کند عنوان کرد:مصرف بذرهای بلوط چرخه زادآوری درجنگل های استان را تهدید می کند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: البته دولت در چند دهه اخیر تاکنون برای کمک به حفظ رویشگاه های جنگلی استان اقدام به کاشت درختان جنگلی از جمله بلوط کرده اما با این وجود حفظ جنگل های استان نیازمند ادامه چرخه زادآوری است.

جای خالی قوانین

کارشناس جنگلداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت:پیشگیری از استفاده از بذرهای بلوط با موانع قانونی همراه است به طوری که منابع طبیعی ابزار قانون محکمی برای عملیاتی کردن مقابله با برداشت کنندگان آن ندارد.

جواد رحیمیان تاکید کرد:اجرای برخی طرح های عمرانی در دل جنگل های بلوط از دیگر تهدیدهای مهم این ثروت های خدادادی است.

کارشناس جنگلداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه برای ساخت جاده چرام به طسوج ۶۰۰ اصله درخت بلوط این منطقه قطع شده روند تخریب جنگل های بلوط استان برای طرح های عمرانی را نگران کننده خواند.

تاراج بذربلوط و آینده مبهم بلوطستان های کهگیلویه و بویراحمد

وی با یادآوری اینکه جنگل‌های بلوط به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی و ظرفیت‌های اکوتوریستی دارای اهمیت منحصر به فردی هستند تاکید کرد که حفاظت از درختان بلوط در برابر بیماری‌ها و آفات امری ضروری است.

رحیمیان خاطرنشان با اشاره به اهمیت جنگل های بلوط در پایداری خاک، پیشگیری از خسارت های سیلاب های ویرانگر و زیبایی طبیعت استان خواستار افزایش اعتبارات احیای جنگل های بلوط کهگیلویه و بویراحمد شد.

راهکار چیست؟

رحیمیان عنوان کرد:هر چند برنامه های مختلفی از جمله کاشت ۱۵ میلیون درخت جنگلی در قالب طرح ملی یک میلیارد درخت در کهگیلویه و بویراحمد حال اجراست اما به علت اینکه سرعت احیای جنگل های بلوط استان در مقایسه با سرعت زوال آن کند است تلاش بیشتر برای احیای گونه بلوط در استان به ویژه تخصیص اعتبارهای ویژه ضروری به نظر می رسد .

وی با اشاره به اینکه براساس قوانین جهانی رها کردن دام در جنگل ها ممنوع است تاکید کرد که پیشگیری از رهاسازی دام ها در جنگل ها که پیامد آن مصرف میوه بلوط است مساله مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

رحیمیان ابراز کرد: برای تحقق پیشگیری از ورود دام به جنگل ها می توان از ابزارهای قانونی یا آگاهی بخشی درباره کارکردهای جنگل ها بهره گرفت.

استان کهگیلویه و بویراحمد ۸۷۴ هزار هکتار جنگل دارد که بیش از ۵۰ گونه درختی و درختچه ای دارد که ۷۰ درصد جنگل های استان را ، درخت بلوط پوشش می دهد و در سال گذشته، ۲۶هزار هکتار از جنگل های بلوط استان درگیر آفت برگ‌خوار بلوط شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha