شرکت‌های زیان‌ده چالش صندوق‌های بازنشستگی هستند

تهران- ایرنا- رئیس دبیرخانه شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی گفت: یکی از مهمترین چالش‌های بخش سرمایه صندوق‌های بازنشستگی، وجود شرکت‌های زیان‌ده است.

به گزارش ایرنا، علیرضا عسگریان روز پنجشنبه در حاشیه برگزاری دوره آموزشی بیمه های اجتماعی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در این دوره آموزشی ابتدا مفاهیم بیمه های اجتماعی مرتبط با صندوق های بازنشستگی تعریف و سپس گزارشی از وضعیت صندوق های بازنشستگی ارائه شد. بر اساس آمار صندوق های بازنشستگی، حدود ۷۵ درصد کشور مرتبط با صندوق های بازنشستگی هستند.

وی یادآور شد: تعداد افراد تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی به ۴۶ میلیون و ۴۲۰ هزار و ۵۵۳ نفر می رسد که معادل ۵۵ درصد جمعیت کل کشور است. همچنین پنج میلیون و ۷۸۹ هزار و ۸۲۲ نفر عضو صندوق بازنشستگی کشوری، ۶ میلیون و ۶۳۰ هزار و ۲۸۸ نفر عضو بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر، سه میلیون و ۷۲ هزار و ۸۳ نفر عضو بیمه نیروهای مسلح و یک میلیون و ۶۳۵ هزار و هشت نفر عضو دیگر صندوق ها هستند.

عسگریان اظهار داشت: همچنین در این دوره شاخص هایی از جمله نرخ جایگزینی (نرخ جایگزینی بیش از ۱۰۰ درصد) و نسبت پشتیبانی (بیشتر صندوق ها نسبت پشتیبانی کمتر از سه دارند که وضعیت مناسبی نیست) و دیگر مولفه های مهم در این صندوق ها و وضعیت بودجه ای آنها بررسی شد که نشان از وضعیت بحرانی این صندوق ها در تامین نقدینگی و انجام تعهدات آتی می دهد.

رئیس دبیرخانه شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی گفت: برای مثال نسبت مصارف به منابع نقدی در سازمان تامین اجتماعی و صندوق کشوری، به ترتیب برابر با ۱۲۲ و ۲۷۰ در سال ۱۴۰۱ بوده که نشان از کسری صندوق ها دارد و این در حالی است که بخشی از این کسری در سازمان تامین اجتماعی و بخشی دیگر به دلیل ایفا نشدن تعهدات دولتی در پرداخت بدهی خود به صندوق ها تشدید شده و وجود قوانین هزینه زا، بار مالی این صندوق ها را در سالیان مختلف تا ٤٠ درصد افزایش داده که به طور کامل صندوق ها را به سمت ناپایداری مالی برده است.

وی با بیان اینکه در کنار این موضوعات وضعیت اقتصادی و سرمایه گذاری در صندوق های بازنشستگی بررسی شد، افزود: از مهمترین چالش های بخش سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی می توان به وجود شرکت های زیان‌ده که به این صندوق ها واگذار شده است، اشاره کرد.

عسگریان ادامه داد: نبود سرمایه گذاری مجدد این صندوق ها به دلیل پرداخت مستمری به بازنشستگان، مشکلات مدیریتی و وجود حوزه های مختلف بدون ارتباط زنجیره ای بین شرکت های ذیل صندوق ها، از دیگر چالش های این صندوق هاست.

رئیس دبیرخانه شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی گفت: در ادامه این دوره آموزشی وضعیت نظام چندلایه بیمه و صندوق های بازنشستگی در دیگر کشورها مورد بررسی قرار گرفت و به لزوم ایجاد نظام های بیمه های مستمری پایه با استفاده از مالیات و بیمه های مکمل و صندوق های بیمه اختیاری اشاره شد.

وی اضافه کرد: از طرفی بندهای مرتبط با صندوق های بازنشستگی در برنامه هفتم بررسی شد که از چالش برانگیزترین این مواد می توان به افزایش سن بازنشستگی، متناسب سازی حقوق بازنشستگان، دریافت حق بیمه سازمان تامین اجتماعی توسط سازمان امور مالیاتی و واگذاری شرکت های ذیل صندوق های بازنشستگی اشاره کرد.

عسگریان تاکید کرد: هر تغییری در منابع و مصارف صندوق های بازنشستگی مستلزم بررسی و انجام محاسبات بیمه ای است تا این منابع بین نسلی دچار مشکل نشود.

شرکت‌های زیان‌ده چالش صندوق‌های بازنشستگی هستند

رئیس دبیرخانه شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی اعلام کرد: در بخش درمان و سلامت نیز به ساختار حکمرانی سلامت در جهان، بیمه سلامت در ایران و جهان و آسیب شناسی نظام بیمه درمان و سلامت در ایران اشاره شد و در بخش چالش ها، ابهام در حوزه های نظام سلامت کشور، نبود ارتباط بین رشد هزینه های درمان و درآمد و سهم پایین بیمه ها در نظام سلامت مورد توجه واقع شد.

وی با اشاره به بررسی وضعیت صندوق های بازنشستگی و ارتباط آن با محیط کلان اقتصادی در این دوره، اذعان داشت: تورم حاصل شده از کسری این صندوق ها و اثر آن بر نظام بانکی و بودجه عمومی کشور می تواند عواقب جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد و تغییرات نرخ ارز و تورم می تواند اثرات پررنگی بر سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی بگذارد.

عسگریان افزود: میزان مستمری پرداختی به بازنشستگان و حقوق و دستمزد کارکنان دولت، در مجموع سهم ٤٥ درصدی از بودجه بدون استقراض دولت را دارد و سهم مستمری پرداختی نزدیک به ۱۷ درصد بودجه عمومی بدون استقراض و سهم مستمری پرداختی و پرداخت های تعهدی به صندوق های بازنشستگی نزدیک به ۳۰ درصد بودجه عمومی در سال ۱۴۰۲ است.

این دوره آموزشی در ۲ بازه زمانی ۱۳ و ۱۴ دی و ۲۰ و ۲۱ همین ماه در سازمان تامین اجتماعی کشور برگزار شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha