به گزارش خبرنگار ایرنا، در حالی نخستین محموله مرکبات مازندران به کشور روسیه سوم آبان ماه با کشتیرانی دریای خزر از طریق بندرامیرآباد در شرق استان به همسایه شمالی ایران صادر شد که با تکمیل زیر ساخت رونق تجارت بین ایران و روسیه زمینه افزایش صادرات مرکبات از مازندران فراهم شد و در زمان فعلی صادرات این محصول به نقطه جوش رسیده است.
سفر استاندار مازندران به روسیه که اوایل تیرماه سال جاری با همراهی تیم اقتصادی و بخش خصوصی انجام شد زمینه عقد قراردادهای مختلف صادرات به روسیه فراهم شد و این خط صادراتی سیر تکاملی خود را طی و به نقطه مطلوب در زمان فعلی رسیده است.
آغاز فعالیت هشت کامیون مجهز به یخچال که انتقال محصولات ایرانی را از بندر سالیانکا به نقاط مختلف روسیه منتقل می کند، نقطه عطفی در رونق صادرات این محصول از مازندران به روسیه است.
امکانات جدید سردخانه ای با تجهیزات کامل فرصت صادرات انواع میوه، مرکبات و محصولات کشاورزی فاسد شدنی از ایران به مقصد بندر سالیانکا آستراخان را فراهم کرده است.
بر این اساس، بندر ایرانی و روسی سالیانکا در ابتدا با هدف بندر صادرات محور (غلات، چوب و روغن) از روسیه به ایران در نظر گرفته شده بود اما با انجام اقدامات زیرساختی گسترده طی ۲ سال گذشته، این بندر که بزرگترین بندر شهر آستراخان روسیه است، قادر است همزمان به عنوان بندر صادرات کالاهای مورد نیاز به ایران و همچنین کالاهای صادراتی از جمهوری اسلامی ایران به روسیه از جمله مرکبات مورد استفاده قرار گیرد.
در بین بنادر آستراخان تنها بندری که دارای کریدور سرد است، بندر ایرانی - روسی سالیانکا است و این بندر در آینده قادر خواهد بود فعالیت خود در خصوص افزایش صادرات مرکبات و صیفی جات از ایران به روسیه و همچنین افزایش مبادلات در چهارچوب کریدور شمال - جنوب را افرایش دهد.
از اوایل آبان ماه سال جاری تا کنون حدود ۹۰ هزار تن انواع مرکبات از مازندران صادر شد و این صادرات با شتاب بیشتر در حال انجام است.
مسوولان جهاد کشاورزی مازندران با توجه به افزایش کیفیت مرکبات تولیدی مازندران که در ۲ سال اخیر انجام شد، حدود نیم میلون تن از مرکبات این استان را قابل صادرات می دانند.
استفاده از ظرفیت فناوری های نوین دانش بنیان و نخبگان دانشگاهی سبب شد که مرکبات مازندران در مسیر تولید کیفی با رقابت پذیری به بازارهای جهانی راه یابد.
حفظ جایگاه فعلی صادرات از دغدغه های جدی مسوولان و کارشناسان مربوط است که ارسال محصول بی کیفیت به روسیه و کشورهای دیگر به فرایند تجارت کشور ضربه خواهد زد.
در سال زراعی جدید حدود ۹۰ هزار تن انواع مرکبات از مازندران صادر شد که مسوولان مربوطه بر این باور هستند این ظرفیت می تواند تا ۵۰۰ هزار تن در سال هم افزایش یابد.
ظرفیت نیم میلیون تنی
در این پیوند سرپرست جهاد کشاورزی مازندران بیان داشت: در حال حاضر نیم میلیون تن از تولیدانواع مرکبات مازندران ظرفیت صادرات دارد.
بابک مومنی اظهار داشت: دیگر زمان آن فرا رسید تا از تولید ارقام قدیمی و عرضه ی فله ای مرکبات عبور کنیم و تولید محصول کیفی را در دستور کار قرار دهیم.
وی با بیان این مطلب که هر چند در یک دهه گذشته با تلاش کارشناسان، جهاد کشاورزی، اصلاح باغ و ارقام مرکبات در دستور کار قرار گرفت، بیان کرد: در حال حاضر شکاف تولید سنتی به حرفه ای زیاد است که باید رفع شود.
وی تصریح کرد: با تلاش های صورت گرفته مرکبات مازندران مسیر خود را برای بازارهای صادراتی پیدا کرد و باید این جایگاه را حفظ و آن را ارتقاء دهیم.
مومنی افزود: صادرکنندگان ما هم به این درجه از آگاهی رسیدند که صادرات محصولات کیفی تضمینی برای تجارت در سال های پیش رو خواهد بود.
سرپرست جهاد کشاورزی مازندران اظهار داشت: افزایش ۳.۵ برابری صادرات نارنگی و ۳۰ درصدی صادرات کیوی در سالجاری نسبت به سال گذشته نشان از ظرفیت مطلوب صادرات مرکبات مازندران دارد.
بهره مندی از فناوری نوین
همچنین استاندار مازندران بیان کرد: اگر خواهان حفظ جایگاه صادرات مرکبات مازندران در منطقه مطلوب هستیم باید بهره مندی از فناوری های نوین را در دستور کار قرار دهیم.
سید محمود حسینی پور اظهار داشت: با توجه به ظرفیت ممتاز نخبگان دانشگاهی به خصوص دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری که به صورت تخصصی می تواند، کمک کار باشد، کشاورزان و صادرکنندگان باید از این ظرفیت علمی بهره مند شوند.
وی با بیان این مطلب که باغداران و تجار ما به این جمع بندی رسیده اند که بهره مندی از ظرفیت کارشناسان دانشگاهی اثر بخش است، افزود: بهره گیری از ظرفیت دانش بنیان نه تنها کیفیت محصول را ارتقاء می دهد بلکه میزان تولید را افزایش خواهد داد.
نماینده عالی دولت در مازندران گفت: در سفر اوایل تیرماه به روسیه که به همراه جمعی از مدیران و فعالان اقتصادی مازندران صورت گرفت، زمینه ی صادرات مرکبات به روسیه هموار شد.
این مقام مسوول تصریح کرد: صادر کنندگان باید حساسیت های مصرف کننده را مد نظر قرار داده و بر اساس ذائقه ی آنها مرکبات کیفی و مشتری پسند را در ریل صادرات قرار دهند.
به گزارش ایرنا، زمان برداشت پرتقال در مازندران که تامسون مهمترین رقم آن به شمار میآید از نیمه آبان آغاز میشود. میانگین برداشت محصول از هر هکتار باغ مرکبات در مازندران ۳۰ تا ۳۵ تن است.
طبق آمارهای رسمی، مجموع باغهای مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند.
همچنین از مجموع باغهای مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.
مازندران با دارا بودن ۱.۵ درصد از اراضی باغی و ۲.۵ درصد اراضی کشاورزی کشور سالانه بیش از هشت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید میکند که ۱۰ درصد ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
مازندران سه بندر شامل بنادر امیرآباد بهشهر، منطقه ویژه اقصتادی نوشهر و فریدونکنار است.
منطقه وِیژه اقتصادی بندر نوشهر با بیش از ۸۰ سال به گستره ۸۸ هکتار و دارا بودن ۱۱ پست اسکله تجاری و خدماتی و تجهیزات مدرن بندری و دریایی از ظرفیت مناسبی برای تخلیه و بارگیری انواع کالا ها و پذیرش کشتی های تجاری با ظرفیت بالغ بر ۶ هزار و ۵۰۰ تُن برخوردار است.
اداره کل بنادر و دریانوردی مازندران در منطقه ویژه اقتصادی نوشهر مستقر است و بندر فریدونکنار هم زیر مجموعه این اداره کل است.
بندر فریدونکنار حدود ۵۵ هکتار وسعت دارد و به عنوان نخستین بندر خصوصی شمال کشور در پی گسترش مبادلات بازرگانی با کشورهای حاشیه دریای خزر به شمار میرود.
این بندر از طریق جاده های هراز و فیروزکوه نزدیکترین بندر به مرکز کشور بوده و عمده فعالیت آن به عنوان بندر چند منظوره در زمینه تخلیه و بارگیری فراورده های نفتی، غلات و کالاهای عمومی است و با ۲ پست اسکله سالانه ظرفیت بارگیری و تخلیه حدود ۷۰۰ هزار تن کالا را دارد.
شهر بندری نوشهر در فاصله ۲۰۰ کیلومتری پایتخت قرار دارد. بندر نوشهر در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۰ با تصویب مجلس شورای اسلامی به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل شد.
نظر شما