آسیب خاموش دیابت و فشار خون در سایه سبک زندگی نامناسب + فیلم

سمنان - ایرنا - مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان گفت: دیابت و فشارخون بالا ارتباط مستقیم با استرس، کم‌تحرکی و اضافه وزن دارد و رعایت توصیه‌های پزشکی از جمله ورزش، اصلاح سبک زندگی و مصرف دارو قابل کنترل است و بی‌توجهی به این بیماری‌ها می‌تواند از عوامل خطر ابتلا به نارسایی کلیه، سکته قلبی و مغزی باشد.

محمدناصر رهبر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شیوع بیماری فشار خون و دیابت طی سال‌های اخیر رو به افزایش است و ترویج فرهنگ تغذیه سالم و کاهش مصرف غذای ناسالم، افزایش فعالیت بدنی و کاهش کم تحرکی از عوامل موثر در پیشگیری از چاقی است.

«احتمال دیابت» به قند خون بالای ۱۲۶ و «احتمال پرفشاری خون» عدد ۱۴۰ روی ۹۰ میلیمتر جیوه یا به اصطلاح ۱۴ روی ۹ به بالا محسوب می شود.

وی با بیان اینکه سن ابتلا به فشار خون و دیابت به عنوان بیماری‌های غیر واگیر پایین آمده است، ادامه داد: این بیماری‌ها از عوامل خطر ابتلا به دیگر بیماری‌های غیرواگیر مانند بیمارهای قلبی و عروقی است.

وی اضافه کرد: ابتلا به قند خون بالا و چربی خون بالا ارتباط مستقیم با استرس، اضافه وزن و چاقی دارد و می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به نارسایی کلیه، سکته قلبی و مغزی باشد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان گفت: شهروندان برای تشخیص و درمان فشار خون بالا و دیابت باید به پزشک مراجعه کنند و ورزش و تحرک را جزو برنامه‌های روزانه خود قرار دهند.

به گفته وی، سه عامل شامل سن، جنس و ژنتیک در ابتلا به دیابت و فشارخون موثر است و با تحت مراقبت پزشک بودن و عمل به توصیه‌ها می‌توان این بیماری‌های غیرواگیر را کنترل کرد.

حواسمان به وزن و عادت غذایی باشد

وی اظهار کرد: اگر افراد با توجه به وزن، تحرک، عادت غذایی و ژنتیک، مستعد ابتلا به دیابت و فشارخون بالا باشند، باید مراقبت پزشکی، رژیم غذایی سالم و تحرک را به منظور حفظ سلامت خود مدنظر داشته باشند.

رهبر تصریح کرد: دغدغه مهم در بیماری‌های فشارخون بالا و دیابت پنهان بودن بیماری است و طی مدت طولانی فرد مبتلا بی‌خبر است و در این دوره پنهان دچار عوارض قلبی، چشمی، کلیوی می‌شود و به همین دلیل مراجعه به پزشک بهترین اقدام پیشگیرانه محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: اگر افراد طبق بررسی‌ها و شرکت در غربالگری متوجه شدند میزان قند خون و فشارخون آنان طبق استاندارد نیست، باید برای درمان به پزشک مراجعه کنند و تغییر سبک زندگی نیز مورد توجهشان باشد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان افزود: به طور معمول ۱۵۰ دقیقه در هفته و یا به بیانی دیگر دست کم روزانه ۳۰ دقیقه ورزش برای سلامت بدن ضروری است و البته ورزش باید به گونه‌ای باشد که فرد دچار تعریق و تغییر ضربان قلب شود.

وی تصریح کرد: برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، فشارخون بالا و بیماری‌های قلبی و عروقی و کلیوی باید آحاد جامعه آگاهی خود در زمینه بیماری غیرواگیر را بالا ببرند و چنانچه مبتلا به دیابت و فشارخون هستند، این بیماری‌ها را جدی بگیرند.

تاثیرات منفی استرس و خواب ناکافی

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان تاکید کرد: استرس، خواب ناکافی و اضافه وزن از عوامل مهم ابتلا به فشارخون بالا و دیابت است و تعییر سبک زندگی و خواب کافی (هشت ساعت در شبانه‌روز) در کنترل فشارخون موثر است.

بنا به اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۸۳ درصد از کل مرگ و میرهای بیمارستانی مربوط به بیماری‌های غیرواگیر است، سالانه مرگ ۳۰۰ هزار نفر به دلیل بیماری‌های قلبی و عروقی است و ۳۲ درصد افراد بالای ۱۸ سال فشار خون بالا دارند. ۶۰ درصد نیز از فشارخون خود بی خبرند و ۳۰ هزار مرگ در سال به خاطر دیابت در کشور اتفاق می افتد.

طبق طرح استپس سال ۲۰۲۱ شیوع فشار خون ۳۶ درصد جمعیت زیر پوشش دانشگاه علوم‌پزشکی استان سمنان درگیر فشار خون بالا هستند و استان سمنان از لحاظ فراوانی ابتلا به فشار خون بالا در رتبه هفتم کشور قرار دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کنترل پیشگیرانه فشارخون بالا، از بروز بیماری‌های جسمانی مانند سکته‌های قلبی و مغزی و نارسایی‌های کلیوی در آینده، جلوگیری خواهد کرد و چنانچه فردی به فشارخون بالا مبتلا باشد و درمان و داروی مناسب استفاده نکند، به بیماری‌های دیگری مبتلا می‌شود که ممکن است جان فرد را به خطر انداخته و از طرفی، هزینه‌های بسیار زیادی را برای نظام سلامت، بیمه‌ها و خانواده‌ها به بار آورد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha