به گزارش ایرنا، روزنامه عرب نیوز امروز شنبه گزارش داد که از زمان آغاز حملات اسرائیل علیه فلسطینیها (پس از ۷ اکتبر/۱۵ مهر) بسیاری از شهروندان مالزی خرید محصولات از شرکتهای غربی که به تلآویو کمک نمودند را متوقف کردهاند.
آخرین برندی که در این کشور با اکثریت مسلمان آسیای جنوب شرقی به طور علنی چنین بحرانی را تایید کرد استارباکس بود؛ شرکت مادر آن «برجایا فودز»، تحریمها را عامل کاهش نزدیک به ۴۰ درصدی درآمد خود اعلام کرد.
گزارشی در بورس اوراق بهادار مالزی در نیمه فوریه نشان میدهد که درآمد این شرکت ۳۸.۴۷ میلیون دلار برای سه ماهه آخر سال گزارش شده که از ۶۲.۲۳ میلیون دلار نسبت به بازه زمانی سال قبل بسیار کمتر است.
استارباکس مالزی یک هفته بعد از آن در یک پست اینستاگرامی ادعا کرد که تحریم منجر به اقدامهای خشونتآمیز در برخی از ۴۰۰ فروشگاه آن شد که طی آن برخی از کارکنانش مورد حمله قرار گرفتند.
هفته گذشته این شرکت با صدور بیانیهای اعلام کرد که هیچ فروشگاهی در اسرائیل (سرزمینهای اشغالی) ندارد و حمایت مالی به ارتش یا دولت آن ارائه نمیدهد.
اما تکذیب ارتباط با رژیم صهیونیستی خشم مالزیاییها در شبکههای اجتماعی را فروکش نکرد و کاربران از این شرکت خواستند تا یک موضع بدون ابهام را اتخاذ نماید.
استارباکس به عنوان یکی از اهداف رسمی جنبش «بایکوت، عدم سرمایهگذاری و تحریم» (BDS) که خواستار فشار اقتصادی و تجاری علیه رژیم صهیونیستی است، ذکر نشده اما چندین پست فیس بوک این جنبش محتوایی مربوط به تحریم این شرکت به اشتراک گذاشته است.
تحولات مربوط به استارباکس در مالزی به دنبال آن اتفاق افتاد که رستوران زنجیرهای مکدونالدز به علت کاهش درآمد و تعدیل نیرو خواستار ۱.۲۶ میلیون دلار خسارت از BDS مالزی شد. چند برند معروف دیگر که جنبش BDS مالزی آنها را در فهرست قرار داده، شرکتهای برگر کینگ (Burger King)، پوما (Puma)، ایربیاندبی (Airbnb) و مکدونالدز (McDonald’s) هستند.
در حالی که نمایندگان جنبش BDS در ۱۸ مارس (۲۸ اسفند) در دادگاه مالزی با مک دونالدز روبرو خواهند شد، محمد نظری اسماعیل، رئیس این جنبش در مالزی به عرب نیوز گفت که آنها قصد ندارند از به چالش کشیدن این شرکت عقب نشینی کنند.
وی بیان کرد که این گروه تنها در راستای خواستههای جنبش جهانی، یعنی توقف استعمار سرزمین فلسطین توسط اسرائیل، پایان دادن به تبعیض علیه شهروندان فلسطینی و دادن حق بازگشت به آوارگان فلسطینی، به کارزار تحریم خود پایان میدهد.
نظری گفت: ما قصد نداریم کارزار خود برای تحریم مکدونالد را متوقف کنیم، زیرا این شرکت به سربازان اسرائیلی غذا میدهد. ما همچنان خواستار تحریم اسرائیل و شرکتهایی هستیم که با جنایات و بیعدالتیهای آن همدست هستند.
مالزی هیچ روابط رسمی با رژیم صهیونیستی ندارد، مدتهاست که از حقوق فلسطینیها و مبارزه آنها برای آزادسازی حمایت میکند و از ورود صهیونیستها به خاک خود ممانعت میکند.
در ماه دسامبر، این کشور آسیای جنوب شرقی از پهلو گرفتن کشتیهای صهیونیستی و وابسته به رژیم صهیونیستی در بنادر خود جلوگیری کرد.
حملات هوایی رژیم صهیونیستی از ماه اکتبر (آبان ماه) تاکنون منجر به شهادت بیش از ۳۰ هزار نفر در غزه شده که اکثریت آنها زنان و کودکان هستند. بیش از ۷۰ هزار فلسطینی مجروح و هزاران نفر دیگر زیر آوار مفقود شدهاند.
نظر شما