به گزارش ایرنا، غازها، فلامینگوها، آبچلیکها، باکلانها و حواصیلها از جمله پرندگان مهاجری هستند که برای در امان ماندن از گزند سرمای فصول سردسال به تالاب ها و آب بندان های مازندران می آیند و چند ماه را در این خطه از شمال کشور سپری می کنند.
میل و گرایش این پرندگان برای آمدن به استان تحت الشعاع شرایط فضای منطقه ای دارد که قرار است در آن فرود بیایند از جمله مهمترین آنها میزان آبگیری تالاب ها و آبگیرهایی همچون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گلپل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.
آبگیری مناسب و خوب آب بندان ها و آبگیرها باعث فراهم شدن محیط مناسب رشد و نمو مساعد گونه های جانوری و حشرات و گونه های گیاهی می شود که به عنوان بسته تغذیه ای پرندگان زمستان گذران به شمار می روند.
مازندران علاوه برتالاب بین المللی میانکاله و ۲ تالاب فریدونکنار و کیاسر ۹۱۵ قطعه آب بندان به مساحت حدود ۱۸ هزار هکتار دارد و مناسب ترین زیستگاه برای پرندگان مهاجر محسوب می شوند. بیشتر پرندگان مهاجر برای زمستان گذرانی روزهای سردسال را در تالاب میانکاله بهشهر سپری می کنند.
توضیحات بالا بخشی از سخنان رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران در تشریح وضعیت فضای زمستان گذارنی پرندگان مهاجر در این استان است که آب را اصلی ترین عامل برای زیست این نوع پرندگان ذکر کرده است.
در حالی این موضوع با اهمیت برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر وجود دارد که مازندران به غیر از روزهای اخیر وضعیت بارش نه چندان خوشایندی را پشت سر گذاشته است به استناد داده های مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور میانگین بارش دریافتی دیماه ١٤٠٢ در مازندران ۴۱.۸ میلی متر بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که ۲۱.۷ میلی متر بوده، ۹۲.۶ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه بلندمدت که ۴۹.۵ میلی متر بوده، ۱۵.۶ درصد کاهش داشت. همچنین مقایسه بارش دیماه سال جاری شهرستانهای استان نسبت به مشابه بلندمدت نشان می دهد که در چهار شهرستان کلاردشت، تنکابن، رامسر و چالوس به ترتیب با ۵۵.۳، ۳۸.۱، ۳۷.۵ و ۲۷.۶ درصد افزایش بارش مواجه بوده اند و سایر شهرستان های نیز با کاهش بارش مواجه بوده اند که بیشترین کاهش در بابلسر، فریدونکنار، محمودآباد، سیمرغ، سوادکوه شمالی، آمل، جویبار، بهشهر به ترتیب با ۶۵.۵، ۶۴.۴، ۵۴.۵، ۴۶.۵، ۴۵.۹، ۴۱.۳، ۳۸.۸ و ۳۵.۷ درصد اتفاق افتاد.
درصد تامین بارش سال آبی منتهی به دیماه سال ۱۴۰۲ در مازندران ۳۹.۷ درصد بارش سال آبی بوده که کمتر از مقدار بارش در مدت مشابه بلندمدت بوده است، میانگین بارش بلندمدت استان ۴۰.۹ درصد بوده است.
با این تفاسیر در خصوص شرایط نامناسب بارش ها و کم بارشی در فصول سرد سال و ماندگاری هوای گرم در استان، پیش بینی کارشناسان امر مبنی بر حضور کمتر پرندگان مهاجر در این استان محقق نشد و طبیعت سرشار از نعمت مازندران میزبان پرندگان مهاجر بیشتر بوده است.
رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه مهاجرت پرندگان زمستان گذر از اواخر بهمن ماه آغاز شده است، گفت که این روند مهاجرت پرندگان تا اواسط اردیبهشت ماه ادامه دارد.
کوروس ربیعی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۲۰۰ هزار بال پرنده از ۸۰ گونه برای زمستان گذرانی در تالاب ها و آببندان های مازندران فرود آمدند.
وی ادامه داد: این میزان فرود و حضور پرندگان مهاجر در مازندران در مقایسه با پارسال از نظر تنوع پرندگان تفاوتی نداشته است اما از نظر تعداد چهاردرصد رشد دارد.
رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران گفت: پرندگان زمستان گذر از اواسط شهریورماه در تالاب ها و آببندانهای مازندران فرود آمدند تا از سوز سرمای زمستانه مبدا مهاجرت خود در امان بمانند.
وی توضیح داد: مبدا مهاجرت این پرندگان زمستان گذر غالبا از مناطق سردسیر آسیای میانه، غرب و شمال سیبری است که برای چند ماه در مازندران حضور دارند.
به گفته ربیعی اکنون بعد از پایان زمان زمستان گذرانی زمان مهاجرت این پرندگان و بازگشت به مبدا است که در حال حاضر قوها نخستین پرندگانی هستند که مهاجرت خود را آغاز کرده اند.
وی ادامه داد: زمان مهاجرت پرندگان زمستان گذر از مازندران به مبدا مهاجرت و مسافت آن بر می گردد و پرندگانی که می بایست مسافت های طولانی تر را طی کنند زودتر از مابقی پرندگان پرواز می کنند.
نظر شما