به گزارش روز شنبه ایرنا، کشت سیب زمینی همه ساله به شکل انتظاری در اواخر زمستان و اوایل بهار در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی انجام شده و محصول کشت شده، با مساعدتر شدن هوا، جوانه زده و رشد میکند.
دو نوبت آبیاری کمتر و نیز برداشت زودهنگام محصول از جمله مزیتهای کشت زودهنگام سیب زمینی در اردبیل است و پیشبینی میشود که با توجه به فروش نرفتن بخش زیادی از محصول سیب زمینی اردبیل در سال زراعی گذشته، امسال مقداری از سطح زیر کشت این محصول در استان کاسته شود.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل روز شنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا با اشاره به برنامهریزی برای کشت سیب زمینی در ۱۹ هزار و ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی استان اظهار کرد: برای کاشت این میزان سیب زمینی در استان حدود ۷۰ هزار تن بذر از نوع مینی تیوبر، مینی تیوبر اس، سوپر الیت، الیت، گواهی شده آ و گواهی شده ب مصرف می شود.
غفور آقایی، ۹۵ درصد محصول سیب زمینی کشت شده در استان اردبیل را از رقم آگریا و مابقی را از ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا ذکر کرد و افزود: کشاورزان در تهیه بذر مرغوب به قیمت مناسب دچار مشکل هستند.
وی به کشاورزان سیب زمینی کار استان اردبیل توصیه کرد که در کاشت محصول خود عجله نکنند و برای کاشت محصول خود با کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی مشاوره کرده و به توصیههای فنی آنها توجه کنند.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل افزود: پیشبینی میشود امسال نیز همچون سالهای گذشته کشاورزان سیب زمینی کار برای جلوگیری از اتلاف زمین و آبیاری آسان و با کمترین میزان مصرف آب، از روش آبیاری با نوار تیپ استفاده کنند.
به گزارش ایرنا، در سال زراعی گذشته محصول سیب زمینی در سطح ۱۹ هزار از اراضی کشاورزی استان کشت شده بود که از این اراضی ۷۷۰ هزار تن محصول برداشت شد.
از این میزان محصول، ۲۰۰ هزار تن نیاز داخلی استان بوده و حدود ۲۵۰ هزار تن آن نیز خوراک کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی است و مابقی محصول نیز به صورت مازاد بر نیاز استان باید به استانهای دیگر و خارج از کشور صادر شود.
نگهداری سیب زمینی مشکل کلیدی تولید این محصول در استان اردبیل به شمار میرود طوری که نبود انبارها و سردخانههای کافی برای نگهداری این محصول در استان اردبیل بسیار مشهود است و تنها برای نگهداری ۱۰۰ هزار تن محصول سردخانه در این استان وجود دارد.
نیمه اسفندماه سال گذشته در پی فروش نرفتن بالغ بر ۴۵۰ هزار تن محصول سیب زمینی اردبیل، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی اقدام به خرید تضمینی محصول با قیمت توافقی کردند ولی سیب زمینی کاران عمده استان اردبیل، این اقدام را دیرهنگام خوانده و در روزهای اخیر نیز نارضایتی خود را از روند خرید عنوان کردند.
با گذشت نزدیک هفت ماه از برداشت محصول سال گذشته، هم اکنون دهها هزار تن محصول سیب زمینی مازاد استان اردبیل آماده انتقال به بازار و صادرات است و کشاورزان و خریداران نیز اعلام میکنند که حدود نیمی از محصول انبار شده فاسد شده و قابلیت مصرف خود را به هر شکل ممکن از دست داده است.
تولید زیاد محصول در بیشتر استانها، قیمت پایین برخی ارقام این محصول و نیز توقف صادرات از مهمترین علل فروش نرفتن محصول سیب زمینی استان اردبیل بوده که در کنار نبود مشوقهای صادرات، الزام صادرکنندگان برای انتقال ارز حاصل از صادرات به داخل و فروش آن به شبکه بانکی دولت با نرخ مصوب و پایین و نیز سخت بودن امکان انتقال منابع ارزی حاصل از صادرات از جمله علل توقف صادرات و فروش نرفتن محصول سیب زمینی اردبیل بوده است.
طبق آخرین آمار موجود، تنها ۲۳ هزار تن از ۷۵۰ هزار تن محصول سیب زمینی تولید شده در استان اردبیل به خارج از کشور صادر شده و این رقم بسیار کمتر از ظرفیت صادرات استان است.
استان اردبیل سال گذشته با تولید بالغ بر ۷۷۰ هزار تن محصول سیب زمینی، رتبه دوم تولید این محصول را در سطح کشور به خود اختصاص داد.
متوسط تولید سیب زمینی در هر هکتار از اراضی کشاورزی استان اردبیل ۴۰ تن در هکتار اعلام شده ولی رکورد تولید ۷۰ تن در هکتار نیز ثبت شده است.
۹۶ درصد ارقام کشت شده سیب زمینی در مزارع استان اردبیل از نوع آگریا و چهار درصد دیگر نیز از ارقام دیگر شامل جلی، بانبا، اسپریت و فونتانا بوده است.
۱۰۰ درصد مزارع سیب زمینی استان اردبیل به صورت مکانیزه کشت میشود و شیوه آبیاری مزارع استان نیز در چند سال اخیر مدرن شده و اغلب به صورت آبیاری با نوار تیپ انجام میشود.
همه ساله حدود ۵۷۰ هزار تن از محصول سیب زمینی استان اردبیل به بازارهای مصرف داخلی در سایر استانهای کشور و نیز به کشورهای همسایه از جمله عراق، جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه صادر میشود.
نظر شما