به گزارش ایرنا، دادگاه آنلاین پدیده جدید در نظام قضایی است که از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات زمینه حضور دو طرف دعوا، وکلایشان و قاضی را فراهم میکند و نیازی به مراجعه حضوری در محاکم نیست.
شرایطی که چند سال پیش ناشی از شیوع ویروس کرونا حاکم شد ضرورت دادرسیهای الکترونیک را بیش از پیش آشکار کرد، از همین رو در استان خراسان جنوبی با فراهم شدن زیرساختهای لازم، از خدمات هوشمند قضایی استقبال گستردهای شد و اثرات بسیار خوبی در جامعه ایجاد کرد.
استفاده از فناوریهای نوین موجب شده که با برگزاری دادگاههای برخط مراجعات حضوری به دادگاهها کم شود که نتیجه آن کاهش اطاله دادرسی، تسریع در خدمات رسانی قضایی، صرفهجویی در وقت و هزینه شهروندان، جلوگیری از انحرافات اداری، کاهش جمعیت دادگاه و از بین بردن محدودیتهای جغرافیایی است.
همچنین در بستر دادرسی الکترونیک مشکلات ناشی از مسافتهای طولانی از بین میرود و این امکان برای افراد فراهم میشود که در هر منطقه، مکان و حتی در هر کشوری در جلسات دادرسی به صورت مجازی و الکترونیک حاضر شوند.
توسعه دادگاههای علنی برخط یکی از گامهای مهم در راستای اجرایی کردن قانون اساسی، سند تحول قضایی و بهره برداری از فناوریهای نوین در ترویج و گسترش دانش حقوقی است که در بسیاری از دادگستریها فزونی یافته است.
دادگستری خراسان جنوبی با راه اندازی طرحهای جهادی، خدمت نوین اما رایگان را در مناطق دورافتاده و محروم ارایه کرده که از این حیث استان در برگزاری دادگاههای آنلاین پیشرو است از طرفی بسیاری افراد بعد از سالها توانسته اند با اعضای خانواده خود از این طریق دیدار و گفت و گو کنند.
ابلاغ الکترونیک ۹۴ درصد اوراق قضایی
رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی با اشاره به سند تحول قضایی گفت: خراسان جنوبی، پیشتاز در دادرسی الکترونیک بوده و به سرعت در حال پیش رفتن به سمت دستگاه قضایی هوشمند هستیم.
حجت الاسلام علی موحدی راد اظهار کرد: ابلاغ الکترونیک ۹۴ درصد اوراق قضایی به مردم، راه اندازی دادگاههای آنلاین و ایجاد سامانه ارتباط تصویری زندانیان با خانواده هایشان برای اولین بار در کشور از جمله این اقدامات در استان است.
وی با اشاره به اینکه گروه جهادی خدمات الکترونیک قضایی رایگان دادگستری استان تاکنون ۹ طرح در مناطق مرزی و دور افتاده اجرا کرده است افزود: در این طرح جهادی، مناطقی انتخاب میشوند که بسیاری از مردم آن علاوه بر اینکه در مناطق مرزی و محروم زندگی میکنند، دارای اطلاعات حقوقی لازم نبوده و برای رسیدن به حقوق قانونی خود باید مسافت زیادی را طی کنند تا به دادگاه شهرستان و بخش یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دسترسی پیدا کنند.
رئیس شورای قضایی استان خراسان جنوبی گفت: در طرحهای جهـادی، به صورت افتخاری و رایگان تمامی تجهیزات الکترونیکی در محل حاضـر می شود و به مردم خدمات رایگان از جمله ثبت نام ثنا، طرح دعاوی حقوقی، خانوادگی، اموال و مالکیت ارائه میدهند.
وی بیان کرد: ملاقات تصویری خانواده زندانیان با مددجو، ملاقات تصویری برخط با رئیس کل دادگستری و دادستان مرکز استان یا قاضی پرونده در شهرستانها و رسیدگی به پروندههای آنان، پاسخگـویی به درخواستهای طرفین دعاوی از مهمترین اقداماتی است که در این طرحها به سرانجام رسیده و موجب رضایتمندی اهالی منطقه شده است.
موحدی راد گفت: در یکی از این طرحهای جهادی فرزندان فردی که در زندان اصفهان بود بعد از پنج سال توانستند با پدرشان دیدار و گفت و گو کنند و دستور انتقال این مددجو به زندان بیرجند صادر شد همچنین در ملاقات تصویری دیگر سه فرزند یک خانواده از طریق فضای ابری اسکای روم قوه قضاییه بعد از سه سال با پدرشان به گفت و گو پرداختند.
وی افزود: پدر و مادری هم از طریق فضای مجازی با فرزندشان که در زندان بیرجند بود صحبت کردند؛ این پدر و مادر در خانه ساده و کوچک در فاصله پنج کیلومتری مرز افغانستان زندگی میکردند.
علاوه بر موارد گفته شده شفافیت نیز از جمله مهمترین دستاوردهایی است که دادرسی برخط و الکترونیک برای دستگاه قضایی به همراه دارد و بر اساس آنچه که مسئولان قضایی گفتهاند تعداد این دادرسیها به ویژه دادرسیهای علنی برخط افزایش چشمگیری داشته است.
کاهش ۳۵ درصدی مراجعات حضوری در نتیجه خدمات هوشمند
معاون فناوری اطلاعات و برنامهریزی دادگستری خراسان جنوبی هم گفت: ۵۹ هزار و ۶۵۶ دادگاه آنلاین سال گذشته در خراسان جنوبی برگزار شد که در کاهش مراجعات به دادگستری اثرگذار بوده است.
عباس اسماعیلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۹ مورد از این دادگاه های آنلاین با کشورهای ترکیه، پاکستان، عراق، آلمان، لهستان، کویت و دیگر کشورها بوده است.
وی اظهار کرد: شرکت غیر حضوری در دادگاهها، ارسال دادخواستها، لایحه، دعاوی و مزایده الکترونیکی از مصادیق خدمات هوشمند قوه قضاییه بوده که منجر به کاهش ۳۵ درصدی مراجعات حضوری مردم شده است.
معاون فناوری اطلاعات و برنامهریزی دادگستری خراسان جنوبی گفت: شفاف سازی عملکرد، ارتقای سلامت اداری، کاهش اطاله دادرسی، کاهش مراجعات مردمی و تکریم ارباب رجوع از مهمترین اهداف هوشمندسازی خدمات قضایی است.
وی افزود: زیرساختهای لازم برای خدمات هوشمند قضایی در همه شهرستانهای استان فراهم شده و اکنون در هر شهرستان حداقل یک دفتر فعال است که مردم میتوانند امور مربوط را از این طریق پیگیری کنند.
طرح جهادی خدمات قضایی برای مناطق محروم و دور افتاده
اسماعیلی با تاکید بر اینکه همه مراحل رسیدگی به پرونده خدمات الکترونیکی ارایه میشود گفت: ۲۲ دفتر خدمات قضایی در استان فعال است و از آنجایی که در برخی نقاط بعد مسافت تا مرکز شهرستانها یا استان زیاد است طرح جهادی خدمات قضایی برای مناطق محروم و دور افتاده دنبال میشود.
وی با بیان اینکه سال گذشته طرح جهادی خدمات قضایی در ۵۲۹ نقطه استان برگزار شد گفت: سال ۱۴۰۲ بیش از ۶ هزار و ۳۳۱ نفر در سامانه ثنا ثبت نام شدند و ۱۴۳ مورد ملاقات مردم با مقامات قضایی استان انجام شد که به صورت تصویری مشکلات خود را مطرح کردند.
معاون فناوری اطلاعات و برنامهریزی دادگستری خراسان جنوبی با بیان اینکه ۴۷۵ مورد ملاقات مجازی خانواده زندانی در سال گذشته انجام شد ادامه داد: ۱۳۵ مورد در طرح جهادی خدمات قضایی، منجر به صلح و سازش، ۲ هزار و ۸۶۲ مورد مشاوره قضایی انجام شده است.
وی همچنین از اجرای پابند الکترونیک برای ۶۳ نفر زندانی در سال گذشته خبر داد و افزود: نهمین طرح جهادی خدمات قضایی تحت عنوان طلیعه امید همزمان با چهارمین سالگرد شهادت سردار دلها دی سال گذشته در استان اجرایی شد.
رکورددار دادگاههای علنی برخط
اسماعیلی گفت: با توجه به سیاستهای کلان قوه قضاییه و در راستای اصل ۱۶۵ قانون اساسی (برگزاری محاکمات به صورت علنی) این دادگستری اقدام به برگزاری دادگاه با موضوعاتی کرده است که جنبه عمومی داشته و عامه مردم با آن سر و کار دارند تا جلوهای از اصل ۱۶۵ قانون اساسی محقق شود.
وی اضافه کرد: دادگاههای علنی برخط برای افزایش آگاهی عمومی و ترویج فرهنگ حقوقی، در زمان حاضر عناوین حقوقی دارای فراوانی در استان که بیشتر جنبه کاربردی و پیشگیری دارد مانند اعتراض به برگ تشخیص، فسخ قرارداد، تسلیم مببع (در دعاوی پیش فروش ساختمان) مطالبه وجه بابت انجام کار یا تعهد الزام به انجام تعهد یا قرارداد برگزار میشود.
معاون فناوری اطلاعات و برنامهریزی دادگستری خراسان جنوبی گفت: ۵۳ دادگاه علنی برخط سال گذشته به منظور افزایش آگاهی عمومی، ترویج فرهنگ حقوقی و بهره گیری بیشتر کارشناسان حقوق از برگزاری دادگاه ها برای دانشجویان، اساتید و صاحب نظران برگزار شد و دادگستری استان در این زمینه رکورددار است.
یک وکیل دادگستری نیز گفت: سامانه پایش تصویری موجب ارتقای کیفیت دادرسی در ارائه خدمات قضایی میشود.
محمدحسین محمدی در مورد ثبت صوتی و تصویری فرآیندهای به وقوع پیوسته در جلسه دادگاه اظهار کرد: این اقدام محاسن زیادی از جمله شفافیت هرچه بیشتر عملکرد دستگاه قضایی را به دنبال دارد و موجب انتفاع شهروندان و ارتقای دستگاه قضایی میشود.
وی افزود: با وجود سامانه پایش تصویری اگر قاضی بخواهد از حدود اختیارات قانونی خود خارج شود، مستندات تصویری اجازه چنین کاری به او نمیدهد و به سلامت نظام قضایی کمک خواهد کرد.
این وکیل دادگستری گفت: دادگاهها و محاکم حتی میتواند در فضای مجازی باز نشر پیدا کند تا دشمن به سوء استفاده از آن نپردازد و تکههای گزیده و بریده شده خارج از محکمه را باز نشر ندهند.
نظر شما