به گزارش خبرنگار ایرنا، چند وقتی است که بحث های تولید و عرضه نان کامل در خراسان شمالی مطرح شده است در این باره با پیگیری های مسوولان، یک کارخانه برای تولید آرد کامل پیش قدم شده و خط تولید را راه اندازی کرده که ادامه کار در انتظار نرخ گذاری و تصویب در کارگروه مربوط است.
اهمیت تولید و عرضه نان سبوس دار در استان خراسان شمالی به واسطه نان خور بودن مردم، شاید بیشتر از سایر مناطق باشد چرا که سرانه مصرف آرد و نان در خراسان شمالی ۲ کیلوگرم بالاتر از میانگین کشوری است.
هر فرد در خراسان شمالی ماهانه ۹.۵ کیلوگرم آرد و نان مصرف می کند که این رقم در کشور ۷.۵ کیلوگرم است بر این اساس تولید نان کامل در این خطه که از استان های نان خور کشور محسوب می شود، گام ارزنده برای بهبود کیفیت تغذیه و ارتقای سلامت است.
اکنون میزان سبوس موجود در آرد و نان ناچیز است، هر چند سبوسگیری که با سفید شدن نان همراه است سبب اقبال مردم شد اما به تدریج و با ارتقای آگاهی ها در زمینه ارتباط بیماری ها با حذف سبوس از آرد و نان، اهمیت این موضوع برای جامعه افزایش یافت.
اهمیت تولید نان کامل
نان کامل با استفاده از آرد سبوس گیری شده چهار درصد تولید می شود، وجود سبوس در نان مزایای متعددی دارد از جمله آن پیشگیری از مشکلات گوارشی، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، جلوگیری از سکته مغزی و کاهش وزن است مصرف نان کامل همچنین سبب کاهش خطر ابتلا به دیابت و کاهش ریسک سرطان می شود.
نان سبوس دار به دلیل وجود پوسته و جوانه و داشتن فیبر، ویتامین E، ویتامین گروه B، مواد معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی یکی از بهترین گزینهها برای امنیت غذایی است.
پزشکان، افزایش مشکلات روده ای، ابتلا به سرطان های روده بزرگ، مقعد و یا پانکراس را بی ارتباط با کاهش میزان سبوس نمی دانند، پزشکان می گویند که افزایش احتمال بروز بیماری های قلبی، افزایش ابتلا به چاقی، افزایش خطر ابتلا به دیابت، کاهش مقاومت در برابر عفونت ها و کاهش ایمنی از عواقب کمبود سبوس گندم است.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این باره به خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه مصرف نانی که با آرد سفید تهیه می شود با خطراتی همچون اضافه وزن و چاقی، ابتلا به بیماری دیابت، چربی خون بالا و بیماریهای قلبی عروقی و سرطان ها همراه است گفت: نان تهیه شده با آرد کامل به لحاظ تغذیه ارزشمندتر است زیرا آرد کامل با استفاده از تمام قسمت های دانه تهیه می شود، نان کامل از آردی تهیه می شود که هر سه بخش دانه گندم (سبوس، جنین، آندوسپرم) در آن حفظ می شود و چنین نانی از پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین بالایی برخوردار است.
نسرین علیزاده اظهار کرد: مصرف غلات کامل کاهش خطر بیماریهای دیابت، بیماریهای قلبی- عروقی، چاقی، بیماریهای گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطانها را به دنبال دارد همچنین سبب کاهش خطر بیماریهای دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی، چاقی، بیماریهای گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطانها می شود.
وی افزود: مصرف نان کامل احساس سیری زودهنگام، کند شدن هضم و جذب نشاسته، کاهش جذب مواد قندی و چربی ها و کاهش اکسایش لیپیدها را در پی دارد همچنین نان کامل حاوی فیبر نامحلول است که یک ماده مغذی حیاتی برای سلامت دستگاه گوارش به شمار می رود.
علیزاده تصریح کرد: محتوای بالای فیبر غلات کامل با کاهش اشتها و ایجاد احساس سیری طولانی مدت به پیشگیری از چاقی و اضافه وزن کمک می کند، علاوه بر آن یکی از مزایای اصلی غلات کامل این است که در مقایسه با غلات تصفیه شده، از افزایش قند خون جلوگیری می کنند.
وی تصریح کرد: مطالعات نشان داده است مصرف سه تا پنج واحد نان کامل از طریق کاهش کلسترول بد، ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عرقی را ۲۱ درصد کاهش می دهد، همچنین در افرادی که غلات کامل مصرف می کنند خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی ۲۲ درصد کمتر از سایر افراد است.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی وی با بیان اینکه مصرف غلات کامل سبب کاهش آنزیم های کبدی و بهبود کبدچرب می شود افزود: مصرف نان کامل در رژیم غذایی می تواند به طور قابل توجهی بروز انواع خاصی از سرطان ها به خصوص سرطان کولون، پانکراس و معده را کاهش دهد.
احیای نان کامل در خان قیمتگذاری
اینک با اقبال مردم به استفاده از نان سبوس دار، احیای تولید این محصول کلید خورده است.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی در این باره با بیان اینکه اجرای طرح نان با آرد کامل به صورت پایلوت در حال پیگیری است گفت: یک کارنه تولید آرد در استان مجهز به تجهیزات لازم برای تولید آرد کامل شد و آرد تولیدی این واحد در اختیار یک نانوایی بربری و یک نانوایی سنگک قرار گرفت.
احمد نامور اظهار کرد: تولید نان به صورت آزمایشی انجام شد اما ادامه روند در انتظار قیمت گذاری است.
وی تصریح کرد: ۱۵ واحد نانوایی استان برای تولید نان با آرد کامل به اتحادیه معرفی شد و امید می رود با نرخ گذاری و تولید نان کامل، گام موثر برای ارتقای سلامت در استان برداشته شود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی افزود: آرد کامل چند برابر دیگر آردها منیزیم، روی و آهن دارد و مصرف آن در پیشگیری از بیماری های عصبی و پوستی تاثیر بسزایی خواهد داشت.
به گزارش ایرنا، در خراسان شمالی یک هزار و ۳۲۴ واحد نانوایی فعال است که از این تعداد ۶۴۸ واحد شهری و ۶۷۶ واحد روستایی است.
تعداد نانوایی های نوع یک ۶۶۴ واحد روستایی و ۴۴۰ واحد شهری و تعداد نانوایی های نوع ۲ شهری ۲۰۸ واحد و ۱۲ واحد روستایی است.
در استان خراسان شمالی به ازای حدود ۶۶۰ نفر یک واحد نانوایی راه اندازی شده است که این رقم در کشور بر اساس آخرین آمار، ۲ برابر است.
نظر شما