به گزارش خبرنگار ایرنا، نان، قوت غالب مردم خراسان شمالی است به ویژه با گرانی اقلام مختلف در سبد غذایی از جمله ماکارانی و برنج، مردم این خطه از کشور نان خورتر شده اند، آمار هم گویای این است که تقاضا برای خرید نان در این استان بالاتر رفته و سرانه مصرف آرد و نان در این خطه بالاتر از میانگین کشوری است.
نان خور بودن مردم استان و تقاضای بالا برای آن، مورد توجه مسوولان استان هم بوده و همواره تلاش داشتند تا این محصول در دسترس باشد و مشکلی در تامین آن ایجاد نشود، قیمت نان هم در این استان پایین تر از بسیاری از استان ها است تا غم نان مردم این خطه کاسته شود.
اما در این میان افرادی سودجو، برای رسیدن به درآمد بیشتر، نان مردم را از نانوایی ها خرید کرده و آن را خشک می کنند و به دامداران می فروشند، همین چند وقت پیش بود که این تخلف در اقدامی بسیار تعجب آور در یکی از منازل بجنورد کشف شد، نان هایی که از نانوایی ها خریداری شده بود، بر روی درخت و بند لباس آویزان تا خشک شود، به گفته مسوولان این فرد نان های خشک شده را کوبیده و به کبابی و رستوان ها عرضه می کرد.
طی روزهای اخیر در موردی دیگر هم در شیروان، فردی با خرید ماهانه ۱۰ هزار قرص نان شناسایی شد و گفته می شود این فرد نان های خریداری شده را با قیمت بالاتر به فروشگاه های مواد غذایی عرضه می کرد.
تنور داغ سودجویان در بازار نان
خراسان شمالی قطب دامداری و دامپروری کشور است و در این استان ۲ میلیون و ۳۶ هزار راس دام سبک شامل یک میلیون و ۷۲۳ هزار راس گوسفند، حدود ۳۱۳ هزار راس بز و ۸۱ هزار و ۸۸۰ راس گاو و گوساله، ۲ هزار ۳۵۰ نفر شتر و در مجموع ۸۴ هزار و ۲۳۰ راس دام سنگین و در مجموع حدود سه میلیون واحد دامی نگهداری و پرورش داده می شود.
دیگر تولید گوشت قرمز در دامداریهای سنتی این استان صرفه اقتصادی ندارد چرا که ضریب تبدیل خوراک به گوشت از فروش پیشی گرفته است و دامدارن ناچار باید از دانش روز در پرورش دام بهره مند شوند و منابع علوفه ای ارزان تر و حتی بی ارزش جایگزین علوفه لوکس و گران مانند جو و کنستانتره شود تا هزینه های تولید کاهش یابد و نان ارزان گزینه مناسبی برای دامداران محسوب می شود.
نماینده اتحادیه نانوایان خراسان شمالی در این خصوص می گوید: متاسفانه قیمت بالای نهاده های دامی سبب شده تا بخشی از آرد و نان از دامداری ها سر درآورد، افراد سودجو با خرید و خشک کردن نان، آن را به دامداری ها عرضه می کنند.
رضا قاسمیان با بیان اینکه هر کیلوگرم نان خشک تا ۱۵۰ هزار ریال خرید و فروش می شود خاطرنشان می کند: هر کیلوگرم نان خشک از سه قرص نان تهیه می شود، بر این اساس افراد سودجو برای رسیدن به سود بیشتر، نان را از نانوایی ها خریداری کرده، خشک می کنند و آن را به دامداران می فروشند.
وی با بیان اینکه نظارت و بررسیها بر بازار آرد و نان و نحوه عرضه این محصول در استان تشدید شد و متخلفان به مراجع قانونی معرفی می شوند.
نماینده اتحادیه نانوایان خراسان شمالی اظهار می کند: نظارت بر نانوایی ها و عرضه نان در بازار با هدف جلوگیری از عرضه از خارج از شبکه این محصول انجام و با متخلفان این حوزه برخورد می شود.
وی می گوید: شناسایی این افراد سودجو برای نانوایان امکان پذیر نیست البته بازرسان نظارت های خود را در این باره تشدید کرده اند تا تخلفات بیشتر شناسایی شود.
قاسمیان با اشاره به اینکه برخی از نانوایان، برای رسیدن به سود بیشتر، آرد یارانه ای را با قیمت آزاد به سوپری ها، رشته بری ها، فتیرپزی ها و شیرینی پزی های خانگی می فروشند می افزاید: این تخلف نانوایان قابل شناسایی است و البته کمتر دیده می شود.
وی یکی از علت های عرضه خارج از شبکه آرد و نان را، یارانه ای بودن این محصول عنوان کرده و می افزاید: وقتی به محصولی، یارانه تعلق می گیرد، امکان سوء استفاده و تخلف در بازار آن وجود دارد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی هم در این خصوص به تشدید بازرسی ها اشاره کرد و می گوید: نیمه نخست امسال ۶ هزار بازرسی از نانوایی های استان انجام شد که منجر به تشکیل ۹۵۷ فقره پرونده تخلف در زمینه آرد و نان شد.
محمد محمدزاده می افزاید: در این مدت ۷۴۲ فقره پرونده در زمینه تخلف نان و ۲۱۵ فقره پرونده در زمینه آرد تعزیراتی شد.
وی می گوید: تخلف ها شامل موضوعاتی از قبیل استفاده از کارت های نامتعارف، فروش نامتعارف نان است که البته محدود بود، همچنین برخی افراد سودجو اقدام به خرید نان کرده و آن را با قیمت بالاتر به سوپری ها و بقالی ها عرضه می کردند در مواردی هم نان های خریداری شده از نانوایی ها پس از خشک کردن به دامداری ها فروخته می شود.
عامل: ارزان بودن قیمت نان
سرپرست غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی هم می گوید: اختلاف میان قیمت آرد یارانه و آزاد سبب وسوسه نانوایی ها برای رسیدن به سود بیشتر است، این اختلاف قیمت سبب شده تا آرد و یا نان یارانه ای سر از دامداری ها و یا خشکه پزی ها، رشته بری ها و یا فتیرپزی ها درآورد.
احمد نامور اظهار می کند: با اجرای طرح هوشمند سازی و شناور سازی سهمیه ها، میزان توزیع آرد استان بر اساس عملکرد دستگاه های کارتخوان هوشمند در هر دوره تخصیص می یابد که میزان سهمیه اختصاص یافته به نانوایی های استان قبل از اجرای طرح شناور سازی هشت هزار و ۲۳۰ تن در ماه بوده که در حال حاضر بر اساس عملکرد سامانه نانینو در هر دوره دوره متغییر است.
وی می افزاید: بر این اساس سرانه توزیعی آرد با توجه به طرح شناور سازی و هوشمند سازی یارانه آرد و نان سرانه شناور است.
وی درباره علت های عرضه خارج از شبکه آرد و نان می گوید: اختلاف زیاد میان قیمت آرد یارانه ای با آرد آزاد یکی از این علت ها است، اکنون قیمت یک کیسه آرد یارانه ای ۳۸۵ هزار ریال و قیمت هر کیسه آرد آزاد حدود هفت میلیون ریال است که این اختلاف قیمت سبب به وجود آمدن شکاف قیمت فاحش و وقوع تخلف شده است.
نامور با بیان اینکه یارانه ای بودن نان سبب شده تا تخلف و سودجویی در بازار این محصول وجود داشته باشد می افزاید: قیمت آردی که به نانوایی ها تحویل داده می شود، ارزان است، اکنون تفاوت میان نرخ یارانه ای و آزاد افزایش یافته و همین امر نانوایان سودجو را به عرضه از خارج از شبکه سوق داده است.
وی، عدم افزایش نرخ نان، افزایش قیمت مواد اولیه پخت نان اعم از خمیر مایه و دستمزد کارگر را از دیگر علت های عرضه خارج از شبکه نان عنوان و تصریح می کند: بالا بودن قیمت نهاده های دامی و قیمت پایین آرد و نان سبب شده تا بخشی از نان های تولیدی در نانوایی ها، از دامداری ها سردرآورد و شاهد انحراف در مصرف آرد و نان باشیم.
سرپرست غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی درباره مصرف نان در دامداری ها می گوید: با افزایش قمیت نهاده های دامی، دامداران به مصرف نان به عنوان خوراک دام روی آورده اند.
راهکار: لزوم بازنگری در سامانه نانینو
اصلاح قیمت نان در خراسان شمالی در ۱۶ اردیبهشت ماه امسال انجام شد و بر مطابق آن قیمت نان تغییر یافت.
قیمت نان یارانه ای نوع یک؛ بربری سنتی ۱۱ هزار و ۵۰۰ هزار ریال، بربری ماشینی ۱۱ هزار ریال، سنگک ۱۶ هزار ریال، لواش پنج هزار ریال، تنوری خراسان ۱۴۵ هزار ریال و تنوری اسفراینی ۹۵ هزار ریال است.
قیمت نان یارانه ای نوع ۲؛ بربری ماشینی ۱۵ هزار ریال، بربری سنتی ۱۵ هزار و ۵۰۰ ریال، سنگک ۲۱ هزار ریال، لوش ۲۱ هزار ریال، تنوری خراسانی ۱۶ هزار ریال و تنوری اسفراینی ۱۲۵ هزار ریال است.
فرماندار بجنورد در این خصوص می گوید: قوت غالب مردم استان و این شهرستان نان و تقاضا برای این محصول در این خطه بالا است، به طوری که سرانه مصرف آرد و نان در این شهرستان ۸.۷ کیلوگرم در ماه است.
محمدباقر باقرپور اظهار می کند: متاسفانه در این میان، شاهد عرضه خارج از شبکه نان و آرد در بازار هستیم، هر چند با اجرای طرح هوشمند سازی آرد و نان، تخلف ها در بازار آرد و نان کاسته شده است، اما هنوز هم شاهد عرضه خارج از شبکه در این محصول هستیم.
وی تصریح می کند: نان که باید در سر سفره مردم باشد، بعضا سر از دامداری ها در می آورد، برخی موارد هم مشاهده شده نان یارانه ای از نانوایی ها خریداری شده به سوپری ها رفته و با قیمت بالاتر به مردم عرضه می شود.
فرماندار بجنورد اظهار می کند: یارانه ای بودن نان در نانوایی ها سبب شده تا اختلاف قیمت آرد و نان با بازار آزاد زیاد باشد، اکنون قیمت هر کیسه آرد یارانه ای ۴۰ کیلوگرمی ۳۸۵ هزار ریال است اما قیمت این محصول در بازار آزاد هفت میلیون ریال است، این اختلاف قیمت سبب وسوسه سودجویان و ارتکاب تخلف شده است.
وی می افزاید: بعضا آردهای یارانه ای با قیمت بالاتر به خشکه پزی ها، فتیرپزی ها و یا رشته بری ها فروخته می شود و حتی در برخی فروشگاه های آرد فروشی نیز عرضه می شود.
باقرپور ادامه می دهد: هر کیلوگرم آرد، چهار قرص نان تولید می شود که بهای چهار قرص نان ۴۴ هزار ریال است، اما قیمت هر کیلوگرم نان خشک حدود ۱۰۰ هزار ریال است.
وی خاطرنشان می کند: هر فرد در خانواده با کارت های بانکی مختلف در طول روز می تواند ۱۰ قرص نان خریداری کند، باید راهکاری باشد که خانواده ها مقدار مشخصی نان در طول روز خریداری کنند و به نوعی، برای خرید نان سقف تعیین شود.
وی تصریح می کند: باید سامانه ای تعریف شود که بر اساس آن، خرید نان با کارت بانکی هر عضو از خانواده تا سقف مشخصی امکان پذیر باشد و با خرید نان به وسیله هر کارت بانکی، از سهمیه خانواده در آن روز کاسته شود.
فرماندار بجنورد می افزاید: قیمت نان در استان با مجوز وزارت کشور و مصوبه کارگروه آرد ونان استان تعیین می شود که با توجه به افزایش قیمت در چند ماه گذشته در استان، تا حدودی همسان سازی قیمت نان نسبت به سایر استانها ی هم جوار صورت گرفته است.
به گزارش ایرنا، در خراسان شمالی یک هزار و ۳۲۴ واحد نانوایی فعال است که از این تعداد ۶۴۸ واحد شهری و ۶۷۶ واحد روستایی است.
تعداد نانوایی های نوع یک ۶۶۴ واحد روستایی و ۴۴۰ واحد شهری و تعداد نانوایی های نوع ۲ شهری ۲۰۸ واحد و ۱۲ واحد روستایی است.
سرانه مصرف آرد و نان در این استان ۲ کیلوگرم بالاتر از میانگین کشوری است و مردم ما نان خورتر هستند و هر فرد در خراسان شمالی ماهانه ۹.۵ کیلوگرم آرد و نان مصرف می کند که این رقم در کشور ۷.۵ کیلوگرم است.
در این استان به ازای حدود ۶۶۰ نفر یک واحد نانوایی راه اندازی شده است که این رقم در کشور بر اساس آخرین آمار، ۲ برابر است.
نظر شما