خانه کتاب مرکز «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی» گشایش یافت

تهران - ایرنا - خانه کتاب مرکز «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی»(دبا) با حضور جمعی از اندیشمندان و پژوهشگران در پایتخت گشایش یافت.

به گزارش ایرنا از مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، سیدمحمدکاظم موسوی بجنوردی رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی در آیین گشایش خانه کتاب دِبا (کتاب‌فروشی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی) اظهار داشت: مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی اسفند سال گذشته به چهل‌سالگی رسید و جشن آن پاییز امسال برگزار می‌شود.

وی افزود: این نخستین نهاد دانشنامه‌نگاری پس از انقلاب بود که آغازگر نهضتی در این عرصه شد و حالا شاهد تألیف و تدوین شمار قابل ملاحظه‌ای از دانشنامه‌ها هستیم. پدیده دانشنامه‌نگاری در کشور ما با رعایت موازین علمی، فرخنده و مایه رشد علمی است و می‌تواند موجب تقویت نهادهای علمی و فرهنگی دیگر باشد، به‌ اضافه سودمندی‌های بسیار دیگر.

موسوی بجنوردی گفت: این مؤسسه در همه این چهار دهه، گام‌های بلندی برداشته و به اعتقاد ناظران حوزه فرهنگ، کامیاب بوده است. افزون بر دائرةالمعارف بزرگ اسلامی - که اصلی‌ترین هدف ماست و در شب یلدای سال گذشته، بیست‌وپنجمین جلدش منتشر شد - از «دانشنامه فرهنگ مردم ایران» و «دانشنامه تهران بزرگ» تا «دانشنامه زبان‌ها و گویش‌های ایرانی» تا «دانشنامه حقوق ایران» و «دانشنامه خلیج فارس» در این مرکز در حال تدوین و تألیف است. این‌ همه اندک نیست و مایه سربلندی این نهاد دانشنامه‌نگاری است.

رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی بیان کرد: نام و فعالیت‌های مرکز دائرة‌المعارف از هنگام بنیاد با کتاب و کتابخانه در پیوند اساسی و استوار بوده است. کتابخانه عظیم مرکز با حدود یک‌ میلیون جلد کتاب و مجموعه‌های اهدایی بیش از صدوهفتاد نفر از مفاخر کشور اکنون از نفیس‌ترین کتابخانه‌ها به‌ویژه در زمینه‌های مربوط به اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی است.

خانه کتاب مرکز «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی» گشایش یافت

موسوی بجنوردی اظهارداشت: تأمین کتاب و ایجاد فضای مطالعه و تحقیق و گفت‌ وگو همواره از اهداف مرکز ما بوده است و اینک برای مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی از هر جهت مایه خرسندی است که حال دارای یک کتاب‌فروشی مستقل است تا کتاب‌های منتشر این مرکز و دیگر محصولات فرهنگی را به عرضه عمومی برساند.

وی گفت: خانه کتاب دبا که مختصرشده همان دائرةالمعارف بزرگ اسلامی است، فقط مرکز عرضه کتاب نیست و امیدواریم که مکانی مناسب برای طرح مباحث مربوط به کتاب و فرهنگ و خردورزی باشد و البته در این زمینه‌ها چشم امیدواری در درجه نخست به نوجوانان و جوانان دوخته شده است.

رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی افزود: ناگفته پیداست‌ که هر قدر که از فضای کتاب و مطالعه و مدارا و گفت‌وگو دور شویم، گامی به‌ سوی «فرهنگ ستیزی» برداشته‌ایم.

در ادامه، علی‌اکبر صالحی جدیدترین عضو شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی گفت: جناب کاظم موسوی بجنوردی همت عالی‌ای داشت که بانی این حرکت بزرگ یعنی دانشنامه‌نگاری در سال‌های پس از انقلاب شد و پس از چهاردهه، هنوز و هم‌چنان پرتلاش و باامید به پیش می‌رود. به‌ عنوان یک ایرانی افتخار می‌کنم که ایشان یکی از اسوه‌های فرهنگ سرزمین ماست.

خانه کتاب مرکز «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی» گشایش یافت

وی افزود: چهار سال معاون علمی سازمان کنفرانس اسلامی در جده بودم و وقتی با دبیرکل وقت آن، اکمل‌الدین احسان‌اغلو صحبت می‌کردم، می‌گفت ایران بهشت کتاب است و بعد وقتی بررسی کردم متوجه شدم مجموعه عناوین صادره کتاب ایران در هر سال، بیش از همه کشورهای اسلامی است.

صالحی بیان کرد: بعد از انقلاب در کتاب رشد کردیم اما افزایش قیمت کتاب نسبت به درآمد مردم باعث سیر نزولی شمارگان کتاب شده و امروز به یکصد نسخه رسیده است و بیم از بدترشدنش می‌رود. در نتیجه باید دانایی و آگاهی را در جامعه منتشر کنیم و توسعه دهیم.

همچنین در این آیین، جمعی از اعضای شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی همچون محمدحسن سمسار، عباس سعیدی، کیانوش کیانی هفت‌لنگ، روزبه زرین‌کوب، سیدبابک فرزانه، ایران‌ناز کاشیان، علی بهرامیان و پژوهشگران مرکز همچون مسعود تاره و بهاره بادافراس ‌و ماکان زهرایی مدیر نشر کارنامه حضور داشتند و خانه کتاب دِبا رسماً آغاز به‌کار کرد.

خانه کتاب مرکز «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی» گشایش یافت

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha