شاعر و پژوهشگر اردبیلی: ترویج نماز از ویژگی‌های شعر حکیم فضولی است

اردبیل - ایرنا - شاعر، پژوهشگر و منتقد اردبیلی گفت: جنبه‌های عرفانی اشعار حکیم ملامحمد فضولی زبانزد عام و خاص است و تبلیغ و ترویج نماز، از ویژگی‌های بارز شعرهای او به شمار می‌رود.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا ، استاد عسگر شاهی زاده اردبیلی در محفل شعر فضولی‌خوانی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل اظهار کرد: شکل‌گیری موسسه ادبی حکیم ملامحمد فضولی در اردبیل، خبری مسرت‌بخش برای اهالی فضل و فرهنگ و ادب است و امیدوارم به این بهانه گام‌های بلندی برای تقویت شعر و ادب استان برداشته شود.

وی که در شرح غزلیات حکیم ملامحمد فضولی سه جلد کتاب تالیف کرده است، درباره این شاعر سبک هندی گفت: فضولی در شعرهایش به تبلیغ و ترویج فریضه نماز پرداخته است و معتقد است که نماز نباید در صورت ظاهری و آداب و رسوم رایج آن متوقف بماند.

وی ادامه داد: به عقیده حکیم فضولی، توقف به معنی مرگ معرفت است و در تمام خلقت، توقف وجود ندارد بلکه تمام مخلوقات در حال جنب و جوش و حرکت به سوی خالق هستی‌بخش هستند و نمازگزار هم باید از دل آداب رسوم این فریضه به سوی خدا راه یابد.

این فضولی شناس تصریح کرد: تمام فلاسفه به توجه به بطن نماز تاکید کرده‌اند و ظاهر هر شی را خُلق و باطن آن را حق دانسته‌اند و از این رو فریضه نماز نزد عرفا و بزرگان، بسیار با اهمیت و طریقی مطمئن برای نیل به مقصود و معبود است و فضولی نیز بر این موضوع تاکید فراوان داشته است.

شاهی اضافه کرد: حکیم فضولی از ورع ظاهری که ما به ریا تعبیر می‌کنیم بیزار است و آن را مذمت می‌کند و ورع باطنی را بر ورع ظاهری ترجیح می‌دهد و در نظر آن شاعر بزرگ، ورع باطنی چنان عمیق است که موجبات فلاح و رستگاری انسان را فراهم می‌آورد.

این شاعر و پژوهشگر ادبی گفت: از فضولی، مراتب مختلف عرفانی نقل شده است و او با اشعار نغز خویش، مخاطب خود را مست عرفان می‌کند و در دیدگاه این حکیم، هر چه در دنیا هست مردود است مگر اینکه به خدا وصل باشد.

شاعر و پژوهشگر اردبیلی: ترویج نماز از ویژگی‌های شعر حکیم فضولی است

۱۹ اثر از فضولی به یادگار مانده است

دکتر غلامرضا ضیایی نیری ، مدرس دانشگاه و پژوهشگر احوال و آثار حکیم فضولی نیز در این محفل ادبی اظهار کرد: از این شاعر نامدار شیعی ۱۹ اثر در سه زبان ترکی، فارسی و عربی به یادگار مانده و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در خصوص معرفی سرگذشت و آثار او مطالبی منتشر شده است.

وی ادامه داد: او بزرگترین شاعر قرن دهم هجری است و به طور معمول به اشخاصی در تاریخ، حکیم اطلاق شده است که به تمام علوم زمان خود مسلط بوده‌اند و فضولی نیز به جهت اشراف به همه علوم عصر خویش، لقب حکیم فضولی داشته است.

این نویسنده و پژوهشگر ادبی افزود: کارهای پژوهشی مختلفی روی آثار و احوال فضولی انجام گرفته است و استاد شاهی اردبیلی نیز در این راستا سه جلد کتاب ارزشمند تالیف کرده و کنگره چشمه خورشید درباره حکیم فضولی در سال ۷۴ در تهران برگزار شده است.

ضیایی نیری ابراز امیدواری کرد با فعالیت مستمر موسسه حکیم ملامحمد فضولی در اردبیل، قدم‌های بزرگی برای معرفی آثار این شاعر بزرگ و همچنین تعالی شعر و ادب و تجلیل از شاعران بزرگ معاصر استان برداشته شود.

در ادامه این محفل، تنی چند از شعرا سروده‌های فارسی و ترکی خود را در موضوعات و مضامین مختلف برای حاضران قرائت کردند.

استان اردبیل با بیش از یک میلیون و ۲۸۰ هزار نفر جمعیت و ۱۲ شهرستان در شمال غرب ایران واقع شده و انجمن‌های ادبی متعددی نظیر ختایی، حافظ، کلک خیال، سارماشیق، آل محمد (ص)، ادواری و حکیم فضولی در مرکز و شهرستان‌های این استان زیر نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می‌کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha