سمنان نخستین استان خشک کشور است/ کاهش بارش‌ها و ضرورت تامین منابع آبی پایدار

سمنان - ایرنا - مدیرکل هواشناسی سمنان با بیان اینکه بارندگی‌های اخیر نیاز آبی این استان را پوشش چندانی نداد، گفت: سمنان نخستین استان خشک کشور از لحاظ تامین بارندگی است و باید برای تامین منابع پایدار فکر اساسی شود.

ایرج مصطفوی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بارندگی‌های اخیر در نقاط مختلف استان سمنان غیرعادی نبود، اما همین میزان بارش‌ها در شرایط کم‌آبی و خشکسالی غنیمت است.

وی ادامه داد: انتظار میزان تامین آب از محل نزولات آسمانی در استان سمنان ۸۸ درصد بود که با ۳۵ درصد کاهش در انتظار تامین آب، ۵۳ درصد نیاز آبی استان تامین شد.

این مسوول با یادآوری اینکه سمنان جز استان‌های خشک و کم‌بارش کشور است، اضافه کرد: شاخص بارش، تبخیر و تعرق استانداردشده موسوم به SPEI در دوره ۱۰ ساله نشان می‌دهد که مساحت زیادی از استان های کشور درجه‌های مختلفی از خشکسالی دارند و در این بین ‍ سمنان جزو استان‌های دارای بیشترین پهنه خشکسالی است.

مدیرکل هواشناسی سمنان گفت: آمارها نشان‌دهنده ضرورت توجه به موضوع کم‌آبی و مدیریت منابع آبی و بهینه‌سازی مصرف در این استان است.

میانگین بارندگی‌های استان سمنان در ۲ فصل از سال آبی (۱۴۰۲- ۱۴۰۳) ۳۶ درصد نسبت به بلندمدت کاهش داشت.

میانگین میزان بارندگی سال آبی استان سمنان از پاییز ۱۴۰۲ تا فروردین ۳۶ میلیمتر است و ۲۰ میلیمتر میزان بارندگی سال آبی استان از پاییز ۱۴۰۲ تا کنون نسبت به بلندمدت کاهش داشته است.

سمنان نخستین استان خشک کشور است/ کاهش بارش‌ها و ضرورت تامین منابع آبی پایدار

ضرورت اهتمام بر رفع مشکل کم‌آبی سمنان

به گزارش ایرنا، استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آب‌های زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفه‌جویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کم آبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.

طبق گزارش‌ها، خروجی آب چشمه روزیه سمنان به عنوان منبع تامین آب این شهر از ۵۴۰ لیتر بر ثانیه در سال ١۴٠٠ به ۳۴۵ لیتر در ثانیه در سال ١۴٠١ و به کمتر از ۲۵۰ لیتر بر ثانیه در بهار ۱۴۰۲ کاهش یافت.

ورودی آب چشمه گل‌رودبار از دیگر منابع تامین آب شهر سمنان نیز از ۱۶۰ به ۱۱۰ لیتر بر ثانیه کاهش یافت و در مجموع نیاز آب آشامیدنی استان سمنان ۹۸۵ لیتر بر ثانیه، اما ظرفیت تامین آب استان ۸۳۰ لیتر بر ثانیه است.

میانگین بارندگی‌ استان سمنان در سال بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیمتر، در کشور ۲۵۰ میلیمتر و تبخیر چنان در استان سمنان بالا است که اگر میزان آبی در ارتفاع ۲ متر و ۲۰ سانتیمتر زیر نور آفتاب داشته باشیم، در یکسال تبخیر می‌شود و این موضوع نشان از بحران کم‌آبی در سمنان است.

طبق آمارها، یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب برای پاسخ به نیاز استان سمنان، آب استحصال می‌شود و از مجموع آب استحصالی برای رفع نیاز آبی سمنان تنها ۳۰ درصد آب باکیفیت است و دیگر چاه‌های آب دارای هدایت الکتریکی(ec) بالا است.

۸۲۴ میلیون مترمکعب آب مصرفی استان سمنان از محل منابع آب زیرزمینی شامل چاه، چشمه و قنات و ۱۹۲ میلیون متر مکعب از محل منابع آب‌های سطحی شامل رودخانه و نهرها تامین شده است.

از میزان آب مصرف شده از محل منابع آب زیرزمینی، ۸۳ درصد در بخش کشاورزی، ۱۳ درصد در بخش آشامیدنی و چهار درصد در بخش صنعت مصرف می‌شود و از ۱۹۲ میلیون متر مکعب آب سطحی مصرف شده، ۹۳ درصد در بخش کشاورزی، ۶ درصد در بخش شرب و یک درصد در بخش صنعت است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha