به گزارش ایرنا، شهنام اشتری روز یکشنبه در جمع خبرنگاران، با اشاره به گسترش باورهای غلط از طریق افراد سودجو برای خواص درمانی شماری از گونه های گیاهی و جانوری و معجزات تولیدات ارگانیک (طبیعی)، افزود: این موضوع موجب پیدایش و توسعه بدون ضابطه و نظارت برخی مشاغل خودسر از طریق افراد بدون صلاحیت تحت عناوین اطباء سنتی، عطاری و گیاهان دارویی شده است که موجبات قلع و قمع جوامع گیاهی و جانوری را فراهم می کند.
وی اظهار کرد: افراد فرصت طلب با سوء استفاده از نیازهای جامعه انسانی، میزان تقاضا و در نتیجه قیمت کلیه خدمات مربوطه که از طریق اکوسیستم های طبیعی تامین می شود، را افزایش داده و برای حیات وحش و گونه های حانوری نیز ایجاد تهدید می کنند.
اشتری تهدید انقراض گونه های گیاهی را گام اول انقراض تنوع زیستی جانوری عنوان کرد و ادامه داد: با توجه به ارتباط و اهمیت زنجیره غذایی و انرژی در طبیعت، هرگونه برداشت خارج از ظرفیت تحمل و احیای رویشگاه ها و دخل و تصرف در جامعه گیاهی به عنوان تولیدکنندگان اولیه و اصلی اکوسیستم در قالب برداشت گیاهان دارویی، محصولات ارگانیک، ورود دام و چرای بیش از ظرفیت مراتع، طبیعت گردی، آفرود، سافاری و موتورهای تریل، فعالیت های معدنی، عمرانی، تغییرات کاربری به هر شکل و موارد مشابه عامل اصلی نابودی زیستگاه ها و تنوع زیستی است.
وی یادآور شد: بهره برداری از گیاهان دارویی و مرتعی برای افراد محلی در حد مصارف خانوار روستایی مرسوم بوده اما بهره برداری عمده به منظور فروش به طور قطع ممنوع و قابل پیگیری از طریق مراجع قضایی می باشد.
اشتری با بیان اینکه ممنوعیت و محدودیت برداشت تولیدات اکوسیستمی در کشورهای مجاور باعث افزایش قیمت این محصولات و در نتیجه افزایش قاچاق و در برخی موارد صادرات گونه های گیاهی و جانوری و فرآورده های ارگانیک شده است که در سال های اخیر برای صادرات گونه های گیاهی و جانوری محدودیت های بسیاری اعمال شده که ضروری است.
به گفته وی تاثیرات برخی باورهای غلط هم از طریق حذف برخی گونه هایی که گمان به بدبینی و تاثیرات زیانبار آن می رود و هم از طریق صید و شکار گونه های جانوری دارای درمان های معجزه گر خرافی و برداشت بی رویه گیاهان دارویی از عرصههای منابع طبیعی، تنوع زیستی را به عنوان بانک ژن زنده و پویا به شدت تهدید می کند.
اشتری خشکسالی های پی در پی سال های اخیر را از دیگر عوامل تهدید گونه های گیاهی و جانوری برشمرد و گفت: ضروری است در تقسیم حق آبه بر اساس تاکیدات قانونی ارگان های متولی اولویت حق آبه زیست محیطی و اکولوژیک را مد نظر قرار داده و بر تحقق آن اهتمام ورزند.
وی با تاکید بر اینکه ترویج، توسعه و ایجاد زیرساخت های کشت و تولید محصولات ارگانیک به همراه کاهش تقاضا و اقبال عمومی برای تهیه این محصولات از مجاری قانونی می تواند تا حد زیادی از دستبرد به منابع طبیعی و تهدید تنوع زیستی بکاهد، افزود: در این حالت دیگر شاهد برداشت و عرضه بدون رهگیری گیاهان مرتعی خوراکی و دارویی و فراورده های دارویی و خوراکی حیوانی با منشاء طبیعی در کنار جاده ها و مراکز طب سنتی و عطاری و نظایر آن نخواهیم بود.
اشتری با اشاره به بحث ترسیب کربن (جذب دی اکسید کربن توسط پوشش گیاهی)، اضافه کرد: در حال حاضر گرم شدن کره زمین بزرگ ترین معضل در جهان محسوب می شود و ما با از بین بردن این گیاهان مرتعی که اصلی ترین تاثیر را در ترسیب کربن و از بین بردن گازهای گلخانه ای دارند، تنش های زیست محیطی در منطقه و کشورمان را افزایش می دهیم.
وی بر لزوم مشارکت و همکاری مردم در این زمینه تاکید کرد و گفت: از مردم استان می خواهیم به منظور حفظ و توسعه رویشگاه ها و تنوع زیستی ارزشمند، از هرگونه برداشت غیرمجاز و خرید و فروش فراورده های زیستی حاصل از گونه های وحشی گیاهی و جانوری خودداری کنند.
به گزارش ایرنا، ۱۹ می برابر با ۳۰ اردیبهشت به عنوان روز جهانی گونه های در معرض خطر انقراض و روز تنوع زیستی نامگذاری شده است.
نظر شما