به گزارش روزچهارشنبه ایرنا، پس از سه ماه روند برگزاری طولانیترین انتخابات جهان برای مجلس عوام هند موسوم به «لوک سابا» و رای گیری از ۶۴۰ میلیون رای دهنده، این رویداد دموکراتیک، شب گذشته با اعلام نتایج به پایان رسید.
حزب بهارتیا جنتا (BJP) به رهبری نارندرا مودی، نخست وزیر هند، اکثریت خود را پس از شکست خوردن در ایالتهای کلیدی از دست داد. این موضوع نشان دهنده احتمال تغییرات بزرگ در چشمانداز سیاسی هند است که در دهه گذشته مودی بر آن تسلط داشت.
در دوره گذشته (۲۰۱۹) حزب بهارتیا جنتا، به تنهایی اکثریت قاطع کرسیهای این مجلس را به دست آورد اما این بار پیروزی این حزب با ۲۴۰ کرسی به دست آمد که در نیمه راه ۲۷۲ صندلی برای رسیدن به حد نصاب قابل قبول در مجلس هند است.
در مقابل، ائتلاف مخالف حزب حاکم موسوم به هند (ایندیا)، به رهبری حزب کنگره ملی، ۲۲۳ کرسی به دست آورد که به طور قابل توجهی بالاتر از پیشبینیهای پیش از انتخابات است. گمانهزنیها بیش از هر چیز بر پیروزی حزب بهارتیا جنتا با کسب بیش از ۳۰۳ کرسی خود در سال ۲۰۱۹ تاکید داشت.
اکنون مودی و حزب او برای تشکیل دولت به گروهی از متحدان وابسته خواهند بود که برای عبور از مرز ۲۷۲ کرسی نیاز به حمایت آنان دارند؛ زیرا بهارتیا جنتا با متحدانش، در ائتلافی به نام اتحاد دموکراتیک ملی (NDA)، ۲۸۳ کرسی به دست آورده است.
با اینحال، تحلیلگران معتقدند: نتایج انتخابات سوالاتی را در مورد راهبردهای بهارتیا جنتا ایجاد کرده است. زمانی که مبارزات انتخابات طولانی مدت هند در حال انجام بود، مودی با هدف جذب آرای هندوها، مدعی شد که احزاب مخالف منابع کشور را به مسلمانان واگذار خواهند کرد.
در همین حال، احزاب مخالف نیز تلاش داشتند مودی را به دلیل سوابق اقتصادی دولتش تحت فشار قرار دهند که یکی از موارد مطرح شده، مشکلات مالیاتی و اقدامات تحت پیگرد شرکت آدانی به عنوان یکی از نزدیکان مودی است.
در حالی که هند سریعترین روند رشد اقتصادی جهان را در اختیار دارد، رایدهندگان پیش از انتخابات گفتند: تورم بالا و بیکاری نگرانیهای اصلی آنها برای آینده است.
مودی و یک شکست اجتماعی
عاصم علی، تحلیلگر سیاسی به شبکه الجزیره گفت: امروز، مودی چهره کاریزماتیک خود را از دست داده است. او دیگر آن «شخص شکست ناپذیر» نیست و هاله شکست ناپذیری اطراف او نمی درخشد.
این نتایج شباهت زیادی به نتایج سال ۲۰۰۴ دارد زمانی که انتظار میرفت که دولت پیشین بهارتیا جنتا، در زمان نخستوزیری آتال بیهاری واجپایی آرای قاطع را به دست آورد اما در عوض، حزب کنگره ملی بر بهارتیا جنتا پیروز شد و مانموهان سینگ، دولت خود را با متحدانش تشکیل داد.
اما باوجود شکستها، بهارتیا جنتا همچنان بزرگترین حزب در پارلمان هند است و در موقعیتی است که میتواند دولت بعدی را همراه با متحدانش تشکیل دهد. حزب کنگره ملی، بزرگترین حزب مخالف دولت حاکم، ۹۹ کرسی به دست آورده که کمتر از نیمی از کرسی هایی است که بهارتیا جنتا با شمارش همه آرا به آن رسید.
با این حال، دو حزب منطقهای اکنون کلید دفتر نخست وزیر هند را در دست خواهند داشت: جاناتا دال یونایتد به رهبری نیتیش کومار در ایالت بیهار و حزب تلوگو دسام به رهبری چاندرابابو نایدو در ایالت جنوبی هند، آندرا پرادش.
در حالی که بهارتیا جنتا حضور قابل توجهی در جنوب هند داشته، به ویژه در ایالت کرالا که در اختیار احزاب کمونیست بوده است، اولین کرسی خود را در تاریخ لوک سابا به دست آورد و در ایالت های هندی زبان مرکزی که به راحتی در انتخابات گذشته به پیروز شده بود، متحمل ضررهای بزرگی شد.
در اوتر پرادش، بزرگترین ایالت هند و تعیینکننده اصلی اینکه چه کسی در سطح ملی حکومت میکند، حزب ملیگرای هندو در منطقه پارلمانی فیضآباد، شامل آیودیا و معبد جنجالی ایزد رام که بر روی ویرانههای مسجد بابری ساخته شده، شکست خورد.
این معبد یکی از مهمترین دستاویزهای حزب بهارتیا جنتا برای به جلب نظر رایدهندگان هندو بود اما نه تنها حزب بهارتیا جنتا، بلکه یوگی آدیتیانات، یک ملیگرای هندوی افراطی به عنوان نخست وزیر ایالتی جایگاه خود را از دست داد. این حزب همچنین کرسی کلیدی آمتی را نیز از دست داد، جایی که اسمریتی ایرانی وزیر امور اقلیتها از حزب مخالف شکست خورد.
راهول گاندی از حوزه انتخابیه همسایه رائه بارلی رقابت کرد و در اوتر پرادش، به پیروزی قابل توجهی رسید. بهارتیا جنتا تنها ۳۳ کرسی از ۸۰ کرسی ایالت اوتر پرادش به دست آورد که نسبت به ۶۲ کرسی در سال ۲۰۱۹ و تعداد ۷۱ کرسی آن نسبت به سال ۲۰۱۴ کاهش قابل توجهی دارد.
بهارتیا جنتا همچنین در مهاراشترا، دومین ایالت کلیدی در سیاست هند، نیز شکست خورد و ائتلاف هند ۳۰ کرسی از ۴۸ کرسی این ایالت را به دست آورد.
همراه با مهاراشترا، سه ایالت دیگر که کانون بحران کشاورزی هند بوده اند، با اعتراضات کشاورزان شکست بهارتیا جنتا را رقم زدند: هاریانا، راجستان و پنجاب.
فرصتی برای دموکراسی و جامعه مدنی هند؟
تغییر ترکیب پارلمان بعدی هند نیز ممکن است بر نحوه تصویب قوانین تأثیر بگذارد. منتقدان دولت، بهارتیا جنتا را متهم کرده اند که قوانین را بدون بحث و مناظره از طریق پارلمان تصویب و اجرا می کند.
تحلیلگران میگویند موسسات دموکراتیک در هند تحت حاکمیت بهارتیا جنتا سقوط کردهاند. سیستم قدرت در راس بسیار متمرکز بود و هند برای بقای دموکراسی خود به این نوع دولتهای مبتنی بر ائتلاف نیاز دارد.
عاصم علی میگوید: برای بهارتیا جنتا واقعاً مهم است که مکانیسم بازخورد و تمرکززدایی قدرت وجود داشته باشد.
در دهه گذشته تحت حکومت حزب بهارتیا جنتا، هند با اتهام سرکوب مخالفان سیاسی و رسانهها مواجه بوده و در چندین شاخص دموکراتیک جایگاهش تنزل یافته است. به عنوان مثال مودی در دهه گذشته، از زمان به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۴، به عنوان نخستوزیر در هیچ کنفرانس خبری شرکت نکرده است.
تحلیلگران معتقدند تشکیل یک دولت ائتلافی که بر بهارتیا جنتا نظارت میکنند، فضای تنفسی برای جامعه مدنی هند و منتقدان دولت به وجود خواهد آورد. و برای بسیاری از مسلمانان هند ، این نتیجه آرامشبخش است.
به گزارش ایرنا، رای گیری در انتخابات سراسری مجلس عوام هند موسوم به لوک سابا از ۱۹ آوریل (۳۱ فروردین) آغاز شده بود.
انتخابات هند با بیش از ۹۶۹ میلیون نفر واجد شرایط رای دهی که بیش از ۱۰ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهند، بزرگترین تمرین دموکراسی در جهان خوانده میشود.
نامزدهای این انتخابات برای کسب ۵۴۳ کرسی و در هفت مرحله با یکدیگر رقابت کردند و شمارش آرا در چهارم ژوئن (۱۵ خرداد) پس از رایگیری در ۱۹ آوریل (۳۱ فروردین)، ۲۶ آوریل (۷ اردیبهشت)، ۷ می (۱۸ اردیبهشت)، ۱۳ می (۲۴ اردیبهشت)، ۲۰ می (۳۱ اردیبهشت)، ۲۵ می (۵ خرداد) و اول ژوئن (۱۲ خرداد) صورت گرفت.
سن رای دادن ۱۸ سال است و نامزدها باید دستکم ۲۵ سال سن داشته باشند.
نظر شما